Alltid skriva, oavsett utgång, är en viktig del i din tillfriskning. Jag hoppas att du blir positivt överraskad av KBT. Det är verkligen GÖRA - prova nytt, utvärdera, göra igen. Enligt mig bästa sättet att genomgå en förändringsprocess. Sakta med tomtesteg tar man sig FRAMÅT ❤️

Kram ?

Lördag gick inte heller så bra...men jag vet inte...vet inte om jag vågar tro...att jag ska fixa det här..eller rättare sagt...jag tror att jag kan fixa det..men vill inte ta för stora ord i min mun.

Men..det känns hoppfullt att få börja m KBT...och att få komma tillbaka för att ta leverprov...har bokat in den 18/12 för att ta prover. Ska ringa sömnmedicin i veckan som kommer för att få testa en ”sömnmaskin” samt boka tid psykolog.

Så gott det var att komma t gymet..och jag fixar det bra!

Så jag har alla möjligheter att få ett bättre liv????❤️

Imorgon ska min man och jag tillsammans med vår son och sambo gå ett femkilometers spår i närheten. Vi tar m termosen för att dricka en kopp kaffe efteråt☕️

Kram???

Och det gör vi många gånger innan vi hittar rätt. Du kommer att hitta din väg när tiden är mogen. Tack för att du är så ärlig och delar med dig av din resa. Min har varit rejält krokig och kanske blir det flera fall. Skönt att vi har forumet som stöd. Skickar styrkekramar

Nu är det väldigt mörkt...märks att man har vridit tillbaka klockan...och hos mig har det i princip regnat hela dagen. Var ute och gick 5 km med min man, son och hans sambo i förmiddags....först höll det upp och därefter kom regnet...var genomvåta när vi kom till bilen. Hade med oss kaffe men vi drack det i bilen. Har varit en dag då jag har sett flera avsnitt av Homeland. Känner mig lite nedstämd för min man sitter i köket och försöker hjälpa vår dotter med alla räkningar ..t Inkasso och Kronofogden...räntan hos Kronofogden är nästan 20%...det är ta mig sjutton inte klokt....å detta gör mig SÅ ledsen...men men en dag ska hon väl bli skuldfri men det är lång väg dit.

Idag är jag nykter...det är jag ju oftast på söndagar eftersom systemet är stängt...ibland kan det hända att jag köper 3,5% öl på ICA-affären...men jag blir bara mätt...kanske lite avslappnad...men det är inte så svårt att avstå denna öl vilket är skönt! Det är skönt att slippa förhandlandet...och visst har jag tankar på alkohol...så är det....men absolut inte lika mycket som jag har när systemet är öppet. När jag klarar av att vara nykter ett par dagar då kommer ofta tankarna kring vad gör jag med min hälsa...och dessa tankar kan leda till att jag vill dricka alkohol..att fly undan..men det blir ju inte ett dugg bättre. Imorgon är det jobb igen...och det brukar kännas gott. På tisdag ska jag få taktil massage som är ett anhörigstöd som ges av kommunen där jag bor..kostnadsfritt dessutom. Eftersom jag jobbar som kurator på en habilitering brukar jag försöka hjälpa mina föräldrar till att få möjlighet till detta stöd. Och efter massagen ska jag få träffa en kurator på Vuxenhabiliteringen för jag vill prata med någon som förstår hur det är att vara anhörig och jag vill berätta om allt som hänt...och bli av med lite ledsenhet.

Allt gott till er...och oavsett om det är lättare att vara nykter idag när systemet är stängt så är jag i alla fall nykter. Och som Vinäger bruka säga..och det är gott nog:)

Kram

Jag vet inte när....men när jag gick från ett "normalt" drickande till att det började gå över gränsen..har jag varit medveten om väldigt länge. Man kan tycka att denna medvetenhet borde ha hjälpt mig att minska mitt drickande men på något vis blev det lite tvärtom. Hur ofta har jag inte sett på Facebook eller på Instagram...att någon har lagt ut en bild på exempelvis en tisdag...att man unnar sig ett glas vin...bara för man kan...och hur många hejarop får då inte den bilden. För det är klart att man ska unna sig.....för man är värd det..!! Efter att jag berättade för några vänner om mitt alkoholberoende så slutade jag att lägga ut bilder på vin, bubbel, öl helt och hållet..därmed inte att jag drack...men det kändes så falskt.

