..

Det finns ingen alkoholsubstans som kan intas i kontrollerade mängder om vi en gång fått in beroendet i vår hjärna..Beroendet är livslångt..Åh vad kul att ni fina förebilder både Santorini och Pi är inne och skriver..Kramar..???

har så rätt miss lyckad ! En oerhört viktigt kunskap som spar liv !

I min "grundutbildning" ingick att lära mig AA's (då) 5 deviser......och att lära mig att använda dem !!!

Ta det lugnt
En sak i sänder
Det viktigaste först
Gör det enkelt
Lev och låt leva

Jag betade av den ena efter den andra och livet blev så mycket enklare när jag kunde använda dem. Tex så hade jag svårigheter med "Ta det lugnt" och fick rådet att alltid ställa mig i den längsta kön för att lära mig att jag egentligen inte har så förbannat bråttom jämt.

Den 3e punkten "Det viktigaste först" trodde jag från början var att prioritera olika materiella handlingar alltså att planlägga allt jag skulle göra. Sen var det en klok man som sa "Gör det enkelt" och se till att DU är det viktigaste du har och du ska sätta det först. Javisst.....jag är ju den viktigaste personen i mitt liv !! Sköter jag inte om mig själv så rasar allt annat.

Det som jag ofta slirade på i början var "Lev och låt leva". Som nynykter ska jag ju hjälpa alla andra med problem och det är så lätt att kasta sig in i andras liv och styra och ställa. Om jag går all-in så tappar jag ju bort mig själv och riskerar att dras med i deras ras.......alltså.....lära mig sätta gränser. Men jag tycker fortfarande att det är sorgligt när jag ser den enorma påhittigheten hos folk som inte vill sluta dricka utan ska envisas med förstöra sitt liv
genom olika konstiga upplägga för att kunna ljuga för sig själv. De lurar ju ingen annan än sig själv. Men idag vet jag att jag inte kan påverka utan beslutet om en förändring måste komma från dem själva.

Som den late person jag är så har ju devisen "En sak i sänder" suttit som en smäck :-))) Behöver nog inte utveckla det :-)))

För övrigt tycker jag att den nya layouten är piss !! Inte minst denna sorgkant som omgärdar mitt inlägg nu......det gör att det känns som en dödsruna.

det finns nåt trams som heter så och inte är förankrat i verkligheten. Alla dessa understrykningar gör det väldigt svårläst för mig. Och sorgkanten när jag skriver ett inlägg är just bara....sorglig.

har ju uppfattningen att om man varit nykter en tid så är faran över.

Det stämmer inte.

Ibland dyker tankar upp hos mig under vissa, ibland konstiga, situationer att det skulle sitta fint med en riktigt cigg (Players, utan filter, finns i Åskbollen :-) ) (John Silver utan filter var reserven ! Jag var tvungen att googla om den finns kvar !) och en stadig grogg ! En grogg alltså........inte som på slutet några stadiga klunkar direkt ur flaskan.

2 ggr nu den senaste tiden när det varit dagsregn har tankarna kommit till mig. Sitter skönt under ett tak och låter tankarna flöda fritt och mår rätt bra och kollar in busvädret. Det var ju snubblande nära att jag förlorade mitt hem och om jag hade överlevt såhär långt så hade jag knappast suttit under ett tak i mitt eget ägandes hus.

Nej, jag lever inte farligt med mina tankar för idag kan jag handskas med dem. Och det är utan nån som helst tvekan att alkoholen och jag stundtals har haft ett riktigt bra och skojigt liv innan den tog över hela mitt liv. Och gjorde mig till ett vrak. Så jag har en väldig respekt för giftet jag har hällt i mig i så många år och jag ser till att alltid hålla mig uppdaterad över hur det en gång var när jag mådde som allra sämst. Söndagsmornar när jag skulle ha startsupen och den kom upp i raketfart och hamnade, i bästa fall, i toaletten, och jag nästan grät för att ha förlorat en sup, har jag alltid i friskt minne. Jag kom sen på att om jag grundade med några klunkar starköl så stannade supen kvar. Ett tips jag bjuder på......

Annars är hösten för mig en dyster årstid och numera har vi ju ingen vinter så hösten kväver mig i nästan 6 månader. Och den här säsongen kan jag väl bara glömma att åka till ett land med värme och sol. Jag är en ljusmänniska och får nog börja köra med en ljuslampa för att ha en chans att komma ur det här med förståndet i behåll. Med stigande ålder så krymper ju mina framtidsplaner och jag har på senare år betat av min bucketlist så jag har inga självklara mål att se fram emot. Och mata duvor sittandes på en parkbänk är inte min grej.

Jag tänker iaf inte dricka idag utan gå ut och jobba lite med sånt jag skjutit på.

Låt bli spriten hörrni !

En sådan skulle jag också ha! Mår riktigt dåligt av mörkret. Riktigt ledsen blir jag när jag läser om hur illa det var på slutet för din del med drickandet. Tack och lov att du tog dig ur det ??

