Hej!
Jag vet inte vart jag ska börja.. Har sedan den tidiga alkoholdebuten alltid haft problem med att sluta dricka i tid. Det blir alltid för mycket - får alltid minnesluckor, gör alltid saker som jag egentligen inte varken vill eller tycker är okej enligt mina värderingar. Det är som att allt mitt konsekvenstänk försvinner och att jag blir någon helt annan. Jag är egentligen kärleksfull, lojal, pålitlig, omtänksam.. När jag dricker försvinner allt det där och jag är som en helt omdömeslös person som gör saker som gör både mig och andra illa.
Jag har som aldrig riktigt vågat prata om det här. Jag har för det mesta dolt det, ljugit, försökt låtsas som att det aldrig hänt. Men verkligheten kommer ikapp och samvetet äter upp mig.
Det som har varit det absolut värsta var att min relation gick i kras. Jag kände som att jag levde ett dubbelliv. Han visste inte om hur illa det var. Och jag försökte hålla masken.
Jag blev gravid men förlorade barnet pga. jag ovetandes om detta hade druckit sådana enorma mängder alkohol.
Därefter distanserade jag mig ytterligare från min partner och till sist bröt jag ihop och bröt upp med honom.
Det är flera år sedan men det gör så himla ont fortfarande. Jag älskar honom fortfarande.
Ja... Som ni ser är allt en ända röra. Och det är tydligt att mycket rotar sig i de beslut jag tagit när jag varit alkoholpåverkad. Jag har fattat beslutet att förändra mitt drickande men allra helst skulle jag bara vilja sluta..
Finns det någon som känner igen sig?

God kväll på dig,

Jag lovar dig, du är inte ensam. Jag har nyligen brutit med min senaste tjej och inser efter en tids nykterhet att det beror mycket på att jag förträngt mycket känslor p.g.a. alkoholen. Jag har också insett att jag inte klarar av att dricka alls, jag kan aldrig lita på att jag inte kommer bli för full igen. Det har aldrig slagit fel. Tagit nån nykter helg ibland och haft en massa regler för hur jag får dricka. Men rätt vad det är så bjuder någon på sprit, jag har inte ätit ordentligt, haft en tuff vecka. You name it! Litar du på dig själv?

Jag har också haft ett otroligt stigma i den här frågan och sett till att hålla det för mig själv och min (nu fd) partner. Efter att vi bröt upp och jag varit nykter en tid så har jag börjat prata med både vänner och familj om mina alkoholproblem, det kanske du också kan göra på sikt. Jag rekommenderar dig att ta en dag i taget, fast med målet att vara nykter i tre månader först! Och skriva och reflektera i den här tråden! Kanske även prata med alkohollinjen eller en psykolog? De är proffs och vet hur man borde hantera såna här situationer :)

Du bestämmer, inte alkoholen :)

Västligvind

Hej lilla björken ?

Du är på rätt ställe, vi alla har varit i din sits. Jag ställer också till det något fruktansvärt för mig när jag dricker. Försökt vara nykter och ramlat på vägen.

I min tråd, Jag har problem, kan du läsa det mesta.

Jag är nynykter (igen) och inne på min 26 dag. Det blir bättre. Och det blir lättare.

Vi är många här som lyssnar och finns till.
Skriv i tråden som en dagbok så blir du av med den värsta ångesten.

Kram

Bullret och Västligvind, tack snälla för att ni besvarar och delar med er. Från att jag har lidit i det tysta så känns det plötsligt bara så mycket lättare att få svar och stöd.
Jag ska ta till vara på rådet att vara nykter iallafall 3 månader till att börja med. Jag har svårt att avstå i sociala situationer och svårt att bara ta ett glas.. Just nu orkar jag inte delta i sådana aktiviteter för jag är rädd att jag inte ska kunna stå emot och jag vill så gärna klara mig ur det här. Jag orkar inte vänta på att livet ska bli bättre av sig självt längre, jag inser att jag måste göra en förändring. Länge har jag gått i förnekelse.
Det är så skönt att få läsa era trådar och inse att det går att ta sig ur och ta sig framåt.

Välkommen hit, vad bra det låter att du vill förändra ditt liv. Det kommer du lyckas med. Lite jobb har du framför dig, så försök att ta en dag i taget och älta inte för mycket gammalt. Härinne har vi nog alla ställt till det i ruset, mer än en gång.... kram Jullan

Ja, vi kämpar tillsammans här inne i forumet. Det är i slutändan bara du själv som kan bestämma om du ska dricka eller inte, men jag anser att man får mycket pepp och det ökar chansen att man klarar det den här gången :)

frågar om det finns hopp ?

Svaret är helt klart JA !!!!

