.. en massa när ni ses och du är nykter så har kompisen antagligen egna (rätt stora) problem. Då skulle jag trappa ner umgänget.

Om ni inte har så mycket gemensamt när ni ses nyktra så kanske ni skulle kunna skapa saker att umgås kring. Hitta på något som ni kan prata om exempelvis gå på bio, museum, bowla eller vad som faller er i smaken.

Kram?

Föreslå att ni ska göra något annat. Åka och bada, gå på vandringsled, köra go-cart. Vad som helst som inte inbegriper alkohol.

Var ärlig. Berätta att du har slutat dricka alkohol för att det påverkar ditt mående enormt negativt. Att det inte är värt det längre.

Kram ?

Jag är ”förskonad” också från så många sådana kontakter; många gånger är alkohol en ickefråga i min bekantskapskrets eller förekommer bara vid typ nyår o så. (Det gjorde ju det lättare för mig att smyga tror jag, tyvärr)

Jag skulle nog själv fundera på att undvika kontakten ett tag, eller i alla fall försöka styra den så vi gjorde något annat än satt och drack ihop (oavsett om det var bara dricka, i samband med mat, en film eller vad vi brukade göra), för att värna om mitt eget livsval. Om det är en vänskap jag satte högt skulle jag kämpa lite för den, annars låta den vara lite på sparlåga.

Enda liknande jag har i mitt liv är en situation där kompisskapet skar sig av andra skäl än att ene drack o den andre inte; men nu när kompisen under sommaren vill ta upp kontakten igen är jag lite avvaktande, jag ska nog hälsa på nån gång, men jag har inte direkt bråttom, inte över huvudtaget. Sommaren är lång än, och jag vill må bra. Om vi inte skulle ses överlever jag, skulle vi ses skulle det vara över en kopp kaffe eller nykter i samband med nått projekt i trädgården.

Det här blev en bättre dag än igår! Dagens bra saker: Har städat, tvättat och tagit en liten löprunda faktiskt. Jag hade anmält mig till ett Friskispass men kände ett väldigt starkt motstånd mot att gå dit. Och fick för mig att jag skulle springa lite istället, har inte gjort det på ett par år. Eller springa - lunka snarare. En lufsrunda ? Hur som helst så gick det bra och attans vad skönt det kändes efteråt! Så fick jag besök, det som blev inställt igår, av en kompis (inte den jag brukade dricka vin med). Det var trevligt. Även fast den här personen inte känner till min problematik så har hon mycket erfarenhet av att vara anhörig till en missbrukare.

Tack för tips Soffpotatis, Andrahalvlek och VillJuLevaOckså! Jag och den här vännen brukar göra andra saker också, utflykter och promenader. Men sedan blir det alltid mycket vin. Det låter som en bra idé att säga till henne att jag slutat dricka för att jag inte mår bra av det. Det känner jag att jag kan göra.

Har börjat dricka mycket citronvatten. Citron ska ju vara bra för levern! Ganska ironiskt... förr brukade jag ibland hälla vitvin i tomma 50-cl läskflaskor och säga att det var citronvatten ? Nu är det verkligen citronvatten och jag dricker minst en liter varje dag istället för minst en liter vin ? Jag äter också en liten bit ingefära dagligen, det ska stärka immunförsvaret. Och så har jag börjat ta beviplex comp och en c-vitamin brus. Tar ni några vitaminer eller tillskott? Har ingen aning huruvida jag egentligen behöver det eller om det har någon evidensbaserad effekt- det känns bra att ta det, som att jag försöker ta hand om mig själv och det är bra.

Peter på landet

Det sägs att det är fullständigt onödigt och meningslöst. Men naturliga saker som citron o ingefära är ju super!! Bra jobbat, kämpa på!!

jag har också alltid haft den åsikten att det är helt onödigt med vitaminer och tillskott om man äter en bra kost, vilket jag gör (om än lite för stora mängder?)Kanske är det därför min kropp klarat sig såpass bra trots många års riskbruk och missbruk. Har aldrig haft vitaminbrist eller järnbrist, förutom under graviditeterna. Det här med vitaminer och citronvatten är mer symbolhandlingar för mig. Men ingefäran tror jag stenhårt på ?

Vården ger väl det till oss fyllskallar för att motverka B-vitaminbrist? Lär ju inte skada i alla fall.
Tag de tillskott du mår bra av. Bara placebo? Om du mår bra av dem, vem bryr sig?

Onkel F

Oj nu har det nästan gått en vecka! ?

Exakt, Onkel F, Beviplex comp brukar fyllskallarna få, om det inte behövs tiamininjektioner ?

Den här dagen har varit sådär. Vaknade ett par gånger på natten som vanligt men gick upp tidigt och gav mig faktiskt ut och sprang igen, men lite längre denna gång så jag varvade att gå och springa. Kändes bra.

