Det har nu gått några dagar/ veckor sen jag kom hem och har väll inte tänkt så mycket på min ” situation” mer än alla vardagliga saker som bör flyta på. Jag vet inte riktigt vad framtiden kommer ge, men vet att jag inte vill tillbaka dit jag var. Har en ny ” sport” att leta efter goda alternativ till vin, finns vad jag vet inget alkoholfritt rött vin ( 0,4-0,5 funkar det med) som inte smakar blask... är inte riktigt beredd på att ”bara” dricka vatten till alla måltider utan vill ha lite ”helg” men på ett sundare plan än innan. Har hört att svartvinbärs must ska vara smarrigt. Har ni goda förslag så tippsa gärna mig och de andra ?. Ska ta upp kumbutcha bryggning igen så får vi se om det lyckas. En reflektion: är det min hjärna som spelar mig ett ”spratt” eller kan viljan styra även en alkohlist? Jag tänker lite flyktigt på gammla vanor ( jag drack i princip varje dag de senaste två åren, uteslutande vin) MEN jag känner inget behov av att dricka inget tvång alls. Jag har ju Atarax som jag tar men äter varken antabus eller campral eller liknande för att motverka ett sug/möjligt intag. Jag har av förståliga skäl inget vin hemma och även maken väljer att avstå a ( på eget inetiativ inte för att jag vad om det). Hur som så känns det som att det går för ”lätt” att avstå för men del ( jag är ju tacksam såklart om detta håller i sig), eller blir jag lurad av min hjärna att tro det så jag ska släppa garden? Många tankar.. hoppas ni har det bra i kylan ?.

Det är det som är det luriga, man mår förhållandevis bra och tänker: Det här gick ju lätt och jag har ju faktiskt inget sug. Jag kan säkert ta ett ett glas. Men det är på det sättet många åker dit, ett glas blir extremt lätt fler, och
vips så är man tillbaka i missbruket. Väldigt förrädiskt.

Grattis till tid! Kram

Hej Torn,
Är ju mycket möjligt att det är så som du beskriver om kroppen eller kanske snarare så hjärnan fungerar. Kan även tänkas att de tankar du beskriver är lättare att falla för ju längre tid som passerat? Jag har fortfarande i minnet alla dåliga ting som a medförde för min del så resonerar som så ( nu) att detta är inte för mig. Jag är glad att vakna utan att vara bakis, glad att slippa tvånget att dricka, glad att slippa somna på soffan, glad att slippa skakningar, glad att inte lägga ( mycket) pengar på något som inte är hälsosamt, glad att slippa ha ont i armar ben och tunga ( b-vitamin brist), denna lista kan göras längre ?. Men jag vet som sagt inte hur jag i framtiden kommer resonera, däremot så kommer jag inte behöva ”kämpa” ensam ( även om det bara är jag själv som kan besluta mig för att låta bli) har inplanerade besök hos läkare och sköterska för uppföljning mot slutet av månaden ?.

Jag tror det beror väldigt mycket på hur långt ner i alkoholträsket man kom. Hur fysiskt beroende man blev
tror jag spelar stor roll huruvida lätt det är att testa att ta ett glas. Du har ju upplevt en hel del ser jag, och
då vill man absolut inte tillbaka dit. När man vet att alkoholen inte skulle ge något, utan bara ställer till med
bekymmer, då passar man sig verkligen. Jag var stenhård i mitt beslut från dag 1 och har inte ens varit nära
ett återfall. Och nu efter 10 månader är det samma sak, jag vill inte och jag ska inte börja dricka igen.
Jag mår så otroligt mycket bättre utan alkoholen, så det lockar mig inte för fem öre att ens testa.

Men jag har sett en del här på forumet som inte har upplevt hur dåligt man verkligen mår till slut.
De har lättare att känna sug efter alkohol, även när det har gått en ganska lång tid.(3-6 mån) De har kvar
en känsla av att alkohol ger en belöning/avkoppling. Det är nog lättare att falla dit då tror jag.

