Ny här med egen tråd. Har dock läst många inlägg sedan jag hittade forumet för några veckor sedan.

Bestämde i tisdags morse att det får vara nog nu. Kände inte ens ett sug de första dagarna, ett par värktabletter mot huvudvärken bara. Efter att ha läst mångas berättelser förstod jag att lockelsen säkert kommer att dyka upp. I går längtade jag, men tack och lov infann sig aldrig tillfället.

Nu önskar jag lite pepp när suget sätter in. Har förstått att det finns många, många i samma situation som jag. Att det hjälper att läsa om andras erfarenheter och se responsen de får känns stort.

Hälsningar en lyckligt gift kvinna med ett bra jobb och flera fina (vuxna) barn. Så varför?

Precis så är det..när du skriver så blir det en balans för mig...när jag inte klarar av att vara nykter...då känner jag mig inte riktigt så misslyckad...jag skulle vilja ha kontroll på mitt drickande men jag vet att jag inte kan..så det är helnyktert som gäller fast just nu är det väldigt svårt.

Skulle vara så kul att ses...tyckte att det var toppen på träffen...och jag älskar verkligen dina inlägg:)

Kram:)

Viktigast är ju att du själv är nöjd och lycklig!!! Det finns många som har åsikter om olika saker i ens liv (nu syftar jag inte på forumet utan vänner och familj). Ibland blir jag så trött på det att jag tänker att jag bara ska hålla tyst. Ge ”fulfingret” (citat Mirabelle?) åt allt och alla- det är mitt liv liksom! Jag gör som jag vill och det är i slutänden jag själv som får ta konsekvenserna...

Heja dig och kram?

Fibblan

Har inte heller varit särskilt aktiv på forumet på senaste, men idag tog jag ett ryck..☺️. Och naturligtvis kan jag inte titta in utan att kika in hos dig??! Undrar hur du mår och har det? Hoppas du är okej?? Och i bästa fall, mer därtill?! Hör av dig om/när du orkar och känner för det!
Önskar dig en fin helg☀️! Och att du har glädje och livslust med dig, vart du än är?!
Stor kram!
/Fibblan ?.

De studier som finns om kontrollerat drickande, har vad jag minns varit mer positivt för kvinnor. En drogterapeut sa till mig en gång att -kvinnor kan i vissa fall klara av ett kontrollerat drickande, efter en tids nykterhet, bättre än män. Sant eller inte, vet inte jag. Hursom, så gör vi våra egna val på vår resa.

Jag är nykter men vet inte hur det blir framöver. Tar en dag i taget och lovar ingenting. Ingen vet hur framtiden blir....

Det viktigaste är att det fungerar för dig och att du är tillfreds med ditt liv. Ha det bäst
Kram

Först av allt, stort tack för alla kommentarer. Det värmer. Inte minst inläggen från mina "gamla" vänner som saknar mig. Det betyder mer än ni tror, hoppas att ni förstår det. ? Och Andrahalvlek, den boken vill även jag läsa, låter intressant.

Har läst en del här på forumet, men inte klarat av vare sig att skriva i min egen tråd eller kommentera i andras. Tyvärr. Jag tror att en del av er förstår varför.

Vad ska jag säga? Hm, känner mig nästan dumförklarad, eller snällare sagt, malplacerad. Så är det. För att inte måla f-n på väggen eller anklagas för att offermässigt överdriva gick jag in och läste samtliga inlägg på både Förändra sitt drickande och Det vidare livet senaste veckan. Hrm...

Här handlar det sällan om något förändrande förutom att sluta helt. Det enda alternativet. Alla som inte följer den helvita linjen är dömda att misslyckas (min tolkning = supa ihjäl sig). Det finns ingen annan väg att gå. Har du druckit dig till ett beroende dör du till slut om du inte slutar helt. Japp, så är det. Svart eller vitt. Den grå färgskalan är helt plötsligt helt utsuddad.

Egentligen vill jag inte skriva alls. Rädd att jag påverkar någon i fel riktning. Men så tänker jag på alla jag kan påverka i rätt. Ja, eller i alla fall i en alternativ riktning.

