Det kan göra mig så stressad! Att dom bara ”maskar” hela kvällen för att få va uppe så sent som möjligt. VARJE KVÄLL!! Tills det slutar med att både jag och mannen är sura och irriterade. Vilket gjort att vi tidigare öppnat vin eller öl redan innan vi satt igång med läggningen! (Som
Ibland tar 2-3 timmar). Och fortfarande gör..... trots samma rutiner varje kväll ?

Stress är en av de saker som gjort att jag druckit mer som vuxen.
När jag var yngre och började dricka tror jag att det var mer för att passa in och häftigt att prova nåt nytt.
Sedan mellan 19-25 år festade jag på krogen och ville bara ha KUL! jag drack mer än många andra. Och det hade nog att göra med min ångest och oro. Följt av att jag varit osäker i mig själv.

Har haft ångest av stress och utmattning de senaste åren. Och det har gjort att jag mestadels druckit hemma själv. Spelade inte så stor roll om mannen drack. Ville jag ha vin så drack jag vin! Helt ensam ibland och med mannen ibland. Och ibland med sällskap (middagar) . Förstod inte de som sa att de BARA drack i sällskap?

Och det var det här beteendet jag var rädd skulle eskalera. Har verkligen försökt hålla nere drickandet senaste åren pga. barn och jobb. Men tänkte att ju större de blir. Ju mer frihet kommer jag ha till mig själv. Och till att göra mer vuxensaker med mannen eller vänner. (Drömde mig bort till middagar på restaurang igen, hotellvistelse, weekend, vuxenmiddagar osv). Självklart inkluderar det både dyra röda viner, tjejsnack och skvaller runt en flaska kyld rose eller champagne ? på ett hotellrum med mannen.
Lyxigt va!? garanterat hade jag blivit riktigt ”nedsupen” av det vuxenlivet.
Ser fram emot att slippa oroa mig för det nåt mer nu.

Är på dag 36 och har motionerat/tränat under 26 dagar! Förstå vilken förändring även för min kropp. Den måste va väldigt förvirrad just nu.... liksom min hjärna!

Du jobbar verkligen på jättebra med nykterheten! Lyfter fördelarna, rannsakar hur du tänkt innan, motionerar regelbundet.

Full pott i min bok!

Kram ?

Det var snällt sagt av dig!
Jag ska även jobba på det där med självkänslan... den är inte på topp ännu.
Måste påminna mig mer om hur bra man faktiskt är. Allt man åstadkommer och gör...
Och detta gör man ju för sig själv mycket (och såklart för sina nära). Kram och gokväll

Känner igen mig mycket i ditt tidigare inlägg om att man blir chockad av hur bra man mår, samt nästan känner sig lurad, typ varför var det ingen som sa att man inte måste dricka? Jobbigt när läggningen blir tradig. Delar mitt favorittips, du har säkert redan testat, men här kommer det: jag läser en kapitelbok som kvällssaga för barnen, men innan vi läser måste de ha borstat tänderna och satt på pyjamas, om det tar för lång tid blir det kortare läsning, det brukar få fart på dem, och så blir de lagom sömniga av boken och känner att de får en stunds total uppmärksamhet. Funkar inte alltid men oftast. Enda problemet är att jag själv blir lika sömnig av att läsa..

@kennie tack för tips! Ja dessvärre har vi provat allt. Och efter kvällsmål, badrumsritualer, bokläsning, och sång så ska dom fortfarande va uppe! ?‍♀️ Och eftersom det är 6 år mellan barnen så ska den stora (9 år, adhd, måste alltid ha sina ritualer) gå o lägga sig när den lilla somnat typ. Och har hon inte somnat så måste man lägga dubbelt o då triggar dom bara varann Så det tar ännu längre tid! ? Och så är dom lika pigga på morgonen ändå.?
Energiknippen... tänk om man hade så mycket energi.
Nej idag va jag trött och gick i säng med barnen vid åtta... ska strax sova. Natti ?

Ibland är det bara att låta tiden gå, det blir bättre när de blir lite äldre.. Och att gå och lägga sig med dem vid åtta är ju väldigt mysigt också... Och att lägga sig nykter är alltid en bonus, vi kämpar på!

Haft några skitdagar där stressen varit stor! Jobb, barn, egna för höga ambitioner. Så idag kraschade jag mentalt med ångest där jag knappt kan andas.
Vilar nu och har tagit en Oxascand för första gången sen jag blev nykter (37 dagar idag).
Förr hade jag lättat på trycket mot bröstet med alkohol...

Vet precis vad som åstadkommer detta och varför jag haft en sjukskrivning i utmattning... Men har fortfarande svårt att balansera mina dagar.
Skriver ner allt jag ska komma ihåg i att-göra-listor för orkar inte ha allt i huvudet! Men dom blir bara längre...
Har alltid haft många ”bollar i luften” men fast jag slänger bort flera hela tiden så kommer ännu flera tillbaka... ?
Triggar alltid igång mig själv när jag ska göra saker. Så måste alltid ha ena foten på gasen och ena på bromsen !!!

