..

I Emil-filmerna är ju pappa Anton nykterist. Emil och griseknoen äter sig onyktra på jästa körsbär och Emils mamma drar med sig honom till ”nykterhetslogen”.

Det är min enda kunskap om samhällets arbete med nykterheten historiskt. Onekligen har vi en del att lära oss.

Kram ?

att säkerhetskopiering av mobilen kan skapa så goa minnen !
Av nån anledning så flimrade alla kontakter i telefonboken förbi när jag satt och väntade på att tekniken skulle bli klar och jag började fundera på om det kanske är dags att rensa i listan. Jag vet inte hur ni gör men jag har den slarviga förmågan att när ett nummer väl hamnat i boken så blir det kvar.....

Nu tuggade jag igenom från A till Ö och tog bort nummer från mitt jobbliv som absolut inte behövs längre men jag kollade också på gamla alkisnummer där jag kollade vissa mot hitta.se och där jag direkt kunde kasta en del för det fanns inte längre eller hade en helt annan abonnent nu. (Hur länge är ett nummer i karantän innan det ges ut igen ??) En sms'ade jag till men inte fått svar av och en ringde jag till och jotjena..... vi tjattrade i över en timme :-))

Vi var tillsammans på vår-höstmöten för rätt många år sen men sen kom det sk livet emellan och vi tappade kontakten. Hon har en betydligt längre nykterhet än jag så hon är ju en av Di Gamle som jag lyssnar till och som jag har sånt förtroende till. Vi har båda genomgått lite service innefattande utbytesdelar i kroppen och vi har var och en för sig gjort exakt samma saker när det gäller bedövning och smärtlindring och det visar ju på att vi båda har en gemensam och väldigt stabil grund som vi vilar på. Vi klarade morfinet, inte utan problem, men utan vidare triggande på vårt beroendesystem och vi tackade vår "utbildning" i vårt sätt att vara och de livsregler vi lärt inom AA. Båda lade vi av med morfinet så tidigt det över huvud taget var möjligt och jag är glad att jag insåg det. Vi opererades i olika landsändar men vi såg till vår stora häpnad att både hon och jag hade fått morfin utskrivet i sån mängd så det hade räckt till en Thailandresa med all-inclusive ink fickpengar om vi sålt det på torget. Uselt :(

Vi är lika överens om att vårt jobb med oss själva, och att vi okritiskt lyssnade på Di Gamle, i början av nykterheten har gett oss den stabila nykterhet och den sköna sinnesro vi idag har. Att prioritera mig själv och mitt egna mående före allt annat har betytt så mycket och är också en stor anledning till att jag idag har ett överskott i min självkänsla. Självkänslan är en färskvara som jag hela tiden måste sköta om och fylla på, ger jag ut mer än jag fyller på så innebär det dåligt mående. Och ett dåligt mående leder förr eller senare till ett återfall.

Det blev ett riktigt bra telefonsamtal och i morgon ska jag ringa några till och hoppas på att de är talbara.

Jag skänker en tanke till alla alkoholister jag träffat genom åren som inte längre är med oss i detta livet.
En del som jag antar tagit återfall och supit sig till döds och andra som haft förmånen att få leva ett nyktert liv och dött på ett "normalt" sätt.

Sköt om er så ni får dö på ett "normalt" sätt hörrni !

Att de är talbara alltså. Läste någonstans att ”uppklarningsprocenten” hos AA är 7-8 procent, så många av dina vänner har nog supit ihjäl sig tyvärr.

Överskott av självkänsla låter helt underbart ? Dit vill jag också!

Kram ?

har ingen aning om hur stor/liten "uppklarningsprocenten" är hos AA ? Eftersom de allra flesta är helt anonyma och ingen har koll på hur många som går på möten så förstår jag inte hur man ska kunna kolla nykterheten hos deltagarna ? AA får heller inga bidrag utifrån utan är helt självförsörjande genom frivilliga bidrag från deltagarna så det går ju inte heller att kolla. Även för mig som gått på ett antal möten genom åren så är det stört omöjligt att säga hur många som klarar sig. Liksom här på forumet så är genomströmningen ibland stor, vissa tar återfall och skäms och återkommer inte, vissa känner sig stabila efter ett tag här och slutar skriva, andra tycker att de minsann inte behöver det här och försvinner, att kolla fortsatt nykterhet här på forumet är nog lika omöjligt.

