Fibblan

Blev så glad när jag såg att du varit inne och skrivit ?! Mindre glad över anledningen, men samtidigt är det är ju det som forumet är till för. Bra idé att efter gårdagens plötsliga kontakt med aphjärnan ?, ta tillfället i akt o få tvivlen på pränt och ut ur den?! Förvirrande och lite omskakande tänker jag att jag hade känt mig..All denna tid av nyktra friska dagar, med hela hjärnkapaciteten att tillgå, och så bara boom ⚡, från ingenstans drar suget igång med full kraft. Skrämmande?. Men det är väl så att det alltid finns det där måttet av osäkerhet i oss alla. Oavsett antal dagar, hur många fjädrar i hatten, det hunnit bli, har vi alla bara en dag i taget att förhålla oss till..Så glad och lättad när jag läste att du undvek återfall igår??! Och att du nu är på mer än behörigt avstånd från bjudölen ☑️!

Sen måste jag bara orda lite om hur sjukt det är att alkoholen, redan från barnsben, nästlar sig in i vårt undermedvetna, och skapar bilder av hur den på olika sätt hör till i diverse sammanhang. Inte minst har den under så lång tid bidragit till att påverka mansrollen. Som du säger, i praktiskt taget alla sammanhang där mannen är en "riktig man" finns en kall öl eller en rökig whisky med i bilden.. Det fina i kråksången är iaf att vi som är här och skriver, tack o lov har avtäckt denna illusion. Många kommer aldrig göra det alls under sin livstid..
Jag vill ju tro att du hade mer än bara turen på din sida igår. Du har hela bilden ☑️. En utvecklad hjärna som kan fatta genomtänkta beslut och som kan utmana den där patetiska bilden av en "riktig man" ???! DET om något, är ju det som gör en man till en riktig man, om du frågar mig ?! D
Kort o gott, det är sexigare att låta ölen stå kvar..?!
Ha en fortsatt skön semester ☀️??!
Och behöver din mentala dörrvakt mer påfyllning, så vet du var vi finns❣️

Stor kram!
/Fibblan ?.

IronWill! Ditt namn är passande, järnvilja att stå emot! Vet inte om det är helt opassande av mig som precis börjat med detta att ge dig "tips" när du kommit så mycket längre och verkar så klok, men med stor portion ödmjukhet vill jag ändå säga att OM den där bjudölen återigen utövar frestelse för dig -hyva den åt fanders.

De som hälsar på dig kan faktiskt avstå från öl just då, och om de inte kan det så kanske de istället behöver ett tips om detta forum? Skämt åsido (med all respekt) - de människor vi har runt oss kan få behöva acceptera att hos oss bjuds det inte på alkohol.

Grymt imponerad av din resa, och ser fram emot att vandra vägen efter dig ?

Jag tänker att mina gäster får ta med sig egen alkohol om de vill ha det, jag tänker bjuda på alkoholfritt.

Jag skulle aldrig fixa att ha alkohol hemma, känner mig själv för väl för det. Lika lite som jag kan ha godis, glass eller kakor hemma mer än då och då. Tillfället gör tjuven.

Kram ?

Mina vänner i olika konstellationer dricker ganska mycket. Så jag utsätter mig oavsett för ganska mycket frestelse. Så jag har tänkt (kanske felaktigt) att det är bra träning att ha det i krokarna för att inte känna mig än mer frestad när det ”verkligen gäller”. Men jag ska tänka om. Bjudölen är mestadels efterlämningar från tidigare besök. Jag köper väldigt sällan för att fylla på. Finns det inget så finns det inget. Men ni har antagligen rätt, det är en risk.

Men jag vill passa på att lugna eventuell oro jag skapade med detta inlägg. Det är generellt sätt ganska lätt att vara utan. Och jag mår betydligt bättre av att inte dricka. Det råder ingen tvekan om det. Men som du säger fibblan så bombarderas man av alkoholens förträfflighet och manlighet och kvinnlighet kopplad till olika typer av alkohol. Det kommer svackor, säkert några år till. Men jag vill inte att detta inlägg ska ge någon tanken att ”det är ändå ingen ide om det ska ta flera år..”. Det är lätt värt det. Det är ett (för mig) bättre liv. Det är inte som det var under första halvåret/året. Så ta det för vad det var. Kroppen som ryckte till och ville korrigera mig in i ett liv som jag levt till större delen hittils. Men nu börjar den lugna sig igen.

Kram på er okända vänner :)

Fibblan

som ju definitivt har sitt samröre med ett alkoholfritt liv?☺️! Omtänksamhet?. Inte ska du bekymra dig över hur detta ska tas emot av läsarna. Men eftersom du är en omtänksam och en alltigenom härlig person i grunden, så förstår jag det förtydligande du vill göra?! Kan meddela, från mitt håll, att jag inte alls är orolig att du ska "trilla dit". För mig är det tecken på styrka och klokhet att du valde att skriva några rader ??! Garden är uppe - så som det ska va?!
Kramar!
/Fibblan ?.

