Så plågsamt för dig, verkar som allt ansvar vilar på dig och dessutom är du maktlös. Det är ju enbart din pappa som kan ta beslutet att din bror inte får bo där.

Vad det gäller pengar från soc. så får han hyran betald om den inte är för dyr samt 4050 kr/mån. Möjlighet finns att söka mer pengar till vissa saker som anses nödvändiga. Inte mycket, men samtidigt om man drogar räcker väl inte pengarna ändå. Din bror säger att han inte kan jobba och att han har läkarintyg på det. I så fall får han söka sjukbidrag ich då blir det lite mer pengar, men som sagt ska man köpa droger så räcker ju inte en vanlig lön heller.

Är nog väldigt viktigt för dig att du får stöd i någon form, kurator, psykolog, alanon, anhörigprigram t.ex. Väldigt viktigt att inse vad som är möjligt för dig att göra, vad kan du påverka? Inte så mycket och förstår det är plågsamt att se att din pappa blir lidande och inte kunna göra något för att förändra situationen. Sök hjälp för egen del är mitt råd.

För min del har jag fått veta att min son är försvunnen, dock endast ett dygn, men det räcker för att jag inte ska kunna sova och för att all lust och glädje ska försvinna, som att bli dränerad på all sin energi. Han m0dde så dåligt innan och det skrämmer mig. Vet inte hur plågad och orolig din pappa är p.g.a, din brors missbruk. Ibland har man dom hellre hemma även om det inte är bra. Man slipper i alla fall oron för vad som kan hända när man inte är där. Ta hand om dig och se dig som den viktigaste personen i ditt liv. ❤

Ja det är nog så att det mesta om inte allt ansvar ligger på mig när det gäller att förändra situationen vilket inte är lätt, nästan omöjligt som sagt..
Fick ju in honom på tvångsvård i 6 månader förut och det var väldigt skönt!! Då får du ck mina föräldrar lite lugn o ro då iallafall.
Att han ska ta emot vård självmant tror jag aldrig han skulle göra.
När han var tvångsvårdad blev det nästan än värre när han kom hem för då hade han skaffat sig kontakter där som inte var bra..
Flera som vårdats där har gått bort efter de kommit hem..

Vad bra att få veta hur mkt de har rätt till från soc.. han har ganska hög hyra på ca 5000kr så det är väldigt konstigt att han får ha den kvar..
Det är väl det också att de ställer krav på honom o samarbetar han inte får han väl inga pengar vad jag förstår. Är också rädd att han blir av med lägenheten för då kommer han väl bo hos pappa för gott för han kommer inte slänga ut honom.

Jag har börjat gå hos en kurator på vårdcentralen och ska nog höra av mig till ett ställe som man som anhörig kan komma. Har gått där flera gånger förut även tillsammans med mamma. Fick med pappa en gång också men han var inte så mottaglig för hjälp då..

Åh vad jobbigt för dig att din son är försvunnen, hoppas verkligen att han kommit tillrätta. Kan känna din ångest, måste vara fruktansvärt!!
Skriv gärna och berätta hur det går ♥️
Det du beskriver att det är lugnare på nåt sätt att veta vart man har dem för då har man ändå kontroll tror jag stämmer. Mamma kände så vet jag o pappa säkert också även om han inte säger det.
Ta hand om dig så gott det går ?

Min pappa kom förbi på en fika utomhus idag.
Talade om att han hämtat ut medicinen mer åt min bror ( sömnmedicin) Jag frågade varför han inte hämtade ut det själv och fick till svar att han var så trött o skulle lägga sig!! Det är fler som är trötta och pappa ska inte vara ut bland folk i onödan eftersom han är över 70 och tillhör en riskgrupp!
Men min kära bror bryr sig inte om sånt utan bara om sig själv! Det är bara han det är synd om och som behöver hjälp med allt.
Skulle det ha varit som det skulle så skulle han också ha stöttat pappa som nyss förlorat sin livskamrat.
Men nej de tankarna finns inte hos en missbrukare..

Alltså, jag vill säga så mycket. En missbrukare äter upp en. Du har fått bra svar från gros19. Din pappa måste säga ifrån.