(Dessutom borde jag inte ta ansvar för alla andra, har egentligen fullt upp med mig själv, men... Är man född omtänksam, så är det med ett stort hjärta och en stark respekt för olika åsikter man vill förmedla sina alternativa tankar.)

Har du klarat av att bli helnykter? Känner dig säker på att inte ge efter för sug?

Du får gärna fortsätta läsa, men nu skriver jag i första hand för dem som inte självklart kan svara ja på ovanstående frågor.

Vi vet förstås vad som är bäst för oss, för alla. Det krävs knappast raketforskning för att förstå att hela samhället skulle må bra av utan alkohol. Dock är det i dag en utopi och vi får göra det bästa av situationen.

Jag har skrivit här i drygt tre år, sett många komma och gå. Bland dem som har "försvunnit" återfinns personer som både lyckats och misslyckats med dina föresatser. Jag är självklart jätteglad för alla som lyckats sluta helt och bibehålla nykterheten. Hur skulle jag kunna tycka något annat?

Egentligen borde det inte behöva sägas, men för säkerhets skull upprepar jag det: Jag är absolut övertygad om att helnyktert är det bästa. Men om det inte funkar, trots många försök och varje gång känslor av totalt misslyckande, kan det vara smart att leta efter ett alternativ.

Det näst bästa.

Tänker att som alternativ till att misslyckas gång på gång är det bättre att försöka minska istället för att ge upp helt och fortsätta dricka okontrollerat. Forskning visar att många låter bli att söka hjälp då det enda som erbjuds är total avhållsamhet. Tack och lov erbjuds numera ett alternativ till detta.

Det finns studier som visar att vissa kan lära sig att kontrollera sitt drickande. Som sagt, som alternativ för alla som inte klarar helvitt och som annars är på väg att supa ihjäl sig. För mig är det inget svårt val.

För tillfället klarar jag inte helnyktert. Jag har gjort massor med förändringar för att kunna leva ett bra liv, trots att jag fortfarande dricker. Mitt mål är fortfarande att sluta helt, men, som sagt, just nu funkar det inte.

Vill dock inte romantisera mitt intag. Någon skrev att ett glas är för lite. Ja, så är det för mig också. Då kan jag lika gärna stå över. Inte mindre än tre glas, lite lagom lullig. Alla har vi olika dryckesmönster och jag är fortfarande noga med att ingen annan ska märka något. Det handlar alltså sällan om några mängder. Dessutom skadar mitt drickande inga andra än mig själv.

Jag har ändå förändrat mitt drickande massor, utan att sluta helt, precis som en del andra här. Som jag skrivit i tidigare inlägg återfinns några som tagit kontroll över sitt drickande i min bekantskapskrets. Återigen, jag rekommenderar inte detta i första hand, utan som ett alternativ när inget annat funkar.

För mig har stressen över att misslyckas försvunnit helt och jag har en mer avslappnad inställning till alkoholen. Det gör att den inte är lika viktig och därför inte tar så stor plats som tidigare.

Jag vet inte hur allt kommer att sluta, men just nu lever jag ett fullgott liv. Oftast dricker jag i smyg en dag i veckan och tillsammans med andra en annan dag, ibland inte alls. Kan vara utan i flera veckor emellanåt.

Vet som vanligt inte vad jag vill ha sagt med detta, men tror att det handlar om en balans. Balans i livet, balans i drickandet och, inte minst, en balans här på forumet.

Förväntar mig inte applåder eller hurrarop. Det finns inga krav på att man måste gilla allt som skrivs här. Men jag skulle ändå uppskatta att mitt val respekteras. Trots allt heter sidan Förändra sitt drickande.

Oj, nu vet jag inte hur mycket svammel det blev, orkar inte läsa och redigera allt som jag brukar. Ville mest titta in och säga att jag mår oförskämt bra (och så bara blev det så här mycket text, ni vet, orden bara kom...)

Har nyss börjat med psykologsamtal och det verkar mycket lovande. Kanske försvinner alkoholen ur mitt liv fortare än vad jag tror. Den som lever får se.