AmandaL

Ironwill, jag förstår dig! Jag har själv en bjudning snart med alla mina kollegor som alltid träffas en gång i veckan. Det förväntas av alla att det ska finnas vin åt dom. Det dricks i mängder när vi träffas, och jag kommer att handla vin åt dom som vill ha, men även alkoholfria alternativ åt mig själv och även dom som vill ha det. Jag förstår precis vad du menar och jag måste också ha ”bjud vin” hemma men jag är 100% säker på att jag inte kommer att ta en droppe av det! Och dagen efter har jag och mamma redan gjort upp att om det finns något kvar hämtar hon det, det är den tryggheten jag behöver ha. Jag öppnar ingenting och bestämt är bestämt men vara dumt att ha öppnade bokar/flaskor hemma.. stort otroligt grattis till din enormt långa nykterhet, jag längtar efter att komma dit! Så mycket vill jag vara där. Men tiden får ta sin tid, en dag i taget, stort tack för inspirerande inlägg ??

Fibblan

..och alla vackra människor i det❣️
Omtänksamhet finns i överflöd här?! Och vi är alla så måna om att den inte ska uppfattas fel..Precis som du Dagsattförändra, ville förtydliga ditt inlägg, vill jag nu förtydliga mitt?! Hörde bara omtanke och pepp i ditt inlägg också, så ber om ursäkt om mitt inlägg sedan uppfattades på annat sätt ?! Vi vet ju alla att vi bara vill peppa och stödja i våra kommentarer ?!
Önskar er alla fortsatt fin dag ☀️!
Kram!
/Fibblan ?.

Hahaha ”Det var inte bättre förr, det är sämre nu” ??? Dina visdomsord stämmer så väl med diverse tjuriga facebook statusar jag postat de senaste dagarna... Samtidens och framtidens förfall... Allt som gjordes på rätt sätt gjordes på 80-talet... Inte för att jag minns så särdeles mycket från 80-talet, eller förstod något som hade med välfärdssystem, samhällskontraktet osv att göra, pga min då ringa ålder. Men jag har läst om det. Och det är sämre nu. Japp.

Sedan håller jag med Fibblan. En man som står stadig för det han har bestämt är definitivt sexigare än den som följer strömmen. Det finns inget osexigare än lättledda får som utan förmåga till kritiskt tänkande köper och agerar efter normer, ideologier, politiska övertygelser, dieter eller vad fasen som helst. Sen måste man ju inte vara riktigt lika cynisk som jag, eller du om jag förstått saken rätt... men jooooeee jag föredrar nog det ändå ?

Du har i alla fall humorn i behåll trots eländet! Skönt att höra.

Tycker att trots att detta är ett allvarligt forum och kampen inget skämt så tycker jag att man måste få ha en skämtsamt ton när man orkar. Man har ju bara det här livet och humor kan definitivt lindra eländet. Hade tänkt skriva om att det kanske finns de som tycker att jag inte håller rätt ”allvarlighetsnivå” i mina inlägg men det är ju delvis en försvarsmekanism. Och jag har nog med allvar då jag också är en ganska melankolisk/grubblande person (anti-depressiva på livstid). Men ”så fort man får chansen att ha kul så ska man”, är mitt måtto. Det var kanske det måttot som lite tog mig hit också så nu är det modifierat till ”så fort man får chansen att ha kul utan sprit så ska man”. Jag förutsätter att jag är långt i från unik om att ha haft det förstnämnda som måtto här.
Men tack för ett kul inlägg Mirabelle. Skulle säga att hoppet inte är det sista som lämnar dig, tror det är humorn :)

Alkoholen ger sig aldrig. Bara att inse.
Bra med järnvilja i det där läget... tänker alltid det gäller att vara uthållig och förberedd. Tack för du berättar! ?

Min vän och peppare, grubblare och glimten-i-ögat-man, men framför allt min kloka stöttepelare under lång tid. ?

Är så tacksam över att få ta del av dina resonemang kring livet i allmänhet och förstås alkoholen i synnerhet. Det känns säkert lite extra när man har fått äran att träffas på riktigt. Vilken givande dag det var. ?

Vet att du inte skriver så ofta, är dock inte orolig, då du verkligen levt/lever upp till ditt nick. Dina reflektioner över sug och annat är det som får dig att fixa det. Att inte bara ta allt för givet.

Blir i alla fall lika glad varje gång du tagit dig in och kommenterat hos mig.

Ha det gott och hör gärna av dig igen någon gång - om du vill och orkar.

