Idag har jag jobbat hemifrån. Tog ett avbrott vid lunch och gick på ett riktigt hållkäften-pass. Har varit nykter i 5 veckor och tränat en del. Känner mig starkare redan.

Hade ont i huvudet på em så vin lockade inte alls. Vilket inte brukade vara ett hinder för mig.

Tacksam för att jag orkar träna och tycker det är roligt ??

Bra jobbat och känslan att vakna utan att vara det minsta bakis en lördag är oslagbar! ?

Vilken bra lista du skrev! Längesen jag tittade på min egna lista nu men bra att uppdatera sig ibland. Jag är på dag 55. Hejja dej för alla dina dagar ?

Så många konstiga anledningar för att få dricka vin. Trött. Arg. Stressad. Orolig. Glad. Ledsen. Ensam. Uttråkad. Fest. Fredag. Onsdag. Räkor. Grillat. Sol.

Har varit arg o besviken på en grej som hänt min son. Oroat mig lite. Typisk anledning att få dricka för att lugna. Bättre att nyktert ta tag i det. Inte få panik och stressa runt.

5:e nyktra helgen på raken. Tacksam för en måndag utan huvudvärk ??

Gör en del yoga och har kommit igång med träning. Går ofta i skogen och målar tavlor. Det gör mig lugn och fokuserad. Har funderat en del på mindfulness men vet inte riktigt vart jag ska börja. Tips?

Gör en del yoga och har kommit igång med träning. Går ofta i skogen och målar tavlor. Det gör mig lugn och fokuserad. Har funderat en del på mindfulness men vet inte riktigt vart jag ska börja. Tips?

Jag har inte kört någon avancerad app men testat Maria Helander som har lite mindfulness på sin hemsida om du googlar. Hon var coach i programmet ”Gift vid första ögonkastet”, tycker hon verkar vettig. Ska själv försöka mig på nån app snart men detta är vad jag började med. Tycker själv det är svårt med mindfulness, tankarna spinner nästan loss mer än vanligt, men kämpar på med det. Gå i skogen ??☘️?ska nog jag testa för att hitta mitt inre lugn nu när inte vinet kan ge mig det.

Hej
Skaffade ett premiumabonnemang på "Mindfullnessapp"
Känner också att jag behöver lära mig slappna av och vara mer i nuet.
Men tja det går så där. Känner som @AstridK att jag börjar tänka på andra saker.

Din lista på anledningar att dricka vin känner jag igen☺
Minns också att jag sa till mig själv att det inte kunde kallas belöning eller festligt när man gjorde det varje dag.
Detta för att få mig själv att inte dricka 7 dagar/vecka.

Alla fixar inte att sitta still och tänka på ett russin och sina egna andetag. Påminner bara om naturen som en stor mindfulness-kuvös, allra helst att gå utan mål, tid eller lurar. Finns massa forskning kring träd och sänkt blodtryck, men också för att rastlöshet i kroppen kan vara trixigt vid a-stopp.
Kram ?

Jag kan bli stressad av den första delen på yogan när man bara ska andas. Och då tänker jag numera att det behöver jag träna på. Därför vill jag testa mindfulness. Ska kolla ikväll på det ni tipsar.

@astridK - jag kan verkligen längta efter att komma ut i skogen. Leta efter svamp eller bara vara i tystnaden. Jag bor precis vid ett skogsområde så har lätt att komma ut. Rekommenderas!

@Kaye - jag hade även vin som straff mot andra. Typ om du är dum mot mig så dricker jag, Skyll dig själv. Väldigt konstig tanke då det var jag som fick straffet i form av baksmälla...

Räknar till 37 dagar idag. Det går lättare och lättare. Kan fortfarande inte säga att jag aldrig mer ska dricka. Men idag ska jag det inte iaf. Tacksam för att jag är nykter idag och tänkte på att jag för ett tag sedan hade utnyttjat håltimmen jag fick mellan jobb och barn till att gå till systemet. Vilken bra mamma ?

Mindfulness är ingen quick-fix. Daglig träning i två-tre månader kan krävas. Men när det funkar, då funkar det verkligen ?