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

några timmar var Berra äldre än jag under forumets cirkus :-)))
Kul att nån är beredd att ta över pensionärsrollen :-)))

Du talar i tungor, jag fattar nada.
Jag har minst sex år kvar innan jag kan mantla den rollen, på heltid.
Då ska jag bli tidsmiljonär, och det känns långt borta, tyvärr.

Hej Mulletanten, long time, no see!

Berra

blev ju helt snurrigt pga av tappad modul vid uppdatering (vilket kanske skulle upplysas om av admin ?) och då stod det att du hade längre tid på forumet än vad jag har :-))

Och om du tror att du får obegränsat med tid som pensionär så har du fel !!! Jag fattar inte hur jag hade tid att jobba ??? Om man frågar nån pensionär om man ska göra nåt tillsammans så åker almanackan fram direkt och det beror INTE på att man måste skriva ner allt pga demens :-)))

Tiden går så fort så du är snart en del av oss grå :-))

jag fick en riktig flashback idag när jag läste om att Systembolaget fyller 65 år !

Som jag skrivit så många gånger tidigare så var sällskapet med alkoholen väldigt kul och skönt från början innan den lite listigt tog över mitt liv. Jag hade provat några gånger att "köpa ut" själv innan jag fyllde 18 och det funkade ibland, det blev ju liksom en sport det där :-)) Och lyckan blev total när jag på min myndighetsdag gick in på bolaget och jag fick visa mitt leg :-)) Expediten tittade forskande på mig som om jag fuskade.....

Men min tid hos bolaget var rätt sällsynt fram till nånstans 25-30 år då det blev mer frekvent. Men det var nåt visst med att gå fram till disken och beställa vad man skulle ha och i takt med att alkoholismen stärkte sitt grepp om mig blev det mer och mer skämsigt att gå fram. För att inte tala om att skramla in med tomglas till deras automat.
Det blev ju bättre med självplocket men nog fan satt samma kassörska där varje gång. Även om jag valde en kö med en ny kassörska så nog bytte de innan jag kom fram :-(( Sen började x'et att jobba en dag i veckan på....häpp...just det...Bolaget så min "runda" hos olika bolag krympte rätt ordentligt.

Sen fick jag ett jobb där jag täckte in nästan hela mellansverige så inköpen blev ju lite enklare. Men även där lärde sig expediterna att känna igen mig. Det klassiska med att alkisen åker runt till olika bolag....Hade spriten sålts fritt i livsmedelshandeln hade jag helt klart inte överlevt. Jag har träffat många som varit stadig kund hos närmaste bensinstation där de köper folköl och de tycker ju också att det är jobbigt med samma expediter.

I artikeln jag läste om bolaget skrev de om en låt jag glömt ! Cornelius med "En halvböj blues" !!! Underbar låt och helt anpassad till mig fast jag väntade ju på uppföljaren "En helböj" :-))) Men låten är riktigt bra !! Och när begreppet halvböj kom blev det ju ett skämt på bolaget......kändes proffsigt att beställa en halvböj :-))
För er som inte vet : En halvböj låg i en transportbur under disken och var bolagets största säljare och på slutet min stående diet, dvs en kvarter Explorer. Ja, egentligen levde jag ju på en helböj den senare delen av alkislivet....

Det är rätt skönt att inte vara bakfull hörrni....

Att jag lånade storasysters leg och köpte på Systemet.
Var såååå nervös. Vi var inte ett dugg lika?
Åkte inte fast en enda gång. Tror inte det funkat idag.

Sonen som blev 18 nyss sa till mig när jag vägrade handla ut att det är ju jättesvårt att få tag på A.
YES ? (tänkte jag )

Ja ingen bakfylla denna fina söndag?

En kvarting Explorer har aldrig tillhört min diet, men jag minns ju tiden då man fick köa på bolaget och beställa över disk. Jag hade också några olika bolag som jag alternerade emellan. Minns också hur man nästan varje gång köade bakom någon som stank bakfylla lång väg. Jag blev alltid lika ledsen och tänkte ”hur lång tid har jag till det stadiet?”

Fy fan vad skönt att vi har lagt det där bakom oss.

Min ex-svärmor fyller 75 år och jag tänkte köpa en stor orkidé. Hennes son, mina barns pappa, tyckte jag skulle köpa vin istället. Jag är tveksam. Dels innebär det att jag måste gå till bolaget, vilket jag i och för sig klarar utan problem tror jag. Men dels är jag numer anti till att ge bort alkohol som present. Har inte bestämt mig än hur jag ska göra.

Kram ?

min åsikt är solklar !!!

Jag ger aldrig någonsin bort alkohol i nån form för jag vet hur det kan bli och jag vet inte hur det tas emot !

Vad sägs om en rejäl fruktkorg istället ?