Kram kram

Fibblan

Dels över att se Ironwills tråd högre upp..Har han kikat in, skrivit något klockrent att kroka i...?✨?! Dels över o se ditt nick, Vinäger ❣️ Inte varit i "förändra-kolumnen" på ett bra tag och inte heller här, särskilt mkt..
Aldrig fått eller gjort mig den äran att få träffa er live. Men ni betyder mkt för mig, båda, ändå?!
Just nu är jag i ett vägskäl igen. Inte kring alkoholen, men tiden och behovet/viljan av att lägga den här inne, haltar allt mer..?. Jag hinner liksom inte..?!! Kanske är det bra för mig att än en gång ta en paus och bara fokusera på allt annat som är betydelsefullt och låta nykterheten, få löpa längs med det..??!
Vi får se..!
Fint o höra ifrån dig Vinäger, iaf ?!
Och hoppas liksom du på att Ironwill, inte sagt sitt för sista gången här ??!
Kramar till er båda?!
/Fibblan ?.

Helt sjukt. Känns fortfarande som igår. Har jag redan förlorat nästan 1000 (946) dagar till av mitt liv?
Vad har jag gjort med dem? ?
Inte något speciellt kan jag tycka. På ett sätt skönt. Vardagslunk är klart underskattat, i alla fall i jämförelse med spännande bakfylleångest. Har glömt hur den känns, men det är okej, jag behöver inte se om den filmen.

Jag inser att jag i flera inlägg sagt att jag jobbar vidare med mig själv och för att lösa problemen som ledde till alkoholproblem. Men jag menade det mer som att ”jag jobbar med att börja jobba med det”. Dvs mest klagat över situationen (inombords) och tänkt att nån dag måste jag ta tag i det.

Problemet är ”rälsen”. När jag tar ett stort kliv ut i vildmarken så ligger rälsen där och som med små, små justeringar ändå leder tillbaka in på samma linje som jag just lämnat.
Är nog kanske lite för feg och trygghetsknarkande för att verkligen palla. Ja det är ju eländigt till och från men det kan ju bli värre. Det är ju det elände jag ”känner”. Mitt bekanta elände. Nytt elände känns värre och kanske inte värt chansen att det blir bättre. Tänker alltid att imorgon ska jag ta tag i det. Men det kommer ett imorgon imorgon också.

Fan vet, men det känns mer och mer som nu eller aldrig, så i morgon tar jag tag i det.

Jag har följt din resa här inne på forumet. Jag tror vi startade våra trådar ungefär samtidigt. Jag har ofta kunnat identifiera mig själv i dina inlägg. Vi verkar tänka i samma banor. Jag är grymt imponerad av att du lyckats så bra på din resa. Själv har jag lyckats dra ner konsumtionen rejält men inte lyckats bli helvit. Jag har inte läst om några misslyckanden från din sida. Du bestämde dig att bli helvit och lyckades. Ett stort grattis får du från mig.
/Mrx

I början av min nykterhet visste jag inte riktigt vad som dolde sig under den våta yllefilten alkohol. Lite i taget kom saker i dagern. En del saker var lätt åtgärdade, eller avfärdade som icke-problem. Annat tog större plats i nykterheten och det kliade i fingrarna att ta itu med det. Sen kom lugnet seglande. Det stora lugnet, vardagslunken. Och jag fick mer distans till ”eländet”. Var det så eländigt egentligen? Alla har vi våra avigsidor att släpa runt på liksom.

Jag har nog landat i att det inte är så bråttom. Så länge jag väljer att se avigsidorna för vad de är så tror jag att jag har sinnet öppet för eventuella lösningar när tiden är mogen, om den blir mogen. Så länge jag känner ett lugn inom mig får allt bli som det blir. Det är inte hur man har det som är avgörande, utan hur man tar det.

Stort tack för att du delar med dig av dina tankar och grattis i förskott till 1000 nyktra dagar!

Kram ?

Ja det kanske inte är så bråttom. Men det skaver väl en aning att jag inte lyckats förändra grundproblemet som består i grubblande. Dock är det ju delvis bättre av sig självt när alkoholen inte är med i bilden och lägger sin våta filt över allt.
Jag tror mig behöva jobba mer med acceptans det är väl så långt jag kommit. Men i morgon. Nån morgon i all fall.

Ta hand om er!

Mycket bra jobbat..Vissa av oss kommer aldrig att komma underfund med oss själva..Varför vi gör si eller så..Andra av oss känner sig själva (självkännedom) redan som barn..Dom behöver aldrig ”hitta sig själva” ..Tror det handlar mycket om uppväxten, och vad man får för stöd i att växa psykiskt..Även att en förälder ”matchar” med något barn, men kan ha svårt att nå ett annat barn..Har man då en, eller ännu värre två föräldrar som är upptagna av sig själva av olika orsaker, som omogenhet, missbruk, psykiska besvär, eller ovilja att vara förälder, då blir uppväxandet jobbigt..Du funderar på Iron Will varför du blev beroende? Förmodligen gener, och eller dåliga vanor, psykiskt dåligt mående? Börja skriv ner viktiga saker om din barndom och bakgrund, så kanske det klarnar..Skulle väl egentligen inte bre ut mig i din tråd..Men glad att se dina ilägg, så fick fart på mitt eget skrivande..?..Kram..