Just så är det man vill stänga av världen, men skogen är läkande ?Ha en härlig dag ?

Ikväll såg jag dokumentären ”Konspirationsteoretikernas United States” och då blev jag om möjligt ännu mer knäckt och uppgiven ?

Kram ?

I en vecka har jag lagt 10 snusprillor i dosan varje morgon. Någon dag har jag tagit en 11:e prilla, men flera dagar har jag haft 1-2 snusprillor över när jag har lagt mig.

Jag var kanske ingen storsnusare innan heller. Även om jag typ alltid har en prilla inne, så bytte jag nog inte jätteofta. En dosa per två dagar ungefär har det gått åt.

Genom att göra så här slipper jag riskera att öka mängden över tid, och jag slipper slentrianbyta prilla. När jag kollar ner i dosan ser jag direkt hur läget ligger. (Jag märker att jag byter oftare när jag känner mig stressad.)

På sikt kanske jag till och med kan dra ner lite, till åtta prillor per dag eller ännu mindre. Funderar på att införa helt snusfria perioder, någon timme här och där. Ska fundera lite till på det.

Just nu är jag nöjd med att det funkar bra med tio prillor per dag. Stort tack Mrx för att du inspirerade mig att prova det här.

Kram ?

Idag har jag hanterat fyra surdegar: 1) bokat service på bilen, 2) ringt FK, 3) beställt recept och 4) bokat in ny läkartid. Förutom bilen gällde de andra sakerna min yngsta dotter, som jag är god man till.

Jag är en typisk dead-line-människa. Jag gör saker när de ska göras. Alltid i tid, men sällan i god tid. Jag behöver en dead-line att relatera till, planera efter.

Saker utan direkt dead-line blir lätt liggande. Men det är så skönt när man äntligen har kommit till skott. Bilen ska servas på onsdag redan, så det var snabba ryck. Sen ska jag boka besiktning direkt.

Jag är handlingskraftig på väldigt många områden. Bilar tillhör inte dem. Bilar är till för att förflytta sig från A till B. Att de behöver viss omsorg glömmer jag bort ?

Jag måste ha vinter/sommartid som minnesregel för att komma ihåg att byta däck. Och min bil påminner mig om att det är dags för service, vilket den har gjort länge nu ?

Sannolikt väljer jag besiktning som en drop-in-tid precis när jag känner för att göra det - och då vill jag göra det NU.

Överförmyndarnämnden är så jobbiga. Nu vill de ha en ”bruttoöversikt från FK för hela 2019”. Att de har fått redovisning för varje enskild månad räcker inte. Jag lämnade in alla papper den 1/3. Förra veckan fick jag brev om att de saknade ”bruttoöversikt”. Så långt har de kommit på 6 månader.

Egentligen är det idioti att det sitter lekmän som jag (ekonomi-pucko) och redovisar andras ekonomi, som sedan ska granskas av överförmyndarnämnden. Det måste ju bli jättemycket fel.

Det vore nog mer effektivt att kommunen själv granskade ekonomin för dem som inte kan göra det själv. Hela bevakningsapparaten är ju också kostsam och tidskrävande som sjutton.

Jag tar ju inget arvode för jobbet jag gör, men några gånger per år ringer överförmyndarnämnden och frågar om jag kan ”ta några till”. Jag säger alltid bestämt NEJ.

Jag får ju knappt ihop räkenskaperna för min dotter korrekt, vilken mardröm att sköta ekonomin för någon okänd ?

Att vara god man är ju dessutom nästan ideellt. Hur ska kommunen göra när de inte lyckas rekrytera fler goda män? Hela föreningslivet i landet är ju i kris.

Mycket tankar ikväll, inte en enda om alkohol ?

Kram ?

Du är verkligen en handlingens kvinna! ???
Har en känsla av att du är väldigt pålitlig också.
Ärlig, rakryggad och sann mot dig själv och andra. Fina och bra egenskaper ?
Vad bra att alkoholen inte längre har någon plats hos dig!
Du inspirerar!?

Kram
???

Fått mycket gjort, och rätt saker. Tog en spontan och viktig boll på studs - och fick in den i mål, yeah!

Sista jobbdagen för veckan på kontoret. Nu väntar två jobbdagar hemifrån, och sen är jag ledig fre-mån. Igen ?

