Grattis till 7 nyktra månader! Du är en sann förebild på det här forumet. Sjukskriven pga utmattning, dotter med funktionshinder, och ändå har du slutat dricka och förblivit nykter!

Känner också att det snart är läge att ta itu med vikt och motion. Smidig som ett kylskåp är inte ett tillstånd som jag trivs med ? Men viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Vilken grej. Även om det kanske känns mindre i sammanhanget med familjeproblematiken så bör du kanske fira lite extra för 6 och 7 månader. Det är en bragd och synd att tapp bort att du kämpat så bra. Din kamp med din dotters problem är så klart en längre och kanske med mindre tydliga vinster att fira. Så ta till vara de du har.

Ta hand om dig!

Jag har under sommaren helt fastnat i ljudböckernas värld. Har läst att det är flera här som vill ha tips för att skingra tankarna när det känns tufft. Några rekommendationer där uppläsningen också är mycket bra kommer här:
"Pestens år. Döden i Stockholm 1710" av Magnus Västerbro (självklart superaktuell och bara förordet av Magnus är värt lyssning/läsning),
"Så som jag minns det" av Mikael Persbrandt,
Hela Stad-serien av Fogelström (fullständigt magisk uppläsning av Helge Skoog),
"Till minne av villkorslös kärlek" av Jonas Gardell (uppläst av Gardell).

Kram!

Är också fast i träsket och gillar alla dina förslag.
Kan verkligen rekommendera Svälten av samma Västerbro. Den har betytt mycket för mig.
Härom dagen läste jag del ett i Agota Krystofs triologi.
Den stora skrivboken (endast den finns som ljudbok)
Den tycker jag är en av de bästa skildringar av krig som jag läst.
Om man är lagt åt det hållet ?
Ska kompensera med något upplyftande...
Vigdis Hjort- lärarinnans sång, bra!
Ha en fin dag ?

Kul med sällskap i det fantastiska ljusboksträsket! Svälten har jag också lyssnat på men tyckte uppläsningen var lite sämre, därför tog jag inte med den på listan. Men jag håller med - absolut värd en lyssning! Jag tar med mig dina tips! När jag var sjukskriven och väldigt förtvivlad för ett år sedan drygt fick jag tipset om att titta på serien "Hemma igen". Finns nu igen på SVTPlay. Värsta bästa förströelsen om man inte orkar med någon som helst intellektuell aktivitet men ändå vill ha något spännande i sitt liv.

Var hos utmattningsdoktorn i veckan och är nu helt sjukskriven ett par månader till. Jag har helt resignerat när det gäller ambitioner i arbetet och mitt enda fokus är att bli frisk. Självklart finns alltid farhågan om FK kommer att godkänna, men jag tog för en tid sedan beslutet att mitt och sonens reskonto (jag har en dröm om en längre resa tillsammans med honom) är det jag får använda om det behövs. Satt hårt inne men jag känner att jag måste prioritera min hälsa annars kommer det gå åt pipsvängen. Resa kan vi i så fall göra när han börjar tjäna egna pengar. Än så länge har jag inte behövt tulla på kontot, det är oväntat billigt att gå hemma måste jag säga, men risken finns fortsatt förstås...

Jag bestämde mig också ganska tidigt i nykterheten att jag ville berätta den längre historien för några få i min vänskapskrets. Den siste jag ville berätta för har dröjt p.g.a. covid. Vi har helt enkelt inte kunnat ses på ett lämpligt sätt. Men så förra veckan hörde jag av mig och sa att jag ville prata. Jag tror det gick bra. De månar mycket om barnen så det blev stora ögon när jag berättade om händelsen när jag kom hem asplakat mitt i natten och sonens reaktion. Jag förstår att de förstår varför jag tagit mitt beslut. Situationen blev lite konstruerad och det är nog därför jag inte är riktigt nöjd. Men jag hade tänkt igenom hur jag ville lägga upp det och det blev sagt också, om än i en annan ordning jag hade tänkt mig. Så, nu är det färdigpratat om detta för min del på tag. Inga vänner som har koppling till mitt arbete får veta någonting. För dem skyller jag på utmattningen. Det är ett val jag gör och som jag känner mig trygg med.

Jag har också gjort en 70+ handling som inkluderade Systembolaget. Inte varit där på 7 månader. Gick alldeles utmärkt. Jag handlade själv på mig lite alkoholfritt och en liten tetra rödtjut till min Coq au vin som jag ska göra vad det lider. Det vinet lockar mig inte för FEM öre faktiskt. Framsteg, framsteg, framsteg!

Kram!

Heja dig och så skönt (eller iaf bra) med förlängd sjukskrivning så att du får ork och kraft. Håller med om att det är billigt denna corona-vardag förutom att jag har vissa klädköp på mitt ”samvete” som nu börjar överskrida tidigare vin-budget. Å andra sidan mycket få utsvävningar.
Har hittat ett a-fritt vin som är i särklass godast av alla jag testat.
Det är sydafrikanskt och heter Lautus. Finns inte på alla Systembolag men man kan hitta butiker via systembolagets sajt.
Skrev detta för att du nämnde att du handlade a-fritt på systemet annars tycker jag generellt det är bra med försiktighet kring dessa besök.
Ps. Jonas Karlsson läser den där Krystof-boken, så bra!