FinaLisa, Mrx, Fibblan, Rosa-vina, Mirabelle, Jasmine, Wasabi, Varafrisk, Andrahalvlek och alla alla andra: Tack för att ni orkar bry er. Känner mig riktigt usel för att jag inte skriver hos er, men förhoppningsvis blir det snart en ändring. Dock trycker jag på hjärtknappen så mycket jag bara kan. ?

Tänk på att vara nöjda med det ni åstadkommit istället för att stressa över det som inte blev gjort. Detta vare sig det handlar om nykterhet, jobb eller helt vanliga vardagssaker.

Vill er alla så väl. ? Trevlig fortsättning på helgen. Oavsett om den är vit eller inte. I dag är jag nykter. Gott så.

Kramar i massor

En del av styrkan i detta forum är enligt mig att få formulera och hitta sitt eget sätt att förändra sitt drickande till det bättre.
Ansvaret att ta till sig det som skrivs ligger på individen, liksom de val som läsandet och skrivandet ger upphov till.
Moraliserande och känsla av misslyckande är kontraproduktivt.
Just nu kör jag 100 dagar helnyktert. Jag fattar mitt nya beslut efter dessa dagar.
Och då är det mitt beslut, rätt eller fel. Om det blir fel för mig så får jag hitta en annan strategi.
Jag har läst mycket i din tråd, och jag känner igen dig sedan mina tidigare försök.
Du mår uppenbarligen bra i ditt drickande nu. Jag vill ge dig en stor eloge och stort grattis, och jag tycker inte alls att du är malplacerad, tvärtom! Kram!

Kära du, jag säger som Mirabelle, mår du bra så är jag glad???
Du har en egen plats i mitt ❤️
Kram ???

Godmorgon fina Vinäger ☀️
När jag läser vad du skriver är det som om jag lika gärna kunde vara författaren .
Läser mkt här men skriver sällan .
Känner oxå att jag inte duger i andras ögon för att jag inte avstår helt .
Jag är inte heller helnykter men har avsevärt många fler dagar utan alkohol än med , även veckor o månader .
Funkar bra för mig , självklart är helvit det bästa alternativet men jag gör som du , tar det näst bästa för tillfället och är nöjd med det .
Hur det blir framöver får vi se .
Att säga till mig själv att du får aldrig smaka på nåt vin igen triggar mig o jag vill bara ha det .
Nu vet jag att jag får om jag vill , men oftast vill jag inte för jag mår så mycket bättre utan .
Gör likadant med maten . Bestämmer jag mig för att aldrig äta godis eller något onyttigt igen , då vräker jag i mig . Om jag vet att jag får nån gång ibland har jag lättare att avhålla mig från det.
Det jag fokuserar på är att jobba med mig själv , våga möta mina känslor när jag får ångest , vara i nuet o stå ut tills det gått över utan att döva med vin. Blir det riktigt illa har jag en lugnande tablett eller insomningstablett att ta till , klart bättre än alkohol .
Jag mår så mkt bättre o börjar känna lugnet inom mig mer o mer?
Är så glad att höra från dig igen och att du har det bra ❤️
Jag saknar verkligen dina tankar här på forumet , snälla skriv så ofta du orkar , det ger mig så mycket .
Kramis ?
Kramis

Det är ju jättebra att du hittat din egen balans och självklart ska du vara nöjd med det!!
Både du och Vinäger har ju valt en väg som passar er och som ni mår bra av. Ingen annan känner hur ni känner, bara ni själva?
Så jag är jätteglad om ni båda mår bra ??

Kram ???

Så glad att höra ifrån dig!
När nån försvinnner så länge undrar man alltid, men jag förstår dig. Jag skriver inte så ofta. Det är svårt att skriva här om du inte är helt nykter eller har total avhållsamhet som mål. Lättare att skriva om Vita dagar och få jubel för olika milstolpar. Men jag tror kanske inte det beror på att folk härinne tycker att alla måste avstå helt. Jag tycker att de som väljer en annan väg också får stöd och uppmärksamhet. Jag har varit en av dem, men det som verkligen är svårt är att det blir rätt krångligt att skriva och få respons.

Nu minns jag inte Nicket hon använder men det finns ju någon här som sätter olika mål varje vecka. Jag tycker att det är ett intressant tillvägagångssätt.

