Jag tror det ger sig med tiden. Jag känner inte någon press eller stress över det, om jag nånsin tyckt det egentligen. Var o en gör som den vill ju. Annars finns det en uppsjö av vita lögner att ta till. Bytt livsstil, högt blodtryck, diet osv.

Befrielsen

Idag fick jag ett infall och blev sugen på att gå på bio. Jag skulle precis börja googla fram om salongen är öppen eller inte, då det slog mig: Biobesök har för mig varit så nära förknippat med alkohol. Bio kan tyckas vara en typisk alkoholfri aktivitet, men jag har alltid gjort vad jag har kunnat för att alkohol trots det ska bli en del av upplevelsen.

Jag har exempelvis alltid föreslagit för sambon att vi kan gå ut och äta innan filmen, och då naturligtvis dricka ett glas vin eller två, alternativt att vi kan gå och ta en drink efteråt. Det sistnämnda var dock alltid riskabelt eftersom min sambo inte alltid orkade efteråt. Det gjorde mig naturligtvis alltid lika besviken och irriterad. Men som tur var har vi nästan alltid något i barskåpet, så det brukade lösa sig genom att vi gjorde en varsin drink när vi kom hem i stället.

Allt det där, och all energi det tar att planera för, är så skönt att slippa nu. Nästa gång kommer biobesöket bara vara ett biobesök, inget annat. Och skulle det bli så att vi går ut och äter före eller efter, så kommer jag ta ett alkoholfritt alternativ - vilket är minst lika gott och mysigt. Dessutom låter det mig må lika bra dagen efter!

Överlag känner jag hur skönt det är att de här, mer eller mindre omedvetna, tvångstankarna kring alkohol inte längre är aktuella. Det gör att jag kan vara mer medveten och närvarande i nuet och det som sker, i stället för att fokusera på vad jag har eller vill ha i glaset.

Det är verkligen en lättnad att slippa ta hänsyn till systembolagets öppettider, föredra aktiviteter som innehåller alkohol, och avstå från normalt nyktra aktiviteter. Nu bestämmer vi fullt ut! Inte alkoholen.

Jag vet dem som gått snäppet längre och haft med sig blandad grogg i colaflaskor på bio. Dithän kom jag aldrig tack och lov ??

Kram ?

Hej Befrielsen, härligt nick du har.
Ville mest titta in och erkänna att jag var precis en sådan som Andrahalvlek nämner :)
Jag blandade ofta grogg, eller hade vin, i en PET-flaska som tidigare hade innehållit dryck av lämplig färg.
På bion, på föreningsmöten och till och med på jobbet ibland.
Bra att du har stoppat i tid, för även om inte alla faller lika långt ner som jag i alkoholträsket, så finns det alltid en klar risk.
Tror det blir ett toppenbiobesök nästa gång!

Befrielsen

Tack för dina ord! Det känns så fint att höra att jag inte är ensam om alla tankar. Ibland känns det ju som att man är ensam i världen med att ha dem. Tack för att du skriver, det hjälper verkligen. :) Det här får mig också att fundera över hur många jag egentligen har i min närhet som bär på samma eller liknande tankar, bara att vi inte har pratat om det...

Vilka bra tips om vad man skulle kunna säga när frågan kommer varför man inte dricker alkohol! Jag tror jag kör på att säga att jag bestämt mig för en alkoholfri höst. Det blir då enkelt att följa upp det med att det kändes så bra att jag beslutade mig för att fortsätta. :)

Befrielsen

Ja! Så skönt! Det är verkligen en härlig känsla att känna att man själv, och inte en substans, har kontroll över sig själv och sitt liv! :D

Befrielsen

Det tror jag med! Nu kommer fokus bara ligga på biobesöket, sällskapet och filmen - inget annat!

Befrielsen

Lyssnade precis klart på "Mrs D is going without" av Lotta Dann. En humoristiskt skriven memoar om författarens resa till och genom sin nya nyktra tillvaro. Den verkar bara finnas på engelska, men finns både som ljudbok och i fysisk form. :)

Den ska jag genast leta upp på Storytel. Min nyktra resa har gjort min hörförståelse på engelska enormt mycket bättre. Oväntad fördel med nykterheten!

Kram ?

PS. Den fanns på Storytel!

Befrielsen

Igår uppnådde jag ännu en milstolpe. För första gången, vad jag kan minnas, hällde jag ut överblivet vin i vasken. ?

Det hade varit otänkbart för bara några veckor sedan! Då hade jag hällt i mig det sista i stället, oavsett om jag redan hade borstat tänderna.

Nu var det i och för sig alkoholfritt vin, men jag kom på mig själv med att min första impuls var att dricka upp det. Trots att jag inte längre var sugen. Tankar som kom var att "det är ju synd att hälla ut". Men sen insåg jag mitt mönster och beslutade mig för att tömma glaset i vasken i stället. ?

Det kändes konstigt, för det går så emot mina tidigare vanor, men samtidigt var det skönt. Skönt att känna att jag kan dricka alkoholfritt vin och sluta när jag inte längre är sugen. Det där tvånget att tömma glaset eller flaskan existerar inte längre. Jag vet nämligen att varje klunk jag dricker tar jag för att det är gott, inte för att jag har ett aldrig sinande begär som skriker efter mer, mer, mer.

Det är konstigt det där med alkohol kontra andra drycker. Självklart tycker min ekonomiska del av hjärnan det är typiskt när jag häller ut halva glaset med Cola. Jag bannar mig själv för att jag hällde upp för mycket. Men det är inte alls lika svårt att hälla ut alkoholfri dryck som det är att lämna ett halvdrucket glas fyllt med alkohol.

