Jag har kommit fram till att jag måste sluta dricka.

Vet inte hur många gånger jag har intalat mig själv att jag kan hålla mig till bara si eller så mycket, men det håller aldrig, det bästa för mig skulle absolut vara att sluta helt.

Jag har slutat dricka i veckorna, det blir "bara" på fredagar och lördagar, men alltid för mycket - förr kunde det bli i veckan också, men det har jag som sagt slutat med - klarar jag det borde jag väl kunna klara helgerna också tycker man??

Idag har det inte blivit något, men ser inte just det som någon prestation eftersom jag inte har något hemma, det är söndag och bolaget har varit stängt - Och jag har ju lyckats låta bli i veckorna, så den första stora utmaningen för mig blir antagligen fredag nästa vecka.. Hm, jag måste se till att jag har något annat att göra - Mitt lokala AA har möten på b.l.a fredagar, jag borde kanske gå dit?
Har varit där en gång tidigare (länge sedan), tyckte det kändes lite väl frireligiöst för min smak, men det kanske hjälper något ändå, får väl se. Och folket jag träffade den gången verkade ju trevliga, så kanske är värt ett försök.

Jag har tänkt på detta ganska länge, men att jag hamnade här just nu beror ärligt talat på att det jag ser som det värsta som kunde hända, att bli påkommen, kanske redan har hänt - tråd om det under "dricker jag för mycket?".
Sist jag tänkte allvarligt på det var efter att jag nästan lyckats orsaka en brand: Jag glömde totalt att jag hade mat på spisen, lade mig och somnade.
Efter det har jag sett till att skaffa en sån där sak som man kopplar till spisen så att den stänger av sig själv ifall det skulle hända igen - det har det inte, men ändå... Det är inte ok.

Jag läste din tråd om jobbet. Jag vet inte så mycket om hur det där fungerar. Känns märkligt att ditt företag skulle behöva känna till att du dricker fredag och lördag?

Men du har identifierat att du har ett problem och du tänker göra något åt det, och det är bra. Jag har svårt att se att ditt företag skulle kunna ge dig sparken på grund av detta. Hur det blir med den biten kan du ju inte göra så mycket åt ändå. Fokusera på det du kan göra och ditt eget mående. Om du känner för att testa på AA igen så varför inte. Det passar ju kanske perfekt att det är just på fredag som ju är en problemdag för dig. Det blir ju något annat att koncentrera dig på. Det finns också ett program här som jag förbisåg de första veckorna jag var här men har nu påbörjat. Det kanske också är ett ställe att börja på för dig?

Du kan absolut inte få sparken för att du dricker. Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda dig behandling. En viktig vändpunkt för många!

Välkommen hit!

Kram ?

PS. Ditt nick är roligt, fick läsa det några gånger för att fatta ?

Tack för svaren:)
Jo, jag tyckte det verkade konstigt, men som sagt verkade de ju inte tro mig att det bara är fredag+lördag - och det lär väl inte bli bättre av att blodprovet jag lämnade tydligen visar ganska höga värden av både CDT den andra (Peth?), vilket jag faktiskt inte trodde det skulle göra.

Jag har också suttit i telefon med mamma ett tag ikväll, och det hjälpte - har inte velat säga något om detta till hemme eller pappa tidigare, men har oroat mig i veckor - men nu gjorde jag det, och jag känner mig lite lugnare nu. Även när det gäller företaget: Vad jag vet är det så att de ska erbjuda hjälp/rehab i första hand, sparken borde inte vara aktuellt om jag inte vägrar? Har inte ett jobb som kräver bil.

Jag har tyvärr en förmåga att misstro de flesta, jag kanske måste försöka utgå ifrån att de inte vill mig illa, även om det brukar vara min grundinställning. Men jag har oroat mig för att bli "påkommen" länge nu, och gjort allt för att inget skulle märkas på jobbet, så det känns ganska tungt just nu + jag känner mig lurad av den där människan på företagshälsovården som först yrar om tystnadsplikt och sedan ändrar sig, så jag är inte särskilt positiv till dem just nu.