Även vissa "vetenskapliga" undersökningar ska tas med en stor nypa salt då en del frågor läggs i mun av undersökaren, typ "Som man frågar får man svar", och det som många undersökare inte fattar är att vi alkisar är världsmästare i att manipulera svaren så de passar oss.

Det enda säkra jag sett är att fortsätter man att gå på AA och gör den genomgripande förändringen av sig själv som behövs så håller man återfallet borta. Men jag har inga siffror på det.

"AA kräver inga inträdes- eller medlemsavgifter. Vi är självförsörjande genom egna frivilliga bidrag. AA har ingen anknytning till någon religion, politisk organisation eller institution, ej heller till annan rörelse av något slag. Vi deltar inte i offentliga debatter och framträder varken som förespråkare för eller motståndare till något annat."

fräckt stjäl jag denna text skriven av Camilla G i fb-gruppen "Medberoende". Den är så bra !!!
Jag tycker också att den så tydligt visar likheterna mellan beroende och medberoende !
För oss beroende så är ju förändringen av oss själva nyckeln till livet.

"? Att släppa taget kan vara oerhört utmanande rent av svårt. Oavsett om vi håller fast vid våra tankar om framtiden eller dåtiden och vi fortsätter att göra om samma misstag från vårt förflutna om och om igen i vårt sinne - så kan det kännas ganska ont när vi ska släppa taget och gå vidare..
Det desperata försöket att hålla fast vid de saker som vi så väl känner till och är trygga för oss som också begränsar vår förmåga att uppleva glädje och glädje i nuet.
Livet handlar om ständig förändring. Det innebär att oavsett hur mycket vi än vill behålla saker som de är, kommer vi förr eller senare att konfronteras med obevekliga förändringar, oavsett om vi gillar det eller inte. Antingen växer vi eller förtvinar och dör precis som i naturen ?
Fast så fort vi slutar med att kontrollera vår omgivning öppnar vi oss för nya möjligheter och vägval
Att släppa taget betyder inte att glömma det betyder bara att du förlåter dig själv och lär av dina misstag. Så börja redan idag
✨Släpp taget om personer som tar din energi.
✨Personer som enbart delar med sig av klagomål, problem, katastrofer, rädslor och som dömer andra.
✨Personer som aldrig kan dela med sig av något positivt eller glädjefyllt.
✨Personer som aldrig ser dig eller lyssnar till det du har att säga med ett genuint intresse.
✨Personer som enbart pratar om sig själva och vill ha all uppmärksamhet.
#släpptaget "

var en aktiv alkoholist var jag helt säker på att jag var helt ensam om mitt knepiga beteende som tex gömma sprit, smygsupa, ljuga om de allra enklaste grejer, lägga upp strategier om hur jag skulle kunna dricka, och köpa, min sprit i lugn och ro.

Lättnaden de första dagarna på behandlingen var helt enorm när jag insåg att jag inte alls var ensam om mina stolligheter ! Vi alla hade precis samma beteende och en del hade tom finslipat sitt gömmande till beundransvärda nivåer ! Tyvärr skrev jag inte ner alla "tips" för det hade jag kanske kunnat tjäna pengar på :-)

Under mitt hela tillfrisknande fram till nu så ser jag ju att vi beroende är som en jättelik familj med enäggstvillingar och det är så fascinerande ! Det är ju också en anledning till att jag känner igen en alkis innan hen ens har öppnat munnen för beteendet är en spegel av mitt. Och då, under behandlingen, kände jag för första gången samhörighet med andra.....jag som alltid varit så ensam.

Jag har tidigare lagt upp en länk till Jellinek-kurvan som visar var vi är på skalan neråt OCH uppåt om vi väljer att förändra våra liv. Samma kurva finns för anhöriga och det visar med all tydlighet att vi, på båda "sidor" av sjukdomen, följs åt och med väldigt lika beteende OCH samma möjlighet att välja att tillfriskna.

