Myr kanske var en för stark liknelse, men luktar åt det hållet lite grann, ger skogskänsla... Påminner om ... hm. inte fläderblom, men kanske åt det hållet lite granna, innehåller också citron så den var typ både frisk o fadd på samma gång... Den var alkoholfri, annars hade jag (ju) tackat nej.. Jag tror att saftvariant av den skulle vara godare.

Dricko - ser jag görs med enris som en av ingredienserna, så kan tänka mig den är speciell...

Hantera stress o känslor - ja det tror jag också, har känt av lite av det, och kan tänka mig situationer på jobbet jag behöver landa i lite på ett annat sätt än tidigare. Mer let-live-and-let-go på en del saker som jag stöter på.

Det är ju en liten välsignelse ha ett jobb för ganska många timmar kommer ju "försvinna" som jag nu under semestern behövt hitta på saker på, eller bara vara. Sedan får jag fokusera på kvällar o helger att de blir fortsatt fyllda med olika bra saker :)

Dag 59

Så skriver jag min morgonrapport igen, gårdagen, som var sista semesterdagen, blev bra med lite enkla aktiviteter, lagom vila och så.

Ska jag sammanfatta semestern så har jag fått hjälp att uppnå den största och nog viktigaste saken i år - bli nykter, nu ska jag fortsätta kämpa för att leva upp slutklämmen på rubriken i min tråd ”och sen också”. Det behöver inte vara omöjligt och svårt om jag fortsätter vara snäll med mig, är vaksam över tankar, och känslor som kanske kommer.

Jag är ganska ödmjuk och tacksam över att jag lyckades släppa flaskkramandet innan allt blivit betydligt värre - eller det gått 15 år till... Det var inte helt självklart, för åren går fort.

På min långvariga bucketlist har också stått att tälta ute igen. Tältet har ju legat och tittat argt på mig några år, och jag är rejält glad att det blev av, ännu så länge bara en natt, men en ljuvligt härlig natt jag längtar efter att få göra om. Kanske igen någon helg innan det blir för kallt ute.

Tredje grejen uppnådde jag igår - att kunna jogga 5 km utan uppehåll. Gick utan större problem då jag tränat upp leder, senor o hjärnan långsamt under 9 veckor....

Sedan har jag nog lekt lite familjeterapeut gentemot lite situationer i min familj. Nej, jag har inte låtit mitt medberoende i familjen ta överhand, utan mest flaggat för och reflekterat när de andra i familjen betett sig som barnungar. Jag säger mer saker som ”vi är ju ett gäng surpular, kanske inte värt fortsätta så”, ”ta kontakt och se vad som händer”, ”nej pappa, du vet ju, det hjälper inte att du har åsikter - du får ha det, men den ende som man kan förändra är sig själv”. Jag har länge försökt undvika skitsnacket/gnället som kan finnas hos oss, men nu känns det som jag växlat upp lite. Utan att ta ansvar för dem, det får de göra själva. :-)

Jag tror det är tack vare nykterheten har jag börjat läsa annat än faktaböcker igen, lite deckare, någon halvkass roman. Nye favoritdeckarförfattare är Ragnar Jonasson - håller på läser hans Byn nu, den tillhör inte serien med polisen Hulda. Det är fortfarande för mycket sommar för att jag ska orka sitta massa timmar och titta på TV-serier/filmer.

Har välmåendet blivit 2000 gånger bättre under sommaren? Nej, men det är länge sedan jag låg en hel dag i ångest och bara försökte sova bort dagen i förhoppning att jag kunde slippa allt jobbigt för evigt. Jag kan förvisso ha lite tråkigt ibland o faktiskt välja ligga o lyssna på något radioprogram o somna, men det är ju en annan sak...

Idag - ja, vad händer idag, det regnade ju i natt, ganska rejält, så det kan dröja innan jag känner jag vill ge mig ut i skogen (det är nog bara blött där), men det, och kanske besök hos någon bekant.

Drinktips kom jag tänka på - jag hittade Zeroh med fläder & citron smak som jag börjat använda till bubbelvatten. Supergott! Jag gillar egentligen inte att det är med aspartam, men.... Kanske det går blanda ihop något helt eget? Citron går ju köpa, och ... något annat i fruktlådorna kanske. Ska fundera.