Jag gav mitt ex en förmögenhet. Som investeringar. I 12 års tid. För att han skulle få skapa sitt livsverk och jag skulle få utdelning sen. Sen kommer aldrig. Och jag gjorde om allt till en gåva. I tanken. Då slapp jag tänka på "om jag fick tillbaka så kunde jag köpa ett sommarhus som jag alltid önskat på en plats där jag trivs bra" Men jag ångrar det ändå inte. Jag lever i nuet och jag är en enkel person. Nu kan jag inte "leka" med de tidigare sk vännerna som lever dyra liv. Och jag tycker att det är jätteskönt. Jag behöver inga prylar. Jag har mig själv. Jag har vänner och en del vill leva ett dyrt liv med prylar och de har bjudfester. Jag får aldrig inbjudan längre och det är jätteskönt, för jag vill inte vara bland människor som dricker.

Jag trivs i skogen, intill ett träd och leker där. Med andra som också gillar att vara där. Det tog mig år att säga ifrån och idag gör jag inget som jag inte vill.

Och det är det jag vill säga till dig. Jag tycker att du ska fokusera på dig själv. På att må bra. Vad får dig att må bra?

Kan du börja gå ut i naturen. En stund varje dag. Göra som japanerna. Skogsbada. De går ut 15 min varje dag och tar in hela naturen med alla sina sinnen. Ett sätt att vara i nuet. Och upptäcka det som är just nu.

Jag tvingades öva under alla år jag levde med en man som drack dagligen. Jag kunde inte slänga ut honom. Jag var dessutom ansvarig att försörja honom då konkursförvaltaren gjorde honom i personlig konkurs.

Så jag hamnade i en situation som var märklig. Däremot så visste jag inte då att jag var försörjningsansvarig för honom. Jag gjorde det för att jag inte kunde säga nej och för att jag kunde. Men det var medel som skulle gå till en dröm jag haft. Som nu är slut och på ett sätt så var det jätteskönt att jag gav honom precis allt jag hade.

Att jag fick se konsekvenserna och jag ser ju hur det fortsätter och hur andra betalar för honom och hans uppehälle idag.

En missbrukare som inte får tydliga gränser fortsätter tills den i bästa fall vill förändra. I värsta fall tar med andra i sitt fall. Nu hade jag en gräns på vad som var ok. Jag har konst som jag var orolig att kronofogden skulle ta, så jag ställde bort min konst när de knackade på.

Även om jag hade kvitto och bevis på att jag köpt konsten innan jag ens träffat mitt ex så var jag orolig för att kronofogden skulle ta den.

Det fick mig att bli lite arg och att hans missbruk faktiskt gjorde honom så jävla korkad. Ursäkta, men det är inte ett liv.

Hjälp din far att få din bror att flytta. Om du kan. Om du är rädd om din far. Gör det så snart du kan. Ring polisen!?

Socialen?

Vet inte vad göra. Vad göra?

Hoppas att du landar i något bra.

Ett steg i taget.

Först.

Andas och känn din andning.

Ta hand om dig själv.

Vad vill du göra idag?

Gör det du kan.

Fråga dig varje dag.

Vad vill jag göra idag?

Gör det du kan.

Så ledsamt att läsa hur det är med din bror. Du har fått goda ord och kloka tankar av andra här. Jag vill också tipsa dig om Al-Anons möten som finns online nu. Där finns många som delar dina erfarenheter och kan vara till tröst och ge hopp! / mt

För att du delar med dig!
Det låter som du har haft det väldigt tufft men att du kommit långt som kan säg ifrån o inte göra något som du inte vill.
Jag har också levt med en alkoholist o narcissist i över 20 år o har också barn med honom.
Är fortfarande inte fri från honom fast vi varit ifrån varann i snart 6 år
( har en tråd som heter ” min sambo är alkoholist) vi har två vuxna barn som sagt upp kontakten m honom.
Jag måste ha kontakt m honom pga att vi har en hund som vi måste hjälps åt med. Han skriver Elaka sms som jag lärt mig att Ignorera så gott det går. Svarar jag så fortsätter han bara. Bästa sättet har jag kommit fram till är att svara kort el inte alls ( gråstensmetoden)

Det är svårt att få min pappa att få min bror att flytta för min bror är så bra att manipulera så pappa tycker synd om honom. Ringer jag sov så kommer de kontakta pappa o han kommer antagligen säga att det går bra..
Jag har en vovve som sagt så jag är ute o går varje dag. Men ska försöka tänka mer på mig själv men det är så fruktansvärt svårt!
Tack så jättemycket för goda råd
Ska försöka ta till mig av det ??
Kram ?