När jag gjorde min behandling så var där en man i 70-årsåldern, helt utan familj, som hade bestämt sig för att dö nykter. Han hade supit i stort sett hela sitt liv och jobbat som sjöman utan en tanke på familj. Hans familj fanns i flaskan. Noviser som vi andra var i den nyktra världen fattade inte varför han valde en behandling när han iaf hade så kort tid kvar att leva :-O Idag förstår jag hans insikt helt och fullt.

Fortsätt skriv och läs här på forumet för det hjälper så mycket mer än man kan tro.

Välkommen !

God morgon!
Jag vill bara skriva först ett stort tack till er. Sen jag skrev och ni har kommenterat känner jag mig väldigt lättad, det känns som en stor tyngd fallit från bröstet. Det är så otroligt skönt och betryggande att veta att jag inte är ensam i det här. Tack! <3
Många timmar nu som jag suttit och läst igenom era trådar och andras. Det är verkligen ett enormt stöd i den här kampen att få läsa om andras upplevelser och tankar.

Igår så var jag på social tillställning med alkohol. Jag drack inte en enda droppe och kanske vågade jag göra så främst på att det fanns en annan person där som inte heller gjorde det, även om det inte var av samma anledning.
Men innan jag kom dit hade jag sån ångest. Kände mig nervös över hur jag skulle kunna klara av att vara i ett sådant sammanhang utan vinflaskan. Nervositet övergick till ångest och paranoia - hur skulle de andra tänka om mig? Kommer dom tycka jag är tråkig eller märkvärdig som inte kan dricka ens ett glas? Sen blev det frustration över varför jag inte bara kan dricka som alla andra? Alla andra verkar ju klara hur bra som helst och må bra efteråt? Vad är det för fel på mig? Hur svårt kan det vara?
Jag drack iallafall inte. Och idag är jag så lugn och glad. Orkade stiga upp tidigt, orkar ta mig för dagen och göra saker, kommer ihåg allting jag sagt, vet att jag inte gjort bort mig..
Satte upp som mål att jag får dricka 3 glas på ett tillfälle max 2 gånger i månaden men jag känner redan nu att jag inte kommer att klara det. Det känns nog lättare att bara avstå. Så många gånger som jag försökt kontrollera men det går ju inte!! Ett glas blir alltid 10..
Jag hoppas ni alla har fått en jättefin start på en vit helg med mycket energi och medvetenhet! <3

Jag har försökt att reglera mitt drickande i många år. Funkar aldrig i längden. Det är tusen gånger lättare att avstå helt än att dricka lite. Då slipper man alla de inre diskussionerna om när och hur, det är bara nej som gäller. End of discussion liksom.

Välkommen hit!

Kram ? (8+ månader nykter)

HerrÅgren

Och välkommen hit. Vi är många här i liknande situationer. Jag har varit nykter nu i en vecka och trivs bättre med livet än på länge. Jag brukade dricka 1-3 ggr/v och oftast för mycket, 10 öl eller mer. Gjort bort mig massor med gånger. Tröttnat på mig själv nu och tänker vara nykter resten av året.
Kolla upp Stop Drinking Expert på Youtube, jag fick en del inspiration där själv i veckan som gick. ?

Hade missat det! Välkommen hit, det finns allting hopp och råd. Slutar du dricka ska du också se att livet klarnar på många punkter, men ge det lite tid och framförallt tålamod.
Min nästa ”månadsdag” är 10 månader vilket är smått overkligt kan jag lova.
En dag i taget har varit min strategi, parallellet med ett första löfte om tre månader.
Så småningom har jag landat i och förstått att jag inte ska dricka alls. Numera är det också så att jag inte vill dricka. Det är en stor lättnad!
Kram i höstlöven ?

Andrahalvlek - hej och tack!! Jag börjar verkligen bli enig inom mig själv om att sluta dricka helt är den bästa lösningen! Det känns som när jag läser på era olika forum att det är det som fungerar bäst också för de flesta. Jag tror det var i din tråd jag läste kring att "samla på nyktra erfarenheter"? vilket verkligen fick mig att fundera lite! Jag har nog själv byggt upp sådana konstiga tankar kring nykterhet och rädsla kring att vara nykter i sociala sammanhang. En erfarenhet i taget ska jag försöka tänka nu så jag blir självsäkrare i mitt nyktra jag! Det var väldigt klokt och inspirerande sagt!<3

HerrÅgren - ja jag känner verkligen igen mig! Vill också hålla mig nykter resten av året. Tuffaste utmaningen känns som jul och nyår.. Tack för tipset, behöver all kunskap jag kan få känner jag! Ser fram emot att få känna livet klarna och självkänslan återvända! Tack <3

