Tittar in snabbt för ska iväg med lilltjejen på jympa. Förr hade jag lite tvekan att barnen skulle ha aktivitet lördag el söndag morgon. För tänk om jag verkligen BEHÖVDE dricka vin dagen innan och var bakis dagen efter. Hade dock alltid tron på att mannen då va nykter. Han har alltid varit min bättre hälft. Och fast jag sa att jag gör detta själv så har han också varit nykter i 42 dagar.

Hursom så kom jag på nu inför jympan att det är ju inga problem längre. Det kan va aktiviteter kl.8 på sön/lör för jag kommer aldrig va bakis mer. Vuxenpoäng!

Och en bra förebild för barnen, ingen ångest eller skuldkänslor över att va en dålig mamma.

Har även fått tillbaka alla timmar och tillfällen jag kan träna på! Det va uteslutet alla fre/lör kvällar och de flesta helgmornar. Kunde inte träna om jag druckit mer än 2 glas vin. För då fick jag för hårda hjärtklappningar.
Fatta vad man utsatt kroppen när man faktiskt kände hur hjärtat ? kämpade dagen efter..... inte konstigt att alkohol är den drog flest folk dör av. Och är farligare än heroin och alla andra droger.
☠️
Ny dag nya tag och jag kommer inte dricka. Hoppas ni också får en fin söndag utan A eller efterdyningarna av den... ? ☀️

När jag läser ”för jag kommer aldrig vara bakis mer” så får jag rysningar.
Som slutet på historien, början på nu. Vad bra du är! Kram ?

Så glad att jag gick in och läste denna tråd. Igenkänning och lättnad att det inte bara är jag som har det såhär. Vet ju att det är massor med människor som har problem med alkohol och kämpar, men ändå känns det som ett sånt jäkla misslyckande, svaghet, ”alla andra klarar det”. Är också en mamma med man, två barn, stressigt jobb och ett riskbruk av alkohol sen tonåren som framförallt eskalerade när jag var i början av karriären och i en bransch där tokmycket alkohol var normen. Med familjelivet kom fredagsvinet, lördagsvinet, ensamvinet mitt i veckan för att det är stressigt just nu...och en och annan totalbläcka. Förra sommaren efter en middag/fest med vänner och barn som för min del slutade i total katastrof bestämde jag mig för att sluta dricka en gång för alla. Fick gå och lägga mig superberusad med barnen vakna hemma hos mina vänner efter en flaska bubbel och en flaska vitt. Kände mig inte som årets mamma direkt. Skämdes som en hund och pratade ut öppet och ärligt med de nära (tur!) vänner som var med. Min man var också väldigt snäll och glad över mitt beslut framförallt. Det gick väldigt bra ett tag och jag kände mig gladare och starkare än på länge. Mindre ångest i vardagen. Började yoga mer, träna, laga godare mat. Men nu sen i våras har jag haft ett par rejäla snedsteg och även druckit ”i smyg” på uteservering själv och låtsats som att jag kan hantera det. I går var det dags igen, ”unnade” mig ett undantag med en person som jag visste skulle acceptera det även om hon vet att jag försöker vara nykter. Hon har själv svårt med alkoholen. Hände inget särskilt. Middag med för mkt vin så lite suddigt på slutet men den besvikelse och sorg jag känner idag gjorde att jag gick in här för att ta nya tag. Ska prata ordentligt med min man också idag. Jag känner mig motiverad men rädd för att misslyckas igen. Var så säker på att jag skulle klara det sist med. Har några situationer i närtid, middagar, där jag kommer att sättas på prov. Just nu känner jag mig bergsäker på att jag ska klara det men sen sitter man där med vinlistan och vacklar. Glömmer av allt jag lovat mig själv och familjen. Oj, detta blev en mindre roman men skönt att få det på pränt.

Inspirerande att läsa, och jag delar din glädje över nykterheten. Och välkommen Astrid K, bra att du hittat hit där man kan få så mycket stöttning och tips. Starta gärna en egen tråd så kan du ha den som dagbok sen, själv startade jag ingen tråd förrän jag varit nykter tre månader och nu i efterhand önskar jag att jag gjort det dag 1 för att ha min resa samlad på ett ställe.