Den skillnaden får mig verkligen att inse vilken dragningskraft alkohol har haft för mig. Hur många gånger jag druckit alkohol pga sug och inte för att det är gott, trots att jag varit övertygad om motsatsen.

För jag tycker det är gott med vin, jag vill bara inte ha alkoholen. Så när jag nu dricker den alkoholfria varianten blir det verkligen svart på vitt hur mycket mer av den varan jag här druckit de gånger vinet har innehållit alkohol. Smaken är densamma, det är bara alkoholen som är skillnaden.

Befrielsen

Woho, vad bra! ?? Det tog en stund för mig att komma över uppläsarens dialekt, men efter några kapitel älskade jag den. ?

Befrielsen

De senaste dagarna har jag märkt att jag glömt bort hur många dagar jag varit nykter. Dagarna liksom flyter på, vilket jag antar är ett gott tecken. ??

Ikväll väntar ännu en prövning/milstolpe: Första restaurang-middagsbesöket utan alkohol.

I vanliga fall brukar jag och sambon göra en varsin (alkoholfylld) drink innan vi går ut och äter. Men ikväll blev det i stället någon slags cola-lemonad (Cola och en hel muddlad citron)! Känner mig väldigt nöjd med det och dessutom förväntansfull inför kvällen.

Det ska bli spännande att se vad de har på sin alkoholfria meny! Den delen har jag ju liksom aldrig brytt mig om tidigare... Det är faktiskt en av de bästa sakerna med nykterheten: att upptäcka så mycket nytt jag aldrig testat.

Önskar er alla en fin helg! Tack för allt stöd och uppmuntran ni ger, jag är så otroligt tacksam. ❤

Har också varit ute och ätit ikväll. Hade kul och skrattade och pratade lika mycket som på den tiden jag drack. Nuförtiden unnar jag mig alltid för-och efterrätt också om jag känner för det. Blir ungefär samma pengar (och kalorier) som jag tidigare betalade för vin.

Befrielsen

Tack! Kvällen blev väldigt bra. Jag Hoppas du också hade en bra middag! ?

Exakt så tänkte jag faktiskt också igår! Alkoholfritt är ju otroligt mycket billigare och, som du skriver, innehåller det ofta också färre kalorier. Win-win!

Lite konstigt kändes det att vara utan alkohol eftersom det är en miljö jag förknippar med det så starkt. Men det kändes samtidigt bra och stärkande! Det var nästan så att jag satt och såg fram emot dagen efter (dvs idag) bara för att jag var så glad över vetskapen att jag INTE skulle vara bakis. ?

Jag brukar också se fram emot morgonen efter. Det är så skönt att inte vara bakis, hjärnan känns liksom len på nåt sätt! Se klart har skrivit i sin tråd att hon byter de där sista sliriga timmarna mot goda morgnar med lång frukost. Så har jag också börjat tänka.

Befrielsen

Idag tog jag en lång promenad och njöt av alla sinnesintryck. Det känns som om mina sinnen har blivit mer skärpta, eller så är det jag som är mer närvarande och fokuserar mer. Hur som helst är det något positivt!

Nu under helgen har jag däremot haft några mindre smickrande tankar. Negativa tankar om de i min närhet som dricker alkohol. Inte pga att de dricker på ett okontrollerat sätt (även om det finns några av dem med), utan snarare utifrån att jag inte förstår hur de kan förgifta sina kroppar. I min hjärna kommer jag på mig själv att jag sätter mig på ett par höga hästar och känner mig lite bättre än dem. Och det skäms jag sedan över. Det känns så elakt.

Men efter att ha legat i soffan en stund och funderat har jag kommit fram till att det troligtvis är en försvarsmekanism hos mig själv. Om jag "ser ner" på de som dricker alkohol är det ju lättare för mig att avstå. Så det är förhoppningsvis en fas jag kommer att komma förbi! Det tar ju en del energi också att gå runt och tänka på andras vanor, och det hjälper ju varken mig eller dem.

För självklart finns det fortfarande en liten önskan kvar att dricka även hos mig, även om den inte längre styr. Det är en vana jag har haft så länge och då är det inte konstigt att det tar tid för hjärnan att lära om och lära nytt.

Befrielsen

Exakt så känns det! Man får så mycket mer bonustid. Tid att faktiskt njuta av. ? Det är en fantastisk känsla att jag inte längre planerar mina helgaktiviteter utifrån om jag kommer vara bakis eller inte.

Befrielsen

Nu har jag inte kikat in här på ett tag och det beror nog helt enkelt på att jag inte ens tänkt på min nykterhet särskilt mycket. Dagarna har bara gått. Med undantag för några enstaka gånger då tanken har slagit mig om jag borde köpa alkohol. Men det har inte varit svårt att påminna mig om varför jag väljer att dricka annat, alkoholfritt. Senast igår slogs jag av tanken. För mig är nämligen bubbelbad och bastu starkt förknippat med alkohol, men jag höll mig till alkoholfritt bubbel. Minst lika gott och jag var dessutom piggare än mina vänner som drack alkohol! Detsamma gällde när jag varit på restaurang eller övernattat på hotell. Tankarna kommer, men jag vänjer min hjärna vid att göra nya val och skapa nya kopplingar.

Det jag har märkt under den här resans gång är att det är just specifika situationer jag är extra känslig för. Att det är då suget eller tankarna på alkohol kommer, just för att jag är så van vid att det är en stor del av upplevelsen.

Hittills har jag inte ångrat en enda nykter dag. :)

Och precis som du skriver behöver man göra om och göra rätt några gånger för att hjärnan ska fatta. Sen får vi ”överkänsliga” säkert alltid vara vaksamma, men det blir också en del av livet!
Kram och heja dig!