Därför har det varit skönt att ibland bara låta alkoholen ta över min hjärna och få mig sluta tänka helt , ”Tagga ner mig”.....
Har gått hyfsat bra för mig senaste veckorna men idag va verklien en ?-dag! Men kommer inte dricka..

Regnar gör det också. Lika bra!! Regna på bara! ⛈ ⚡️???

Ibland är det bästa bara att säga nej. Svårt som sjutton, jag har fått träna massor. Delegera är svårt också, kräver mycket träning.

Jag har upptäckt att folk tar ett nej helt okej. De vill hellre ha ett tidigt tydligt nej än ett svävande kanske.

Jag har också lärt mig att prioritera betyder att välja bort. Tidigare trodde jag att det betydde i vilken ordning jag skulle göra saker, men det betyder faktiskt att man ska välja bort saker helt.

Ibland kommer min chef och säger ”gör det” och då svarar jag ”okej, men tala då om vad jag inte ska göra också.” Kräver viss träning också att säga så till sin chef.

Ja, himmel vad jag har jobbat och jobbar med det här ? Utmattningsdeprimerad två gånger har jag varit, och lite klokare har jag blivit varje gång. Långt ifrån fullärd på att sätta gränser är jag dock. Men lite i taget tar jag mig åt rätt håll åtminstone.

Men vet du att nykterheten är det bästa jag kunde göra för mig själv. Då slipper jag den stressen som alkoholen innebär för kropp och hjärna. Jag har blivit mycket lugnare generellt.

Som Se Klart uttryckte det så bra i sin tråd: ”Varsågod att sitta ner i väntrummet.”

Kram ?

Satt en hel timme idag med att bara delegera bort. Men sen följer ju frågor på alltid ? Får ibland svara ”det klarar du att fundera ut själv” ”Det där fixar du, prova och öva”! (Jag är chef). Det är mitt egna företag med anställda så måste hålla koll på allt.
Men försöker hela tiden uppmana till att ta egna beslut, ansvar, pushar dem.....

Haha jag har ett väntrum på jobbet och är man 10 min försenad ut dit för att möta upp personen som väntat, ja då har man dålig kundservice också! (I vårt sjukt tidspressade Stockholm där varje minut räknas) suck...

Prioritera och säga nej är där jag ”slänger iväg” lite bollar hela tiden... men känns som det aldrig tar slut eftersom andra bollar kommer tillbaka!

Men Balansen! Den vill jag jättegärna hitta ? gör man nånsin det?

Åh detta ursvåra uttryck. Som livspusslet. Som om det skulle gå ihop sig, när istället viktiga bitar alltid ligger under soffan.
En släkting till mig, rejält äldre men som satsat på karriär trots inte enkelt för kvinnor på den tiden.
Hon lärde mig en bra sak (den enda ...j och det var att försöka se balans över livet- eller år. Balansen finns inte säkert över en dag, vecka eller ens ett år.
När jag skilde mig hade jag stor nytta av det tänket. Ety hela mitt liv var ett kapsejsat fartyg, under lång tid. Så småningom- på rätt köl, med annan kurs.
Men i botten tror jag att det handlar om att utöva tålamod och snällhet mot sig själv.
Jag har under mina nu första åtta månader nykter lärt mig massor om det. Jag är latare. Jag är lite slarvigare. Jag behöver inte alla listor för jag kommer ihåg det mesta ändå.
Jag har inte varit utmattningsdeprimerad men om det finns ett hårstrå innan den diagnosen så har jag stått där.
Jag tror balansen är en enda punkt, och den är inne i dig, och den kommer att stabiliseras allt mer, ju längre du avstår det där skitvinet som inte leder till annat än förtvivlan, inte idag kanske men tids nog. Kanske låter detta hårt men tonfallet är det mjukaste jag har.
Kram.

Googla på medveten andning. Andningen är en viktig nyckel när man ska hitta balansen.

Det krävs en hel del träning, men när det väl sitter så kan det räcka med några andetag för att stilla stressen.

Att djupandas långsamt är bästa sättet att signalera till hjärnan att man har koll på läget.

Igår glömde jag nästan att andas, så snabbt sprang jag. Straffade sig direkt. Yogan fixade det ??

Kram ?

Tack för dina fyndiga liknelser ? det ligger uppenbarligen en hel del bitar under soffan och jag letar sakta fram en i taget! ?

Din gamla släkting ?? hade nog helt rätt. De flesta som varit utmattade eller som man pratar om det med säger alla att det tar tid att bli frisk. Längre tid än man tror. Vissa blir aldrig friska igen... stressen som varit där så länge skadar både kroppen och hjärnan. Precis som alkoholen...

Ska försöka påminna mig om att hela livet är ett ständigt utvecklande och växande. Och att just personlig utveckling tar tid... och man blir aldrig fullärd!
Bra att du börjat bli snällare mot dig själv! Det jobbar jag också på varje dag. Det går oftast bra men idag gick det sådär ? ny dag imorgon och tack för att det är så! ?