@surkärring Ja man inser mer och mer efter varje år att det mest är jobbigt med alkoholen. Den drar i en för mycket. Gör att man tappar glädje och lust i annat. Men jag har, precis som du, försökt trappa ner i många många år. Så det här att jag klarat sluta direkt när jag gick med här har en lång historia bakom sig. Så ge inte upp! Krävs en hel del tid (och misslyckanden) för att komma fram till rätt beslut och att man faktiskt är redo. Dessutom har jag jobbat på mitt psykiska mående väldigt mycket det senaste 2 åren och behövt ta tag i det. Vet inte om jag hade klarat lägga av helt med alkoholen om jag försökte för 2 år sen. Ett steg i taget framåt! ?

@se_klart ? tack för all stöttning. Du är grym!

@Kennie Tack Kennie! Och kul att du skriver lite i din egen tråd nu också :) det som inspirerar här inne förutom alla underbara kommentarer man får i sin tråd är ju att läsa andras trådar. Dock hinner man inte läsa från början på vissas. Så man hamnar i nåns tråd där dom är på månad 3 eller mån 8. Men det gör inget. För man vill läsa om både hur ”nya” har det och hur ”gamla” har det ?

Det finns såååååå många som har problem med alkoholen. Men kanske inte vet om det själva eller klarar erkänna det. Och allra minst ta steget att göra något åt det. Att du är här ÄR ett stort steg. Så grattis till den insikten!

Läs, skriv och gå in här varje dag. Hade inte klarat (idag 43 dagar nykter) om jag inte gått in här. Har provat dra ner förut. Och provat va nykter (typ en vit månad) förut men inte haft nån hjälp/stöttning förens jag hittade hit!

Och man skäms och tycker man är så j*la dålig som inte klarar att dricka och att man kanske måste sluta helt! ? Men för mig var beslutet att sluta helt mest en lättnad. ”Nu är det över”. För jag hade provat allt med nedtrappning innan, så fanns inga fler val...
Och har haft sjukt mycket mer ångest då jag varit full och bakis än den då jag skäms (framförallt skäms inför mig själv) för att behöva sluta dricka. ?

Känns lite deppigt bara att det tog 20 år att landa i detta. Hoppas verkligen att det ska vara annorlunda för mina barn och inga konstigheter i framtiden att välja bort alkohol om man vill det. Så mycket som kretsar kring denna drog i vår värld och för mig har det känts som en del av ett ”lyckat” liv. Dags att omvärdera det.

Kan också undra ibland varför jag inte fattade tidigare att man kan välja bort alkohol. Men ingen i min omgivning gjorde det när jag växte upp, så man tog väl bara över stafettpinnen och körde på.. Är glad att mina barn åtminstone kommer ha en person i sitt liv som visar att man inte måste dricka bara för att man är vuxen. Kanske banar vi vägen för ett nytt sätt att se på alkohol?

Hon är 23 år och har aldrig druckit alkohol. Hon är min ledstjärna nu ⭐️ Visst är hon lite av en udda fågel på högskolan, men det går mycket lättare där än på gymnasiet, då det var kutym att dricka.

Kram ?

Tittar in och säger hej lite snabbt denna fredagkväll! Helt slut efter veckan men nykter ✌️ Ser fram emot en god natts sömn och piggare imorgon (utan att va trött och bakis). ?

@astridK jag har också funderat i banorna att mycket tid gått åt till drickandet. Som säkert satt spår i kroppen. Men bättre sent än aldrig :/

@kennie det var du eller någon annan som skrev att det förhoppningsvis blir som med cigaretter framöver i samhället. Man såg riskerna med rökning och det blev till slut ”fult” att röka. När jag gick i mellanstadiet på 90-talet fanns det föreläsning på lektionstid om hur farligt det var att röka. Man fick se bilder på äckliga lungor, tunga och bleknad blå hud....

Fler o fler offentliga personer tar steget att sluta med Alkohol nu. Vi vanliga kanske inte skyltar så mycket med det. För det är fortfarande skämmigt (tycker jag själv) att erkänna att man haft problem med A så pass att man måste sluta. Men förhoppningsvis lär vi oss mer och mer om hur farligt för hälsan det är med alkohol.