Just det där med inse att jag ingår i en gemenskap gör det så väldigt mycket enklare att jobba med mitt egna tillfrisknande för det finns alltid folk att fråga om : "Hur gjorde du". Och får jag då ett svar så MÅSTE jag lyssna för det kan vara livsavgörande för mig. Ett återfall kan betyda döden för mig eftersom sjukdomen är kronisk, progressiv och dödlig MEN fullständigt behandlingsbar om jag inte tar det första glaset.

Medpatienter under behandlingen som envisades med egna ideér om hur de skulle göra tog i regel återfall direkt vid utskrivningen. En man fixade sin skilsmässa redan på Kastrup då han skulle flyga hem medan hans fru kom med planet han skulle åka med. Han var knölfull och vips så var den sagan all. En annan åkte till närmsta bolag för han trodde att han kunde dricka "normalt" nu när han genomgått en behandling......utan att ha fattat nåt.

Alkoholen ÄR listig, falsk och väldigt, väldigt, stark. Jag kan hålla sjukdomen stången genom att välja att inte dricka just idag och göra en genomgripande förändring av mitt liv.

Ta hand om er !

Stort tack för påminnelsen om allvaret - och om betydelsen av gemenskap för ensamvargar som jag upplever att många av oss är.
Men inte här och inte med vad denna sjukdom gör med oss.
Jag tänker att jag alltid måste vara medveten om risken det innebär att leva med alkoholberoendet, som en fond i mitt liv. Tacksamheten att vara nykter är oändligt stor och för första gången upplever jag också en sorts litenhet- att allt går inte att bemästra- att ge efter och inte slåss är den enda utvägen.
Tack för alla dina inlägg och liksom hälsningar från den lång-nyktra sidan, betyder mycket för oss som är på den ny-nyktra. Önskar dig en fin söndag! ?

ord Se klart !! Och så sanna " - att allt går inte att bemästra- att ge efter och inte slåss är den enda utvägen." Är bara så rätt !!!!
Smaka lite på ordet ödmjukhet i ställer för "litenhet" ! När vi inser att vi inte ska slåss emot växer vi och inser att vi har ett val att göra var dag och då blir det enklare att hantera med ödmjukhet ! = Mjuk inför ödet !

Kram på dig Se klart !

en fundering som legat och skvalpat i skallen i flera år men som jag inte ägnat nån större uppmärksamhet åt tidigare flyter nu upp till ytan genom att några lyfter det här och på annat sätt.

Tidigt i min nykterhet märkte jag att jag inte klarade att följa med nyheterna och då framförallt tv-dito.
Jag klarar att läsa nyheter men orkar inte med tex halvtimmesprogram. Och då är jag ju nyfiken på i stort sett allt men klarar alltså inte att ta in det via rörlig media.

Jag har tidigare bara accepterat "handikappet" eftersom jag haft annat att tänka på och andra sätt att införskaffa nyheter på. Men nu har jag blivit nyfiken på varför det här sker i huvudet och skulle vara kul få veta vad som gör det.

Så fram med vettiga ideér nu !

Tittar du inte på andra tv-program heller? Dokumentärer? Är det inlärning du har problem med via rörlig bild, eller även underhållning? Och det gick utmärkt när du var onykter?

Spännande! Något har kanske inte reparerat sig som det ska hos dig? Ingen jätteförlust, men ändå spännande att ta reda på ev orsak.

När man är utmattad påverkas frontalloben. Där finns kognitiva förmågor, konsekvenstänk och inlärning bland annat. En del läker inte helt efteråt, kan tex inte läsa böcker någonsin igen.

Min känsla är att alkoholen också påverkar frontalloben. Konsekvenstänk tex ?

Kram ?

Jag kollar knappt på tv överhuvudtaget sedan jag blev nykter. Det gäller inte specifikt nyheter utan även filmer och särskilt serier går bort helt. Har funderat på varför det har blivit så men vet inte riktigt. På något sätt känns det som om jag hellre vill göra och uppleva saker själv, i stället för att titta när andra gör det på tv. Märkligt, men det är inget jag stör mig på. Riktigt bra dokumentärer som rör djur och natur kan jag dock titta på med stor behållning.