Jag vet inte om min medvetenhet kom ifrån att jag läste en kurs om missbruk på högskolan...eller om jag själv reflekterade över att jag drack alkohol där jag tidigare aldrig har druckit alkohol...eller rättare sagt inte känt att jag behövt. Men eftersom det kändes att det var ok att ta ett eller två eller kanske tre glas vin...en tisdag...så när livet blev tufft så fanns känslan där....jag blev ju ganska avslappnad av alkohol...så varför inte dricka ett glas?!?

När jag träffade kuratorn på Rådgivningscentrum för någon månad sedan så berättade jag att jag gärna äter lite ost och kex om jag tar ett glas vin (eller fyra) på en tisdag. Hon frågade mig då om det mer rättfärdigade mitt drickande...istället för att svepa några öl eller en liter vin i tetrapak...inte så himla glamoröst...men samma syfte.

Så vad vill jag ha sagt med detta...jo...jag har inte lyckats med många nyktra dagar i rad...kanske det har blivit fler under en månad....men min medvetenhet har ökat...och jag vet att oavsett medvetenhet så är det så lätt att trilla dit!!

Och till ngt annat men ändå inte...så tror jag att det är som du säger Charlie70...minns inte riktigt nu men lite "tur i oturen". För...jag har nog skrivit lika länge som flera av er om inte längre eftersom jag började skriva i några andra trådar för...men ni som började skriva ungefär då jag började...ni skriver inte jätteofta eller så har ni gått vidare....och nu under rubriken förändra mitt drickande...så är det många nya eller kanske nygamla. Jag vill gärna peppa att man ska skriva oavsett om man lyckas eller inte...men ibland orkar jag liksom inte ...fastän jag vet hur betydelsefullt det är. Har ju även den rollen i mitt yrkesliv...att peppa och att hjälpa. Jag får se hur jag hittar min plats här framöver för jag tycker väldigt mycket om att skriva.

Allt gott till er:)

Taktil massage ( var tvungen att googla för att se vad det är) och samtal med en kurator låter som ett själsligt spa-bad, hoppas det gjorde dig gott.
Du verkar ju vara lite "på gång" nu. KBT / psykolog, kolla upp sömn och kroppen, gym. Saker som kan jobba till din fördel. Försök få ut så mycket positivt av det som du kan och orkar!

Om jag förstår saken rätt så mår dottern lite bättre nu? Då kanske din omsorg om henne tar lite mindre energi som du kan använda till att ta hand om dig själv?

Fortsätt skriva så länge det hjälper dig. Framgångssagor i all ära, men det hjälper oss andra att veta att det är fler som kämpar. Keep us updated!

Kram!
Onkel F

Har kommit in från en promenad med hunden..tycker verkligen om hösten med alla dess färger..fast löven faller mer och mer...och bildar en vacker matta på marken. Sitter med mitt kaffe vid köksbordet och har tänt ett ljus..tänkte att jag skriver några rader..är ju ledig idag.

