Hel

Så klart, Se klart!
Nog kan jag gräva fram hantering av trotsiga barn och ja, varför inte använda mig av den erfarenheten på mig själv, ingen dum ide. Var ju också det Andra halvlek skrev i sitt inlägg. Man måste skydda dem som inte förstår sitt eget bästa, annars går det illa.
Mina val - mitt liv. Kan inte skylla på någon annan, det är jag som bestämmer vilken väg jag ska ta.
Sittta här och tycka synd om mig själv, älta gamla oförrätter hjälper mig inte att ändra riktning.
Gick ut i skogen med en vän, plockade lite blåbär och kantareller och blev nöjd och glad.

Hel

Jag orkar inte smyga, gömma, skämmas och ljuga.
"Nej! Allt är inte bra, jag mår skit, jag måste ha vin för att orka vara, göra, jag mår skit och jag skäms över att vara en alkis....."säger jag ju inte när någon undrar hur jag mår.
Och jag förbannar mig själv som trots allt jag vet om alkoholens skadeverkningar både fysiskt och psykiskt fortsätter med detta gift som en mirakelmedicin mot mina problem.
Är jag då helt dum i huvet.?
Dock har jag tagit ett klokt beslut som innebär en helnykter oktober, mitt första delmål. Inne på dag 5 . Varit ledsen, gråtit men envist beslutsam motat bort alla tankar på vin.
Nu är det äntligen lugnt .

Hel

Började dagen med långfrukost och korordslösning. Men lite låg. Tvingar mig upp ur soffan och tar mig an tvättberget , badrummet och tusen utspridda prylar i köket ,dammsuger .
Lång skogspromenad med lånad hund, väljer otrampad mark för större utmaningar, kräver mer av min uppmärksamhet.
På hemvägen tänker jag att om jag hade så skulle jag korka upp en flaska nu. Tycker det är skönt att jag inte har. " leave your shame behind you" läste jag någonstans häromdagen och de orden dök upp Precis så! lämna vinet skammen skulden förnekelsen och se bara framåt.Såg för min inre syn hur jag packade ner vinet och känslorna i en ful gammal sliten ryggsäck, blå med ett rött märke på ( var den nu kom ifrån ), lämnade den mitt på stigen och fortsatte, faktiskt med en lättare känsla i kroppen.
Det är sånt jag får hålla på med. Visualisera. Funkade ju iaf idag.
Tack Andrahalvlek för pepp?

Hel

Om jag bara kunde bli kvitt känslan av meningslöshet.
Jag gör saker bara för att göra något inte för att jag vill eller tycker det är kul. Har liksom tappat glädjen. Jo, det händer, ögonblick, stunder av tillfredsställelse och glädje men på det stora hela tycker jag att livet blivit rätt trist efter det att jag slutade jobba.
Därför har jag druckit. Därför måste jag låta bli.
Jag kan inte vara nöjd över det jag gör, borde mer. Men det självförakt jag supit mig till tar väl ett tag att jobba bort så jag har för avsikt att hålla mig nykter framöver.

Hel

Det finns människor som behöver mig likväl som jag behöver dem, bara jag öppnar upp och släpper in. Lämnar den mörka egogrottan där föraktet och bitterheten håller på att kväva mig. Gör mig blind för omvärlden.
Idag kliver jag upp med en positivt inställning till livet. Känns mycket bättre så.

Hel

och livet har återvänt. Puh! Flera fina möten och samtal med människor jag tycker om.
Är så tacksam för det. För en av dem har jag redan tidigare pratat om mina alkoholproblem så hon vet
Nu vill jag stanna i det här lugnet en tid. Försöka få till vardagen med lite rutiner igen med yoga och meditation. Inte ha för stora krav, varken på mig själv eller omgivningen.
Bara vara och vara nöjd med det.
Ser att många här gör "måbra- listor", ska försöka mig på det också någon dag.

Hel

Hade lite svårt att komma igång med dagen. Vaknat ovanligt många gånger i natt, drömt en massa. Rörigt i huve't. Seg. Men efter ett uppiggande telefonsamtal lättade det.
Bestämde mig för att göra en lista på 3 saker jag skulle göra idag. Punkt ett strulade och hur jag än försökte fick jag inte till det, inspirationen tröt. Jag lagade mat istället, linssoppa, en sallad med bla. mina egenodlade tomater, rostade frön och citronolivolja. Mums.
Så ringer telefonen " kom hit så går vi ut och plockar svamp". Blev inte jättemycket svamp idag men det räckte till en svamppaj till middag och en påse i frysen. Och jag fick en härlig skogspromenad med mina vänner.
Bockade av på listan sen . Bra så.
Känner efter om jag är sugen på vin men det är jag inte. Yes! Skön känsla.
Tack Jullan och Se klart för pepp och kramar. ?

Nykterheten är lite som ett sorgearbete. I början är det nattsvart, men efterhand kommer glimtar av hopp. En bra dag, en bra dag till - och sen nattsvart igen. Så håller det på ett tag, men sakta men säkert blir de bra dagarna fler än de dåliga.

Med tiden blir man också duktigare på att hantera de nattsvarta dagarna. Mest handlar det om acceptans. This to shall pass.

Och precis som med sorgearbete så ska det nog gå ett år innan man blir mer tillfreds. Man ska genomgå alla årstider, traditioner och situationer utan det man sörjer.

Jag har sorgen efter min älskade hund i färskt minne och likheterna mellan sorgearbete och nykterhetsresan är enormt stora. Tycker jag.

Jag kan idag minnas allt fint vi gjorde ihop utan att bli ledsen. Men det var då, och det går aldrig att få tillbaka.

