Gaspacho

Hej.

Är ny här på forumet och har lite frågor. Panikångest och coronaångest har fått mig att dricka mer och mer och ligger nu på strax under en flaska Whiskey per dag. Har lyckats minska lite, men det har pågått i två månader. Jag tror att jag skulle klara att sluta på egen hand om jag bara fick tillräckligt med Oxascand, har gjort det en gång tidigare för länge sedan. Men min läkare vill inte lyssna på det örat utan skicka mig till Beroendecentrum och det skrämmer mig.

Framförallt är jag orolig för om det skulle leda till en orosanmälan, och i så fall i vilken utsträckning min före detta fru informeras, vi har barn med delad vårdnad.

Eller kommer de vilja lägga in mig på avgiftning?

DetGårBättre

Galet svårt att svara på. Jag fick en orosanmälan senast jag var på beroendecentrum. Det kändes inte bra. Det ökar ju risken att dricka enligt mig. Ringde dem nyss för att se vilken läkare som jobbade men den infon fick jag inte. Just för att jag också behöver benso. Stesolid gäller för mig. Senast fick jag therelen och det funkar typ inte.

Det är svårt att bli inlagd då de vill att man fixar det själv hemma. Det är min erfarenhet iaf.

Vad gäller barn och orosanmälan vet jag inte men det ökar nog risken. Jag har ju inga barn och har inte fått någon tidigare.

När jag ringde nyss snackade de mer om en LVM-anmälan. :( Det gör ju inte en mer sugen på att söka hjälp!

Men oftast är de bra på beroendecentrum. Jag bor i Malmö och det är dit jag går.

Beroendevården är skyldiga att inte bara ge stöd till missbrukaren utan även missbrukarens barn och ibland händer de att de gör orosanmälan till socialtjänsten. Många tror att en orosanmäan dit är lika med omhändertagna barn. Ska sociala in och omhänderta barn ska de finnas våld/övergrepp med i bilden. El grova missbruksproblem vi talar tex förälder som hämtat barn sketfull på dagis, förälder som tar sprutor mitt framför barn. Om en orosanmälan kommer in så blir den andre föräldern informerad. De som händer vid en orosanmälan är att socialtjänsten måste inom 24 timmar se om de behöver ta ett beslut om omhändertagande omg, om de inte föreligger omedelbar risk för barnet så kallas vårdnadshavare och barnet för mötet hos soc då gör soc en förstahandsbedömning. Denna bedömning ska gå ut på se om de föreligger behöva för hjälp till er föräldrar men även barnet. Därefter bestämmer de om att nej här finns inget hjälpbehov och ingen utredning startas. El så tycker de att jo här behövs hjälp och då startar de en utredning för kunna titta på hur de bäst kan hjälpa dig el barnet el båda. Vet devär läskigt med orosanmälan mm men de måste anmäla till soc om de misstänker barn far illa vilket många ggr barn gör när föräldrar missbrukar så devär för att se till barnets bästa, för skydda och hjälpa barnet om de behövs. Alla som jobbar inom vården/dagis/skola är skyldiga enligt lag anmäla till soc om de så bara misstänker att ett barn kan fara illa. Bor barnet stadigvarande hos dig el mamman? Så länge de anser du inte är en fara för dig själv el andra kan de inte tvinga in dig på avgiftning. Vet inte vart du bor men i större städer finns oftast fler aktörer än beroendecentrum där man kan få hjälp, bor du i Gbg kan jag rekommendera nordhem el stigbergskliniken i stället för beroendecentrum. De har även egna avgiftningskliniker.
Få ställen kommer skriva ut oxascand då de tillhör gruppen bensodiazepiner och är lika beroendeframkallande som alkohol och alkohol och bensodiazepiner är dessutom korsberoende så risken du blir beroende av bensodiazepiner istället är stor därför skriver inte gärna läkare ut sådana tabletter längre och definitivt inte om de vet man är el har varit missbrukare.

Gaspacho

Barnet bor växelvis. Jag är inte rädd för att hen skulle omhändertas då både jag och mamman har bra jobb och det inte finns någon misskötsel. Det är hur mamman kommer agera som skrämmer mig.

Men kan man sluta med 75cl whiskey om dagen utan bensodiazepiner? Är inte det typ livsfarligt?