Onkel F...tack jag hade en bra dag igår. Tycker om taktil massage som är som en beröring mot huden...och jag brukar svara bra på den sortens massage..går verkligen ner i varv. Besöket hos kurator var också jättebra...så himla skönt att prata med någon som förstår vad/hur det är att vara förälder/anhörig t någon m bipolär sjukdom. För mig är det så viktigt att ingen dömer min dotter...att när hon gör tokiga saker är det inte för att hon är dum utan för att hon är sjuk. Min dotter är ju oftast tuffast mot mig ...säger de fulaste sakerna till mig...men jag står ju kvar...för det finns absolut inget annat alternativ. Du frågar om hon mår lite bättre nu vilket jag tycker att hon gör. Fast det är nog så att jag och hennes familj upplever att hon mår bättre medan hon själv är rädd att gå in i en depression. Vad som är skillnaden för oss anhöriga är att vi vet var hon finns och det händer inga tokigheter när hon är manisk så kan liksom allt hända...och hon drar ofta iväg..vilket är oerhört stressande...för jag är då ännu mer rädd att det ska hända henne något. Jag tänker att hennes sjukdom är ytterligare en dimension av föräldraskapet..att ha koll på att hon mår bra, tar hand om sig osv. Hon har ju ingen riktigt nära vän utan mest ytliga kontakter vilket gör henne ganska beroende av oss föräldrar. Jag vet att hon kan ta ett nej om hon frågar att vi ska göra något och jag inte vill just då men jag har väldigt svårt för att säga nej....så är det..

Som vanligt är jag inte så bra på att sätta mig själv främst men jag tänker att sätta sig själv främst handlar ju även om välja bort alkoholen..träna...och med det så tror jag att vissa saker kommer på köpet att de blir bättre...som psykisk och fysisk hälsa. Det blir iaf en tur till gymet idag med min dotter. Till helgen hoppas jag att min man och jag ska kunna hitta på något tillsammans...kanske en dagstur till kusten ..vi får se.

Hur mår du Onkel F och alla ni andra?

Ha en fin onsdag:)

Känslan som jag har nu...är så svår?

Å jag förstår att jag har sjunkit ett steg djupare...att det inte bara handlar om ett psykiskt beroende utan ett starkt fysiskt beroende...och det gör mig väldigt rädd och ledsen ? Hur ska jag klara detta? Det känns som om alkoholen verkligen har övertaget...

Det känns som om att surfa på suget...kan vara det bästa försöket...vad tror ni? Just nu är jag inte behjälpt av att läsa eller se på klipp på youtube.

Känner så starkt att jag har ett liv framför mig fullt av möjligheter...men det är endast jag som kan ta steget...

Kram??

Det verkar som att vi är några stycken som har det tufft idag...När jag skulle ner till källaren där min man var så såg jag en flaska vitt på en hylla bakom andra flaskor, tog fram den och skruvade loss korken. Lyfte flaskan till munnen och fick smaken mot läpparna. Drack inte, satte på korken och ställde tillbaka. Läskigt...Är så glad att jag klarade att inte dricka. Hoppas jag klarar det fortsättningsvis också. Eller rättare sagt att jag vill det fortsättningsvis - för det är som du säger att det är jag själv som bestämmer om jag tar första glaset eller inte.
Kram<3

Om du har kommit dithän att du känner ett fysiskt beroende är det ingen lek längre. Då är det tamejfan (ursäkta uttrycket) dags att söka professionell hjälp!

Har själv haft det lite skakigt med nykterheten den här veckan, men det är rent mentalt. Extrem stress som gör att jag använder A för att koppla av.
Ger mig själv den här veckan för att komma på fötterna, annars är det beroendemottagningen som gäller.

Tänk, på allvar, över om det inte vore ett alternativ för dig också!
Ditt beslut, ditt steg. Gör det som är bäst för dig!

En del av er vänner här på forumet har följt mig en längre tid, några lite kortare tid ...och några är ganska nya vänner?

Så därför vill jag berätta om vilken hjälp jag har sökt och var jag befinner mig nu...

- Har bett om att få antabus dock inte aktuellt från sjukvårdens sida pga att jag har påverkan på min lever. Ska ta nya prover i slutet av december.
- Har varit i kontakt m Rådgivningscentrum. Fem fria samtal. Har haft tre samtal dock inte aktuellt med vidare samtal förrän jag har haft fler nyktra dagar.
- Har samtal inbokat m psykolog för att därefter boka in KBT-behandling.

Så...precis som jag tänker...all förändring börjar hos den enskilde individen...ingen kan göra min förändring...mitt grovjobb...det är endast jag som kan göra det....så det är tufft nu?