Ta all hjälp du kan få! Att ta ansvar och reda upp situationen inger respekt!

Företagshälsan får betalt av företaget, och den personen skulle begå snudd på tjänstefel genom att tiga. Däremot borde hen övertala dig att själv snacka med din chef, istället för att ”skvallra”.

Du är kanske ”ditskickad” för att din chef har haft misstankar? Och vill ha svart på vitt för att kunna konfrontera dig. En del chefer är fega, och väntar tills de har ”bevis”.

Förhöjda leverprover visar att du har problem. Antalet tillfällen per vecka och mängd är oväsentligt. Det är konsekvenserna som är det viktiga.

Kram ?

Kanske en lustig fråga, men om det nu är så att man jobbar 8-17 Måndag till fredag och sedan dricker hejdlösa mängder efter jobbet på fredag och återigen på lördag.

Har jobbet något med det att göra då? Det skulle väl vara om man dricker så mycket på lördag att man fortfarande är bakfull och sjukskriver sig eller kommer in sent i inte så god vigör på måndag? Eller finns det andra sätt man menar på att det skulle påverka jobbet? Yrkeschaufför och alkoholproblem vore ju en sak.

Det här är alltså en ärligt menad fråga jag är nyfiken på.

Jo, jag har själv börjat undra om jag kanske inte dolt det så bra som jag trodde, ingen på jobbet har sagt något, men bara att de ville skicka mig till företagshälsan tyder väl kanske på att de förstått att det är något i alla fall.

Jag är fortfarande irriterad över att ha blivit "lurad" och inträngd i ett hörn så här... Men, om jag nu ska vara helt ärlig mot mig själv: Även om jag tänkt länge att jag behöver sluta har steget till att faktiskt söka hjälp kännts väldigt långt, och jag vet inte hur lång tid det skulle ta mig att komma dit på eget bevåg.

Å andra sidan tycker jag inte om att känna mig tvingad.

Jag tycker ju inte det, men i mitt fall är det väl kanske det att "bara" fredag+lördag verkar vara tillräckligt för att påverka min sömn i flera dagar efter: jag kan inte somna på kvällarna, så är trött hela tiden, om än inte bakis.

Jag var väl i samma sits som du. Jag försökte länge att dra ner men det började långsamt gå upp för mig att jag skulle behöva sluta. Det tog dock lång tid innan jag gjorde slag i saken. Nu såhär i efterhand kan jag ju önska att jag hade gjort det tidigare, men det är klart att det är obehagligt när det kommer till att man får en knuff från något håll, t.ex företagshälsovården.

Jag förstår också att det känns nesligt när de säger att de har tystnadsplikt.

Men, du kan ju göra det bästa utav det nu! När allt har landat och är över så mår du mycket bättre som människa!

Jahapp, så dag 2

Märkligt egentligen:

Jag har lyckat avhålla mig söndag-torsdag varje vecka ett ganska bra tag, utan egentliga svårigheter, men jag tror att det kanske hade att göra med att jag haft fredag/lördag som "tillåtna" dagar - Nu när jag bestämt mig för att inte dricka fre/lör heller börjar jag känna mig lite sugen redan idag??
Suck.

Jaja, det är hanterbart.

Känns ganska bra just nu.

Jag bestämde mig för att ta tjuren vid hornen s.a.s och prata med en på personalavd själv - Och, jo, h*n har tagit det hela ganska lugnt.
Återstår att se vad FHV har att säga, återbesök om ett par veckor: men det är ingen mening med att oroa mig för det förrän då - kan ju inte göra något åt just det just nu i vilket fall.

Det jag gör och har gjort de senaste dagarna är att läsa, Allen Carr och William Porter just nu, och båda har fått det att gå upp några ljus faktiskt.

