Kanskeinte

Hej, jag har druckit väldigt mycket senaste månaderna av diverse anledningar. Varit mellan 50-60 centiliter sprit i 5-6 månader, med några dagars vila ibland. Jag spydde blod häromdagen och åkte till akuten. De kom fram till att mina levervärden var alldeles för höga. Blodtryck var okej. Jag har inte druckit på 6 dagar och testade mina levervärden idag igen och de har gått upp ännu mer. Alat är på 677 U/l och Asat ligger på 430 U/l, vilket är riktigt oroväckande. Jag ska göra en ultraljudsundersökning nästa vecka. Jag har inte några problem att avstå alkoholen nu, det har varit ett wake up call detta. Men jag är rädd att det är för sent. Är det någon som gått genom liknande och kan lugna en orolig själ? Känns jobbigt att behöva vänta till nästa vecka. Givetvis åker jag till akuten om något extremt skulle inträffa under tiden mellan. Men vad jag inte förstår är hur levervärdena kan ha ökat fast jag inte druckit samt endast ätit nyttig och hälsosam mat sen jag var inne hos akuten. Någon som vet varför det skett? Vad jag läst så ska levern kunna återhämta sig rätt "snabbt" så fort man slutar dricka. Så varför det stiger är ett mysterium för mig.

Förstår att du är orolig! Men 6 dagar är ingenting, kroppen börjar jobba på högvarv för att få ut gifterna när intaget upphör. Normalt att de stiger innan de sjunker. Vad säger din läkare? Har du haft några andra symtom förutom att kräkas blod? Smärta i levern? Gulsot? Stor vätskefylld buk? Trötthet? Nedsatt aptit? Du är ung så du kommer återhämta dig, att kräkas blod kan ju bero på magsår (vilket kan indirekt orsakas av alkohol) men behöver inte betyda att din lever är förstörd. Har du några anhöriga du kan prata och anförtro dig åt? Förstår att du inte alls mår bra men försök att de det som en vändpunkt ❤️

Kanskeinte

Hej!

Tack för ditt svar. Det var lugnande att höra det. Min läkare tror det handlar om fettlever eventuellt något med gallsten. Efter jag läst lite mer så verkar det vara fettlever då mitt ALAT-värde är högre än mitt ASAT-värde, får nog mer svar på det när ultraljudsundersökningen. Mest orolig att det skulle vara alkoholhepatit, men efter kollat lite och jämfört värdarna så verkar jag inte vara där, som tur är. Jo, minskad matlust, diarré, nedsatt aptit, trötthet. Dock börjar allt det vända nu efter några nyktra dagar. Lite ömhet vid högra sidan (levern alltså) sitter kvar, lite obehagligt.

Tack igen för ditt svar, då kan man sova bättre inatt. :)

Håller tummarna för dig! Jazzen symtomen är ju vanliga när man har druckit regelbundet, men om De försvinner efter några dagars nykterhet lär det ju inte bero på alkoholhepatit, då lär det ju sitta i flera veckor trots nykterhet. Att känna sig öm i levern är ju inte heller så konstigt om man druckit mycket dagligen. Levern ska ju vara ett väldigt tåligt organ som återhämtar sig. Jag har läst att levern Oftast återhämtar sig helt efter 3 månader utan alkohol. Försök äta nyttig mat (utan att överdriva hur nyttigt det ska vara) och vitaminer så ska du se att det blir bra. Jag är själv orolig för min lever men har inte fått sådana symtom som du men en lätt ömhet över levern efter sista tidens drickande (ca 1,5 flaska vin 2 ggr på vecka i en månads tid). Hoppas att kunna sluta dricka helt och att min kropp ska återhämta sig från eventuella skador.

Kanskeinte

Ja, det kanske var lite överdrivet. Man man blir nojig när man ser resultaten på papper minst sagt. Nu är det nyktert som gäller, sju dagar och har inte något sug alls efter alkohol. Så bara att hålla i. Okej, förstår att det är svårt, det är bara sätta siktet på det. Ta varje dag som den kommer. Var stark! :)

Hej,
Precis som du skriver, ta en dag i taget och hitta styrkan inne i dig själv. Du har ett långt och fint liv framför dig som ska levas!
Kram.

Kanskeinte

Tack alla för era kommentarer. Nu är det 2 och en halv vecka sedan man drack. Trots ca 8 liter ren sprit i huset så har jag inte rört en enda droppe. Läkarna konstaterade att jag hade en mild fettlever + magsår, de var inte särskilt oroliga mer än att jag skulle ändra mina levnadsvanor. Så nu käkar jag rätt och börjat motionera. Tar medicin mot magsåren. Sover bättre än på väldigt länge, har mer ork och energi än tidigare. Känns väldigt skönt att ha en aptit igen och kunna äta utan att vara rädd att spy eller må illa efter varje måltid. I nuläget så har jag inga planer på att dricka närmsta tiden, eventuellt på min 30-års fest. Om jag ens är sugen då.

Vilka framsteg och så bra med grundlig koll hos läkaren.
Blir glad av allt du skriver förutom att du funderar på att dricka på din 30-årsdag men den kanske ligger långt fram i tiden ?

Ta lärdom av de du varit med om och försök att inte tänka allt för långt framåt, en dag i taget. Om det känns fullkomligt omöjligt att lova dig själv att inte dricka på din 30-årsdag så bestäm inget nu. Du ska inte dricka Idag, nästa dag får du ta när den kommer osv. Det kommer ju troligen komma en dag när det inte känns lika självklart att vara nykter (tror det är så för nästintill alla), försök ha det i åtanke hela tiden, det gäller att vara realistisk. Det gör det lättare att hantera dom känslorna när de kommer, tycker jag i alla fall.

Att äta typ Omeprazol och forsätta dricka är inte bra. Den hämmar bara magsyran och maten förblir osmält och åker upp igen med halsbränna som följd. Den ger även andra sjukdomar. Googla.

Välj att må bra! Kram

Kanskeinte

Tack för era svar igen. För att förtydliga så har jag inga planer på att dricka under tiden jag tar medicin. Min 30-årsdag är i december, och jag har inte ens bestämt ännu om jag ska det eller ej. Jag känner just nu att jag säkert kan klara en festkväll, men som sagt har inte bestämt mig. Kan mycket väl välja att dra ut och käka en god middag utan alkohol istället. Har inga planer på att underskatta hur alkoholen kan påverka en igen och kommer inte låta mig hamna i den sitsen igen.

Jag har inget sug att dricka i nuläget och mår bättre än på länge, fysiskt och psykiskt. :).

Tack för er omtanke och era visa ord! :)