Förlåt om jag lät dömande i mitt inlägg, det var absolut inte meningen. Jag blev bara lite orolig av "Fysiskt beroende".
Samla på dig så många nyktra dagar du kan, det ger dig bättre förutsättningar.
Hoppas psykolog/KBT hjälper dig. Skulle nog själv behöva det för att lära mig hantera stress, min största trigger.

Skickar en kram och lite styrka till dig för att hjälpa dig genomföra de förändringar du behöver!

Läggdags för gamla gubbar, God Natt!

Jag har inte följt dig innan då jag är ny här. Jag förstår att det är tufft, men du klarar detta! Om jag får vara nyfiken, vad är det för påverkan på levern som gör att du inte får Antabus? Är det baserat på ASAT och ALAT eller något annat? Räcker det att de är inom gränsvärdena i så fall?

Onkel F...du behöver inte alls be om ursäkt och jag vet att allt vad du skrev var med största omtanke:)
Vi har ju inte skrivit i varandras trådar tidigare därför inte lätt att veta mina erfarenheter/bakgrund...så det är helt lugnt! För mig är det så att varje inlägg i min tråd gör att jag tänker efter lite grann...hit och dit..fram och tillbaka...

TappadIgen...tackar för att du skrev i min tråd och för uppmuntran! Vet inte vad ASAT eller ALAT är men min läkare visare att när de tar leverprov så är det tre olika prover som tas. Han visade vilka och vilka gränsvärden de har...tror även att de kallar det referensvärden eller jag vet inte...men hur som helst så befinner man sig inom två olika värden nu hittar jag på men låt oss säga...0,60 - 0,70 så är det ok men överstiger man detta så bör man göra förändringar i sin livsstil...och jag överstiger två av dessa prover. Jag ska därför ta nya prover före jul och därför ingen Antabus. Jag tänker ju att om jag tar Antabus så kan jag inte dricka alkohol och jag kan få alkoholfria dagar...vilket påverkar levern men så tänker inte läkarna. Så i nuläget handlar det endast om mina egna val...och jag tänker att det är väl grunden i alltihopa...fast just nu känner jag att jag har så svårt att få till det även om livet är lite lugnare. Det är då jag tänker att jag har blivit fysiskt beroende.....

Imorgon är jag ledig...och lediga dagar ...ja...då kan det verkligen vara kaos i min hjärna...ska jag dricka/inte dricka, träna/inte träna...vara med min dotter..läsa...promenera...osv osv...Här om dagen s å tänkte jag att egentligen ska jag bara vara nykter, ta en promenad...vara hemma...läsa...bara stå ut i känslan...surfa på suget....Tänka att jag ska göra så lite som möjligt på en ledig dag utom det mest nödvändigaste..som handla mat och träna. Just nu som uppmanas man av Folkhälsomyndigheten att man inte ska gå på gym...så då blir det promenad. Min man och jag hade tänkt att åka någonstans och bo på hotell men nu blir det att vara hemma. Så min tröst är att det är helgdag på lördag vilket innebär att systemet är stängt två dagar i rad.

Jag behöver er väldigt mycket...och vad du än skriver..om jag blir provocerad, ledsen utan bara "nöjd"...så väcker alla inlägg något hos mig och på något vis bidrar till någon form av eftertänksamhet.

Kramar:)

Du har leverpåverkan, som blir ännu högre för att du dricker, men du kan inte få antabus eftersom du har just leverpåverkan. Det måste ju vara jättevanligt att man har leverpåverkan när man dricker mycket. Det är ju därför man behöver antabus.

Jag tror att antabus hade varit en bra grej för dig. Då KAN du inte dricka, och du hinner uppleva fördelar med nykterheten och det skulle göra dig mer motiverad.

Kram ?