@andrahalvlek Tror det var Annie Grace som sa att ungdomarna dricker mindre nu än för 10 år sen. Jag började dricka för ca 17 år sen och då var det snarare ”när man FÅR börja dricka”. Alla kompisar drack och även alla föräldrar. Men tror iom sociala medier att man inte vill skylta med det. Fokus är mer på träning och hälsa, samt att man ska ”lyckas i livet” ?? På gott och ont (de kraven kan ju också gå till överdrift med tanke på utmattning och stress)....

Veckan med jobb, barn och förkylning! Har tagit min tid. Gått o lagt mig helt färdig varje kväll. Inte tänkt så mycket på alkohol heller... men inte fått min träning och motion pga sjukdom. Så det har varit tråkigt :(
Tänkte på alkohol senast när en kompis fråga om vi inte skulle ta AW snart (knappt berättat för nån om detta). Och även när min kollega frågade om vi inte skulle boka julbord nu.
Kändes rätt skönt att svara att vi kan ta det en tisdag :)

... att inte behöva planera för bakis-timmar eller trötta söndagar. Att det går att planera in det man vill göra med hänsyn till sina egna önskningar- inte utifrån rehab.
Heja dig @akilles, snart lättar det och förkylningen ger med sig! Kram ? och ha en bra fortsättning på helgen!

Tack @se_klart ?

Helgen utnyttjas till max nu för tiden (senaste 48 dagarna).
Gick upp med barnen tidigt utan irritation. Äter frukost tillsammans utan stress. Hinner ha familjemöte under frukosten så vi kan planera vad vi ska göra.... så resten av dagen också kan bli förhållandevis stressfri utan en massa tjat.

Underbar dag mestadels ute i strålande sol ☀️
Runt kl.15 öppnar grannen bredvid ölburken.
Jag går ut och går...

Åker och handlar med båda (!) barnen. Jag brukar avsky det och få diverse sammanbrott. Så undviker ofta det. Men åkte med dom ändå. Lät dom scanna varorna. Skulle bara handla middag och godis men det tog ungefär 1,5 timme. Bråk om scannern, brottning på golvet och hoppande och klättrande på saker. Toalettbesök...
Resultatet? Jag bröt inte ihop!!! ?
Jag gjorde inte så stor grej av småbråken. Jag andades igenom det hela. Lugnt och sansat.... barnen var emellanåt lugna och hjälpte mig då. Jätteduktiga! Tror lugnet smittade av sig liiiite emellanåt.

Älskar mitt nya nyktra liv. Suget kom dock när jag kom hem till lördagskvällen. Att varva ner med ett glas rött... så gott. Men vet att jag inte mår bättre av det. Och även om suget finns där är det snarare en vana och ett sätt för mig att varva ner och känna lyxen av att det är helg. Men stressen blir mildrad under de första 20-30 minutrarna... sen stressar det kroppen ännu mer än innan. Fakta.

Häller upp en Cola Zero med ? och sugrör. Får ta fighten mot aspartam en annan dag. Skål!

Idag känner jag mig egoistisk som sitter här och läser och skriver i ca 1,5 timme... har även fått sovmorgon av mannen. Så inte umgåtts så mycket med barnen än idag annat än när jag åt frukost...

Men får påminna mig själv om att jag va mycket med dom igår. Och vi hade KVALITETSTID! De har fått en mamma med mer tålamod, lugn och energi. Och kommer ha en NYKTER mamma under deras fortsatta uppväxt och även under tonåren. En bra förebild som hittar annat i livet än att sitta och sippa vin och va bakis. Nu bli jag rörd så tårarna kommer lite smått ?...
tänk om jag inte gjort detta!

Har haft sån fasa och vånda över hur jag kunnat blivit.... Ångest över att jag:
◼️Kanske inte kunnat skjutsa dom till akuten om de gjort illa sig.
◼️Kunnat hämta dom på fest en kväll när de är ungdomar för att jag själv varit full.
◼️Inte kunnat skjutsa dom så de får gå själva när det är mörkt.
◼️Att de fått en sne bild av alkoholen för att de sett så mycket vin och ölburkar hemma att de själva dricker för mycket när de blir vuxna.