Men du vill verkligen inte riskera att falla dit ser jag, så det kommer gå bra. ? Kram

Jag har inte haft helt galet sug faktiskt. Jag tror att det beror på att jag verkligen bestämde mig. Inifrån och ut. Stenhårt. Kanske har du gjort detsamma?

Kram ?

Ja jag hoppas att det kan vara så som du beskriver Torn, att jag vet vad det ställer till för mig och därför kanske inte är så ” lockad” av det. Däremot så har jag fattat tycke för äppelmust för att nämna ett exempel, mina ” vanor” sitter kvar men det i glaset är utbytt. Kort sagt så finns det fortfarande en vana av att ha något i ett glas att smutta på vid matlagning och på kvällen. Upplever att vanan är svårare att bryta än innehållet ( som nu oftast består av must), däremot så känner jag väll personligen att jag inte måste bryta denna vana just nu bara jag väljer innehåll med tanke bakom. Ja, som du konstaterar så var jag ganska ” illa ute” mot slutet och var tvungen att dricka för att häva skakningar ( hela kroppen) innan jag valde att läggas in på avgiftning, då jag tog vägen via beroendeakuten så finns det även minnen därifrån som har en preventiv inverkan för min del... jag hoppas att de inte glöms bort bara. Allt gott! ?

Hej andrahalvlek,
Jo men det stämmer att jag gjort det. Hittade inlägg som jag gjort i forumet ( halvhjärtade sådana) från -16 och ja det var fyra år sedan. Under dessa fyra år har mitt beroende ” matas” till att på slutet inte vara hållbart ( visserligen va det illa innan dess med), jag var tvungen att dricka tidigare på dagen för att jag var rädd för att hamna i delirium, det var även därför jag fortsatte dricka varje dag på slutet, jag var beroende både psykiskt och fysiskt tyvärr. Som jag ser det så har jag nu två val.. och vi kan väll konstatera att jag inte vill åter till ovan beskrivning. Vad bra att även du upplever att ett beslut kan göra mycket ?.

Drick så mycket du bara orkar och vill, av vad du vill, bara det inte innehåller alkohol.? Vanan att just dricka sitter i tämligen länge, men avtar med tiden. För många hjälper det att dricka substitut som A-fri öl, bubbel eller vin. Jag gjorde dock aldrig det. Det påminde för mycket om alkoholhaltiga drycker, fick avsmak. Nu kan jag dricka a-fri öl, men handen på hjärtat så tycker jag bättre om tex julmust. ?

Ja men då är det som jag misstänkt att denna finns kvar, jag har sedan tidigare ingen rellation till öl i den bemärkelsen då jag i princip endast drack vin, ( dessutom bara av en typ, ett märke) har tagit någon alkoholfri öl utan att vilja ha mer men har lessnat lite på den och ska försöka jaga svartvinbärsmust. Bra att julmust funkar för dig ?. Tyvärr tycker jag det blir för sött i längden och dricker inte läsk av samma anledning. Det är synd att jag även finner tee sött annars skulle det passa bra nu när det blir kallare. Har emellertid lyxen att ha ett lokalt musteri väldigt nära och de tillverkar även äppelglögg ?. Så har lagt in en beställning om det ?. Det vita 0 % vinet och bubblet brukar de få till bra men inte det röda säger mig erfarenheten ?. Men har hört om druvmust och tänker att det kanske kan vara något? Är inte direkt orolig för att de alkoholfria alkternativen skulle trigga någon önskan om mer då det hemma står en flaska sambca och nån gammal blossaglögg som jag inte har några planer på att ge mig i kast med att testa ?. Deras öde blir nog vasken så småningom då sambocan måste vara 10 år gammal minst och glöggen säkert fyra ?☺️. Jag var en ”märklig” alkohlist i den bemärkelsen att jag inte valde att dricka de ovan nämnda om vinet tog slut, då var jag hellre utan till nästa dag ( jag såg ju såklart alltid till att det fanns nån flaska vin hemma även till söndagen när bolaget var stängt ?).

