Jag körde ett rejält jäkla träningspass och nu efteråt känns det så skönt. Jag har en tendens att ha så starkt självhat så jag varken tränar, duschar eller äter. Knappt att jag går på toa när jag är kissnödig, som att jag ska utöva något slags självplågeri.

Men jag vet ju också att när jag väl tar mig ut i världen igen så mår jag ju så mkt bättre.

Tack för pepp och fina ord <3

Som rubriken lyder. Tänker att när man druckit som jag,dvs sällan men för mycket oftast när man dricker, så borde man väl för tusan kunna skapa en rutin och kontroll för drickat så att man ibland kan ta några glas? Jag tänker att jag ska vara helt utan alkohol nu tre månader.

Sen har jag min partner och mamma med mig i planeringen att "återfå kontrollerar drickande". Tänker att man kör knepen, köper inte hem för mycket, begränsar mängden glas per timme med timer på mobilen och håller mig helt nykter i de situationer som triggar mig.

Låter det rimligt? Ngn som lyckats? Så går mina tankar just nu iaf. Får väl se efter dessa 3 månader hur det känns...

AmandaL

Tyvärr låter det inte alls rimligt i mina öron. Jag har gjort precis det två gånger tidigare utan att lyckas. Jag drack också för mycket när jag väl drack, slutade dricka helt och började efter 1,5 år, hamnade i exakt samma mönster igen, slutade dricka helt, började igen efter 1,5 år och nu är jag inne på tredje gången nykter då jag hamnade i exakt samma mönster igen. Läs mitt inlägg om återfall och sug hos mig, där beskriver jag varför en problemdrickare aldrig kan lära sig att dricka normalt. Hoppas dina tre nyktra månader får dig på helt andra tankar och att du inser hur fint det är att vara nykter ???

AmandaL

Jag förstår det! Men det är alltid obehaglig för mig att läsa om just det du beskriver, för jag har varit där så jag vet! Det är inte konstigt att du får dom tankarna. Inte alls, och jag har själv haft dom och fallit för dom, två gånger. Men det är just därför jag kan säga att det inte fungerar. Kunde jag få hjälpa någon med samma problematik som jag har haft att inte ta det första glaset igen så är ingen lyckligare än jag. För du hamnar i samma mönster igen, du kommer plötsligt ha exakt samma fylleångest när du vaknar. Oavsett om du klarar en, två eller tre gånger så hamnar du till sist i ditt gamla mönster, det är som att du spelar rysk roulette med dig själv som insatts. Det är inget fel i dina tankar och känslor. Jag önskar bara att jag förstått att det inte skulle gå första gången jag tog ”det första glaset” igen! Det är av innerlig omtanke jag skriver som jag gör till dig, innerlig och äkta omtanke ?

Hej
Om du kör de tre månadens som du tänkt så kommer förhandlingsläget bli ett annat.
Det är jobbigt nog att dag för dag ta beslut om nykterhet- dessa tre månader. Gör dig själv en tjänst och förlandla inte nu l framtida drickande eller inte.
Det är för stora steg att ta, är min erfarenhet.
Lycka till. Självhatet är förgörande. Att inte dricka är omsorg och kärlek till självet. Vi brukar behöva öva på det. Kram.

Och just det som är så bra att skriva här. Att det är fler som gått före och haft samma tankar och som man kan bolla med. För jag vet ju någonstans inuti att jag inte är den första att tänka och förhandla såhär, så nånstans tänkte jag nog att det var bra att skriva tankarna här för att inte bara bolla med mig själv... jag uppskattar verkligen dina svar och de hjälper mig framåt ❤

är det. Det blir för stort att tänka aldrig mer, men jag ska heller inte planera för framtida drickande utan nu är det dag för dag tre månader framåt. Det målet är bra nog. Tack snälla för ditt inlägg❤kram

AmandaL

Så bra dagsattförändra. Jag läser en stor viljestyrka hos dig, det är bra att du är observant och ärlig med hur du har det! Jag tror på att du kommer att klara dig fint. Det är ett stort steg att kunna vara öppen med hur man tänker och känner och viljan att förändra har du! Jag går gärna före dig när det behövs och motiverar när det behövs ???

Jag har ju en favorit på tuben som heter Craig Beck. Såg ett klipp igår där han resonerade om problemdrickare som försöker ”dricka normalt” gång på gång. Varför liksom?

Han liknande det vid en person som lyckats bryta sitt missbruk av heroin. Skulle den personen då vilja börja att använda ”lite heroin”? Nä, knappast. Det vore ju helt idiotiskt.

Och faktum är att alkohol är den näst mest beroendeframkallande drogen efter just heroin.

Kram ?

...varför ska man egentligen ens ha alkohol i sitt liv? Det är väl den här spridda romantiserade bilden av alkohol. Räcker att kolla vänners Instagram, dyker alltid upp ett litet glas bubbel eller öl. Men egentligen är det ju INTE alkoholen som skapar stämningen, den kan man ju få ändå. Kram

Och det är väldigt viktigt att man inte undviker festliga och mysiga stunder, utan att man bevisar för sig själv att stunden kan vara lika njutbar med något alkoholfritt i glaset ?

Däremot bör man undvika typiska röjarpartyn i början, det är bara onödig frestelse. Efter ett tag vill man inte delta för det är inte speciellt roligt ?

Helgen är så förbannat kort, vem har tid att lägga halva tiden på att supa och vara bakfull? Nä, roligare kan man ha. Faktiskt.

Kruxet är att detta inte går att läsa sig till, man måste uppleva det. Därför ska du ge dig själv tre nyktra månader för att uppleva det, och skapa nya nyktra vanor som berikar ditt liv på riktigt ❤️

Kram ?

