Jag är uppvuxen i en dysfunktionell familj. Pappa drack och mamma var medberoende. Syskonet var väldigt våldsam. Som liten var jag duktiga flickan som förstod och tröstade. Jag var självdestruktiv i tonåren och självhatet slukade mig. Syskonet var sällan hemma. Jag och mamma flyttade ifrån pappa och syskonet flyttade hemifrån. Efter några år söp pappa ihjäl sig och syskonet insjuknade i drogrelaterad psykos.
Idag är jag snart 30 år. Det är 11 år sedan pappa dog och syskonet fick diagnosen paranoid schizofren. Det var ett tungt år.
Jag har spenderat mycket tid och energi för att hålla ihop mig själv. Limma ihop de små bitar som jag har kvar. Ibland lyckas jag faktiskt få ihop ett nästan helt Jag.
Nyligen har jag lyckats skapa ett liv jag trivs med. Jag är gift och har hund. Drömmen om lycka och kärlek till Jaget slog in. Jag började ta hand om Mig.
I våras fick jag och mamma kännedom om att syskonet har börjat bruka heroin. Jag förstår nu att min värld rasade samman. När man är så van vid kriser märker man sällan när krisen verkligen tär på en. Men den här gången gjorde den det. Jag såg inte mitt behov av omsorg och tröst. Jag orkade inte börja ta itu med allt igen, nu när jag faktiskt var lycklig. Så jag drack. Duktiga flickan i mig såg till att jag klarade av att hantera arbete, ekonomi och sociala relationer. Det tackar jag henne för. Men innerst inne sa något mig att det är vid kriser duktiga flickan kommer fram som räddaren i nöden, annars behövs hon ju inte. Och den här gången var det Jag som var krisen. Jag närmade mig krisen långsamt och gjorde mitt yttersta för att inte låta skammen ta över. Jag köpte Flodhästen i vardagsrummet. Jag blev frälst. Jag?! Jag som inte gillar när folk är frälsta och inte ser gråzonerna?! Det är ju i gråzonerna vi lever, menar jag.
Men jag insåg att mitt drickande är av problematisk karaktär.
Idag vaknade jag upp efter en timmes sömn, igår hade jag både druckit och tagit tjack så jag kunde inte sova. Det där med tjacket är nytt för mig. Känner mig busig. Testar gränser. Vill ha kul. Det är så omoget. Dagens vinst var att jag tog mig till mitt första anhörigstödssamtal. Heja mig, säger duktiga flickan.
Kvinnan jag hade samtalet med sa något intressant. Att det kanske är mamma som är flodhästen i vardagsrummet nu.

Men jag undrar om det inte egentligen finns tre flodhästar. Jag, mamma och syskonet.

Dags att sluta skylla på en trasig barndom och börja värna om mig själv som vuxen. Man kan ju faktiskt ta hand om barnet inom sig om någon glömde göra det när man faktiskt var liten.

Sakta, sakta börjar jag erkänna mina riktiga behov istället för att bedöva den gamla smärtan med alkohol. Jag behöver rörelse, omsorg och kärlek.

Härligt att ha hittat hit.

Efter att ha skrivit kände jag mig stolt. Sedan självkritisk. Sedan ölsugen.

Det riktiga behovet precis nu är trygghet och värme. Beteendet säger att det hjälper med en öl.

Idag ska jag prova att medvetet ändra beteendet. Jag ska träffa en vän istället för att dricka öl.

Du har fantastisk insikt om din situation och verkar ha kämpat länge och hårt! Men nu behöver du hjälp, duktiga flickan kan kanske inte fixa allt. Kanske räcker det med att läsa och skriva här? Eller ta kontakt med sjukvården. Varken tjack eller alkohol är ju särskilt busigt eller hjälper på djupet mot sorg och oro, det vet ju du. All värme till dig i din kamp. Ta vara på det fina liv du så klokt byggt upp.

Otroligt fint och insiktsfullt inlägg, men givetvis har du många frågor också. Jag kan lova dig att varje nykter månad kommer att ge dig aha-upplevelser på löpande band. Vissa frågor får du svar på, andra frågor känns oviktiga efter ett tag.

Den största gåva du kan ge dig själv är att bli nykter- och drogfri. Att du hittade hit till forumet var meningen.

Det här var så fint uttryckt att du borde sätta in det inom glas och ram på väggen, väl synligt:

”Dags att sluta skylla på en trasig barndom och börja värna om mig själv som vuxen. Man kan ju faktiskt ta hand om barnet inom sig om någon glömde göra det när man faktiskt var liten.”

Kram ?

Nu har jag kommit hem till min vän och brutit ihop. Vågade känna känslor för första gången på länge. Jag får stöd och värme, och jag har hittat strategier.

Jag väljer att ta striden mot alkoholen. Jag väljer också att inte ta alla strider på en gång.

Men nu jävlar, försök ta mig då alkoholjävel!

Tack för fint stöd här, fantastiskt att få detta bemötande särskilt när det är första gången för mig. Känner att jag har hittat en trygg plats.