??Lilltjejen 3,5 år kommer inte minnas mitt drickande. ??Men stora tjejen 9 år kommer kanske fortfarande minnas kvällen förra sommaren då hon såg mig redlös...

DET HÄR är väl en motivation större än något annat!!!! En motivation som jag tidigare inte ens orkat tänka på. För den är för jobbig Psykiskt.... men som jag kanske måste tänka mer och mer på för att klara vara nykter för alltid!

Så den där ego-känslan jag har över att ligga här i soffan och läsa era trådar och skriva i min. Får nog finnas där just nu....... för min egen (ego) skull och för mina nära och käras framtid. Jag är grym!! ?? och har saknat tårarna.... Välkomna tillbaka ? dom som inte funnits där de senaste åren... för att jag dövat allt det jobbiga innan med A...

En mamma som mår bra är det som dina flickor allra mest behöver. Och för att du ska må bra behöver du just nu nörda in dig på nyktra argument, och tid för att reflektera.

Med tiden behöver du allt mindre tid, men jag tror att det är viktigt att alltid ta sig lite tid för nykterhetsboosting. Så att vi aldrig glömmer, och aldrig tar första glaset.

Kram ?

Viktig tid när du boostar och samlar tankarna kring nykterheten.
På samma sätt som allt stått tillbaka för drickandet under lång tid. Så är din sovmorgon och egentid en liten mikroprocent med stora effekter.
Var stolt ??

Full rulle idag med jobb och barn och städande av stora (9 år) tjejens rum som
Tog mig två timmar efter middag. ? Hon kan verkligen inte städa eller organisera. Vet inte hur jag ska få henne att lära sig. Har städat och rensat hennes rum sen hon var liten. För hon samlar på allting hon hittar så det är smockfullt. ? Har fått smygslänga saker när hon varit i skolan. Samlar på allt från stenar, pennor, hårsnoddar, toalettrullar! ?
Hon har adhd , vet inte om det är nån fix grej som dom har för sig. Syrran samlade också på massa skit när hon var liten.
För nåt år sen fick dottern städa sitt Rum själv. Då tog hon bara alla saker och tryckte in dom där dom fick plats... Tack och aldrig mer!

Hon brukar sno saker också. Inte så ofta i affärer (fast har kommit på henne med det me, när hon var ännu mindre ?) men hon brukar sno med sig saker hem från fritids. Eller så ”hittar” hon eller får saker av kompisar hela tiden. Men tror att hon hittar dom nära något annat barns plats och tar dom.... hon är nog kleptoman. Eller som en sån där fågel (är det korpar? ) ? som bara måste ta upp saker som glittrar/glimmar ? .... rensar hennes fickor och ryggsäck dagligen på massa krimskrams!

Jag själv gillar att ha ordning och reda! ? Därför blir jag nästan lite manisk ibland med städandet och sorterandet. Kan inte ha för myckt skit framme för då kan jag inte slappna av. Blir så trött på mig själv också för gör lite för mycket varje dag. Både vad gäller jobb och hem.
Och det var därför jag gick in i väggen för 1,5 år sen så får passa mig! Men när jag blir sådär trött på att jag inte kan lugna mig utan kör slut på mig själv. Så vill jag bara slappna av ÄNNU mer och sluta tänka. Så dränker mig själv med vin istället...... så dumt!

?Har inte andats så bra idag heller... glömmer det. Och sen kommer jag på mig själv så får ta djupa andetag. Men blir yr då för får för mycket syre till hjärnan på en gång. Men det är bra och viktigt att andas! ?

Ja, glöm inte att andas! Kan du ge dig själv 30 min på sängen med stängd sovrumsdörr någon gång under dagen? Det är viktigt att inte stressen får skena iväg.

Kram ?

Igår fick jag ju det. Men idag har det varit full rulle hela dagen. :/ men det är mitt eget fel!
Nu sitter jag dock i soffan i lugnet och läser och skriver här och andas. ?? dock börjar bli väldigt trött!