Sedan gick luften ur mig på något sätt, då jag inte genast fick svar på ett meddelande jag skrev. Att det behövs så lite! Kände mig så ensam och ledsen. Kunde inte ta itu med det jag hade tänkt göra i hemmet. Åkte runt på olika affärer för att leta efter ett parasoll till uteplatsen. Hittade inget och blev jättetrött, gillar inte att gå i affärer... Köpte en stor påse lösgodis som jag sedan tryckte i mig hemma. Försökte ta till maten istället för alkoholen... Det funkade inte så bra, blev bara väldigt illamående. Har aldrig varit någon godisråtta. Fick huvudvärk också.

Sedan blev det bättre. Fick svar på mitt meddelande och så kom dottern hem. Har så svårt för att vara ensam ibland. Jag har ju vänner, människor som bryr sig om mig. Men har så svårt att se det ibland.

Lyssnade lite på ett avsnitt av Alkispodden. De pratade om tre problem: 1. Att man är "allergisk" mot alkohol och inte kan sluta dricka när man börjat. 2. Att man blir besatt av alkohol. 3. Att man inte kan hantera känslor eftersom man vant sig vid att bedöva dem med alkohol.

De två första punkterna kan lösa sig genom att sluta dricka - att inte ta det första glaset. Men den tredje, att lära sig hantera sina känslor - den finns kvar. Det känns så svårt! Hur ska det gå till? Känslor är läskigt...

AmandaL

Jättebra att du klarade av att vara nykter. Bra kämpat även om det kändes som en jobbig dag i början, skönt att det vände sen! Låter gott med lösgodis, jag har unnat mig en stor kulglass idag igen, det har blivit mitt nya beroende, men glassen gör mig glad ? imorgon är du en vecka nykter, passar på att säga grattis i förskott, för dit kommer du komma, det hör ju jag ???

Ja nu firar jag en nykter vecka! Vaknade utsövd och fräsch som en nyponros ?
sov mycket bättre än på länge i natt.
Ska åka ut på landet och hälsa på nära och kära idag, försöker undvika att vara ensam så mycket såhär i början.

Grattis till första veckan!
Det är extra bra med strategier den första tiden, att hålla sig sysselsatt, kanske undvika ensamhet, och vad som går att göra. Jag är bara inne på vecka 4, men det känns som strategierna är mindre viktiga, dagarna går ändå, utan att den där de blir katastofdåliga. Paniken över vad ska man göra med alla timmar som blir över minskar.

Men väldigt viktigt att aldrig släppa garden, som någon - det är väl Andrahalvlek - skriver här på forumet ibland. Aldrig första glaset. Man bestämmer dit. sen bestämmer A.

HA en skön o härlig dag på landet med de dina.

Bra kämpat! Det är du som valt att varje dag i en vecka satsa på livet och lyckan, hoppas du är riktigt stolt och nöjd med dig själv! Önskar dig en riktigt bra torsdag. ??

Har inte skrattat så mycket på länge! Blir lätt så när man umgås med lite yngre barn, spelar spel och leker lekar ? Har haft en himla trevlig dag. Har inte alls tänkt på alkohol, har haft fullt upp. Jättebra att jag kunde byta miljö idag och omge mig av människor som inte dricker! Tror det är viktigt för mig såhär i början, just att jag känner mig ensam är väldigt triggande för mig.

Dagens bra sak får väl vara att jag tog en springrunda även denna morgon. Vad har tagit åt mig?

Är jättetrött nu så ska lägga mig och läsa. Nu är första veckan över.

Önskar alla en fortsatt trevlig och nykter kväll!

Härligt du fick en bra dag, med barn, glädje o sällskap. Du hinner öva på att vara ensam o ha tråkigt och se hur du kan lära dig hantera eventuellt sug som dyker upp då. En dag i taget, och nu nästa vecka! :-)

Så många gånger har jag försökt förhandla. Ställa upp villkor. T ex:
- du får bara dricka tillsammans med andra
- du får bara dricka om du blir bjuden, inte köpa själv
- du får bara dricka en gång/v
- två g/v
- tre g/v
Och sådär. Har aldrig funkat.
Nu har jag förstört min nykterhet. Har druckit vin. Och vill analysera det på en gång.
Jag mådde inte särskilt dåligt, och hade inte planerat att dricka. Men då jag kom hem så väntade en uppgift på mig som jag tyckte var jättejobbig. Det kändes som att jag kom in i ett autopilottillstånd, att jag inte riktigt kunde styra över mig själv. Men det här var ingen slump. Jag satte mig i bilen åkte till bolaget och köpte en bib. Kommer att vara ensam här mer än ett dygn. Så ingen drabbas direkt.
Försökte fundera på vad jag kände, tänkte först skam, men det stämde inte. Ingen annan drabbas just nu. Det var mer besvikelse på mig själv.

Jag som är snart 50, ska jag behöva barnvakt?? Varför har jag så svårt att vara ensam? Är det bara mina dåliga gener som spökar? Har blivit diagnostiserad med personlighetssyndrom UNS, troligen "undvikande".
Hoppas jag kan ta nya tag imorgon trots detta...

Och det är synd. men det som redan har hänt kan ingen ändra på.
Det är inte så bra att vara besviken på sig själv, risken är att man hamnar i ett "det är ingen ide att försöka, jag klarar det ändå inte".
Du klarar det, det har du redan visat. Du har varit nykter i 8 dagar. Du hade en kalasdag igår som visade på fördelarna.