Min hjärna måste väl ha blivit annorlunda på något sätt.?

dokumentärer och andra liknande program går jättebra. Gillar deckare skarpt och plöjer igenom alla gratiskanaler men sorterar rätt friskt :-)) Det är just nyheterna som inte funkar och, som sagt, jag har hört fler som upplevt samma sak. Kan det vara att nyheterna riktar in sig på tråkiga saker och det har jag ju fått nog av under min aktiva tid ?

Efter skilsmässoköret med åtföljande PTSD försvann tyvärr koncentrationsförmågan såpass att jag inte kan hålla koncentrationen för att kunna läsa böcker. Men det är ju en annan sak.....

Som gubbe får jag väl räkna med lite krigsskador efter ett stundtals tufft liv !

Har för många år sedan slutat att se på nyheter och även slutat läsa dagstidningar..Oftast står det bara om en massa elände. Vi har haft nog av tråkigheter Pga alkohol redan..Nu när vi fått nya chanser att ha ett bättre liv, vill man se och höra saker som är bra eller spännande. Jag ser gärna på humoristiska filmer..Tycker om att skratta. Tror inte du missar så mycket Adde när du inte ser på nyheterna..Jag hade en period av stress för många år sedan, då jag hade svårt att koncentrera mig på att läsa böcker..När jag vilade upp mig efter skilsmässan, och allt började lugna ner sig, kunde jag läsa böcker igen..?..Det kan ju bli så för dig med Adde..

varierar väldigt mycket hur ofta jag loggar in här, och det beror helt på mina egna tankar och sinnestillstånd.

Av nån konstig känsla idag på morgonen så kom jag att tänka på alla som kommit och gått på detta forum genom åren. Vissa har satt outplånliga intryck hos mig medan många bara försvunnit. Det går ju inte att komma ifrån att jag funderar över hur det gått för alla dessa?? Och är det så att de följer mallen att en tredjedel går ut i ren nykterhet, en tredjedel tar ett återfall men kommer tillbaka eller den sista tredjedelen som går helt tillbaka till sitt gamla drickande som leder till för tidig död ? Jag kommer aldrig att få veta det men tankarna finns ju där.

Jag har ju alltid varit medveten om att om jag kan hitta den rätta lösningen på att hjälpa folk till en nykterhet med sinnesro så blir jag miljardär många gånger om. Nu inser jag ju att piller inte är den rätta vägen för då byter jag ju ett beroende mot ett annat men en kram kan aldrig överförbrukas ! Och jag börjar tro mer och mer att den rätta vägen är att mötas irl med massor av kramar som gör oss till människor och inte bara alkisar ! Forumet är så fantastiskt bra men kan aldrig ersätta en fysisk kram !

Detta konstiga år så har ju alla aa's stormöten och konvent varit inställda och jag undrar om det kommer att kunna avläsas i beroendestatistiken om nåt år ? (Jag hatar eg sån statistik för bakom varje siffra finns en människa i nöd)
Jag kan ju bara gå till mig själv som nynykter hur oerhört mycket dessa stormöten betydde för mitt lärande i den nya sköna värld som låg framför mina fötter. Hur många misstag jag slapp göra för att jag lyssnade på de som gått före mig. Kommer ihåg hur full skallen var när jag åkte ifrån dessa möten, hur lång tid det tog att smälta allt, att jag inte fattade vissa saker innan jag var mogen att förstå dem och att de sen klappade till mig med besked ett halvår...år efter :-O Den otroligt omtumlande upplevelsen 1.5 år in i nykterhet när jag var helt loss i min nykterhet och i vem jag egentligen var/är och en anhörig/fd medberoende ställer sig på scenen vid avslutningen på Gullbranna och säger exakt det jag letat efter !!! Hon gav mig min framtid, min egen person, min väg till att bli en helt egen människa med ett eget värde och inte "bara" en alkis ! Jag är för evigt tacksam för denna okända kvinna som hjälpte mig !

Idag är jag en stolt nykter alkoholist som är nykter för min egen skull och jag är en människa som alla andra med mina fel och brister men jag kan acceptera det för jag ÄR en människa med en alldeles egen identitet som är värd att älskas precis som jag är.

Och det resultat beror på att jag gjort en genomgripande förändring av mitt liv och att jag inte tar det första glaset.

Aldrig ta första glaset.