Min 3,5 åring säger ofta ”det vet jag!” När man förklarar nåt.
Och det viktiga med andning: Det vet jag! :)
Men det är ju så Jäkla lätt att glömma ?

Kommer på mig själv med att hålla andan när jag är stressad eller koncentrerad.
Har också gått på yoga och meditation i omgångar. Just nu gör jag det mest hemma på kvällen om jag orkar och barnen inte somnar för sent... men hade så tung andning idag att det kändes som en tung sten på bröstet... Så fick ta hjälp av Oxascanden ändå.

När jag tänker tillbaka på dagen tror jag även att jag drack lite för mycket kaffe + PMS/mens som höjde stressnivåerna. Reflektioner är ju alltid bra så man fattar varför det blir som det blir ibland...
gonatt ?

Dagens mål: att vara snäll mot mig själv i alla dagens val!
Hittilss:
- andas
-dusha varmt mot ond rygg, äta lugn frukost innan barnen vaknar
-åka bil för att jag känner för det (brukar annars åka buss för d är så dyrt me bil i stan). Lyssnade inte på nåt utan lät bara tankarna flöda..
- va på jobbet tidigt så hann både andas, stretcha ryggen och reflektera över hur jag vill fortsätta vara snäll mot mig själv idag. Och hann även gå in här :)

Ha en fin dag alla och va lite snälla mot er själva (utöver att undvika alkohol) ?

Hej! Inatt sov jag faktiskt bra och länge. Tror jag sovit dåligt tidigare i veckan och haft det lite stressigt. Kände mig så trött ett par dagar. Men idag har det känts bättre! Mer energi och mer fokus på mig själv och vad jag gör för mig själv för att må bra.

Varje söndag har jag som belöning att köpa nåt till mig själv (typ ett klädesplagg), boka massage eller annat. Så idag va jag på massage (som jag hade bokat förra söndan).
Börjar dock bli lite dyrt nu med sakerna varje söndag :) har ju klarat 5 stycken nu . Så får nog börja det där sparandet istället som ni andra kör på ?

Tänkte precis på hur skönt det känns att veta att jag kommer ha så mycket tid och energi till att göra saker i helgen. Tex träna imorgon bitti lördag, eller vara ute (ska dock regna imorgon tror jag) och bara mysa runt en lördag med familjen. Utan att känna nån trötthet, illamående eller ångest. Det är verkligen en vinst att känna att jag har erövrat helgerna! Dom är mina igen och jag kan njuta av dom utan att alkoholdjävulen är där och tar utav dom!

Helgerna känns dubbelt så långa jämfört med tidigare, då man slipper lägga flera timmar på att dricka och vara bakfull.

I början var det ovant, nu bara skönt. Hitta på en massa saker, eller vila mycket. Precis det jag behöver får stå på schemat.

Jag är på min 31:a helg ??

Kram ?

I början tyckte jag helgerna var förfärligt långa och längtade bara till måndag och rutiner. Nu njuter jag av att hinna med så mycket, och har inte jättehöga förväntningar.
Varva vila med aktiviteter är vad jag behöver och det får styra.
Ha en fin lördag! ?

@andrahalvlek du har många insparade timmar (och slantar)! ?
Helgerna hade behövt vara mer som dessa även tidigare. Under åren av småbarnsliv och ”karriär”. Men har dränkt min ångest i alkohol och haft förklaringar som ”skönt att nollställa sig på helgen så man blir avslappnad (bakis) dagen efter och kan ta det lugnt”....

Idag försöker jag återhämta mig genom att lyssna på kroppen och psyket. Just nu vilar jag lite... ? regnet smattrar på fönstret.
Har pärlat ????? lite med barnen vid frukost...
Sen ringde mamma och gjorde mig på dåligt humör så jag fick huvudvärk o ångest. Behövde lugna mig i sovrummet, vila och andas.
Nu känns det lite bättre men skuldkänslor för bråket istället.... suck!

Får se vad mer dagen bjuder på. Ingen alkohol iallafall! Ska träna ?️‍♀️ och umgås med familjen.
@se_klart helgerna kan fortfarande kännas lång men mest om barnen är gnälliga! (Eller mamma!)

är ytterst påtaglig när alkohol är med i bilden.
Jag är imponerad över alla insikter och så glad att du/ni inte tar alkohol som en ursäkt att varva ner. Jag har ju inte slutat helt men blir mer och mer övertygad om att det verkligen inte finns något bra med att dricka.
Har en stress-app i min sportklocka.
Orange är stress och blått är lugn.
Efter en kväll med alkohol, hemma och med film, kan stressnivån bara knall orange, natten igenom.
Det tar en halv dag att komma tillbaka till "lugnt läge".
Vilopulsen går från 47 till upp emot 60 eller till och med 70..
När jag ser det så tydligt, blir jag rädd.
Tänk vilken belastning det blir på kroppen. Och så tänker jag på alla år det varit så..
En förändring tror jag gör stor skillnad.
Att vara utvilad och inte behöva återhämtning dagen efter, då är man också bättre rustad för den kommande dagens utmaningar.

Så himla bra jobbat med dina nyktra dagar! Jag följer dig och är full av beundran!