Av AA?

Äntligen är jag på rätt väg, är så otroligt tacksam för mina 4 nyktra veckor. Låter så lite när jag skriver det men det känns längre.. på ett bra sätt. Känner mig piggare och har mer energi än på jag vet inte hur länge.

Jag skrev här för 3 år sedan(!) och ville också då sluta, men då var det tungt och svårt, och uppenbarligen gick det inte då som jag önskade.. men nu känns det annorlunda.. förstår att det också låter tveksamt.. men

Jag är inte ens sugen på A... har däremot inte utsatt mig för situationer där jag ”måste” säga nej tack och behöva förklara mig... jag vill kunna stå stolt och säga att jag har slutat med A, men vet/tror att det kommer bli krystat och pinsamt. Ska snart ut med ett par kompisar, hur säger man att man har slutat? Känns som jag har någon redovisningsskyldighet och att jag gör detta till en större grej än vad det behöver vara ??

Tänker att det kanske kommer bli svårt att göra den här resan själv och tänker då på AA. För att träffa andra i samma sits, få stöd och motivation. Kanske träffa nya vänner som också är nyktra..

Men så vet jag inte om jag passar in där...

Någon som har erfarenhet av möten med andra i samma sits? Möten på AA?

Och Grattis till dina nyktra veckor...starkt jobbat!!!
Jag går på AA en gång i veckan och jag måste säga att för min del så har det varit avgörande för min nykterhet.
Där kan man få tips och råd, och det är många som vet hur man känner det.
Man hör mycket dåligt om AA ute i samhället, att det ska vara som en sekt eller dylikt...men det grundar sig på fri vilja, och jag har träffat många fantastiska människor där.
Det skadar ju inte att gå på ett möte och bara lyssna på vad dom har att säga☺

Alla grupper och möten av olika slag beror ju på deltagarna..Min erfarenhet av AA är att mötesstrukturen i stort ser likadan ut var i världen du än befinner dig..Dvs, du kan gå in på möten var som helst, och känner dig välkommen..Jag har besökt olika städer och alltid känt mig varmt välkommen..Jag har anhöriga som kommit ifrån Alkoholen med hjälp av AA, eller kommit vidare med NA..Det kändes väldigt bra i början av min nykterhet att träffa personer som man kunde spegla sig i..Och som man kunde, om man vill dela erfarenheter kring Alkoholberoendet med..AA fungerar utmärkt för många..Ett stort grattis till din nykterhetstid..Bra jobbat..Jag läste massor här på Forumet, dom trådarna som kändes starka och som tilltalade mig..Jag svarade och gjorde inlägg till dom som jag fann intressanta..Att titta på dokumentärer om beroende har hjälpt mig mycket, även att se hur anhöriga och familjen skadas av den beroende har gjort mig medveten..?

Hej! Tack!! Känns underbart att vara nykter? & Tack för svar och för pepp. Kul att du har fått stöd och träffat likasinnade via AA. Jag kommer ge det en chans, har faktiskt varit där en gång för tre år sedan (ca) och kände mig inte riktigt hemma, men jag kanske inte heller var redo då. Nu känner jag mig så färdig med alkohol men det betyder kanske inte att jag inte behöver stöd. Därför tänker jag att det kan vara klokt att gå dit, ge det en chans till.

?

& Tack för att du skriver!! Jag har läst här inne för tre år sedan och hittade hit igen nu. Det jag har läst under dessa veckor har hjälpt mig mycket, har lyssnat en del på alkispodden också (tips från någon här), det har också hjälpt?

Härligt att höra om positiva erfarenheter gällande AA, jag mår så bra utan A och vill bara fortsätta i nykterhet. Vet ju att det är förödande för mig om jag fortsätter dricka. I detta tror jag att jag behöver träffa och höra andra med samma erfarenheter. Vill möta andra nyktra som jag kan få prata om detta med☀️

är också "uppfostrad" i AA och utan det stödet hade jag inte överlevt. Det var oerhört viktigt för mig i början av min nyktra karriär att få dela mina bekymmer och få lyssna på Di Gamle som gått före mig. Även de som tog återfall och kom tillbaka till mötena hjälpte mig för de talade ju om hur det varit och varför de tog återfallet och då slapp ju jag utforska just det sättet.
Ibland kan vissa möten kännas "onödiga" och långsamma men jag kan inte påminna mig ett enda möte som jag inte haft nåt med mig när jag gick därifrån. Mötestiden är varierande 1-1,5 h och då få med mig bara 2-3 minuters delning kanske känns bortkastat MEN dessa minuter kanske har sparat mig ett återfall. Och just den delning var nog precis det jag var mogen för just då !

Så, välkommen tillbaka !