En trigger för mig är stressiga dagar/skitdagar i allmänhet - även om jag kunnat hålla mig i veckorna kommer ofta tanken "jag förtjänar ett par glas efter det här". Tidigare har jag slagit undan tanken med "jag kan hålla mig tills fredag".
Nu har jag faktiskt börjat svara mig själv, ibland högt (om jag är ensam förstås) att:
Nej, jag förtjänar att sova gott, vakna utvilad och må bra i morgon - och inget av det kommer hända om jag tar de där glasen, OCH det kommer inte stanna vid ett par, det gör det aldrig.

Det värsta har du bakom dig nu. Nästa svårighet blir helgen, men det klarar du! Det gäller att verkligen bestämma sig, och boka in andra aktiviteter. Om det finns några i dessa coronatider. Men utomhus kan man alltid vara!

Kram ?

En helg utan alltså.
I morgon har jag tänkt mig avkoppling med långt bad och bra bok, på lördag är det promenad med mamma faktiskt - eftersom hon är ruskigt morgonpigg behöver jag hålla mig på 0 bara för att orka upp när hon ringer ( i svinottan antagligen :)) -Och det är enklast att ta sig dit med bil,så...

Jag närmar mig också alla situationer med en nyfikenhet på hur det ska bli att göra det här nykter. Jag samlar nyktra erfarenheter som smultron på ett strå, ett i taget mycket försiktigt. Till stor del handlar det om att etablera nya nyktra vanor. Varmt bad och bra bok är ett perfekt sätt att inleda helgen på!

Jag är väldigt trött i mitt nyktra liv, så höneblund blir det alltid också ?

Kram ?

Jag försöker mig på positivt tänkande:

Istället för att tänka " jag får inte dricka, eller jag kan inte dricka" försöker jag tänka "Jag behöver inte dricka", och "Jag vill inte dricka" - För egentligen vill jag ju inte det när jag tänker på allt negativt det för med sig.

Istället för att tänka "Jag måste sluta" eller "Jag ska sluta" intalar jag mig "Jag har slutat": Då är den dörren liksom redan stängd.

Jo, det har blivit en del självhjälpsböcker den här veckan...

Men, även om jag nog skulle avfärdat det som flum för inte allt för länge sedan så känns det faktiskt som om det hjälper.

Samma sak med hur jag s.a.s "pratar med mig själv" - Jag menar, ultimatum, tvång och utskällningar har aldrig haft någon postitiv effekt på mig när det kommer från andra (Snarare tvärtom, det får mig att bli motvalls och blåvägra samarbete på rent trots) - så varför skulle det vara annorlunda när det kommer från mig själv kan man undra...

Har faktiskt aldrig tänkt på det förut.

Tankens kraft är stark. Det gör en enorm skillnad när man vänder negativa tankar till positiva, eller åtminstone neutrala.

Man kan tänka sig sjuk, och man kan tänka sig frisk.

Kram ?

Känns bra. För första gången på länge har jag haft en bra och produktiv helg med normala aktiviteter. Långpromenad igår, och idag fick jag någon sorts tokryck och storstädade hela lägenheten +garaget, vart den energin nu kom ifrån?
Skumt, jag tycker att jag borde uppleva någon abstinens vid det här laget, men tydligen inte (ännu) - jag mår faktiskt bättre än jag gjort på åratal.

Minns det också. Fick klädkammaren städad, avloppet rensat och en hel del annat de första nyktra helgerna. Perfekt! Så har det inte fortsatt för mig ? Men jag skjuter inte upp lika mycket som jag gjorde tidigare, så det hopar sig inte heller riktigt. Sen har jag blivit mer chill till städning i nykterheten. Några dammråttor har ingen dött av ? Det känns som jag inte har något att dölja längre, och då får folk ta mig mer som jag är. Med disk på diskbänken och dammråttor.

Kram ?