Hej.
Det känns som om halva landet har utmaningar gällande alkohol ... ? Har några omkring mig som kämpar med det, pojkvän och vänner.

Jag har börjat uppleva att de har ett ökat bekräftelsebehov. De Säger ofta, speciellt i onyktert tillstånd, att jag inte bekräftar dem, att jag inte säger eller visar det. Jag Tycker däremot själv att jag gör det, att jag vrider ut och in på mig själv för att visa det.

Jag upplever att det är ett test för att kolla att jag finns kvar för dem. Att jag inte försvinner. Och att med ökade problem så kan självkänsla minska och bekräftelsebehovet öka. En tanke bara ... ? Att man som beroende ofta måste ha bekräftelse.

Eller är jag helt ute och cyklar? ?

?

En beroende tycker nästan alltid att allt är någon annans fel, och visst behöver de ofta mycket bekräftelse. Men problemet ligger inte hos dig. De måste ansvara för sitt eget liv, oavsett hur mycket hejarop de får. I grunden handlar bekräftelse nästan alltid om bristande självkänsla. Och bristande självkänsla är ju också en anledning till att dricka.

Kram ?

HerrÅgren

Det stämmer, Tröttiz. Jag har en del erfarenhet av att vara sådan själv.

Vad jag har förstått beror det på att drogen alkohol påverkar signalsubstanser i hjärnan, bl.a. dopamin. Ungefär som kokain och andra droger. Vi som brukar dricka för mycket får avtändningar av alkohol. Det yttrar sig först i bakfylla, sen i att känna sig låg, eventuellt med mild ångest. Det blir värre ångest och andra abstinensbesvär ju mer och ju oftare det dricks. En del som dricker för ofta kan få problem med ångest även när de är påverkade, t.ex. om det känner skam över sitt drickande. När någon känner sig låg, ökar behovet av att bli omhändertagen, att få tröst och bekräftelse.

Om detta sämre mående är ett återkommande problem kan det vara läge att prata med personen om det. Förklara att det beror på alkoholen. Om någon har hamnat i detta så att det är väldigt påtagligt, är det bäst att sluta dricka helt eller dra ner på intaget (vilket är svårt för oss som en gång har börjat dricka för mycket och för ofta). Fortsätter personen att dricka på samma sätt, finns det stor risk för att problemet förvärras och att alkoholism utvecklas.

Jag är glad över att jag har insett det här nu och bromsar mig själv innan det blir värre. Jag har lovat att vara nykter i 3 månader. Jag vill se vad det gör med mig. Då jag bl.a. i detta forumet läst att många mår mycket bättre av det. Jag mår redan lite bättre efter att jag bestämde mig. Lycka till!

Tack för klara svar, HerrÅgren och Andrahalvlek. Då förstår jag lite mer. I och med att man lever i olika "världar" så är det ju nära till missförstånd tänker jag, och dem önskar jag undvika ...

Sköt om er.
?