Så enormt stark du är och så mycket klokhet du bär på!
Du träffar rakt in i botten av mitt hjärta.
Du är på väg och du klarar det!
Sänder dig kärlek och styrka.
GaragePer

AmandaL

Välkommen hit! Så strongt att vilja förändra dina alkoholvanor, första steget är taget! Nu finns vi många här som gärna stöttar och peppar dig så gott det går. Grovjobbet gör vi alla själva och du har börjat hela otroligt starkt idag, bra jobbat ???

Ja forumet är verkligen en trygg plats. Här får man vara på sitt sätt, vi är olika och förvånande lika.
Välkommen hit. Jag är en sån som kör en dag o taget men i takt med att månaderna gått så känner jag mig allt mer säker på att jag inte ska dricka mer.
Nykterheten stängde inga dörrar men öppnar många nya, varje dag. Det är utvecklande och utmanande, ibland jobbigt men aldrig någonsin så jobbigt som att dricka.
Helt säkert. ?

tredje dagen nykter. gör listor på saker jag ska göra för dagen, det hjälper. jag planerar in aktiviteter, vila och vad jag ska äta. har hittills hållit mig stimulerad. men vad händer när jag får slut på saker att göra? hur hanterar jag det? man måste kunna ha tråkigt, som alfons pappa sa.

även om jag inte mest är rädd för att jag ska dricka själv är jag rädd att jag gör det längre fram om jag går in i en depression, vilket triggas av stillasittande hemma.

imorgon em/kväll har jag inget att göra. det känns som en skör tid; nybliven nykter + lördag kväll + tristess.

försöker lita på att det ordnar sig. och det gör det nog, till slut.

Vad bra du planerar med listor och att ligga steget före. Det hjälper när krisiga lägen uppstår. Att ha en strategi vid tex fest, semester, restaurangbesök.
Men som du själv så klokt skrev; du måste inte ta alla strider på en gång. Och om det går, försök att inte skapa så mycket oro över sånt du inte vet, än.
Om du börjar dricka, om ifall du går in i en depression om ifall det uttråkade livet tar dig dit.
Det är många om.
Och då är det också lätt att glömma alla de fördelar, all ny glädje och energi som kommer av att inte dricka. Den är svår att beskriva, är en stor bonus.
Håll ut men försök att känna lite tillit! Du har tagit ett livsavgörande beslut. Stort och värt att vila lite i. ??

jag lyckades inte. så känner jag. jag drack flera dagar i rad. var på landet med vänner som är stordrickare. det gick bra tre kvällar, höll mig till nåt enstaka glas. men igår gick det såklart utför. tyckte att jag "förtjänade"att inte begränsa mig så jag drack så mycket jag orkade. fan. ångesten idag. känner mig misslyckad men också mer övertygad om att vara nykter, har haft det tusen gånger bättre de dagar jag varit nykter än de där jag varit full/bakis. s onödigt att jag drack, ångrar det så mycket. ska försöka orientera mig i ångesten, tar gärna emot pepp.

Förstår att det är jobbigt just nu, men du har fått en ny insikt om att du mår mycket sämre när du har druckit. Och det har du i ryggen nästa gång. Faran med bara nåt glas är att rätt vad det är tar den stöddig alkoholhjärnan över och säger nu kör vi.. Jag tycker du var duktig som ändå tog det lugnt ett par kvällar! Kör vidare på nyktert nu, det blir snart bättre igen!

Hej, stereolife. Jag är också rätt ny på det här med nykterhet. Jag har tagit till mig av vad andra här har skrivit, nu i början undviker jag umgänge och situationer där jag vet att det kommer att finnas alkohol. Kan kännas lite avigt och trist, men det är skönt att slippa bakfylla och ångest.
Försök att härda ut när suget / känslan kommer. Efter ett tag kommer du att må bättre, och förhoppningsvis känna att du förtjänar att vara nykter.

Huvudsaken är att man lär sig något av dem så att man inte gör om samma misstag gång på gång.

Och Onkel F har helt rätt. Vissa situationer bör man avstå från i början då man är som mest sårbar.

Nya nyktra tag!

Kram ?

Du har fått de bästa råden redan.
Var snäll mot sig själv och utsätt dig inte för onödig frestelse.
Det är en ganska kort period som det är väldigt svårt att stå emot, så det behöver inte vara ännu svårare.
Hade jag haft den erfarenhet jag har idag hade jag skippat diverse grejer, men jag skulle absolut ”leva som vanligt” men det är inte som vanligt att sluta dricka på ett destruktivt sätt.
Så bra att du har dina nyktra dagar så färskt i minne! Heja!

Är tricket som har fungerat för mig, men vi är ju olika.
Vissa dagar i början hade jag väldigt sug kring middagar mm. Men jag tar mitt löfte varje morgon och vid de tillfällena har jag tänkt; okej jag dricker inte idag, men kanske imorgon.
När nästa morgon kommer, same procedure.
Det ÄR ett stort projekt men man får ta det i väldig små små bitar i början. När jag nu återupptagit min löpning påminns jag om att det är lite likadant. Tittar jag på 2 km raksträcka vill jag bara stanna.
Tittar jag på vita strecken, betar av enligt min egen steg-princip, så är jag plötsligt framme.
Jag säger inte att det är enkelt för det är det inte.
Men som alltid är det aldrig, aldrig jobbigare än att dricka för mycket.
Gå stark skrev Dee en gång, jag tycker mycket om det uttrycket!