Risken om man slutar rakt av är att man kan få krampanfall och ramlar man då så man slår sig tex i huvudet så är ju de inte helt riskfritt men dessa krampanfall kan man även få om man tar mediciner som oxascand. Sett flera som fått medicin inne på avgiftningar som trots det ändå fått krampanfall. Själv slutat själv flera ggr efter både 2/3 veckors dygnet runt drickande och aldrig fått krampanfall. Vissa kan få delirium (alkohol psykos) men då har man oftast druckit extremt länge och mycket. Jag brukar fasa ut alkoholen jag går från dricka en bag in box per dygn till 1 1/2 l vin per dygn sen bryter jag helt försöker i alla fall ibland går de inte då bryter jag bara rakt av. Ser alltid tid jag bryter på kvällskvisten så jag somnar full sen får sova lite sen tar jag baksmällan och avgiftningen. Då har jag sovit mig igenom de värsta första timmarna

Ja tyvärr så kommer mamman få reda på en orosanmälan då ni har delad vårdnad, om de nu blir så de gör en orosanmälan de vet vi ju inte än, men förstår de stressar dig. Försök minska ännu mer på drickandet för ju mer du minskat på drickandet när du kommer till beroendecentrum desto bättre då ser ju dom att du verkligen vill sluta och att du kämpar och försöker.

Du har fått nog av alkoholens plats i ditt liv, det har eskalerat under en tid och du vill nu bryta det. Funderar över att söka hjälp för det då du är oroad över risken för svår abstinens. Klokt att vända dig utåt för stöd! Du har fått flera fina och kloka svar här redan, jag vill ändå också passa på att hälsa extra välkommen!

Vet inte om du sett det, eller om det känns hjälpsamt, vi har en flik under "fakta" där det står om just abstinens. Läs gärna där om du vill!

Precis som du skriver för tryggast och bäst sätt att sluta/minska är det att göra det med hjälp av vården då du druckit mycket under en längre tid och regelbundet om jag förstod rätt.

En idé är att kontakta den mottagning, sjukhus eller liknande som finns vid dig, om du är osäker kanske kontakta 1177 och höra vad som finns närmast. Det kan du göra först då om du vill, utan att lämna personnummer, är att bara ställa frågor, antingen direkt då till beroendevården/ beroende akuten. Kanske känns ditt beslut lättare då när du pratat med någon direkt inom vården. (om de har möjlighet att ge ett kortare samtal)

Utifrån det du beskriver låter det som din oro också dels handlar om mammas reaktion, kanske vet hon redan om hur din alkoholkonsumtion ser ut? Att du vill göra något åt den och ta hjälp, även om hon initialt reagerar på något vis som blir tufft för dig, kanske innerst inne tycker är bra att du gör?

Hoppas det är okej att jag kommer med en tanke till, oavsett är det viktigaste av allt att du mår bra och får den hjälp du behöver, utan att nå bättre kommer du inte orka finnas för varken dig själv eller dina barn. klokt och modigt att ta stöd!

Hoppas något av allt här blir hjälpsamt för dig, fortsätt gärna skriva och läsa och ta den hjälp du känner att du behöver!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Gaspacho

Tack för synpunkter Rosette.

Jag har läst på mycket om utsättning och abstinens. I grunden är jag hypokondrisk och har ångest så jag har svårt att. avgöra vad som är normal och vad som är farlig abstinens. Så jag försöker trappa ner.

DetGårBättre

Enklast är som någon skrev i en annan tråd att köpa hem starköl på runt 5%. T ex om du ska trappa ner så sluta drick på kvällen första natten vid 23-tiden. Sen vaknar du och mår piss på morgonen dagen efter. Då är det kämpa som fan fram till kanske 12 eller liknande. Sen tar du en öl per varannan timme (eller 90 minuter). 12.00, 13.30, 15.00, 17.00 t ex och håll dig sen till 19 eller 20 och då kan du dricka två eller tre öl för att ha något att somna på. Sen likadant dagen efter men försök skjut upp det till 12.30 eller 13.00 då och pressa varje tidsintervall. Efter två tre dagar är du i någorlunda normal form. Sen kan du ha några som reserv etc. Har skrivit mycket på det i några andra trådar. Jag klarar oftast trappa ur på starköl (trots jag inte gör det så ofta) men försöker jag på vin är det som att jag bara går in i dimman igen efter en eller två timmar. Där finns inte disciplinen (för mig) att bara dricka runt 20 cl varannan timme. Man dricker ju upp vinet på fem minuter och sen liksom.. Visst, första ölen kanske man sveper också i ett första läge men då har man en annan väntan till abstinensen avtar. Men sen kan du dricka din öl på kanske 20-30 minuter och då gör du av med en del tid till du kan trappa ner på nästa! Men enklaste är ju Stesolid och det är sjukt att det inte skrivs ut till missbrukare!

Angående Delirium T så är det väldigt individuellt. Vissa kan dricka en flaska vodka om dagen i två månader och sluta direkt medan andra inte fixar en sådan vecka ens. Handlar väl tror jag om kroppen har bra balans med vitaminer och andra funktioner som psyke. Men jag vet inte och den läkare jag pratat med om detta visste inte heller mer än att det är individuellt!

Lycka till!

Hur är det om man inte står som vårdnadshavare längre till sitt barn då.. får den andra föräldern reda på något då?