Nu fångade du mig! Ser tyvärr att boken inte finns på bokus som jag har min prenumeration på. Är det Storytel som äger, eller? Just nu lyssnar jag på en mastodont, "Jag vill sätta världen i rörelse: en biografi över Selma Lagerlöf". 24 timmar som spänner över hela Selmas liv med djupdykningar i den intensiva brevväxling hon hade med sina vänner och proffessionella inom bokutgivning. Kan också rekommenderas. Tar med mig vintipset också, inte hört talas om tidigare.

Ni sockertroll. Jag har ätit mer socker än vanligt under senaste året men har normalt inte det sug som jag förstår att många andra har. Är det helt omöjligt att byta t.ex. chokladen mot salta jordnötter? En ärligt ställd fråga, bara för min förståelse. Så tog jag mig fram i början av nykterheten nämligen. Jordnötter och bubbelvatten. Jag köpte hem mååånga påsar. En fördel med nötter är ju att man blir mätt. Av socker blir man ju så småningom hungrig igen. Åtminstone blir jag det.

Nu blir det strax ett jympapass för mig. Länge sedan jag försökte sist. Har haft värk i kroppen. Så pass att inte ens en promenad är skönt. Utmattningsdoktorn säger att det hör till.... Nu är det dags att prova igen känner jag.

Kram!

Fuskade mig igenom ett basjympapass i går. Så svårt att sparka igång denna utmattade kropp. I dag känner jag mig som överkörd av en ångvält. Det får bli vila i dag. I morgon tänkte jag jympa tillsammans med flickan. Ett pass hon älskar!

Min hjärna har helt släppt detta med sug tycks det. Åtminstone för tillfället - vaksamheten släpper jag inte! Vinet tillhör liksom inte mig längre. Andra dricker men inte jag. Himla skönt!

Bestämde mig också för att hyra en bil nästa vecka för en liten roadtripp. Lobbar nu för att få med sonen. Tror det ska lyckas, men inte fått ett ja ännu... Behöver lite omväxling känner jag. Se något annat.

Dagen är lite gråmulen. Gör inte mig så himla mycket. Ljudbok och te gör min dag!

Kram!

Vad skönt att du håller nykterheten och att du slipper detta jobbiga suget!
Vet själv hur befriande det var att ha den känslan.
Men det räcker med ett litet slarv så sitter suget där igen..?

Men nu gör jag en omstart och så får himlen ramla ner...men någon alkohol vill jag inte ha mer!

Kram ?? ?

Så skönt att du slipper suger! Det måste vara en fantastisk känsla!

Hoppas att du får m dig sonen på en tur....man behöver inte åka så långt...bara komma hemifrån lite grann.

Tack för dina inlägg i min tråd?

Kram?

Sonen som blev så utsatt när jag var galet berusad förra året har börjat titta ut ur sin kokong då och då. Han har haft ett tufft år i skolan. Betygen sjönk som en sten. Blev t.o.m. underkänd i ett ämne. Det var en inlämningsuppgift i ett ämne som exmaken är ansvarig för (ja, vi har delat upp ämnena som vi ska stötta sonen i) som aldrig blev inlämnad. Exmaken blev nog förvånad över att det till sist gick som det gick. Jag blev inte förvånad. Exmaken ringde mig. Ringer aldrig annars. Långt osammanhängande samtal om att det är lärarnas ansvar och att sonen skulle gå i "sommarskola". Jag sa bara att sonen behöver lämna detta bakom sig, ta ledigt, sova ut och ha absolut INGA krav under sommaren. Så blev det. Och nu efter några veckor börjar han faktiskt titta ut ur sin kokong. Han ringde häromdagen och pratade om livet. Så som han gör i bland. Den här gången pratade han också om att han nu efter några veckors vila faktiskt känner skillnad på trött och inte trött (känns igen för denna mamma). Han förstår nu att sömn ger effekt.

Vi tittade lite tillbaka för att försöka utröna varför förra året blev som det blev. Jag frågade bl.a. om händelsen när jag var så berusad har påverkat honom. Sonen sa att att han blev väldigt arg, ledsen och besviken då men inte känner att denna händelse hängt över honom. Jag vet inte om jag kan tro honom. Vet av egen erfarenhet att jag kan underskatta betydelsen av händelser som faktiskt påverkat mig mer än jag trott när det begav sig. Oavsett så fick jag i sammanhanget sagt (påmint) honom om att jag numera alltid är nykter. "Jag dricker inte mer nu" sa jag. Fick ingen tydlig reaktion men jag tänker att det är bra för honom att jag fick sagt detta igen - så han vet och kan känna sig trygg med det.

Vi har varit iväg på en kort road trip jag och sonen. En natt på hotell bara. Trevligt att jag fick sällskap! Vaknade tidigt i dag. Slut efter resan (jvla skitutmattning) men glad att vi kom iväg tillsammans.

