Att sluta dricka själv brukar kallas ”spontan nykterhet”. Uppklarningsprocenten är rätt hög där har jag förstått. Ofta tror jag att de som slutar dricka spontant, som jag själv har gjort, inte har fallit allra djupast i sitt missbruk. Vi har snarare ”backat från stupet”. Vi har nog ofta ”administrativa yrken” och har därför tränat upp förmågan att planera/strukturera och hålla oss till planen. Vi gör det dagligen på jobbet, nu gör vi ”jobbet” för oss själva.

Hur man än väljer att sluta dricka så behöver man ett stöd i likasinnade, som det här forumet. Man behöver ett ”bollplank” där man kan vara hundra procent ärlig vad det gäller allt som rör nykterhetsarbetet. Det stödet kan man få här på forumet, hos AA, eller på någon annan form av behandling. Men det är alltid DU som individ som måste göra jobbet. Ingen annan kan göra dig nykter. Inte heller hos AA eller på en behandling.

Kram ?

Det ser väldigt olika ut. Själv dricker jag för döva jobbiga trauman så för mig är terapi nödvändigt för kunna sluta dricka och lära mig hantera ångest, jobbiga känslor mm utan behöva ta till alkohol. Så för mig funkar inte självhjälpsgrupper som tex AA jag känner inte något gemensamt med de som går där. För nån annan kan AA funka jättebra men inte att gå i terapi. Man får testa sig fram vad som funkar bäst för en. En del har bara kontakt med vården för få medicin utskrivet osv. Finns inget rätt el fel de ända viktiga är att man hittar rätt hjälp som funkar för dig. Och det viktigaste av allt är att man erkänner man har ett problem och man är villig göra något åt det, de är de svåraste och största hindret klarar man det är mycket vunnit.