Jag har en egen variant. Jag har en låtlista på Spotify med olika sångmantra, totalt tio låtar. Spelar alltid samma låtar. Jag lägger mig på sängen, ställer larmet på 30 min och djupandas i takt till musiken. Oftast slocknar jag efter fyra-fem låtar. Gör det i vilorummet på jobbet också.

När jag är som mest ångestriden kan jag knappt ligga kvar, men jag tvingar mig. Djupandas i takt till musiken. Nynnar med i mantrat tyst i huvudet. Då lägger sig ångesten och rastlösheten efter en stund. ”Sat Nam” = ”Jag är sann”.

Kram ?

Har gjort en mindfulness övning på morgon som jag hittade på youtube. Ska försöka ge mig en kvart om dagen för övning.

@andrahalvlek - jag tittade också på filmen på youtube som du tipsar om. (28 min). Så mycket värdefull info för mig om belöning. Jag har många saker som triggar belöning naturligt märker jag. Naturen och vänner. Jag tar sertralin vilket höjer serotoninet. Funderar kring detta ihop med alkohol. Borde så småningom prata med en läkare om detta. Kanske kan jag sluta med tabletterna om jag stannar kvar i nykterhet.

Det som hjälper direkt är att djupandas, vilket också är en viktig del av mindfulness. När du djupandas lugnt och stilla signalerar du till hjärnan att allt är lugnt. Att du har koll på läget, att hjärnan inte behöver oroa sig.

I början gör alla möjliga tankar sig påminda. Och det är okej. Det är en del av övningen, att låta tankarna komma, sätta en etikett på dem ”jobb” etc, och sen låta dem segla iväg som ballonger.

Mindfulness hjälper i stunden nästan direkt, om man övar flitigt varje dag. Och på sikt byggs hjärnan om så att man blir mer här-och-nu i typ alla situationer. Men det krävs daglig övning i 2-3 mån innan man märker det resultatet.

När träningen väl sitter är mindfulness bra att ta till även i akuta situationer. Kroppen och hjärnan känner igen övningen direkt - och svarar direkt positivt. Det är verkligen magiskt att uppleva!

Jag hade en chef en gång som var riktigt bra - empatisk och engagerad, handlingskraftig och duktig på att förankra alla beslut. Han avslöjade för mig är att när det var som tuffast med nedskärningar på företaget, så kunde han ajournera en förhandling och gå in på toaletten och meditera, och komma tillbaka en kvart senare med nya krafter för att fullfölja förhandlingen.

Mindfulness och meditera är två olika namn på samma sak, tycker jag. Vissa skillnader finns nog, men båda syftar till att vända sig inåt och aktivera det parasympatiska nervsystemet, som lugnar ner kropp och hjärna.

Kram ?

Djupandas och andas i fyrkant i stunden har jag gjort ganska mycket. Gör det med min dotter när hon har svårt att sova. Men vill öva mer och bli bättre på att avsätta en stund varje dag.

Har även gått i KBT där man använder ett löv istället för ballong. Samma tanke om att låta oron åka iväg.

Har gjort mindfulness idag och igår med hjälp av youtube. Så skönt.

Idag putsade jag fönstren samtidigt som middagen var i ugnen. Har så mycket energi att göra av med ibland. När jag putsade kände jag en längtan efter mitt vinglas som jag hade med mig för att göra städningen roligare. Puttade bort den tanken. Men behöver vara på min vakt fortsatt.

Det absolut bästa med att vara nykter är att jag är en nykter mamma. Det näst bästa är att jag har ork och tid att träna. Och alla andra fördelar såklart.

Tacksam för all tid jag har frigjort ??

Svampplockning och trädgårdsarbete på landet. Kände suget starkt i lördags då det är förknippat med att dricka vin att vara där. Men jag har tidigare arbetat mycket med att hantera ångest. Och gjorde likadant:

Identifiera känslan. Nu är den här, så här känns det att ha ångest/sug. Acceptera känslan. Ta in den och låt den vara där. Agera inte. Det är bara en känsla. Det är inte farligt. Det är bara en känsla.

Tacksam för min 6:e nyktra helg som även innehöll kaninjage och träning ??