Någon mer som noterat ökat sug efter godis sedan a inte är med i ” leken”, får nog börja se över detta tror jag ?. Kan ju inte äta godis varje dag heller... Jag var tidigare ingen godisråtta ( vet visserligen att de längre nyktra perioderna i livet ( efter 23 års ålder nått) har godiskonsumtionen ökat. Nu blir det om möjligt ännu tydligare. Får nog köpa mig ett paket kokosfett ( tittade mycket på ”du är vad du äter tidigare när det gick på tv”) och ta stora koppar ingefärstee (ingefära i bit eller riven, med ev citron klyfta/skiva i och en klick kokosfett). JA... jag e riktigt fåfäng ?, när jag nu äntligen efter år av svullet ansikte kan se mina kindben igen samt få på mig ringarna igen( bla vigselringen) så tänker jag inte låta för mycket snask sabba mitt ”flyt”.

En annan reflektion: det ringde en trevlig sköterska i måndags och påminde om min läkar tid i slutet på månaden.. - jodå den har jag koll på svarar jag hurtigt. -ja och jag kan se att du inte lämnat några prover ännu startar nästa mening. -jo då jag har lämnat flera stycken, åtminstonde två denna månad försöker jag ( det är två fler än senaste åren kan jag intyga.. och om nålarna inte kommer tillsammans med en tatuering som belöning så är de inget jag är något fan av). Hur som så infann jag mig på provtagningscenrealen idag... bättre lycka nästa gång.... vem vet kanske har jag geléhallon i blodomloppet den gången ?.

Tillägger att jag inte varrt på ”flaskan”, utan är dyslektiker och tycks ha lättare att skriva fel när jag är trött ( eller tidigere när jag druckigt), men med lite välvilja går det säkert att tyda något av det.
Allt gott ?.

Hej Missty, jag fullständigt vräkte i mig både glass och godis de de första veckorna, men jag tillät mig att göra det. Drack även mycket alkoholfri öl och en del a-fritt bubbel. Allt för att undvika vinet.
Nu, efter en dryg månad nykter, har jag tagit tag i även denna osunda vana. För mig var det en bra strategi, Just nu längtar jag nästan mer efter choklad än efter vin, och det kan jag ju faktiskt unna mig en och annan bit av :)

Skönt att höra att jag då inte är ensam om detta med godis ?, glass är för kallt så det äter jag inte... ?, jag är en väldigt märklig filur om ni inte redan noterat det... En hel del öl utan % har slunkit ner här med, men det är troligen mer vanan än behovet som är boven där. Lite ”lustigt” att vi båda bytt vin mot sött.. däremot så hittade jag igår något som är en ”värdig” kandidat till rödvinet som måltidsdryck, vindruvsmust ? så smaskigt. Har tidigare nämnt att jag är bortskämd med ett lokalt musteri på orten där jag bor och detta var verkligen en dryck med mycket karaktär för att vara helt utan %. Nu till det tråkiga.. jag köpte de 3 sista flaskorna ( 2,4 dl var bara) och nu är de slut ☹️. Säg den lycka som varar ?. Är väll så som du skriver att det blir till att ”ta en sak i taget”, jag upplever inte att jag måste äta godis för att inte dricka vin, däremot så blir det svårare att låta bli snasket nu.. får hitta mig en vidruvsmust gruva så ger det nog sig självt ?. Skämt och sidor så ska jag försöka se om jag inte kan pressa lite must själv ?. Till dess får jag skicka gubben till bolagetsalkoholfria sortiment, vilket faktiskt är väldigt brett ironiskt nog ?. De har ofta goda allternativ som matvarubutikerna oftast saknar tyvärr. Allt gott ?.

