Kommer man nånsin ifrån skuldkänslorna och skammen man gjort i sitt liv då man drack?
Just nu känns det som att alla ser ner på mig och jag är i ett underläge hela tiden i relationer... jag vill att min pojkvän ska se på mig som han gjorde före han fick se att jag hade alkoholproblem. Blir det så när man är nykter? Jag är rädd för vad de nyktra livet ska ge.. kommer alla se mig som den svaga personen som inte kan dricka alkohol? Att jag varit den äckliga som trillat och inte kunnat tala för mig. Jag vet att jag är stark i allt annat än den förbannande alkoholen.. jag är inte van att folk kan trycka ner mig
/ rädd och ensam 22 åring som vill ta tillbaka sitt liv.

Jag vet inte om människor glömmer det som skett men jag kan lova dig att de kommer att se på dig annorlunda om du arbetar med din nykterhet och håller dig nykter!
Och DU kommer att känna att det är så - inte tvivla.
Alkoholism är en sjukdom - du har inte valt den.
Men du har ett val nu.
Skammen lättar med tiden ...,den inre skammen.
Och en dag kan man se på dig själv med lite kärlek också .... hur jobbigt är det inte att dricka! Och hur starkt är det inte att ta sig vidare.
Styrkekram!

Jag tänker så här. Väldigt många dricker mer än de borde, blir apfulla flera gånger per vecka.

Att ta ansvar för det och sluta dricka är värt all respekt i världen. Den respekten, från andra och för dig själv, kommer att få skammen att blekna.

Den allra värsta skammen är egentligen abstinens efter alkohol, din kropp vill att du dricker mer, och det försvinner när alkoholen lämnar kroppen helt. Alla spår av alkohol är borta efter två veckor.

Kram ?

Jag kan säkert klara det själv, jag kan stå emot alkohol.. men när jag tar första glaset som jag alltid gör för att jag tror att ”nu har jag ju lärt mig”.
Borde jag ändå göra ett tolvstegsprogram för inre lugn och lycka också? Jag tänker att dem som gör de har vardagliga problem... vill man erkänna att man är en av dem. Jag känner mig så liten men vill klara allt här i världen! Det finns ingen utväg om jag går dit...

Du kan börja med att lyssna på ljudboken ”30 day och alcohol experiment” med Annie Grace.

Där lär du dig massor om hur alkoholen påverkar oss negativt.

Efter några nyktra månader kommer du att både tänka och känna annorlunda. Om allt.

Kram ?

Hej. ?
Nu är jag kanske "fel" person som besvarar din fråga, men kände att jag ville ... och kanske det inte gör dig så mycket klokare. ?
Hoppas dock det kommer fram rätt, det jag vill säga.
Nu talar jag för mig själv som anhörig (kanske även andra anhöriga känner igen sig).

Jag minns vad min anhörig med beroende sagt och gjort onykter. Det har varit frågan om rätt galna saker minsann som hänt, vill dock påpeka att jag alltid känt mig trygg. Samtidigt inser jag att det inte är han, min pojkvän som sagt och gjort saker. Min pojkvän med gott hjärta, som vill alla väl. Den personen försvann vid alkoholintag, och i stället kom bland annat en fräck och cynisk person.

Då jag nu fått umgås med honom då han varit nykter, känner jag sådan värme. Jag minns det som varit och det som sagts, men inser nu vad som gjorde att jag föll för denna person. ❤️ Han är ju en helt annan än den person han blir då han dricker. Som nykter är han en fantastisk människa. Ett gott hjärta - det har han. ?

Ångesten börjar sakta minska fast att jag bara är på dag 36 har jag märkt stor skillnad på min ångest.... helt sjukt faktiskt!
Men vaknar ungefär varannan morgon med ångest och undrar vad jag gjorde igår. Tills jag får påminna mig om att jag inte drack och att jag därför vet vad jag gjorde.
Det har jag hört att fler upplever även långt efter att de blivit nyktra.
Men vetskapen att jag inte kommer vakna på det sättet igen och inte minnas vad jag gjort eller sagt, gör mig lugn!