Det känns lite som jag sammanfattar ungefär samma saker i flera inlägg, men det är ju där jag står just nu, en bit på väg, blickar bakåt och är nöjd över vad jag uppnått :-)

Ha en fin - nykter eller nyktrare dag! :-)

Det låter som du har haft en semester som förändrat dig i grunden på en massa områden.

Från att kunna springa 5 km i sträck till att sluta vara medberoende i din dysfunktionella familj.

Och allt det tack vare nykterheten! Så jävla häftigt! Och din resa är ju absolut inte slut - tvärtom! I början är det svåraste att låta bli att dricka. Sen ska alla gamla vanor förändras, känslor hanteras - och surdegar bakas ut. Ständigt pågående resa alltså.

Men som du har påbörjat din resa - helt otroligt bra jobbat!

Om jag förstått rätt så har du slutat tidigare, med hjälp av forumet. Vad känns annorlunda den här gången?

Kram ?

Just frågor kring medberoende har jag nog dribblat med i väldigt många år, första gången jag stötte på det var första halvan av 90-talet, minns särskilt boken "Bli fri från ditt medberoende"; Melody Beattie, där hon skrev (om sig själv tror jag), som hade en sucicidal mamma - och hon själv gick i skola precis bredvid. Det hade blivit normalt för henne att gå hem på rasten, lyfta ur mammans huvud ur ugnen och stänga av gasen... och sen gå tillbaka till skolan. Hemska värld... Sen var jag med på en kurs där några svenska föreläsare pratade om medberoende-problematik. Så jag har nog praktiserat det gentemot - främst min egen familj o en del andra situationer, ibland med framgång o ibland inte. Det är klart det är lättare utan att ha skam/skuld/beroendet av öl hängande som en snara kring halsen. Och det märker förmodligen de också, att jag säger saker med ett mer lugn än tidigare, jag behöver inte trycka ner mina åsikter i någons hals, utan kan lugnt säga hur en del saker är, utan att ha någon udd i det som sårar.

I mitt fall har jag ju vuxit upp med en pappa som hade lite a-problem har jag förstått efteråt (men han slutade med riskbruket tidigt, men blev väl göro-arbets-aktivitets-missbrukare istället, vilket han nog är fortfarande), och en mor som legat på psyket i omgångar (men nu mår bra och äntligen är frisk). Så vi barn fick vår släng av sleven på olika sätt. Det märks fortfarande trots att vi är vuxna allihopa nu.

Ja, det är ju tredje tråden jag startar här, tror jag det är. Det är inte helt lätt svara på frågan - men att det gått bättre tror det kan handla om att jag gjort mig lite mer sårbar, och stannat kvar när jag misslyckats. Inte visa upp en blankpolerad yta, och säga "det här klarar jag av ren viljekraft". JA det är ren viljekraft, men inte utan hjälp både från höger - vänster - o ovan kanske - där man sätter ord på sin kamp. För första tiden var ju lite mer kramp o krampaktigt. Nu är det inte så farliga frestelser.

Sen har jag nog mer gett upp tanken på att det finns något gott i alkoholruset. Det gör ju bara att jag slösar bort tid, dör tidigare, mer deprimerad osv. Nu har det hunnit gå ganska många veckor, och fördelarna - och även enkelheten i att låta bli överväger hur många gånger som helst. Noll-toleransen för mig kommer gälla både privat smygdrickande och tillsammans med andra ; även lättöl tänker jag tillhör det jag inte ska dricka; även om jag än inte blivit bjuden på det tror jag det är smartast låta bli även det.

Tack för drinktipset! Ska shoppa en sådan och prova :)

Swooosh (eller nått) hur fort dagarna går!

Idag är det 60 dagar sedan jag drack senast, och 60 är ett så pass jämt nummer så det också är värt reflektera över. Jag är inne på 8 veckor, och snart nio veckor.

