.,, tänker jag. En stund då och då.
Över att man själv inte är en av de som tar 1-2 glas och sen går hem och dagen fortsätter nykter.
Vi är alla olika och att acceptera ett nyktert liv (så småningom älska det, men kanske inte ett tvång det heller) tycker jag är att acceptera den man är. Ta konsekvensen av den man är, av djup omsorg med sig själv. Ha en fin dag!

De ända medicinen setralinet gör är att ta bort symptomen på depressionen inte orsaken till varför du utvecklade depression. Så den dag du slutar med setralinet kommer depressionen komma tillbaka om du inte bearbetat den. Har du gått i terapi för din depression? Bara medicin kommer tyvärr inte hjälpa vare sig mot ångest el depression man måste jobba med orsaken till varför man utvecklat Depp, ångest.

Ångest är egentligen bara känslor som man inte har kunnat el fått möjlighet att känna på och bearbeta utan de har tryckts bort men då kommer känslorna ut ändå fast på andra sätt som ångest, kroppsliga besvär, depression mm. Och man hittar olika strategier på hantera det, mediciner, missbruk, jobbar för mycket, självskadar sig mm el hur man nu tacklar livet.

Så mitt råd är gå i terapi om du inte gjort det, och märker du inte positiv effekt inom en månad byt terapeut, en bra terapeut ska inom den tidsramen kunna gett en lite verktyg så man märker att de går åt rätt håll. Men de kräver ochså att man jobbar med sig själv mellan terapi timmarna ochså.

Vet många som går år in och ut och inget händer i terapin de är bara kortaste tid och dessutom oetiskt av terapeuten att inte inse den är fel för klienten el att behandlingsmetoden är fel

Jag har satt upp som mål att på söndagar köpa eller boka nåt för mig själv. I söndags blev det nya springskor. Och har även skrivit upp tex: ”boka massage” eller ”köp nån ”hud/sminkprodukt”.... som belöning.
Hade även kunnat lägga undan pengar såsom en del av er andra gör. Men kör på detta just nu i början när det är som jobbigast...

Väldigt trött idag me! hua.... bara önskar att veckan går fort! Drömde mardrömmar om att jag drack vin och räkningen avbröts och fick börja om. Jättejobbigt ?

Egen omsorg! @se_klart
Precis vad jag jobbat med senaste året. Att göra saker för mig själv, se mitt egenvärde och få bättre självkänsla... sluta med alkoholen är ännu en sak som jag gör för mig själv.

Tack för ditt inlägg. Jag har inte riktigt samma åsikt/erfarenhet när det gäller Setralin (Zoloft). Jag har trappat ner med den eller slutat helt i omgångar senaste 12 åren. Men känner av ”mörkret” direkt. Har gått i terapi och utrett allt som går att utreda. (Inga trauman).
Håller med en av de läkare som sa ”fungerar det och du inte har några biverkningar så varför sluta och må dåligt, när du kan må bra”.
Jag tror helt enkelt på att jag har för lite seretonin i hjärnan. Är inte deprimerad nu.

När det gäller ångest finns det inte (vad jag känner till) fungerande mediciner som inte är beroendeframkallande. Jag har Oxascand (Sobril) som fungerar bra i jobbiga ångesttillfällen. Men vet att man mår ännu sämre om man hamnar i beroende med benzoider.
Ångest har jag även gått i terapi för och jobbar med den dagligen. Att få bukt med min ångest är en stor del av varför jag väljer att nu bli helt nykter.

@villblinykternu
Hur många dagar är du på nu? Jag är på dag 10.
Ja jag tänker också titt som tätt.. varför kan dom o inte jag....
Men måste påminna mig:
✖️ jag kan dricka 1 glas men det tar emot. och att kämpa är jobbigt. Så oftast blir det 3 glas ibland 7.
✖️ jag förlorar ca 2-3 dagar per vecka då jag inte kan/vill träna. Både vissa kvällar när jag hade kunnat träna. Men även vissa mornar. Speciellt lör & sön mornar.
✖️ ångesten blir värre. Hjärtklappning. Trötthet.
✖️ skam och dålig självkänsla. Har ingen kontroll över mig själv. Och det är jobbigt att kämpa. Varje gång det går dåligt får jag ännu mer dålig självkänsla
✖️ ingen bra förebild för barnen. De ser vinglas och ölburkar och det blir ”vardag” för dom. En gång såg min dotter (7 år då) mig helt redlös. Världens sämsta mamma.
✖️ ser fram emot vin och öl för mycket. Tar glädje från annat som hade kunnat kännas roligare.
✖️ sämre hälsa! Går upp i vikt. Cancerrisken ökar. Magen blir orolig. Levern tar stryk. Hjärtat påverkas.
✖️ Tar tid från annat. Senast jag drack , så drack jag ( iförsej var jag social, men minns hälften av det) i hela 10 timmar! Sedan sov jag i ett dygn. Följt av en halv dag till där jag var bakis och darrig med stark ångest.

