Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Femina

Maken har sitt eget lilla party, en trappa ned, i vardagsrummet där han sover på soffan. Vinglaset påfyllt till brädden, hårdrocksmusik via datorn/tv från Youtube. Sen vinglar han, med jämna mellanrum, ut för att röka.

Jag och barnen har varsitt sovrum på övervåningen där vi alla pysslar med vårt och försöker ignorera vad som sker därnere. En viss oro ligger som en dimma här att han plötsligt börjar svära högt därnere när han är för full för att hantera datorn. Han har förstört många genom åren... Eller beredskapen på att vi, när som helst, hör ett stort brak när han ramlar/snubblar över bordet och saker går sönder.

Bara tanken på att mina stackars barn behövt genomlida detta själva under uppväxten de åren jag satt tillsammans med honom och drack... Så vi hade nåt gemensamt! Vilket självbedrägeri! Dessutom följt av högljudda gräl, anklagelser, hot om skilsmässa...
Vad har inte jag bidragit med under åren? Ibland ringde jag en taxi mitt i natten och åkte hem till min mamma för att jag inte stod ut! Utan en tanke på vad barnen fick utstå...

Gud, tack för att du hjälper mig leva nykter nu, en dag i taget. Hjälp mig fatta mod till kloka beslut. ?

Ledsamt att läsa om din verklighet på lördagskvällen. Och så bra att du bra, så starkt att du har rest dig och lämnat misären på nedre våningen. Bra, tror jag, att du sätter ord på vad du ser och hör - det hjälper en att distansera sig själv. Åtminstone har det varit så för mig. Jag önskar dig en skön söndag med besök i nån helgedom som ger vila och sinnesro. / mt

Femina

Tack, mulletant!
Jo, idag har jag varit på mässa. Det var fint. Tror jag ska krypa ner under täcket resten utav dagen!?
?️?️??☕???

Med din nykterhet..Känner igen mycket av din vardag..Jag lämnade först alkoholen, sen även en alkoholberoende man..Helt omöjligt att få någon att sluta dricka, om personen inte vill själv..Stor varm kram???

Femina

?

Lunchade med min mamma idag. Älskar sushi! ???

Skulle nog behövt åka iväg på mötet ikväll men latmasken tog överhanden och skyllde på otvättat hår, eventuellt mer regn och min rumpa verkar ha fastnat som en magnet i sängmadrassen! Men det går utmärkt med en långpromenad till köket bredvid och förse sig med lite gottis! ???☕

Kan tänka mig att om det är motigt med möten någon gång, kan funka att läsa och skriva här..Och även som du gör Femina, kolla på dokumentärer om alkoholism och dess följder..Kram?

Femina

Nu hörde han av sig och tänkte tydligen komma på mötet imorgon. Han vill inte vara osams. Nej, det har jag inte heller velat på hela tiden. ?

Han har lite hett temperament. Verkar inte vara van att få en tillsägelse, även om det sägs i all välmening. Ja, nu är vi vänner igen på FB och jag är åter med i hans nygamla AA-grupp. Helt ok för min del.?

"Och förlåt oss våra skulder, liksom vi förlåta dem oss skyldiga äro." ?

Femina

?
Gud, vad jag känner mig låg. Ligger i sängen och scrollar på FB. Ute är det grått och regnigt. Behöver duscha så man vågar visa sig på mötet ikväll. Inte bra att känna såhär. Borde åtminstone dammsuga... Förutom dammråttorna som springer runt här så har Pelle en förkärlek till att släpa in kvistar och kottar som han leker med. Man kan tro att han är en liten hund när han kommer med en lång pinne i munnen! ? Men han är förstås förlåten. ? ? ?

Femina

Mår bättre efter att ha varit på kvällens möte (nyduschad). ?

Såg en mycket intressant dokumentär på Youtube om Bill W., en utav AAs grundare. ?

Femina

Har alla på Admin tagit semester samtidigt? ?
Ingen verkar ha uppmärksammat att vi är nu en bra bit in på juli månad... ?

Femina

?
Varit på lunchbön. Skönt med sol idag.?️

Förlåt - Älska - Läk
Enligt Rajiv Parti är det lösningen på vårt lidande och vägen till helande. ?

Femina

Jag har hittills varit ganska lyckligt omedveten om spänningar i vår AA grupp. Jag tycker folk mest är glada och sams. Nu har jag tyvärr fått veta att vissa undviker våra möten pga diverse konflikter och skitsnack. Det gör mig verkligen ledsen. Det verkar dessutom vara två personer som är inblandade i allt...

