Läs min tråd ”Behöver all hjälp jag kan få” så hittar du en massa tips på böcker, poddar, youtube-klipp.

Vi behöver hjärntvätta vår hjärna med nyktra argument för att sakta men säkert påverka och förändra vårt undermedvetna.

Kram ?

Ps. Nomo heter en app som håller räkning på de nyktra dagarna. Min app visar 219 dagar idag, tjoho!

Det var nog inte så optimalt att dra i gång på "monsterveckan".Jag tror det är bra att ha
en plan, så man är förberedd på vad som komma skall.
För egen del så hade jag det, jag visste tex att dag 3 alltid var den värsta dagen för mig och
att efter en vecka började det kännas lite bättre. Så första veckan var helt nollad i kalendern,
bara stenhårt fokus på att inte dricka. Jag hade också planerat en dryg månad utan sociala kontakter,
då min största bävan i början var att avslöja för andra personer att jag slutat att dricka.
Sedan hade jag lagrat upp med B-vitaminer, multivitaminer och magnesium då jag hade läst att kroppen
kunde ha brist på detta. Jag var också beredd på att det skulle vara grymt kämpigt och tråkigt och
att jag skulle ha kass sömn.Och därför kändes det faktiskt väldigt skönt när jag efter 2-3 veckor mådde
över förväntan bra. Varje dag noterade jag alla framsteg som jag märkte, tex ingen nattsvett mer, aptiten kom tillbaka, magen blev bättre, diverse värk blev mindre och mindre. Minsta lilla förbättring lyfte jag till skyarna och
det gav ökad motivation till att absolut inte ta ett endaste glas alkohol.

Kram ?

... som Torn skriver om är väldigt bra att införskaffa med övrig proviant på den nyktra resan.
ALLT, positivt som Andra halvlek brukar påminna om- upp i ljuset. Vänd och vrid! Inventera varje dag med fokus på det som varit bra.
Förutom att det skapar ren och skär tacksamhet över livet och att få finnas. Så hjälper det hjärnan, trampar upp nya stigar, gör det lättare för de positiva tankarna att ta sig fram. Jag skriver som nån dravlig konsult som man hört prata i poddar, jag vet! Men detta sagt nu av en tidigare alkis med snart nio nyktra månader i fickan som trott sig vara påväg mot stupet, och som lyckats backa.
Kraft och tålamod! Kram ?

Tack Varafrisk, Andrahalvlek, Torn och Se klart.

Igår var jag trött, tröttare, tröttast. Fick gjort det absolut nödvändigaste men gick och lade mig runt åtta trots allt som borde fixas i huset efter maratonfesten. Tillät mig. Sover dåligt, men inte sämre än med alkohol i kroppen, vaknar hela tiden. Men det där vet jag kommer att bli bättre.

Efter att ha läst och skrivit i Mics tråd kom jag på en (något tramsig) idé, som gifter sig med det som ni skriver om att se ljusglimtarna varje dag. Det är 99 dagar fram till julafton, och varje kväll ska jag fram tills dess notera något positivt som har hänt under dagen, stort som smått.
Som en låååång julkalender. Förhoppningsvis öppnar det luckor till ett ljusare seende (är egentligen smått allergisk mot klämkäcka uppmaningar om att se positivt på allt, men jag testar ändå.)
Så idag ska jag med öppna och nyktra ögon nyfiket undersöka vad som kan dölja sig i första luckan i mitt nya liv.
Spännande ju. Barnsligt, javisst, men jag ÄR barnsligt förtjust i julkalendrar :)

Inte ett dugg tramsig. Tvärtom! Positiv förstärkning är ett vedertaget begrepp inom psykologin.

Och hur vi tänker (både medvetet och omedvetet) påverkar både våra känslor och vårt agerande - det är också vedertaget.

Brukar skriva nedan hos många, så du har kanske läst det förut. Jag har en husgud som heter Annie Grace (sök på ”This Naked Mind”.) Hon har listat nyckelfaktorer för hållbar nykterhet så här:

1) Tro på att du klarar av det.

2) Slå inte på dig själv om du snubblar - upp igen direkt och sikta mot målet. Lyft samtidigt allt positivt med nykterheten till skyarna!

3) Identifiera dig som en person som inte dricker, på samma sätt som du skulle göra om du utövade en hobby eller idrott seriöst.