Se klart - WOW! 10 månader känns som en evighet! Grattis! Jag ska verkligen ta till mig av en dag i taget-tänket. Känns som det lätt blir lite ångestladdat när man tänker på längre fram. Lättare att ta sig igenom nästa 24h. Att kunna komma till att man faktiskt inte vill dricka, inte bara "inte får dricka".. Den känslan längtar jag efter. Tack för goda råd och kram <3

2 veckor sedan jag drack senast. 12 dagar sedan jag bestämde mig för att inte dricka mer.
Jag känner mig blandad i känslorna. Bara för jag försöker bestämma mig (har väl bestämt mig men vågar inte riktigt sätta en definitiv stämpel... konstigt) så har jag börjat tänka mycket på alkohol. Jag har inga problem med att vara nykter under vardagar. Dricker enbart på helgen men då i så stora mängder. Igår kväll var jag bara hemma, lagade mat, tog det lugnt, men kunde inte sluta tänka på ett glas rödvin. Kan det vara pga man har förbud? Känns som jag inte brukar tänka såhär när jag "får" dricka?
Är iallafall tacksam för alkoholhjälpen och forumen. Känns som en sån där äkta bästa vän som stöttar en och inte dömer.
Nu ut på dagsljus-promenad i frisk höstluft. Hade ALDRIG skett om jag druckit alkohol igår. Då hade jag legat apatisk i sängen till kvällstid. Det känns som man liksom upptäcker livets alla fördelar lite på nytt när man är nykter! Lär om lär rätt liksom!
Hoppas ni alla har en jättefin helg. Jag tackar och värms av erat stöd och respons. <3

Vänta med att ta beslut om aldrig mer.
Du blir bara stressad av det och det kan trigga suget.
Börja med 3 månader helt utan A och lova dig själv att inte fundera på vad som ska ske därefter förrän den dagen är kommen.
Med 3 månaders nykterhet i bagaget tror jag man är mer lämpad till att ta beslut och det gäller alla beslut inte bara de som gäller A.
Jättebra jobbat med 14 dagar.?
Nu blir det bara lättare
Kram⚘

Suget är inte farligt, det är helt naturligt. Ju längre tid det går desto tystare och mer sällan kommer det. Bli inte rädd för suget, tänk mer ”jaha, här kommer du. Varsågod och passera ut genom den dörren.”

Suget lyfter aldrig glaset till din mun. Du bestämmer.

Kram ?

För motivation stöd och goda råd Kaye och Andrahalvlek.
Jag försöker verkligen hålla tankarna i schack och inte oroa mig för mycket för framtiden, endast idag. Min tankesätt sviktar dock ganska mycket, jag tänker typ att ”nog kan jag klara av att dricka i säkra miljöer” men faktum kvarstår att jag oavsett om jag skulle dricka endast ett par tre glas får minnesluckor och mår fruktansvärt dagen efter. Det räcker med ett glas vin för att jag ska känna mig slö. Jag försöker avskräcka mig själv med dessa fakta.
Försöker lägga in mer träning i mitt liv! Försöker också jobba på att få in någon annan hobby i mitt liv. Roligt att faktiskt få utvecklas och bygga upp mig själv till mer än en helgsupare och trött vardagsjobbare! Vill bli frisk, stark, en morgonmänniska!!! Vill bli hälsosam, glad, lugn och stabil. En dag i taget men lite starkare blir man väl för var dag!
Hoppas du som läser mår bra och har fått en bra start på veckan. <3

Hej Gulabjörklöv (älskar ditt alias)
Vill bara hälsa dig välkommen och säga att det är jättebra att du skriver ned dina tankar och funderingar här i din tråd. Jag har också en tråd som jag skriver i. Där har jag sett mina framsteg och även noterat att jag under perioden ändrat uppfattning om mitt drickande.
Så fortsätt skriv i din tråd och läs den emellanåt. Och fortsätt läsa i andras trådar. Det finns många här som skriver så klokt.
Ha det fint :-)

Oroa dej inte så mycket över dina tankar på alkohol. De hör till då man tagit detta beslut. Som andra säger, sug kommer och går, det kan inte tvinga dej att dricka. Låt det passera bara. Det blir lättare med tiden, jag lovar. Alla vi som är här har liknande historier. Konsekvenserna av drickandet har lett oss hit. Det faktum att vi sökt upp alkoholhjälpen säger att vi insett att vi har problem och vill ändra på det. Ett starkt beslut. Håll fast vid att du ska vara nykter i alla fall tre månader. Låt det inte vara förhandlingsbart så behöver du inte fundera på om ett glas kunde vara ok. En dag i tagen så här i början. Själv är jag nykter sen över åtta år tillbaka så jag kan lova dej att det går. Fokusera på vinsterna med nykterheten istället för vad du ”missar”. Friheten, stoltheten över att ha kontroll. Det blir snart lättare och så småningom självklart. Du kan också, det är jag säker på.