Jag sov dåligt inatt, men det är helt mitt eget fel, dels glömde jag ett nikotinpiller under läppen (hu... vilka mardrömmar man får då), sen brydde jag mig inte om dra ner persiennerna, så vaknade av gryningen strax efter 3.... Men överlag har sömnen blivit otroligt mycket bättre på nätterna, jag sover nästan alltid hela nätter numera :-)

Fick en skön sovmorgon istället....

Det enda sociala igår jag gjorde var att skjutsa broderns son från sin mamma till sin pappas lägenhet, då min bror var och gjorde annat. Grabben hade urtråkigt hos sin mamma och ville iväg o göra något, om det var kompisar, fiske eller dator som lockade vet jag inte, men jag fick 15 minuter egentid med honom, då han var 200 ggr mer pratig än han många gånger är när man ses. Såklart glad att "slippa vänta på sin pappa".

Det blir strax en morgonpromenad med natur i öronen eller podd. Soligt och fint ute, jag hade, om jag inte försovit mig, planerat dra en tur ut på älven på morgonen, men det får bero, blir bara lite stressigt istället.

Sedan är det corona-säker gudstjänst för min del, vi fick boka plats via nätet innan, och jag kände att det var dags gå igen, förra gången jag var iväg en söndag var nog i ... mars eller april... min gudsrelation hänger inte direkt på att jag går på möten, inte alls, men det är ett trevligt sätt träffa "gelikar", och kanske få någon ny infallsvinkel på något i livet.

Om ett dygn är jag på jobbet igen... en kopp kaffe med en av kollegorna, sedan drar det igång, kalendern är redan ganska planerad för veckan som kommer, förutom de löpande uppgifterna som hör jobbet till. Det kommer nog bli en intensiv vecka, många är tillbaka och mycket ska starta upp. Bra få göra rätt för lönen :-)

Att sömnen blivit så mycket bättre är verkligen en gåva! Nästan värd nykterheten enkom enligt min mening.

Hoppas jag får lite mer att göra på jobbet nästa vecka också. För mycket och för lite skämmer allt, även i jobbsammanhang.

Kram ?

Tack ?

Kom precis hem från en joggingtur; det går lite snabbare för vare gång. Så ska se till jag har uthållighet; då kan jag om några veckor sätta nästa mål - troligen kunna jogga en mil.

Jag tror jag knäckt en bit av ”vad ska jag göra på kvällarna”.... jo träna på två av dem under veckan. Istället för som alltid tidigare; göra bort träningen innan jobbet, för jag är morgonpigg - o får på så vid massa tid till annat (bla A) på kvällarna.

Så nu blir tisdagkväll och torsdagkväll joggingkväll för mig! Och lördag/söndag.

Ska testa; jag tror det kommer fungera bra.

Och en del av den förebyggande planeringen för mitt välbefinnande. ?

Första dagen efter semesterperioden, check!

Vad ska jag skriva annat än att det gick i turbo... kändes som jag var överallt för att stöka, ställa till, fixa, dona, släcka små pyrande bränder. Det är nog iofs då jag trivs på jobbet. Sämsta tillfällena är de då det finns för lite att göra, eller jag ska sitta och skriva något urtråkigt beslutsunderlag...

Allt gick bra, men jag känner nog i huvudet att det är påfrestande gentemot att göra vad jag vill. Men.. på några dagar har jag vant mig vid den nya lunken.

Skillnaden nu är att jag inte ens tänker tanken (aldrig vet man aldrig) att köpa öl o slösa bort kvällen...

Så även om jag jobbar har jag fyra fem timmars frihet varje kväll. Sett till hur ofta jag drack innan semestern, så är det många timmar per vecka jag fått tillbaka av mig själv :-) Till att leva.

Kan det bli bättre? :)

Och redan svalare kvällar tyvärr, men vad var det fröken sa, finns inget dåligt.....

Det är skönt röra på sig, för mig har det bara blivit lite cykling nu på kvällen, kort ner på stan för att träffa några vänner.

?

Dag 2 på jobbet.

"nog skulle jag väl"... hann jag tänka ett par gånger på eftermiddagen, har ju med mig en ryggsäck för matlådan. Men icke... inget sånt för mig.

Det är bara att konstatera att varje tillfälle där jag varit och varit van cykla/bila i väg, där behöver jag välja den nya nyktra vägen medvetet. Skapa en ny motorväg i skallen. Ingen Big issue direkt, mer så det fungerar :-)

Hemma.