Du KAN ta nya tag imorgon! Valet är ditt (skitläskigt, jag vet). Du kan välja att fortsätta dricka, eller så kan du välja att vara nykter och hälla ut det vin du har kvar. Var rädd om dig och välj det rätta!

I all välmening
Onkel F

Ok jag har tagit ett återfall. Har bestämt mig för att inte känna mig totaltknäckt över det utan istället analysera det ?
Då jag kom hem så ville jag laga nyttig mat. Älskar att laga mat. Men saknade vinet som jag ofta brukade dricka vid matlagningen...
Är faktiskt väldigt bra på matlagning, även i berusat tillstånd. Om jag skulle byta yrkesbana så skulle jag vilja bli piźzabagare! Då skulle det alltid finnas jobb
Nej men nu är det så att jag faktiskt inte vill dricka. Så jag kanske borde börja med antabus. Känner mig lite rädd för det, vad har ni för erfarenheter av det?

DetGårBättre

Du ska inte känna dig knäckt, misslyckad eller annat. Ingen känner sig knäckt misslyckad eller liknande för att den bara var tvungen att sticka till gymmet i fyra timmar. Ingen är väl att ta i men minimalt få!

Det är inte lätt det där. Jag "slutade" själv i tisdags och då tänkte jag - det får räcka nu! Samtidigt fanns en tanke om att lite vin i framtiden kan väl inte skada. Vad är det resten av världen inte förstår. Bara jag sköter det inom ramarna så. Förhandlingen blev inte av mer än så. Sa nej och samma visa dagen efter men då var det direkt nej!

I dag satt jag där och tänkte. Lite vin kanske hjälper mig att somna. Eller ska jag "slösa" en stesolid? Tog någon timme så tänkte jag, det spelar inte så stor roll. Viktiga är att inte fortsätta i morgon när jag vaknar. Nu är jag på djupt vatten men jag får se vilka beslut jag tar i morgon (dock tar man generellt sämre beslut om man inte är helt stabil).

Det slutade med en halvliter vin. Sen fyllde jag på från min bib så jag drack ytterligare en vin och tänkte, detta kanske räcker ändå. Nu bäddar jag ner mig, myser och njuter av en film. Nej, lika svårt att sova som när klockan var 01! Orka leva så här tänkte jag! Jaja, flyller på mer - har en liter till. Visst, kommer vara lite sliten i morgon men vad gör det? Worst case scenario finns det alltid en dålig utväg. Sviker jag någon? Nej, egentligen inte - möjligen mig själv men kan leva med det!

Av mina två liter rödvin finns det typ 15cl kvar just nu. Inte lönt att spara utan ner med det med och dyn jag inte hade en ny oöppnad bib (ja, eller öppnad om det fanns mer haha). Vill jag sluta? Ibland! De som inte är i sitsen har fan ingen aning om vad man pratar om nämligen. Tron på livet är typ förbi. Jag såg för många "fina" filmer när jag var liten - tydligen var det inte ens i närheten av livet. Skyll på dem och inte mig!

Så har mina tankar och beslut gått i natt. Vad gäller antabus har jag alltid sagt nej då jag säger att det sitter i min hjärna. Jag är smart nog men när den vill eller behöver så får jag tillgodose det. Ge mig antabus så kommer bara levern må sämre vare sig jag dricker eller inte! Jag behöver någon som bryr sig om mig i livet - helst en partner men annars en psykolog! Möjligen lurar jag bara mig själv men då får det vara så!

Du ska dock tänka på dig och vad du verkligen vill och vad som kan hjälpa dig. Vi har alla våra egna vägar att vandra!

Min dröm är ju att kunna dricka 2-3 liter vin om kvällen, sen vakna pigg och ut och springa! Då hade jag gärna druckit dagligen. Dessvärre verkar inte kroppen fungera så riktigt - vilket är synd :D

Jag säger ofta att nu får det räcka - det här funkar inte mer. Orkar inte besöka beroendecentrum fler gånger. Jag ska gå på AA-möten, jag ska det och ditt! Men det är allt från dagar till veckor motivationen finns där. Sen hamnar jag i min depression och tänker - va fan spelar det för roll!

Tanken när jag började dricka var att bara i kväll, sen inget mer. Men nu med 1.8 liter vin tänker jag - en bib i morgon kan inte skada. Sen kommer tankarna, fan jag ska ju hämta stesolid på söndag. Behöver några till i medicinskåpet (även om de går att köpa dyrt på Darknet). Kan ju inte dricka då, måste blåsa noll!

Så i min värld vill jag mest bara vara ensam. Låta mig leva som jag vill de dagar jag har här på helvetet innan himmelriket infinner sig. Vissa dagar känns det som jag kommer sluta för evigt, andra dagar som att jag är glad om jag håller upp en eller två gånger i månaden.

Till syvende och sist är det du och dina beslut som är viktiga! Vad är du beredd att förlora och vad vill du vinna? Vad skulle vi göra om vi hamnade på en planet där alkohol inte gick att framställa (eller andra droger)? Nog fan skulle vi anpassa oss på en sådan torftig och känslolös planet ;)