Har ju också ett pågående projekt "viktnedgång". Har inte mycket erfarenhet av bantning. Har lyckats hålla vikten bra under livet ändå. Det är nu de senaste två åren som jag har gått upp alldeles för mycket. Men alltså, jag säger bara det, ska ni gå ner i vikt så gör det för tusan INNAN ni fyller 50! Herrejisses vad det händer väldigt lite trots alla mina insatser. Att bli alkoholfri är en västanfläkt i jämförelse D: Men, men, jag fortsätter. Är INTE nöjd som jag ser ut nu. Kämpa!

Kram!

Charlie70, vad härligt med samtalet med din son och att du även fick en reskompis! Hur gammal är han nu igen? Det är en sådan härlig känsla när ens barn/tonåringar/ungdomar öppnar upp sig...ibland kan det komma hur mycket som helst..och ibland kommer det lite pö om pö...och man får vårda det man får.

Ja, det där med vikten...har inte heller haft problem med vikten förrän det blev mycket strul med tonåringar och mycket död och sjukdom i familjen...då började tröstätande och tröstdrickande! Jag tänker att du kommer ju fixa även det här...men det är klart att ju äldre man blir desto svårare är det att få bort kilona!

Stor kram till dig:)

och det stämmer fint här också att i bland kommer det pö om pö och ibland hur mycket som helst D: När det gäller mitt alkoholbruk har ännu inte mycket sagts, men det kanske kommer...

Det här med vikten är ett gissel, jag är 50++ och det sitter verkligen, lite mindre hungrig dock, tror det beror på naltrexon medicinen, och även att jag inte dricker( jag åt som en häst under tiden jag drack). Men även här tar vi väl en dag i taget och kämpar på?? Kram

Så bra av dig att du förstod att sonen behöver vila. Och vad härligt med roadtrip med honom. Förstår du är glad. Och jag tror han är jätteglad du är nykter?
Ja du. Skulle nog säga att det gäller att överlista övervikten. Här går det också nedåt, sakta men säkert. Heja oss!
Ha en fin helg? Kram?

Jag valde ju hängslen och livrem direkt när jag tog beslutet att bli nykter. Därför tog jag kontakt med beroendeklinik. Jag har inte behövt dem jättemycket men det har känts tryggt med gles samtalskontakt och blodprov då och då. Nu är det snart dags för sista kontakten som är vid 6 månader. Har fyllt i olika utvärderingar, av mig själv och mitt bruk och även så klart hur jag tycker kliniken skött sitt uppdrag. Ska lägga det på lådan i dag. Dessutom ska jag ta blodprov igen. Inte för att jag tycker att jag behöver det (den här gången heller), men jag tänker inte göra avsteg från ett framforskat program för alkoholberoende personligheter som jag.

Till skillnad från i våras när jag hade det sista samtalet med sköterskan känner jag tydligt att jag kan släppa det här med kliniken nu. Jag är inte orolig. Jag är lika fast besluten i dag som jag var den 22 december förra året att jag har slutat dricka nu. För alltid. Saknar inget som alkohol att göra - tvärtom!

Var iväg på en heldags skärgårdstur i går med sonen. Lite pansjisresa, men trevligt. Mat ingick, bar fanns. Det var ju lördag så en och annan passade på att fira lördag. Inget störande alls. Jag drack ett par riktigt goda alkoholfria öl till lunch och middag. Sonen smakade en smutt. Vi pratade lite om en eventuell alkoholdebut för hans del. Jag försökte lite försiktigt säga att dricka är inget man måste göra eller ha erfarenhet av öht. En utmaning även detta för mig märker jag. Vill ju helst inte att han dricker alls men måste så klart inse att han precis som de flesta andra unga kommer att dricka någon gång. 18-årsgränsen är jag dock tydlig med. Där behöver jag inte slåss med min inre egen moral och nynykterheten.

Varafrisk, Jullan och VaknaVacker - tack före era kommentarer!

Kram!

Jag tror att det är superviktigt att ta det snacket med sina ungdomar. Precis som man måste ta sexsnacket. Ungdomar idag är så influerade av porr att man blir helt mörkrädd ?

Min äldsta dotter valde från början att inte dricka alkohol alls. Jag har hela tiden försökt att stötta henne i det beslutet. Inte helt okontroversiellt.

Hon har medvetet valt bort allt festande fram till på senare år typ. Festandet på psykologprogrammet är mer sansat ?

Sen träffade hon sin nuvarande pojkvän redan när hon gick i åttan, så sexsnacket har vi haft i omgångar utifrån hennes funderingar. Samtycke har vi pratat mycket om, rätten till egna kroppen och lusten.

Bra att du fullföljer forskningsprojektet. Vad har betytt mest för dig i din nykterhet? Vad har gett dig extra råg i ryggen för att genomlida tuffare perioder?

Kram ?

Hej Charlie70
Såg i en annan tråd att du läst boken ”Tänka klart”. Vet du (eller någon annan) om den finns som ljudbok på svenska? Hittar nämligen bara den på engelska.
Önskar dig all lycka med din fortsatta nykterhet. Är själv nöjd att nu klarat 18 vita dagar.
En dag i taget!