Ikväll har jag haft zoom-möte med tjejjouren där jag är engagerad. Känns minst sagt sådär. Det händer ingenting. Ordförande är både velig och konflikträdd. Suck.

Jag biter mig i tungan och tänker som ett mantra ”håll tyst, håll tyst, håll tyst”. Inombords skriker jag av frustration. Känner igen känslan från andra sammanhang, ända sen skoltiden. Drivkraften att gå in och styra upp, att driva processen framåt, är SÅ stark.

Jag tycker att det är meningslöst att engagera sig om det inte händer något. Bortkastad tid typ. Samtidigt vill jag inte ta på mig mer. Då sitter jag där med skit upp över öronen till slut.

Blir inte klok på varför de är så handlingsslöa. För att de är unga? (De är 23-27 år.) För att de är tjejer? (Jag har vissa fördomar mot tjejer i flock som ska ha konsensus i alla sammanhang för att ingen vågar ta beslut.)

Nåväl, jag gör det jag har lovat att göra i alla fall. Det räcker mer än nog. Jag kan inte ansvara för andras drivkrafter, men det är väldigt sorgligt. Jättegoa tjejer, men allt ska dras i långbänk. Inte ens vanlig mötesformalia har de koll på. Suck.

Men jag håller tyst. Jag lovar er. Och mig.

Kram ?

Konsensus...

Åh vad irriterande med sådana där möten där alla ska tycka lika, eller alla måste prata, och prata bara för luften skall vibrera...

Ibland är det väl bättre att någon tar tag och bestämmer. Nu går vi hit. Än att alla tycker lika, eller ens att det är rätt beslut? Det går ju korrigera sen, ofta i alla fall. Såklart inte alla beslut.

Jag vill gärna att alla kommer till tals. Om jag leder mötet ger jag ordet till alla en och en, även de allra tystaste. En del blir plågsamt obekväma, men det är meningen att man ska yttra sig i vissa sammanhang. Den som skriker högst ska inte få mest.

Men efter ett tag måste den som leder mötet säga/uttrycka: ”Okej, jag tolkar det som vi har 3 förslag, bla bla bla”. Och sen tar man ett beslut utifrån det - för att driva processen framåt.

Om alla bara ska sitta och surra och man efter mötet känner ”vad fan beslutade vi egentligen?” så finns risken att folk hoppar av. I alla fall om engagemanget är ideellt.

Konsensus måste vara släkt med orden mellanmjölk och lagom.

Kram ?

Kl 18 la sig ett grått täcke över min lilla stad. Solen försvann och temperaturen störtdök. Från 25,5 grader till 17 grader kanske, så vi fryser inte direkt ? Ingen jacka och sandaler blev det idag i alla fall.

Jag tappade sugen att bada ikväll i all fall. Har nog badat tillräckligt i sommar. På lördag blir det dock havsbad i Varberg ?

Gårdagkvällens konsensus-möte gav mig nog extra lust att vara handlingskraftig på jobbet idag. Jag har styrt upp både det ena och det andra, utbildningar och studiebesök bland annat. Paketerat och klart, redo att presenteras så fort min chef godkänt.

Ännu sämre möte än gårdagkvällens möte hade jag och min chef på jobbet idag. Vi har haft ett antal möten med olika avdelningar på löpande band. Idag var det dags för den avdelning där vi två själva normalt sitter och häckar.

Inte en enda person kom på mötet som vi hade kallat till ? Det var visserligen frivilligt, och lite frånvaro hade vi räknat med. Men att inte en enda person behagade komma gör mig skogstokig. Så oerhört nonchalant.

På min arbetsplats står psykosocial arbetsmiljö inte högt i kurs - och det var det som mötet skulle handla om. Jag är typ den enda på mitt jobb som brinner för dessa frågor, och min chef måste engagera sig i frågorna eftersom Arbetsmiljöverket kräver det.

Det känns onekligen som jag jobbar i uppförsbacke ? Men jag försöker skaka av mig det, jag är ju van vid att ointresset och okunskapen är stor.

Nu tänker vi stjäla lite tid på morgondagens morgonsamling istället, och jag hoppas att folk har vett att skämmas när vår chef säger ”eftersom inte enda person kom på mötet igår så vill jag berätta det här nu istället”.

Nu behöver jag ett riktigt bra möte i närtid känner jag. När jag började på den här tjänsten för 14 år sedan blev jag galen på alla möten, som splittrade upp min arbetstid. Sen insåg jag att möten är en del av jobbet.