Snart 8 mån nykter jobbar jag stenhårt på punkt 3, och där kommer jag att fortsätta befinna mig - mer och mer bekväm med tiden.

Kram ?

Jag har ju inte kommit så långt att jag ser tydliga förbättringarna utan alkohol än...är på dag 3, en dag som snarast präglats av den förväntade rastlösheten.
Men jag känner mig fast förankrad i mitt beslut. DET är positivt!
Jag passade även på att (förhoppningsvis) förankra min nyktra närmaste framtid än mer, genom att berätta för mina barn och en av mina bästa vänner (som jag dessutom älskar att dricka vin tillsammans med).
No big deal. Jag sa att det hade varit för mycket för länge, och att jag behövde mental och kroppslig återhämtning utan alkohol i tre månader. "Kaffe är också gott" var vännens kommentar, så det blir fika istället för vinkväll nästa gång.

Tack till er alla som tror på mig <3, imorgon blir det en ny nykter och positiv lucköppning :)

Det är otroligt nyttig mental träning att aktivt hitta något positivt med varje dag, oavsett om det handlar om nykterhet eller inte.

Förankring i ditt beslut låter som en enorm fördel, som kommer att ta dig långt. Och din väns reaktion var verkligen underbar. Håll i henne!

Ibland kan till synes negativa saker också vara positiva. Kvällstrött och morgonpigg tex. Positivt eller negativt? Det är nog smaksak, men jag kan tolka båda positivt.

Att vi blir kvällströtta beror på att vi går ner i varv, stresshormonen går ner, och att hjärnan behöver sömn för att läka. Positivt x 2.

Att vi blir morgonpigga ger oss fler lediga timmar på helgen att fylla med trevligheter. Mer tid vill ju alla ha!

I mångt och mycket syftar den mentala träningen till att vi ska se glaset som halvfullt istället för halvtomt ? Då blir allt i livet lite lättare, även det allra svåraste.

Kram ?

Det jag tar med mig ifrån gårdagen är den ärliga – och faktiskt njutbara – känslan av här och nu, som jag upplevde både på lång hundpromenad och på café med mitt äldsta barn i snällaste septembersol. Det får bli min lucka 2. Om jag inte fattat det absoluta beslutet om helvita tre månader så hade jag nog mest längtat hem till vinet. Eller haft det med i petflaska för att dricka i smyg.

Dagens positiva aha-upplevelse är redan fixad. Vaknade i ottan med tungan klistrad mot snustorr gom, autopiloten tryckte direkt ångestknappen i botten: "Usch, hur mycket drack jag egentligen igår..."
Sen kom jag ihåg att jag var nykter. Och bara törstig efter en massa salt mat.
Den känslan var så nära lycka som jag kan komma just nu, tror jag :)

Ser fram emot den här adventskalendern, och håller verkligen med om att sätta förstoringsglaset på alla goda erfarenheter som kommer av nykterheten, de är väldigt många, svårt att räkna till slut! Kram ?

Vilken bra idé att peppa dig själv med en julkalender :)! Jag fick en present av min äldsta dotter för många år sedan. Det var en liten flaska med några ihoprullade små papperslappar med ett fint minne. Hon sa att jag skulle fylla på flaskan med egna fina minnen som jag kunde ta upp och läsa när jag kanske hade en dålig dag, kände mig ledsen eller ensam. Också en bra grej att ta till i denna kamp att hålla sig på den ljusa sidan.
Jag har tagit beslut om att vara nykter i tre månader - har klarat av en nu utan några större problem. Sen får jag se, men börjar redan tänka på att ha en längre nykter period - kanske för alltid...men känner då att jag nog först vill "fira" min tre månaders nykterhet med att dricka några dagar. Sjukt! Det betyder att jag är långt ifrån "botad" från den besatthet av alkohol som präglat många år av mitt liv...

Skriv ner dina ”lucköppningar” på papper i olika färger, vik ihop lapparna och fyll på en tom snygg flaska efterhand så har du en daglig påminnelse stående hemma hos dig ??

Kram ?

Jag blir glad över att ni gillar min kalender. Ja, det är en fin idé att göra den även i fysisk och färggrann form. Kanske blir ett julpyssel, men först en dag i sänder här på forumet.

