Att göra så gott man kan är alltid tillräckligt!

Tänk på Annie Graces tre råd:

1) Tro på att du klarar av det.
2) Fokusera på fördelarna med nykterheten,
3) Identifiera dig som nykter.

Du klarar detta! En dag i taget. Och när alkoholdjävulen visar sitt fula tryne ska du ryta ”NEJ” direkt. Inte börja förhandla. Absolut inte börja förhandla.

En dag i taget och inom överskådlig framtid är rätt lagom. I början känns framtiden som imorgon typ. I eftermiddag när det är riktigt illa. Först efter några månader vågar man tänka några veckor eller kanske en månad i taget. Minns hur jag nästan våndades när jag skrev antal veckor en månad i förskott på väggalmanackan. Vågade jag det? Skriva upp antal nyktra veckor i förskott? I söndags nådde jag vecka 39 ?

Sen förstår jag verkligen att du känner dig ödmjuk inför sugets krafter. Och du behöver nog kartlägga dina triggers så att du kan förbereda dig bättre. Märka när det börjar dra åt fel håll, hitta sätt att styra upp på rätt köl igen.

Kram ?

Men det är skit samma så länge man håller sig nykter. Det blir väl såhär några dagar. Huvudsaken är att jag klarar att vara nykter i helgen som kommer.
Stress är min trigger nummer 1, det är då förhandlingarna börjar och offerkoftan kommer fram. Behöver lära mig hantera det.

Det första steget är ju att identifiera problemet. Du vet vad du behöver lära dig att hantera. Du har ju fortfarande jobbet kvar att göra, men du vet vad som krävs. Fortsätt skriva om dina funderingar. Det kommer ju också att hjälpa dig när du är där sen i den situationen för du kommer känna igen den och veta att du behöver göra något.

Jag tror att du hade varit enormt hjälpt av meditation. Det funkar lite som att reseta hjärnan. Har du läst boken? Börjat träna? Var inte orolig över att det känns skitjobbigt i början, det är helt normalt.

I början får man tvinga sig att sitta 5 min, rastlösheten kryper i kroppen. Efter någon vecka daglig träning känns 5 min okej, då kan man utöka till 10 min osv. Ett litet steg i taget, precis som med nykterheten.

Hitta en bra tid för det. En del gillar att göra det på morgonen. Jag brukar tycka att det är skönt på lunchrasten i vilorummet. Då blir dagen väldigt tydligt uppdelad i två halvor. Men oftast vill jag ha en lunchpromenad i dagsljus också.

Senaste tre veckorna har jag stressat alldeles för mycket. Skippat mindfulness, lunchpromenad, cykelrundor och skogsbesök. Allt sådant som ger mig energi. Pga stress. Ändå känns det okej. Jag gör det jag kan, och det är alltid tillräckligt. Jag säger det inte bara, jag känner mig grundad i den känslan. Och det tackar jag nykterheten för. Man blir mer chill helt enkelt.

Kram ?

Åker till jobbet, gör det jag skall och när jag kommer hem är jag helt färdig. Jag jobbar halvdag på fredag, jag måste se till att få lite frisk luft och solljus för att tanka energi. Åtminstone fredag och lördag verkar få fint väder.

Jag har börjat läsa min nybörjarbok om meditation. Jag kom till första övningen, sedan kom vinet emellan. Satt i fem minuter. Rätt påfrestande mentalt att bara sitta helt stilla. Kände mest hur jäkla stel och spänd jag är i nacke och axlar. Hoppas jag kan lära mig släppa taget och bara vara tillslut. Jag kommer i alla fall göra ett allvarligt försök.
Helgens tema får bli att pyssla om mig själv så mycket som möjligt, behöver må lite bättre än jag gör just nu.

Det känns som om lite liv börjar återvända till kroppen, men jag är fortfarande vresig och lättretad. Inte bra, jag har en tendens att leta efter fel hos andra när jag mår så här.

Det finns naturligtvis tankar på vin inför helgen, men jag känner mig hyfsat stabil. Inte så att jag, som Andrahalvlek, skriver in nyktra veckor en månad i förväg. Men jag har fört över veckans summa till kontot för pengar jag inte supit upp. Lagom modigt på min nivå.

Det var någon som skrev att hen sa till sig själv varje morgon att "Idag är jag nykter". Jag skall börja med det, att aktivt påminna mig själv. Inte bara tro att det skall lösa sig av sig självt på något mirakulöst sätt.
Hoppas det hjälper.

Du kan det här! Du vet att det blir lättare för varje vecka! En dag i taget nykter är precis lagom när man är sur och vresig ? Du får räkna till tio så du inte gör dig ovän med alla på jobbet. Snart blir du också chill precis som vi andra ?

Kram ?

Jag blir glad över att du är på banan igen!
Hoppas du får en någorlunda fin helg, utan jobbiga människor att reta upp sig på :)

En riktig skitmorgon idag. Stress från första sekunden på jobbet. Jag kom på mig själv med att tänka "ingen jävel har med att göra om jag dricker ikväll, det är mitt beslut". Där och då var jag helt inne på att åka till bolaget efter jobbet. Kände att jag var tvungen att ta en paus och bara andas.

Chill är nog inte en del av min personlighet, jag har en tendens att ta på mig för mycket. På sätt och vis skapar jag min egen stress. Något att jobba på.

Tack för pepp, det hjälper när man är på det här humöret.

I morse sade jag till mig själv att Idag skall jag vara nykter. En dag till utan alkohol.

Imorgon får du sovmorgon.☺
Kommer att må bättre och bättre.

Jag hade också skitdag på jobbet idag och hade samma tanke.
Nu skiter jag i det här och köper vin.
Men bara jag lyckas ta mig hem utan stopp på SB så går det över?
Kram⚘

Åh, vad det väcker igenkänning ? Vet inte hur många gånger jag tänkt just den tanken. ”Jag bestämmer fan över mitt eget liv, och om jag vill dricka vin så får jag fan dricka så mycket vin jag vill.” Och det får jag förstås. Men egentligen är det alkoholdjävulen som jiddrar med mig just då. Tricket för mig var att inte ens komma till den tanken. Så fort den var på väg röt jag ”NEJ” till alkoholdjävulen. INTE ens börja förhandla med sig själv.

Bra att du tog en paus och andades! Det är också en form av mikro-meditation ?

Chill helgkram ?