Jag har lagat mat, panerad fisk (dvs lite lyxigare fiskpinnar...), remouladsås (färdig), citronskiva o ris. Enkelt så det förslår, men gott. Ute öser regnet ner, jag sitter och surfar runt lite och låter maten landa.

Sedan ska jag ut och jogga ikväll :-) Pressa gränsen lite till.

Nu känner du dig rätt stabil - och då börjar alkoholdjävulen viska i ditt öra. Listig typ, man måste vara på sin vakt.

Att man måste ladda varje situation med nyktra erfarenheter är också min upplevelse. Först var det fredagkväll utan vin, sen kalas utan vin, just den promenadvägen, just den känslan, och så vidare.

Någon sa att det tar ungefär ett år att etablera nya nyktra vanor fullt ut. Kanske kan stämma.

När min hund dog i augusti 2018 tog det många månader innan jag slutade tänka på honom typ hela tiden. Allt jag gjorde var tidigare förknippat med honom. Allt.

Att bara öppna ytterdörren utan att välkomnas av en överlycklig hund var skitjobbigt de första 25-30 gångerna.

I jämförelse är sluta dricka ingenting. Faktiskt. Men vikten av att skapa nya vanor är detsamma i båda fallen. Och det tar en hel del energi. Inte konstigt att jag är trött.

Kram ?

Jag tänker jag alltid kommer behöva var på min vakt på något sätt. För även om de gamla hjulspåren efter något år - kanske tar mer tid än så, är övervuxna så finns de ju där.

Åh.... det är ju det värsta med att skaffa ett djur, man vet den en gång kommer dö :-/ Får jag ha lika lång semester nästa år så kanske det är dags för mig för en vovve... en terrier, lagom size....

Om höstarna har jag tidigare suttit i köket på kvällarna, med öppet fönster, spelandes musik, drickandes öl och fantiserat mig bort.

Ikväll, har det inte mörknat än, men jag har kommit in från en intensiv joggingtur (längsta i år), jag sitter och dricker bubbelvatten med en citron i, och lyssnar på musik medans jag svalnar av. Den vanan kan jag trumfa onykterheten med många gånger :)

Förstår din trötthet också... allt tar energi på något sätt. Tycker tröttheten jag kan uppleva nu är mer hård o intensiv, alltså som en klubbad säl i bland, förmodligen ska det vara så, och man får sova bort den eller aktivera bort den. Båda sakerna är rätt.

KRam

Tröttheten kommer så snabbt och överväldigande så det känns som man blir klubbad med ett vedträ i skallen. (Bara vild fantasi, aldrig upplevt det ?)

Och sova eller aktivera sig, båda funkar. Har precis samma upplevelse faktiskt.

Nu är jag nycyklad, nyyogad och snart nybadad ?

Kram ?

PS. En grå storpudelvalp blir det kanske nästa sommar. Lakrits var mellanpudel, men en storpudel är mer robust för utomhusaktiviteter.

*skratt* tur ingen slagit ner dig så... men det är ju precis så.

Jag stötte på labradodle tidigare i sommar, de var också fina :)

Jag har en dålig sida, om jag vaknar mitt i natten, typ mot fyra tiden har jag extremt svårt att vilja somna om igen, oavsett hur trött jag är.... Så blev det i natt, så jag har redan druckit massa kaffe, och ska snart käka frukost, flera timmar för tidigt. Jag vet ju att jag funkar så, för trött men ändå för pigg för att somna om. Det brukar inte bli några katastrofer av det, och jag har ju sovit tillräckligt mycket o bra senaste dagarna.

Nu när jag börjat jobba känner jag att jag inte riktigt hinner med att skriva här ordentligt, eller ännu värre, läsa och vara social i alla trådar. Lite trist, men det får vara så.

Många timmar kvar till jobbet. Skönt :)

9 veckor, eller 64 dagar borde det vara idag sedan jag slutade. Det är ganska stabilt just nu känns det som, det finns inte så mycket att skriva eller säga om just öl, vin o tankar kring det.