Men ändå så svårt. Blir så ledsen varje gång någon här på forumet börjar lufta tankar om att ”dricka lite”, för då vet jag att återfallet bara är en tidsfråga ?

Det är väldigt sorgligt att så många faller bort från forumet. Alla borde som du och några få andra gör - titta in då och då och säga ”hej, allt är bra med mig i mitt nyktra liv”.

Kram ?

Här tittar jag in från mitt nyktra liv och säger allt är bra! Inte alltid förstås men alltid nykter och allt är bättre så. Drygt åtta års nykterhet bakom mej och resten av livet blir också nyktert. Inte förhandlingsbart.
Liksom du tänker jag på alla som passerat här och hoppas att det går bra. Men jag tror inte på dessa som börjar prata om att dricka ibland. Det kanske går men just jag tror inte på det. Därför läser jag sällan här och skriver inte just heller. Var och en har sitt liv och sitt val. Och det verkar omöjligt att lära sej detta av andras erfarenheter.

Till skillnad från dej Adde så slutade jag helt utan AA eller nåt sånt. Med egen vilja och stor hjälp av detta forum. Det som hjälpte mej mest var att känna igen mitt eget beteende i andra. Det var en sån lättnad! Vi är många och det följer ofta samma mönster. Var och en gör som den tycker funkar bäst. Jag blev också lättad när jag förstod att man kan bli nykter på egen hand. Jag bor på en ort där det är omöjligt att vara anonym och jag kunde inte tänka mej att söka hjälp utifrån. Så jag kan visa att det går att sluta på egen hand och att det finns ett gott liv i nykterheten. Men ta aldrig det första glaset!

Li-Lo

Vill bara säga att jag blir varmglad i magen av att höra att du har det fint. Tack för ditt inhopp!

Li-Lo
Alkoholhjälpen

här kommer ett livstecken från mig också. Jag tillhör den första tredjedelen du nämner Adde, som gått ut i ren och fungerande nykterhet.

Min nykterhet är trygg, säker och stabil. Och det är inga tomma ord, eller frampressat med vita knogar, från min sida. Jag har ju lång erfarenhet, det är snart 50 år sedan min första berusning. Jag har kört hela registret, från de första underbara berusningarna, via hemska ångestdrypande fylleslag, utvecklat periodiskt drickande, bakfyllor med pre-delirium och svåra kramper, men också haft två långa nyktra perioder tidigare. Så jag vet hur jag fungerar och vad som behövs för en stabil nykterhet.

Precis som dig Santorini så slutade jag på egen hand, med hjälp av egen vilja och beslutsamhet, samt med en hel del stöd här på detta forum. Utan kemiska preparat eller ”professionella förståsigpåare”.

Mitt engagemang här på forumet avtar mer och mer. Jag är in och läser ibland, men skriver ytterst sällan. Efter att ha läst här på forumet nu i sådär en 5-6 år, upptäcker man att det är ungefär samma mönster och upprepningar hela tiden.
Några kommer in här och är fast beslutna och övertygade att sluta med alkoholen. Dessa klarar sig oftast bra. Sedan är det de som är lite osäkra, och bara tror och hoppas att de ska klara att leva utan alkohol. Dessa klarar sig mindre bra, och måste ofta ta någon eller några vändor i alkoträsket till innan full insikt uppnås.
Det tråkiga och jobbiga i längden är dessa som minsann ska klara av ett kontrollerat drickande, eller ännu värre, förespråkar att kontrollerat drickande är ett alternativ. Nej! Alkoholister har aldrig, och kommer aldrig, att klara av att bara dricka lite och bara ibland. Alkohol är en sinnesförändrande och starkt beroendeframkallande drog. Har någon druckit sig till ett beroende, så finns det ingen reversibel process där denne person genom att fortsätta dricka kan bli av med sitt beroende. Lika lite som en heroinist skulle klara av att knarka kontrollerat genom att bara ta en liten sil framför TV:n på lördagskvällarna.

Självklart låter jag det första glaset stå orört, eftersom det bakom detta står en lång rad glas fram till en för tidigt grävd grav.

/Pi31415

Santorini och Pi31415 för era viktiga tankar hur ett nyktert liv skapas och behålls !