Det finns dock bra och dåliga möten. Bra möten har konkreta frågeställningar och tydlig dagordning. En mötesledare som aktivt driver på processen, låter alla komma till tals, tystar de som pratar mest, tolkar och kokar ner till konkreta punkter, och tar sen beslut om vem som gör vad till nästa gång.

Vår högsta chef i regionen är precis sådan. Jag kan tycka att hon ger luft åt lite väl många floskler ibland, men shit vilket proffs hon är som mötesledare. Tur det, eftersom 90 procent av hennes arbetstid är just olika typer av möten! Hon är dessutom svinduktig på att alltid återkoppla på mail. En bra chef är tillgänglig, även om mina frågeställningar sällan är superakuta.

Kram ?

AmandaL

Läste en kommentar du skrivit till någon om att inte agera på suget, sätt dig på händerna ??? tyckte det var fantastiskt tips, så lätt och så hel aktuellt, sätt dig på händerna ??? kram min mentor ?

Pratat i telefon med äldsta dottern i 1,5 tim ikväll. Vi kommer sällan under det. Pratar inte med någon annan i telefon så länge som jag gör med henne. Jag är ingen telefonpratare normalt.

Ikväll har vi verkligen skrattat och fnissat, och pratat allvar. Högt och lågt. Och det är så skönt att kunna göra det utan att hela tiden tänka ”hör hon på min röst att jag har druckit?”

Tacksam som fan är jag för att slippa ha dåligt samvete och ljuga och dölja mer. Känner mig ett ton lättare, även om jag inte gått ner ett enda kg.

Kram ?

Idag kom jag in i ett sådant enormt flow att jag jobbade konstant kl 8 till 12. Ingen avbröt mig, jag bara jobbade på. Ibland när jag kommer in i ett sådant flow så är det knappt så att jag andas. Full koncentration.

Sen dog jag litegrann. Nu ska jag ta en höneblund ? Och ladda inför en lika effektiv eftermiddag.

Jag har tagit ledigt fredag och måndag och då måste jag ”förproducera” en hel del så att allt rullar på som det ska, tills jag jobbar igen på tisdag. Det är dödsstraff på att störa mig när jag är ledig ?

Skämt åsido är det en regel som jag har infört efter mina sjukskrivningar. Jag är inte en chef som behöver nås akut, allt kan vänta tills jag jobbar igen. Jag är tydlig med det - och ingen brukar störa mig. De vågar nog inte ?

Av samma anledning stör jag ingen annan som är ledig. Inte ens min chef. Är man ledig så är man ledig. Punkt.

Kram ?

Så du har börjat med 3 dagars arbetsveckor! ?Det låter underbart!? Särskilt om du har så bra flow då. Tänk om man kunde ha det så jämt. Ha en kanon bra långhelg och njut av spa dagen.

Kram

Fyra fyradagarsveckor i rad får jag, och det känns bannemej precis lagom! Det är ju två veckor sedan jag reste till Gbg.

Tog bara fyra veckors semester i somras så jag har ju två veckor att fördela ut över resten av året.

Jag har märkt att om jag ska hitta på något på helgen så behöver jag vila både innan och efteråt. Säkerligen min utmattning som satt sina spår.

Så nu ska jag vila innan spa-resan och efter spa-resan ?? Det tar på krafterna att köra bil, byta miljö och få en massa nya intryck, även om syftet med själva resan är avkoppling.

Jag ser verkligen fram emot hotellvistelse och trerättersmiddag ihop med äldsta dottern utan någon alkohol i våra glas. Att hon också är helnykter gör det enklare för mig, men jag hade klarat det utan problem även om hon drack alkohol.

Kram ?

Fasen vad tiden går fort numera.? Fyradagarsveckor är ju bra det med. Lider med dem som är på de första dagarna. Tiden verkligen kröp fram och man var rastlös som ett svin och mådde piss.?

En annan sak, min storasyster med familj var också med när vi var på spat och jag märkte att hon inte drack en droppe alkohol på hela helgen. Skumt, hon brukar alltid dricka en del, när tillfälle finns. Jag frågade inte om det, men gött att ha åtminstone en nykter person att snacka med under kvällen. Så härligt att din dotter är så klok att hon inte dricker!?