Usch vad det är besvärligt när man är där du är nu. Jag har verkligen varit i det där ekorrhjulet med tankar och inte sett någon väg ut. Men det går att lämna och du skulle verkligen behöva en vit period för att komma på banan.
Jag ersatte vinet med a-fritt. Vet att det är många här som är rädda för att trilla dit då, men jag klarade Helt enkelt inte att bryta både vanan och beroendet samtidigt. Jag till och med smygdrack a-fritt så att sambon inte skulle se hur mycket det var. Och jag vet att det inte är så gott (det röda) men man vänjer sig faktiskt. Sen borde jag såklart ha brutit beteendet när jag varit nykter, för det gick snabbt att gå tillbaka i gamla fotspår och börja med a igen. Men det var ett effektivt sätt för mig att sluta med alkohol en längre period och slippa dividerandet i huvudet. Nu 5-år senare är det ännu lättare för nu är det så vanligt med a-fritt. Finns goda sorter på krogen och när man frågar är personalen ofta väldigt kunnig.
Mitt andra tips är att du borde kontrollera dina andra värden, inte bara levern. Det är kanske gjort, men du beskriver en del symptom som faktiskt kanske kan bli bättre med vitaminer och mineraler om du har nån sån brist.
Sen vill jag skriva att du borde ta hand om dig själv. Det är lättare sagt än gjort, men jag känner så väl igen mig i att du oroar dig, prioriterar bort dig själv, ser andra etc etc. Och när energin inte finns och man inte heller pysslar om sig själv utan bara lever i ekorrhjulet och levererar som en duktig flicka, då känns alkohol som en bra lösning. Å så dricker man och orkar inte göra något, blir ledsen Och besviken på sig själv.... å så är man där igen. Jag har kört den där vändan ett antal gånger och är nu nykter igen (dessutom kontrollerad vad gäller vitaminer/mineraler) och då Infinner sig orken, energin, det man en gång var. En underbar känsla faktiskt när man faktiskt börjar prioritera sig själv igen och återfår sin hjärnkapacitet.
Du har en så jobbig situation privat och det är lätt att förstå att du vill ha tyst på hjärnan och kunna koppla av, men om du faktiskt blir nykter så kommer du att märka att du uppnår precis det. Hjärnan är ju inte tyst nu... den brölar alkohol... man tänker inte alltid på hur mycket energi det faktiskt tar.
Jag tror på dig jag! Kanske tar du en lika krokig väg som jag eller kör motorvägen som några härinne, men du kommer framåt sakta men säkert. Alla nyktra dagar räknas!

När jag vaknade i morse så kom jag på att jag hade drömt i natt...en dröm som var obehaglig men som nu när jag är vaken...är liksom ett tecken för mig att ..nu Varafrisk nu måste du ta dig själv på allvar! Jag drömde om att en mycket nära vän till mig sa "att det syns i ditt ansikte i din hud att du dricker mycket"...och det var verkligen obehagligt att har mitt beroende gått så långt att nu syns det även på utsidan men även en stark varning. I det verkliga livet så tror jag inte att man ser på utsidan att jag har ett alkoholberoende för när jag arbetar och om jag träffar vänner (vilket jag inte gör nu) då är jag som oftast alltid sminkad och fixad. Fast jag själv ser ju att min hud ser inte så levande ut...torr, lite rödaktig...så visst påverkar alkoholen min hud.. så är det! Kanske var det ett budskap i drömmen...att SLUTA NU!!

Andrahalvlek...visst hade det varit bra med Antabus..men så tänker inte läkarna...vet inte om Antabus är så skadligt för levern att det inte ens är värt att prova. För något år sedan fick jag en annan medicin som jag inte minns namnet på kanske något i stil med Naltronex...men den påverkade min lever och jag var tvungen att sluta med den.