Man kan ju inte förändra någon än sig själv. Jag kan bara försöka bidra, så gott jag kan, att göra mitt bästa för att gruppen ska överleva, ha ett gott rykte så folk vill fortsätta komma dit. Som AAs traditioner säger: Vår gemensamma välfärd måste komma först. Utan den finns inget AA alls och ingen blir hjälpt.

Nästa vecka ska jag göra service för första gången på länge. Jag tror jag ska baka nåt gott att överraska med! ?

Man kan inte förändra andra, bara förändra sig själv och föregå med gott exempel.

Du får alliera dig med de positiva krafterna i gruppen och försöka hålla lite distans till problemmakarna. Se till att de inte lurar dig att gå deras ärenden!

Kram ?

Femina

Nu har min man två veckors semester igen. Det ser jag inte fram mot. Han vill aldrig göra något och han tycker ingenting är kul utan ligger mest i soffan och väntar på att det ska bli eftermiddag=dricka vin.

Han kan inte glädja sig åt något eller någon. Det var många år sen han brydde sig om barnen... Han vill inte umgås med familjen. Han kan inte ens gå en promenad med mig eller följa med nån timme till stranden. Han bryr sig bara om sig själv. Allt annat är "tråkigt" och "jobbigt".

Jag tror jag berättade förut att vi bokade om Greklandsresan i maj till september men den är ju nu också inställd. Mig gör det inget. Jag tror jag ska berätta för honom snart att jag inte tänker åka med honom till Grekland mer. Någonsin. Han har dödat all glädje för oss här hemma i så många år nu. Det finns inget kvar. Tack, gode Gud, att jag är nykter. ?

AmandaL

Grattis till nykterheten Femina, men väldigt tråkigt att läsa om din livssituation med din man, vill du verkligen leva med honom ställer jag mig frågan? Du verkar ha kommit till en väldigt stor insikt, tagit tag i ditt liv, blivit nykter. Där din man inte verkar vara? Jag säger inte att allt måste ske på en och samma gång, men ofta i samband med att man nyktrar till ser man andra saker som finns i sitt liv som inte hjälper en att leva det fullt ut, du har bara ett liv, kan man göra någonting åt det som tynger en tycker jag att man ska försöka göra det ?? Och ännu en gång, grattis och härligt att höra att du iaf är stark i din nykterhet ???

Bestemor

Jag förstår att du inte vill resa med din man som dricker varje eftermiddag.
Samma tänkte jag när maken pratade om fjällresor nästa vinter...nej jag vill aldrig mer resa med dej till fjällen.
Först ska han köra skoter, sen följer jag med på en kort tur vid lunch ( = matsäck) sen hem med mej som har för mycket smärta för att åka.
Sen laga middag. Han kommer till stugan, dricker dricker dricker
Vi har ingen samvaro alla som jag önskar! Nästa vinter stannar jag hemma!
Vilket han även föreslog häromkvällen.
Ja, jag kan ju inte ens bidra ekonomiskt.....

Får tillbaka minnen från min uppväxt, då min pappa aldrig orkade göra någonting. Han satt i sin fåtölj och sa att allt var tråkigt och jobbigt, läste kvällstidningar och kollade på sport.

Vi åkte till husvagnen. Där bytte han fåtöljen mot solstolen.

Det enda du kan göra är att försöka leva ditt liv som du vill. Planera med barnen, vänner, åk iväg så du slipper se och höra trögbollen.

Kram ?

Femina

Tack för era inlägg.?

Jag kan inte sova.? Jag är visserligen nykter men jag kan fortfarande inte hantera mitt liv. Jag har sådana här nätter ibland. För det mesta somnar jag lugnt efter aftonbönen. Men inte alltid.

Jag känner mig som en vulkan inombords som är på gränsen till ett utbrott! ? Lite svårt att somna då... Men som allt annat går det över. Men när jag inte förändrar mitt liv kommer det förstås tillbaka. Det går i vågor.?
Jag förtränger tankarna och känslorna ett tag men så slår de tillbaka, så håller det på...

Gud, ge mig mod (och visdom) att förändra det jag kan. Visa mig din (min) väg och gör mig villig att vandra den. ?

Femina

Det blev ca fyra timmars sömn inatt. Åkte på min väns möte. Där är det lugnt, inga intriger vad jag vet. Jag borde nog söka samtalsstöd inom kyrkan för att få lätta på allt som skaver inombords. Och ta meditation på allvar. Bara göra! ?