Jag skulle miljoner gånger hellre få tillbaka min hund i mitt liv än alkoholen om jag fick välja, men det får jag inte - så jag får avstå från båda delar.

Kram ?

Hel

och jag har inte druckit en droppe på hela tiden. Ganska fantastiskt om jag får säga det själv.
Den här veckan har jag också känt mig lugnare, gladare. Har bättre kontroll över humöret, irriterar mig inte lika mycket som förut på småsaker som går fel eller på folk som tycker och kan och vet bäst. Det är så himla skönt.
Jag har tagit tag i saker och ting, bara gör det som ska göras.
Kan absolut sakna den där belöningen i form av ett glas vin ( som aldrig bara blev ett ) men det är bara en tanke som automatiskt dyker upp efter slutfört arbete. Jag är inte sugen. Vill inte ha. Jag berömmer mig själv istället " blev ju bra det här, bra jobbat " Har inget behov av att byta ut vinet mot något annat som belöning.
Men det här är bara början, många utmaningar väntar framöver precis som du skrev Andrahalvlek, alla situationer, traditioner och årstider som jag ska ta mig igenom utan mitt älskade vin.
Men det blir för stort att tänka på allt det nu.
Laddar för kommande vecka som jag får ta dag för dag men vara lite extra på min vakt, beredd på anfall. Vet sen tidigare att tredje veckan brukar bli jobbig.

Tack för kloka och tankeväckande ord Andrahalvlek och din hälsning Torn ?

Hej! Jag tycker det ser ut som du är på helt rätt väg nu. Tänker och gör rätt, den här gången fixar du det!
Du har kommit till en punkt där du har fått nog, verkligen vill bli kvitt alkoholen, och har bestämt dig för
att klara det. Jag hejar och håller tummarna för dig, du har allt att vinna och inget att förlora.

Grattis till dag 14 och bra jobbat! ?

Hel

Ja det känns som jag har en helt annan inställning den här gången, tror mer på mig själv och min förmåga att tackla problemen som dyker upp. Är fast besluten och också helt övertygad om att jag kommer att hålla mig nykter oktober ut som är mitt första mål. Börjar redan nu att tänka på att sätta ett nytt mål för november.
Om idag hade varit en dag för 3 veckor sen hade jag garanterat åkt och köpt vin. Irriterad på min man som inte kan göra det jag bett om i veckor och som faktiskt även borde ligga i hans intresse att få avklarat. Det måste bara göras. Tänker att nu skiter jag i allt. Varför är det bara jag som ska se till att allt funkar, åker och köper vin. Var inte sugen direkt men tanken är så djupt rotad, ett så invant beteende att "lösa" problem vad det än är. Ja gör det då, sa jag till mig själv. Köp vin och häll i dig så du får en stunds "frid" . Men sen då hur mår du sen? Och är problemet löst? Det kommer bara leda till att du återigen hamnar där du inte vill vara. Och DET vill du inte!
Vi har pratat om saken, han har lovat att ta tag i det. ( nåja...inte första gången iofs. )
Och jag kan, mycket nöjd, pricka av ännu en en nykter dag .

Hel

Efter 3 veckors nykterhet mår jag så bra. .
Bättre kondition och uthållighet, såväl fysiskt som mentalt. Lust och energi till att göra saker. Är mer närvarande i det jag gör, känner äkta glädje och tillfredsställelse efter avklarat projekt, nöjd, tacksam.
Inga sug efter vin, otroligt nog. Bara tankar som jag låter flyga förbi, kan även känna en saknad och att det är lite trist men ärligt, hur kul var det egentligen?
Jag väljer att inte fastna i negativt tänkande, ältande. Bryter innan jag grottar ner mig i den gråa sörjan av elände igen. Tar fram en stickning, bakar, läser, lyssnar på ljudbok, städar, lagar mat,vad som helst som tvingar mig att tänka på annat.
Mannen i huset åkte till bolaget i fredags och undrade om jag ville ha vin. Tänk att han måste fråga fast han vet att jag inte ska ha! Gjorde ingen stor grej av det, sa bara nej.
Nu fortsätter jag med nyvunnet mod, lätta steg och en känsla av frihet in i vecka 4

"Just idag är jag stark Just idag mår jag bra Jag förs framåt av kraftiga vindar Jag har tron på mig själv vid min sida Jag har väntat så länge på just den här dan Och det är skönt när den äntligen kommer "

Det känns absolut som du är på rätt väg, att nu är det dags liksom! Klokt att inte älta det som varit för mycket utan att istället fokusera på fördelarna med nykterheten. För varje dag blir du starkare och starkare.

Kram ?

Hel

Är ingen bra kombination.
När jag är deprimerad har jag ingen ork att ta tag i problem, eller visa omtanke varken till mig själv och andra . Jag bryr mig inte. Allt är meningslöst. Och jag har fyllt på meningslösheten, verkligen gött den med vin.
Det skrämmer mig nu när jag efter 4 veckors nykterhet kan se tillbaka på hur det var. Hur jag själv har bidragit till jag att mår som jag mår. Såväl fysiskt som psykiskt
Idag har ångesten slagit klorna i mig. Jag försöker andas. Djupt. In och ut...
Någon längtan att döva den med vin finns inte. Tack och lov ?

Jag har diagnos kronisk depression, den kommer i skov. Tänk att jag inte förstod tidigare att det var alkoholen som var orsaken till depressionen.

Varför har ingen läkare frågat mig om det? Hur kunde de bara acceptera mitt svar ”jag dricker måttligt”? Fast det förstås var en lögn.

Kram ?