Kram

Det ska bli så mysigt att hänga helt själv med äldsta dottern ❤️ Ingen lillasyster, pojkvän eller pappa som pockar på vår uppmärksamhet. Bara vi två.

Vi skulle ha rest till Barcelona idag, jag och äldsta dottern. En helgresa tor-sön bokade vi tidigt i våras, ungefär en vecka innan coronaviruset briserade i världen.

Resan var min 50-årspresent från familj och vänner, jag fyllde för snart ett år sedan.

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Väldigt ofta blir det inte som man tänkt sig. Men det kan bli bra för det ? Lör-sön på Varbergs kusthotell blir helt perfekt!

När vår yngsta dotter föddes svårt sjuk och handikappad för 21 år sedan så var förstås allt kaos. Men rätt snabbt ändå nyorienterade vi oss. Hela familjen.

Minns att jag apropå handikappade barn läste en dikt om att man trodde att man skulle åka till Spanien, men att man hamnat i Holland. Budskapet var att om man hela tiden gick och grämde sig över att man inte kom till Spanien så skulle man aldrig upptäcka och uppskatta det fina i Holland.

En sak är säker. Livet med ett barn som har särskilda behov har gjort oss enormt tränade på att rätt snabbt gilla läget, tänka om och göra på ett annat sätt.

Egenskaper som man har god nytta av i de flesta sammanhang. Inget ont som inte har något gott med sig!

Kram ?

Tänker njuta av min lediga fredag och börja med sovmorgon. Vad gör min hjärna då? Jo, den börjar repetera ett orossamtal som jag ska ha med en medarbetare den 7/10.

Min hjärna börjar bokstavligt rabbla argument och planera hela mitt upplägg för samtalet. Innan jag ens har vaknat. Suck.

Jag lyssnade igår på podden ”Snacka Snyggt” med Elaine Eksvärd, på avsnittet som handlar om hur man framför besvärliga saker. Jag såg också Morgan Allings föreläsning ”Att hantera besvärliga människor” på youtube. Syftet var förstås att förbereda mig inför detta samtal, och andra svåra samtal.

Så jag sådde ett frö i hjärnan förstås, och när den hade ”sovit på saken” så presenterar den en lösning, även om jag inte ens har bett om det än.

Hjärnan ÄR fantastisk! Och ännu mer fantastisk är den när vi inte dränker den i giftig alkohol.

Nu blir det förfrukost i sängen. Falu rågrut och kaffe ? Sen blir det att leta efter några hittaut-kontroller centralt här i min lilla stad. Besök på kommunen och Willys blir det också.

Jag ska gå till kommunhuset med papper till överförmyndarnämnden. Jag har fått årsinkomstpapper från FK och jag har besvarat en annan fråga som överförmyndarnämnden ville ha svar på.

Överförmyndarnämnden är så ålderdomligt strikta och korrekta. De vill ha svar skriftligt, och inte med e-post. De har ett språk som jag får läsa högt för att förstå vad det ens står. Och jag är inte dum i huvudet. Jag förmodar att det finns andra gode män som har ännu större problem att förstå än jag.

I ren protest har jag svarat genom att skriva för hand på det brev som de har skickat till mig.

Jag har bett om ursäkt, förklarat varför jag gjort som jag gjort, och sen har jag skrivit att eftersom hon är min dotter så har hon varit en helt naturlig del av min egen ekonomi upp till 18 års ålder. Nu är hon 21 år, och jag lär mig mer och mer om hur jag ska redovisa korrekt för varje år.

Inte en chans att de vågar plocka bort mig från god manskapet. Då måste de fixa någon annan god man till henne - och jag vet att bristen på gode män är enorm.

Så jag är inte speciellt orolig. Jag gör som de ber mig, och under utsatt tid, men med en tyst protest i form av handskrivet svar som sagt.

Kram ?

Jag lägger ju undan 500 kr varje lördag, vilket motsvarar ungefär vad jag sparar på att inte dricka alkohol längre.

Idag kände jag att det var presentdags. Jag kände mig värd en present. Så jag beställde en iPad ? Den kostade mig cirka 8 nyktra veckor.

Min privata pc, som jag delar med dottern, är på lagning hos barnens pappa, men det är tveksamt om den blir kry igen.

Jag har en iPhone och bärbar Mac i jobbet, så en privat iPad kändes vettigt. Ska komplettera med ett litet tangentbord också.

Väl värt åtta veckors nykterhet!

Kram ?