Finns det något vi anhöriga ska undvika att göra (som vi kanske gör i välmening)?
Har du erfarenheter där anhörigas beteende inte varit rätt stöd för dig. Märklig fråga kanske, men kommit att fundera på den ... ?

våra problem när vi väl vågar prata om dem.
Många runt mig "tröstar" mig genom att säga att "det är nog inte så farligt" "alla blir för fulla ibland" eller till och med "överdriver du inte nu?"
Lyssna bara!
Tar jag upp det dom ett problem så ÄR det ett problem.
I bästa fall bara med konsekvenser för mig själv.
I värsta fall med katastrof för flera som följd.
Jag behöver inga svar, eller ursäkter.
Jag behöver bli lyssnad på.

Tack för att du lyfter frågan ❤

Tack för ditt svar. ?
Att sluta dricka /dra ner - det jobbet måste ju min anhörig göra själv. Men jag vill ju gärna göra något för att hjälpa och stöda i den processen.

Ja, att det förminskas gör säkert att man inte tar upp det eller att tröskeln är hög att ta upp det igen ... Ledsamt i de situationerna.

mig har insikten att det är jag som har alkoholproblem och ingen annan i familjen, och som jag trummat in hos min familj, varit viktig. Familjemedlemmar kan ta ett glas vin eller öl utan att bekymra sig om mig nu men så var det inte från början utan jag var tvungen att "uppfostra" dem. Även idag kan jag märka en osäkerhet hos folk när jag säger att jag inte dricker fast de inte har med att göra vad min ståndpunkt är.

Ett problem i början var att jag gjorde större förändringar av mig själv än vad familjen hängde med på. Framförallt min dåvarande fru, där gick det så långt första året att jag var tvungen att prata ut med henne om hennes kvarstående beteende mot mig. Alkoholism är en familjesjukdom och förändras man inte i ungefär samma takt blir det problem vilket syns i antalet separationer efter ett tag i nykterheten. En familjevecka för den anhörige är guld värd !!

Ta hand om dig själv och forma ditt nya liv !