Och tack för att du skriver. Det är många som har positiva erfarenheter av AA vilket både glädjer mig och får mig att ifrågasätta min egen tvekan att gå på möte. Jag tror att jag inte än kan se det jag inte ser, jag behöver landa i bara gå dit och ge det en chans eller två. Tack för din input, den betyder mkt☀️

Finns ju kvinnomöten, ungdomsmöten, anhörigmöten mm på en del orter. Vissa fortsätter att gå dit stadigt..Jag klarar mig ändå, tror jag..Har ju vänner att prata med som har kunskap om problemet..Men tycker verkligen du ska pröva..Intressant att lyssna om man inte vill säga något..?

Skönt att du har människor nära dig som du kan prata med. Just nu har jag (vad jag vet) ingen jag kan prata med, Som är på samma ställe som mig. Där jag kan lyfta tankar och funderingar. Som har samma tankar angående A som mig. Kanske om jag vågar börja prata med andra så finns det fler ... ☀️

I början av min nykterhet så pratade jag med många som hade erfarenheter om beroende..Mycket är ganska likt , men ändå individuellt..Att smussla, dölja och känna skam och skuld är genomgående..Det tycker jag personligen är väldigt skönt att slippa..Det finns många i vår närhet som har beroenden..Men eftersom det är så skuldbelagt, så tiger vi om det..Jag läste på Forumet, och annan media om beroenden, och missbruk många år innan jag blev nykter..Vi har genen i släkten, och jag har många med A-beroende i min närhet..Tyvärr är dom flesta aktiva..Vilket inte bara är sorgligt för dom själva utan även deras familjer..?

Jag har ingen erfarenhet av AA, men alla sätt att bli och förbli nykter är bra tycker jag!

Jag har pluggat massor på egen hand om hur alkoholen påverkar kropp och hjärna. Och det här forumet står för gemenskapen ❤️

Kram ?

Så starkt av dig att bryta inte bara ett beroende och arv utan också ett socialt mönster. Som blir ännu svårare (tänker jag) att bryta om/när man lever i en kontext där det används alkohol regelbundet, av många och med en inställning att det varken är något konstigt eller dåligt på något vis. Det är galet vad alkohol finns överallt och förväntas finnas och brukas.. att man sticker ut och är annorlunda för att man inte dricker. Alltid ska det involverades alkohol, är så trött på det.

Tänker också att det (borde) finns fler som mig (oss) i min närhet, någon som kanske har eller vill sluta, någon som mår dåligt av sitt drickande som kanske också vill och behöver prata☀️

Tack för tips! Fint att höra att detta forum också ger så många så mycket? I morgon är det en månad utan A för mig. Finns ingen annan väg nu än vägen utan A. Men är såklart rädd också, även fast jag är mer bestämd än någonsin på att det är slut med A nu ☀️

AmandaL

Alla sätt är bra när man vill hålla sig nykter! Har du varit på något aa möte än? Vad tyckte du i så fall? ? jag är 48 dagar nykter idag. En härlig känsla, hoppas du kommer få uppleva alla positiva effekter av nykterheten snart, dom är så många och en jättebra motivator till att fortsätta ???

Bra jobbat!!!

Jag har inte varit på ngt möte än. Men jag ska gå:)

Känner redan nu så mkt positivt med att inte dricka, håller med dig att de positiva effekterna man redan känner är en bra motivation, är så tacksam! Lyssnar en del på alkispodden och det verkar som att positiva effekter kommer mer och mer ju längre tid det går. Något jag fastnade för var bland annat när De pratade om att med tiden blir A en icke-fråga. När man inte bryr sig längre om A eller om vad och hur andra runt om en dricker eller vad de eventuellt tänker om mig som inte dricker. Låter underbart!
☀️

Känns underbart ☀️ Någon sa att man kommer närmare sina känslor utan A, att känslorna kommer fram igen, de som man har dövat med A.

Jag kan absolut förstå och känna det, Känner mig så tacksam och ödmjuk just nu för att jag har tagit detta steget och för varje dag som går utan A?

k85

Hej. Jag skall gå på mitt tredje AA möte idag och kan bara säga att det varit posetivt för mig med hittils och målsättningen är verkligen att gå på massa möten. Är skönt att alla är där utav samma anledning. Jag är inte ensam längre.

AmandaL

Så härligt coffe85 att du finner tillfredställelse på dina aa möten ?? Det gör mig riktigt glad att läsa att du har hittat ett sätt som fungerar för dig och din nykterhet! Alla sätt som får en att förbli nykter är bra! Heja dig ? berätta gärna om du vill efter du varit på mötena så att du kan inspirera andra som kan behöva det ???