Positiva saker? Smakar gott och gör en avslappnad med ett rus av lycka (iallafall vid rätt mängd). Men måste väl finnas annat som smakar gott och gör en avslappnad?
??????‍❤️‍?‍??‍♀️??‍♀️?☀️⛷??‍♀️???‍♀️??

Sitter kvar på jobbet och har precis gråtit klart. ?
Sååå trött efter den här veckan ! Stressigaste dagen idag & alla har verkligen varit på mig hela dagen! Har knappt fått en lugn stund. Så det brast lite till slut....
Försöker ANDAS nu för att komma ifatt...
Ska sätta mig i bilen och åka hemåt strax. Till en fredag utan vin! ?
Hade verkligen behövt ett glas när jag kommer hem.
Många såna här skitfredagar (eller skitveckor) tidigare som gjort att det snarare slutat med hela flaskan upp. Bara för att få koppla ner tankar/ångest/stress.
Nu kommer huvudvärken också....

Men men.... Ska köpa lite fika med mig i bilen och börja köra hemåt.
Ska sikta på att ta en kvällspromenad i den sköna kvällsluften (älskar de varma kvällarna just nu).
Sen blir den nog lite film-mys med mannen...då brukar jag aldrig dricka. Mest äta snacks o godis!
skönt att gå in och skriva av sig här så man får lite perspektiv på det jobbiga. Ha en fin kväll ?

Åkte ut till landet idag. Varit runt o badat o ätit glass med äldsta dottern. Inget sug ännu.
Köpte kräftor! Slog på stort och köpte signalkräftor, aldrig ätit förut. sparar ju in på alkoholen... ? kommer bli dyrt med alla dessa belöningar till mig själv!!! ?
Ska bli gott med kräftor o känner inget sug av alkohol...
Däremot kom suget nu när jag ska fortsätta måla på en fasad. Lugnet lägger sig, värmen likaså.... NU hade det varit gott med en kall öl eller kallt rosé till målandet. Efter en sjukt varm dag.

Men gör en kaffe och ska börja lyssna på nån ljudbok med Annie Grace som jag sett vissa av er rekommenderat. det här är ett helt nytt liv för mig. Men jag gillar det hittills... lite planering och att vara påhittig med sånt som ersätter suget eller gör en lugn...

Och hoppas att jag kan svalka mig med alkoholfri öl eller vin nästa sommar... får se det så.

Vaknat utvilad på landet efter massa konstiga drömmar. Mestadels om alkohol.
En dröm där jag inte drack. Men alla andra drack och var fulla och betedde sig som skit. Och jag såg ner på dom och tyckte synd om dom.. (kanske att jag betraktade mig själv utifrån)

Många gånger har jag sett ner på mig själv och mitt beteende. Man vill bara sjunka under jorden... stor klump i magen... ångest... försöker tänka att ”skit samma det gör inget”. Men ändå... hänt så många gånger! Inte konstigt att man har dålig självkänsla.

Sjukt att jag redan vid 20 års ålder insåg att jag hade problem.
Jag slutade nämligen med att dricka sprit då!
Mådde verkligen så sjukt dåligt av drinkar mm. (Drack från när jag var 16). Aldrig mått så dåligt som när jag varit bakis på sprit!
Sen dess har jag faktiskt nästan bara druckit vin och öl. Nu är jag 35...

Vet att jag funderat på min framtid; Undra om jag kommer öka mitt drickande framöver. Kanske att jag är ”riktig” alkoholist Vid 45. När barnen är så stora att jag har mer frihet att dricka tidigare på dagen....

Hörde precis om en fest som spårade ut igår i närheten av där jag bor. Det var vuxna/föräldrar med barn som festade vid en badplats från mitt på blanka dagen. Dom var fulla och dansade.
(Massa andra barnfamiljer hade tydligen varit där och sett på, men ingen agerat, tex ringt soc eller polisen).
Dom hade sänt festen live på facebook.
Ca en timme efter att festen sänts live så försvann en 29-årig kvinna i vattnet. 2 timmar efter hittades hon drunknad av en dykare.

Det ilar av fasa igenom hela min kropp! Fy fan vad jag hatar alkohol och droger.
Och speciellt allt det hemska som händer mot barn innanför stänga dörrar i hemmet. Hos missbrukande föräldrar. Tänkt många gånger på ”Lilla Hjärtat”, Esmeralda 3 år, som miste livet i Januari i år pga. missbrukande föräldrar som dödade henne. Många tårar har runnit från mina kinder av att ha läst så mycket kring hennes öde...

Jag är glad att jag tog det här steget.

Fy, vad obehagligt. Säkert en mamma som lämnar efter sig riktigt små barn dessutom ?

För varje månad som jag är nykter blir jag mer och mer anti alkohol generellt. Jag blir så arg på att det är en drog som vårt samhälle helt normaliserat. Så till den grad att vi som har valt att sluta dricka tvingas försvara oss ?

Jag har faktiskt blivit medlem i IOGT-NTO, som försöker jobba mot den sjuka alkoholnormen i vårt samhälle.

Kram ?