Ni har rätt. Jag tycker så också. Blev lite ställd bara när han sa så. Jag ska gå till en delikatessbutik och köpa lite ostar och oliver och annat gott istället ?

Kram ?

blir jag så häpen över min hjärnas krokiga vägar :-O

Direkt på morgonen kom jag att tänka på denna ljuvliga reklam :

"- Du Perikles – ka' Du sige mig – hvornaar smager en Tuborg bedst?
- Hvergang!"

Och JAAAA ! Jag är kraftig motståndare till all sorts alkoholreklam !!! Men ibland har de överträffat sig själva !

Som den här : "Den er lumsk" Kommer ni ihåg ? Jag älskade den då när den kom :-)) Det var för ölen med namnet Dynamit. Och den var verkligen lömsk ! På den tiden var det ju inte alls vanligt med alkoholstark öl så det blev ju en ny erfarenhet. Och den gick inte att köpa i Sverige så den var ju ett givet val när man turade över.

Och på den tiden när kommersiell radio var förbjuden och man lyssnade på Radio Luxemburg och de hade reklam för Babycham och min lycka när jag sen hittade den i butiker utomlands och kunde köpa den !! Mitt minne är att den var ruggigt söt...De gjorde reklam för Maggi Cube också men det var ju inte lika kul.....

Guiness var ju också nåt som förekom flitigt i div media och jag gillade den. För övrigt den enda öl som jag vägrade att halsa direkt från flaskan, den ska avnjutas i glas ! Vet ni förresten att Guiness som exporteras kommer i form av frystorkat pulver och blandas med landets vatten men efter otaliga smakprover så det blir samma produkt.

Idag ser jag ingen alkoholreklam alls och det är ju jättebra för det är ju bevisat att det skadar.

Men sen tog alkoholen över mitt liv och allt gyllene skimmer tvärdog i takt med att baksmällan blev värre och värre.
Idag är jag otroligt glad för att jag hann sluta i tid innan jag kom till det riktiga vägvalet bårhus eller dårhus...

skar'u inte va' sån Andrahalvlek :-))) Elefantölen blev aldrig nån favorit hos mig heller men det berodde inte på alkoholstyrkan ! Har för mig att det var nåt i smaken som inte fungerade tillsammans med mina alkoholhärdade smaklökar ?

Senare i livet var ju inte smaken det jag litade på, bara styrkan på ölen. 3 <3 var favoriten ett tag men sen blev det bara den som hade mest promille...

du som varit nykter så länge kan väl börja leva normalt ? "

Ehhhh...va ??

"Ja det kan väl inte vara skoj att ständigt se andra dricka och du får bara titta på ?"

En sån person som resonerar på det sättet har inte en susning om vad ett nyktert liv innebär.
Det är totalt meningslöst att försöka förklara för hen att jag antagligen har många gånger roligare av att titta på fulla människor och att jag sen njuter av att se samma människor dagen efter ! Men ok...jag klarar inte en helkväll med helfulla, eller ens "salongsberusade", innan jag blir trött i hela huvudet av tjattret.

Mitt liv idag är så oändligt mycket bättre än när jag var aktiv alkis så ibland har jag svårt att tro det. Då är det bra att påminna sig på olika sätt bla genom att läsa här. Jag mår på alla sätt bättre idag och kan njuta fullt ut av alla mina sinnen som inte är bedövade med alkohol eller kemikalier.

Efter ett antal försök till att få hjälp att komma ur skiten så tog jag själv beslut om att åka på behandling. Jag är mycket väl medveten om att jag hade det så förspänt just då så jag kunde betala själv. Med tanke på vad Bolaget drar in på alkoholen så skulle en behandling, för de som verkligen vill, vara gratis. Men nu är det inte så och jag kastade mig ut i nåt jag inte hade en susning om vad det skulle leda till. Då ville jag ju att DE skulle fixa MIG och insåg inte alls att det är jag själv som måste göra jobbet, ingen annan kan "göra" mig nykter.

Med facit i handen så ser jag ju att jag gjorde det rätta utan att veta om det ! Jag bad om hjälp !!

Att ödmjukt böja på nacken och be om hjälp är det svåraste som finns men är också det viktigaste för en alkoholist.
Det är skillnaden på liv och död.

Den behandlingskostnaden är den i särklass bästa investering jag någonsin gjort !!

Och ja, jag har en längre nykterhet MEN min nykterhet är fortfarande en färskvara som jag måste vårda ömt. Jag har fortfarande bara en armlängd till det första glaset och jag vet att ett glas är för mycket medan hundra är för lite för mig.... Jag sköter om min nykterhet efter bästa förmåga och jag ser alltid till att prioritera mitt eget mående före allt annat. Jag har lärt mig att sätta gränser, ibland nästan brutalt, för att jag inte ska bli dränerad på energi.

Och just därför har jag ett sånt bra liv så jag njuter av att titta på de som dricker...till en viss gräns sen är det natta för mig :-) Och för mig är det ett väldigt normalt liv !

Sköt om er !!