I fem år innan jag och barnets pappa separerade. Det var inget beslut, utan jag var bara färdig m party och sen fick vi barn och för mig har alkohol och barn aldrig hört ihop. Sen separerade vi och efter ett tag började jag gå ut varannan helg. Sen har det liksom blivit de här tillfällena som inte blir bra, och det påminner om andra tider i "min ungdom".

Därav förstår jag (och erkänner för mig själv nu) att det faktiskt är ett beteende i mig. Men nu har jag mkt mer att förlora än jag hade då.

Har under största delen av mitt liv avskytt mig själv, var väldigt överviktig och blev väldigt utsatt för det. Nu är jag inte det längre, men inombords är det mkt som inte läkt,och i kontakt med alkohol så kommer "känslominnet" och slår med full kraft. Men den här gången har jag ju faktiskt en annan insikt i det. Jag ska vila i dessa tre månader, sedan tar jag det vidare därifrån. Kramar och tack❤

Ta en dag i taget och sikta på tre nyktra månader, så tar du ett nytt beslut sen. Har du varit nykter som vuxen så många år så kommer du snart tillbaka till de goda nyktra vanorna.

Kram ?

Hej. Var ett tag sen. Inte en droppe alkohol sedan 18 juli och den där kvällen. Men som rubriken lyder.

Hur länge ska man älta? Och hur länge ska man hålla diskussionen om vad som hände levande? Jag vet att jag var ett arsle den kvällen. Jag vet i stora drag vad jag gjorde. Jag har hatat mig själv sen dess och jag har bestämt att göra om och göra rätt och hittills gör jag rätt.

Jag vet att jag förtjänar skammen och skulden. Men är det alltid nödvändigt att gå igenom alla detaljer kring vad som hände? Jag kraschar så fruktansvärt och allt jag byggt upp på de här veckorna, dvs att ångesten släppt och jag börjar släppa lite på självhatet, raseras.

På ett sätt tänker jag att "jo, nu jäklar ska jag sitta här och höra varenda detalj om vad som hände för det förtjänar jag och den här vidriga ångesten och känslan av att vilja slita av mitt egna skinn och elda upp det förtjänar jag"

På ett annat sätt tänker jag "jag vet i det stora hela vad jag gjorde och jag har hatat mig själv nog och nu förtjänar jag att få släppa det och gå vidare"

Eller gör jag inte det ? Jag har inte varit otrogen, skadat ngn fysiskt, slagit sönder materiella ting, tagit något av någon annan eller utsatt ngn annan för risk osv. Jag var för full, otrevlig och bara dum i huvudet.

När ångesten och självhatet blir så stort och jag lider så fruktansvärt-nog måste jag få äga rätten att säga att nu är det förbi, nu vill jag inte prata om den kvällen mer - eller har jag förverkat den rätten?

Varken du eller någon annan tjänar på att du ältar det som hänt. Det som är gjort kan inte göras ogjort, och att slå på sig själv gör ingen nytta.

Du behöver lägga all din energi på att vara nykter och lyfta alla fördelar med att vara nykter så att du vill förbli nykter.

Sen är det viktigt att aldrig glömma, så man inte hamnar där igen, men det är stor skillnad jämfört med att älta, gräma sig och klanka ner på sig själv.

Kram ?

Jag tror du måste inse att du och dina anhöriga har olika infallsvinklar i det här. Har man gjort sina nära och kära besvikna gång på gång så finns inte förtroendet eller tron på att du kommer att förändras där utan vidare. Jag tror att det är en process som dom behöver ta sig igenom genom att få prata om hur dom upplever situationen. Deras känslor och upplevelser får vi som orsakat dessa inte förringa. Det är jobbigt, jag vet, Men faktiskt nyttigt.

Min vuxna dotter har tvingat mig att gå på behandling och sitta i samtal tillsammans med henne och en alkoholterapeut. Det var lika mycket ett sätt för henne att må bättre som för mig att komma vidare. (Kan rekommenderas).

Jag har varit nykter i drygt ett år nu, snart 14 månader. När jag ser i backspegeln så tror jag faktiskt att det varit bra att tvingas prata om vad man gjort och hur det påverkat andra i ens omgivning. Man tvingas ta ansvar, och växer med det. Även om jag helst hade velat sopa allt under mattan och ”bara” sluta dricka.

Så, mitt råd till dig är att stötta dina nära och låta dom få prata/älta hur mycket dom vill och behöver. Lyssna och ta in. Och bevisa sedan i handling att dom kan lita på dig, så kommer förtroendet tillbaka.

Lycka till! Kram!

Utan en droppe alkohol. Jag har sömnmätare via klockan och den visar att min "sömneffektivitet" dvs hur bra min sömn är gått upp med ca 20 %. Tidigare hade jag (även nykter, drack väldigt sällan men för mkt när jag drack) ungefär 1-2 timmars djupsömn per natt. Nu har jag mellan 5-7 varje natt.

Där ser jag hur mkt alkoholen och främst ångesten från den faktiskt påverkade mig även om jag inte trodde det eftersom jag "så sällan drack". Har inte haft ångest på 79 dagar. Längsta ever.

Har en ångestproblematik i grunden så lite högre ångestnivå kommer jag väl alltid ha (sen jag var typ liten) men att vakna utvilad varje helg och inte ha ångest är det bästa som finns!

Det är helt otroligt vad nykterhet påverkar det psykiska måendet positivt! Stort grattis till bättre sömn och att vara ångestfri!

Jag har precis samma upplevelse - sover bättre än på många år, är mycket lugnare generellt, och har inte haft känning av varken ångest eller nedstämdhet på flera månader. Förutom att de första veckorna var lite gråtrista förstås.

Kram ?