Igår övervann jag ett starkt motstånd mot en social situation där jag med hundra procents sannolikhet hade druckit mig modig tidigare. Eftermiddagsträff med en vän som jag inte sett på 30 år (!).
(Ett möte som jag så klart bokade in i en tid när jag fortfarande drack. Jag bokar alltid in en massa saker i fyllan, som jag tror jag vill göra, men sen oftast tycker är jättejobbiga när det är dags. Också måste jag dricka för att orka mig genom allt. Hysterisk ond cirkel.)
Jag har en image av att vara glad, smart, snygg och stark, en bild som det blivit allt svårare att leva upp till på äldre dagar, men vinet har hjälpt mig att låtsas. Igår åkte jag till restaurangen helt utan alkoholkryckan. Och det gick hur bra som helst. Är förundrad över hur lätt det var. Ett par alkoholfria öl kanske gav lite placebo-effekt, men det tycker jag är helt okej i så fall.
Gårdagens lucka – jag kan uppenbarligen både prata och ha väldigt roligt även utan alkohol.

En intressant betraktelse är att jag inte tycker det är det minsta jobbigt att stå för min nykterhet.
Ganska tidigt under träffen sa den nygamla återupptäckta vännen "nästa gång får vi skåla med något starkare i glasen." Och jag sa bara "just nu och under överskådlig framtid dricker jag inget alls".
Jag har förstått av andra trådar att många tycker det är problematiskt att berätta att man inte dricker. Jag är både lättad och lite förvånad över att det inte är så för mig, det hjälper mig att stå starkare tror jag.

Just den saken - att upptäcka att man kan ha väldigt roligt utan alkohol - måste man verkligen uppleva för att förstå det. Vi är så indoktrinerade i tanken att festliga tillfällen alltid inkluderar alkohol. Så behöver det inte vara alls!

Samma sak som ”sanningen” att vin gör maten godare, vilket är trams. Mat är godare och mer njutbar utan alkohol. Punkt.

Härligt att du redan är mogen att stå upp för din nykterhet ”officiellt”. Det tar olika lång tid att mogna i det ställningstagandet, men det är väldigt skönt att slippa den oron.

Kram ?

Blev bara nyfiken på hur din gamle vän reagerade när du sa att du inte dricker? Drack vännen alkohol under middagen?
Bra insikt i dagens lucka :)

Härligt att det gick bra på träffen. Fick en stark känsla av att det på riktigt vore en bra bokidé, din kalender. En med dagens upptäckt och någon fin bild till det på varje sida. Titel typ "100 glada överraskningar - en upptäcktsresa mot nykterheten." Den kunde ha ett förord där du berättar lite om bakgrunden, och i slutet en kort faktadel om alkoholberoende och tips om vart man vänder sig för att få hjälp. Jag skulle garanterat köpa den! Men nu handlar det i första hand om din väg och ditt mående, kanske fel tillfälle att ge sig in i bokbranschen. Men om du får feeling framöver så har du ju materialet här i tråden.

Kennie, men åh, vilken underbar idé med bok. Det skulle jag verkligen vilja göra. Dessutom är jag vilande hobbykonstnär, så att även få illustrera den vore en dröm. Kanske i akvarell... Men som sagt, det är många dagar kvar att vandra innan det kan bli verklighet.

Och igår var ingen jättelätt vandring. Jag tog mig ut på en rejäl långpromenad, men trots favoritväder, höstsol över havsglitter, så blev det ganska tunga steg, med sug som kom och gick. (Note to self – kom ihåg..."och gick", för sug går de facto över).
Det är mycket som ska bearbetas, och än så länge försöker jag nog undermedvetet förtränga mycket för att koncentrera mig på att vara nykter. Inte ett dugg konstigt om det poppar upp skit i alla fall. Är ju dessutom fortfarande i abstinensfas, bara en vecka a-fri.
Hur som helst så dök det upp en något morbid tröstetanke. "Om jag skulle dö knall och fall just nu, så kommer obduktionen i alla fall inte att visa att jag var alkoholpåverkad." Och hur knäppt det än låter så kändes det SÅ bra.
Så det får bli gårdagens lucka. Just den "glada" överraskningen kan bli svår att illustrera i en bok :) men på djupet handlar det om att jag inte ska lämna kvar mina barn med traumat att deras mamma söp ihjäl sig. För oavsett vad som händer, så tänker den här mamman faktiskt inte göra det. Punkt.