Fjärde dagen på jobbet, och det känns... Alltså, det är roligt och kul att jobba med full gas i alla ärenden, beslut, och sånt som skall hanteras, och eftersom jag bara har ett par timmar på kvällen att "slå ihjäl" hinner jag just nu inte ens ha tråkigt...

Att jogga på kvällen efter jobbet går bra, men burrrrr vad kallt det har börjat bli på kvällen, idag när jag gjorde bort det vid 17-tiden var det bara härligt, jag passerade en magisk gräns på 6 km, och hade nog kunnat sega på lite till, men ska.... inte... öka för fort... :-)

Ikväll blir det styrelsemöte i föreningen där jag bor, det brukar ta flera timmar att behandla diverse ärenden, vi sitter numera i ett ganska stort samlingsrum så det går hålla avstånd någorlunda.

Jag antar mina veckor kommer se ut snarlika som denna, någon kväll möte med någon aktivitet i församlingen, två ggr veckan jogging, sen en eller två kvällar jag inte har något inplanerat, och då finns ju böcker, ett tag till paddling, eller göra något med nån kompis, eller bara vara. Helgerna går det ju göra längre utflykter på om lust o väder tillåter.

Det kommer bli en bra höst. :)

Skönt att du känner dig så stabil. Och att fördelarna med nykterheten tickar in hela tiden, som vinstutbetalningar på lotto eller nåt. Värt alla pengar i världen i alla fall.

Jag mår också bra av rutiner och lite vardagslunk. Sen vill jag ha några saker att se fram emot också, helst något varje månad.

Nästa helg reser vi till Göteborg för att fira äldsta dotterns 23-årsdag. Det blir nog utflykt till Marstrand och middag på restaurang på kvällen. Beroende på vädret. Egen bil och inga folksamlingar.

Två veckor efter det ska jag och äldsta dottern mötas i Varberg och bo på spa-hotell två nätter. Det ser jag också verkligen fram emot. Att det blir två grejer i september beror på att vi egentligen skulle åkt till Barcelona den helgen, men det blir ju inställt. Varberg blir det istället.

Något roligt planerat varje månad är mitt sätt att överleva vintern ? Perioden nov-feb är riktigt vidrig, men förhösten i september är ljuvlig så den tänker jag njuta massor av.

Kram ?

Äntligen fredag!

Vem vill åka utomlands nu... Varberg låter som bra och mysigt, och säkert :-)

Jag har inte planerat upp några roliga aktiviteter långt fram i höst/vinter, det kanske är något att tänka på. Just lördagar ska jag försöka göra något extra / roligt på; eftersom det annars är en lång dag utan några som helst saker som sker normalt för mig.

Idag har jag bestämt mig för att jag ska jobba hemifrån, ska försöka fokusera på skriva av mig en del saker som behöver komma ner på pränt, skicka en del mail till leverantörer och försöka få igång några processer som jag dragit på. Jag ska också använda dagen för att testa den nya placeringen av arbetsbordet, nu står det bredvid fönstret i sovrummet - där är det morgon/förmiddagssol. Jag tror att jag behöver ha det där (istället för i ett förråd inne i lägenheten som jag hade i våras, det gick då), för att få tillräckligt med ljus o energi under hösten. Jag åker troligen till jobbet nu på morgonen och tar ut en extra bildskärm så jag slipper sitta bara med laptopen.

I övrigt så kommer nog lillbrorsan förbi under dagen och ska hämta en pryl han ska låna till sin dotters födelsedagskalas i morgon. Och jag måste nog ordna present till henne idag.... gulp. Jag vet vad hon önskar, några små plastleksaker som hon redan har en liten växande hög av... :-/

Jag är inte helt säker jag sprudlar av ork o energi denna vecka, mycket har gått åt till jobbet, sedan blev ju gårdagen fullt ös in i kaklet, satt på styrelsemötet till efter nio. *jäsp*

Men... idag blir det soligt, fint, och nyktert även efter jobbet ;-)

Jag tänkte bara kika in och säga att jag blir glad av att läsa hur bra det går för dig! ? Tänkte redan i början när du var nykomling här, att den här killen kommer fixa det galant. Gött är det!

Ha det bra!