Varför blir man så lätt irriterad på sin mamma.... hon kan verkligen säga små saker som gör en så arg på en gång.... suck! Värsta suget hittills idag. Bara pga. att jag bråkat med henne.
Som så många gånger innan... men då har jag tagit ett glas vin. Lugnat mig. Och istället blivit ledsen osv. Nu är jag fortfarande irriterad men med värsta ångesten.
Har legat och vilat i 2 timmar bara för att Försöka få bort den. Men funkade inte så bra!
Ska prata med mannen snart för att få stöd, och sen gå o träna.. grrrrrr ?

Jag känner igen mig massor. Ingen kan irritera mig som min mamma ? Men jag lovar dig att efter en viss tids nykterhet, 2-3 månader så blir ditt tålamod mycket bättre, även mot mamma. Mitt tålamod är mycket större nu. Enorm skillnad. Du måste hitta andra sätt att hantera irritationen. Boxboll?

Kram ?

@andrahalvlek
Jag vet att det arga och irriterade kommer försvinna snart. Men då blir jag istället ledsen och uppgiven. (Och ångesten finns kvar)....

Har fortfarande svårt att gråta. Kunde det förut. Men det är på nåt sätt som att jag byggt upp en mur. Kämpat så många år med stress, tjafs inom familjen (systrar & mamma), jobbiga år med adhd-dotter osv..
Kunde man gråta så skulle man kanske kunna få ut lite den vägen. Provar att gå ut o springa o se vad som händer med känslorna! ?
Ps. Riktigt lättirriterad med dåligt tålamod nu. Ser fram emot en vändning...

Snabbaste 5 km nånsin ?‍♀️ 31:16
Vet inte om beror på 2 veckor nykter eller att jag är arg på min mamma (och sprang istället för drack). Intressant....

Påbörjar en tredje vecka. Känns bra! Mycket jobb idag men ibland får man prioritera. Dock vet jag att jag har en max-budget av tid varje vecka. (30 h) för jobbar jag mer så mår jag dåligt. Av stress och ångest, från min utmattning förra året.
Min chef är väldigt hård och ställer höga krav. Men hon har lovat att vara lite snällare mot mig framöver och komma ihåg att jag fortf är sjukskriven 25 %.

(Alltså jag själv. Egen boss, företagare som jag är.....)

Snyggt jobbat av dig, tur också att du har en snäll chef! ?
Jag har halkat bakåt men är på gång igen!
Följer dig och blir inspirerad.

Hej! Ja jo men jag har knappast varit så snäll mot mig själv alltid. Dock börjat med det sedan några månader tillbaka...

Idag har dock en hel del av våra kunder tagit energi!!! Spelar ingen roll hur bra man gör ifrån sig. Det finns alltid dom som ska gnälla och ha saker billigt eller gratis.
Nej nu är jag trött på dom för idag så ska stänga ner mobilen/datorn/skärmen helt och ägna mig åt MIG SJÄLV!
Kramar ?

Inne på min andra jobbvecka och är verkligen så trött!
Har försökt hålla igång träning och tänker på att inte stressa.
Försöker gå in här minst en gång om dagen för att påminna sig själv om varför man gör det här! För att inte glömma alla anledningar. För även om jag inte tänker på alkohol så mycket mitt i vardagen. Så tror jag ändå att det är bra att bygga upp ett försvar tills på fredagkvällen. När man sitter där och undrar var vinet är!?

Så SKÖNT det hade varit med vin nu. För att avsluta veckan....
Fortfarande huvet fullt av jobb, svårt att slappna av, andas, fokusera och vara närvarande med familjen. Axlarna uppdragna till öronen!! ??

Underbart med ett glas vin på fredagen! Problemet var att det snarar blev 4 glas och ibland mer. Följt av samma sak både lördag och söndag....
Och sorgligt att det verkligen användes som en drog... för att slappna av.
Så många som påstår att dom BARA dricker för att det är GOTT. Tror dom ljuger för sig själva....

Nej måste stänga telefonen nu! Andas djupt... spela nåt spel med äldsta dottern om hon vill (och slutar titta på TikTok) Sen kanske ta en promenad. Försöka slå mig ner i soffan och släppa både tankar och axlar - utan alkohol!

Dag 19 idag ?

Offside

Jag känner samma sak, jobbat, svårt att slappna av. Vanliga triggers för mig är stress och oro, men jag har kommit på att fredagar efter jobb också är en trigger, tankarna börjar runt 12. Jag tror att lite beror på att det är ett tillfälle då jag inte behöver smyga, gömma att jag dricker. Det är så att säga en ”normal” känsla. Jag försöker som du tänka på följder, men annars träna (precis hemkommen från träning), få ett ryck och ta barnen till typ Mc Donalds med barnen för att köpa glass/milkshake - utnyttja/göra sånt som jag aldrig skulle gjort annars med andra ord - inga revolutionerande saker men kan kännas som lyx mot hur kvällarna såg ut annars.

Ha en bra kväll, tänk på hur härligt det är att vakna utan bakiskänsla imorgon.