Sen är ju det här forumet också för de som vill förändra och som slutar helt och det är ju en kick. Det är lätt att vilja frälsa alla andra då. Man mår ju ofta väldigt bra utan alkohol. Men jag tycker att det finns plats för oss andra också, men som sagt när man har harvat runt här ett tag så känns det också som om man konstant upprepar sig. Men nåt lär vi oss varje gång det kommer nya hit tycker jag.

Jag ligger flera år före dig härinne. Har släppt prestationskraven med kommentarer och orkar inte riktigt hålla isär alla nya alltid. Ibland läser jag jätteintressanta trådar men när jag har läst klart orkar jag inte kommentera. Det finns många som har mycket klokt att säga så det kanske räcker så.., att vara en tyst iakttagare och skriva sen när man orkar och har något att säga. Det kommer nya som kan dra lite mer.

Det är ett fantastiskt forum och jag tycker nog att alla får plats. Jag tror inte riktigt på att dela upp det för då blir aktiviteten mindre på båda platserna och styrkan här är ju att de flesta får svar om än andra mer än några. Precis som livet i övrigt.
Kul att höra från dig och att det går bra! För det får man tycka, att det går bra även om man inte är helvit.

Vi är alla olika och måste själv välja den väg som passar oss bäst. Jag är precis som du ej helvit men vet att jag mår bäst när jag avstår helt. Tack vare forumet har jag ändrat min syn på alkohol helt och hållet. Jag har väldigt många helt vita dagar/veckor/månader i bagaget sedan jag hittade detta forum. Jag väljer att dricka alkohol ibland men undviker fylleri. Jag mår bäst av att avstå helt. Min väg har iallafall hjälpt mig att få en sundare relation till alkoholen. En dag i taget ?

Jag förstår dig exakt, vi är rätt lika där. Mitt drickande skadar inte direkt någon annan heller - bara mig själv. MEN vi är också viktiga och förtjänar att må bra. Kanske därför vi inte hittar den där ”switchen” till helnyktert eftersom vi inte har upplevt stora konsekvenser så som att bli sparkad, hemlös eller förlora familj och vänner. Många som skriver här har ju en familj som är trött på deras drickande och så ser det inte ut för mig (och dig?). Våra män hejar ju på oss när vi slutar dricka men tänker inte lämna oss om vi börjar igen.

Jag är så glad att du har börjat prata med en psykolog - det borde jag också göra. Tror det kan hjälpa enormt i livet.

Jag skriver inte så mycket här eller i andras trådar nu (du är den första faktiskt!) och så får det vara. Jag orkar inte just nu. Men det känns skönt att skriva ner tankar och få lite bekräftelse. Jag har bestämt mig för 30 dagar utan alkohol nu så det kommer jag hålla men sen vet jag inte.

Jag tror inte heller att det finns en rätt väg och en fel väg. Det här är ju livet liksom... vi är alla olika.

Kram

Jag förstår dig exakt, vi är rätt lika där. Mitt drickande skadar inte direkt någon annan heller - bara mig själv. MEN vi är också viktiga och förtjänar att må bra. Kanske därför vi inte hittar den där ”switchen” till helnyktert eftersom vi inte har upplevt stora konsekvenser så som att bli sparkad, hemlös eller förlora familj och vänner. Många som skriver här har ju en familj som är trött på deras drickande och så ser det inte ut för mig (och dig?). Våra män hejar ju på oss när vi slutar dricka men tänker inte lämna oss om vi börjar igen.

Jag är så glad att du har börjat prata med en psykolog - det borde jag också göra. Tror det kan hjälpa enormt i livet.

Jag skriver inte så mycket här eller i andras trådar nu (du är den första faktiskt!) och så får det vara. Jag orkar inte just nu. Men det känns skönt att skriva ner tankar och få lite bekräftelse. Jag har bestämt mig för 30 dagar utan alkohol nu så det kommer jag hålla men sen vet jag inte.

Jag tror inte heller att det finns en rätt väg och en fel väg. Det här är ju livet liksom... vi är alla olika.

Kram

Du har ju alltid en plats i mitt ❤️. Så fint att hör att du mår bra! Och just nu är jag lite inne på samma bana som du?

Många kramar???