Sisyfos...tack för dit inlägg!! Så betydelsefullt och så värmande för mig!! Jag har också funderat på om jag ska byta ut alkoholen mot a-fritt. Köper ju a-fritt ibland. Tycker om vissa sorter a-fri öl. Ibland kan det var lite lurigt för det kan stå att den är a-fri men ändå innehåller 0,5% alkohol så jag brukar kolla noggrant. Även a-fri mousserande dryck är gott. Jag tänker att det bästa är att inte ersätta alkoholen men a-fritt men om det är så svårt att sluta med alkohol som det är för mig så är kanske detta en väg att gå. Jag brukar ju gå på en årlig kontroll pga att jag har högt blodtryck och äter blodtrycksmedicin. Då tar man prover på kolesterolen, njurar, blodvärdet, lever, blodsockret..är osäker på om det är något mer. Eftersom jag har påverkan på levern brukar det följas upp när jag har ordinarie läkare men eftersom hon nu är föräldraledig så har jag ringt och stött på att få träffa läkare. Har även kollat blodtrycket. Du pratade om vitaminer och mineraler. Är de värden som man kan ta? Jag äter på eget initiativ B-vitamin, Omega-3, tablett för hår och hud samt att jag har börjat att ta D-vitamin. Vet inte om detta gör så mycket nytta men jag håller iaf på.

Nej, nu måste jag gå ut med hunden. Ska även iväg till mataffären..vi kanske ses igen idag!

Ha en fin dag alla:)

Jag är ingen läkare eller inte ens speciellt intresserad av olika tillskott och sånt, men jag har för egen del varit tvungen att läsa på om olika brister och ibland tycker jag att man kan ana att det kanske finns någonting annat bakom problemen, inte bara drickandet i vissa trådar. Men jag vet inte, dock skulle jag om jag kände dig se till att du kollade
THS och T4 (sköldkörteln, Hypotyreos) - finns fler, men de här vanliga prover på en vårdcentral.
Och Ferritin (järndepåer) där anges referensvärden på mellan 10-190 för kvinnor, men jag vet nu att jag måste ha mer än 30 för att hjärnan ska funka. Och i USA ska tydligen värden under 50 anses som järnbrist.

Om de här värdena inte är bra kan du bli trött, nedstämd, gå upp i vikt, få kontrollförlust, utmattningssyndrom. Alla symptom du får kan även såklart ha med ditt drickande att göra eller för allt i värden att du är en kvinna i övergångsåldern. Lågt ferritinvärde hos kvinnor kan också orsaka ADHD hos barn enligt några studier.
Jag försöker lägga band på mig själv för att inte sätta den här diagnosen på alla härinne, men jag är uppriktigt förvånad över att det finns så lite forskning på hjärnan, järn, kost och hormoner. Och alkoholen förstör dessutom på så många platser i kroppen tror jag.

Det är en märklig känsla när hjärnan ”kickar igång” igen. Vissa härinne får den känslan när man slutar med alkohol också tror jag. När det blir ett lugn och man kan tänka, och känna lycka, fokusera. Känna igen sig själv oavsett om det är genom att sluta dricka eller att få ordning på mineraler och hormoner.
Den känslan hoppas jag att du snart ska få! Och att ta de där proverna kan i alla fall ge dig möjlighet att utesluta att det är några sådana problem (även om gränsvärdena för THS också är väldigt omdebatterade).

Tack för ditt svar Sisyfos!
Ska prata m min läkare om detta.
Ja, alkoholen ställer till det på många plan?

Just nu känner jag mig lite snuvig, lite hostig...och jag hoppas verkligen att det inte är Covid-19 utan en vanlig höstförkylning. Får alltid jobbig hosta och blir väldigt täppt. Är iaf ledig tre dagar nu så jag behöver inte tänka på jobb. Och det allra bästa är att systemet är stängt två dagar och jag kommer vara nykter. Få lite sinnesro??

Ska snart åka en runda till kyrkogårdar...först till mina svärföräldrars grav sen t mina föräldrars grav och min äldste brors grav och till sist min systers grav. Hon ligger på den stora kyrkogården i stan. Har en egen grav men vi brukar även gå t Minneslunden för det är så vackert och fridfullt??

Önskar er alla en fin Allhelgonadag❣️??

Läser hur du kämpar. Hoppas du får en fin helg. Kyrkogårdar är fina ställen för det mesta. Ger ro och skönt för själen att tänka på de som inte finns med oss längre.
Kramar från Charlie!