Blev glad då jag igår noterade att jag inte var lika godissugen längre ??. Tog några småtomater att tugga på istället. Har en promenad kaffe ( pga ökade fall av convid-19 här), med en kompis som ska planeras in och denna ser jag fram emot. Bra för mig att komma ut lite då jag sitter mycket hemma, att jag pluggar på distans har säkerligen bidragit till min osunda konsumtion av a eftersom jag inte behövde gå upp och vara pigg på morgonen. Jag känner däremot att jag mår mycket bättre nu även om jag kan vara trött såklart. Mot slutet på veckan (20:e) är det en månad ( inte mycket men från att dricka varje dag så är det ett bra ”steg” för min del) sedan jag väldig förvirrad infann mig på beroende akuten. Även om det då för mig kändes hopplöst så fick jag som nämnt mycket bra hjälp och bemötande. Rekommenderar att ta det steget för någon annan som är där jag var då och vill förändra ? ( jag befann mig i det läget att jag hade ett fysiskt beroende och hade säkert ( troligen inte ) visserligen kunnat trappa ner över tid men då skulle jag behövt att dricka på morgonen för att stävja ev dille och jag ville inte det. Sen borde jag haft väldigt låga nivåer på b- vitamin med vilket även det ställer mig frågande till om det allternativet var ett att försöka sig på ?. Nu är inte en månad någon tid, men det possetiva är att jag inte behövt kämpa mot något sug under dessa dagar/veckor. Jag har insett att a inte är för mig ☺️. Allt gott ?.

Jaha, blev ett ”återfall” i godis träsket då fast jag trode jag kunde bättre... är som att kroppen nästan skriker efter annat att bli ”beroende” av när nu a inte är med. Jag har däremot inget sug efter det alls över huvudtaget. Tror att de möttes där i dörren på avdelning 8 ?. Tänker mig en inte bild av en vinflaska med horn och eldgaffel ( ni vet som de där tecknade historierna), denna flyger ilsken ut genom min ”dörr”, men möts av en ängel med glorian på sned och ett illmariskt leende när han i sina neonfärgade spandexbyxor tar ett jättekliv in genom dörren med en stor godispåse i högsta hugg...
Jag har tidigare inte riktigt kunnat förstå de som menar att de ätigt godis vid stress, nu gör jag det. Tidigare gick jag ju bara och hämtade ett glas ( ja, just det) när jag upplevde detta... men nu är ju det glaset inte ens halvtomt, det är borta helt och med tur kommer det så vara.
Nu till det rackarns brevet... jag visste ju att det skulle komma man sa ju att så vad det, de var tvungna att göra en anmälan ( japp har barn, en dotter). Och ja jag förstår att de måste göra detta och att det är en trygghet för alla barn som är jätte bra att den finns. Jag vill absolut inte att barn ska fara illa alls. Grämde mig lite över detta med anmälan som jag mycket väl förstod skulle komma redan innan jag valde den väg jag tog( avgiftning) och självklart bör jag stå för det jag gjort, men någon stanns innom mig känns det så fel att brevet kommer nu, jag har tagit mitt beslut, jag har fått en viss självinsikt och jag valde att genomgå avgiftningen ( jag vet inte om jag skrev tidigare att jag fick frågan av en läkare om jag ville avbryta och åka hem istället, valde att stanna kvar såklart). Jag har bestämt mig för att inte dricka mer a, jag infinner mig där jag ska på de tider jag ska och nu när jag är nyckter så då ska min lämplighet möjligen utredas. Jag förstår varför och att det måste bli så.. men det betyder inte att jag personligen tycker det är fel tidpunkt för det. Ja, jag har inte att dölja så motsätter mig det inte men kan inte låta bli att tänka på talesättet en höna av en fjäder ( problemet är ju i dåtid), nej jag kan inte vara säker på att inte få några återfall ( såklart), men tänker att jag nu har stöd från de som kan detta ( beroende mot) och springer inte längre själv i motvind.. ( ska tillägga att beslutet om att lägga in mig var mitt) men ni vet den där vågen med två skålar? Den med dottern i vägde fortfarande tyngst när jag åkte, men jag ville inte uppleva att de skulle byta platts , vilket de skulle gjort för eller senare enligt statistiken. ( hennes pappa tog såklart hand om henne när jag åkte).

Visade sig att det inte var så ”farligt” som det först kändes, blev några samtal men ingen uppföljning där utan det kommer ske via beroendeenheten. Läkarbesöket där gick bra och troligen kommer jag få gå i kbt. Allt gott! ?

Jaha, då var helgerna avklarade och julen bör snart städas ut. Här är det inte så mycket nytt annat än att det blivit lite possitivt och lite negativt på husdjurs fronten. Hoppas helgerna varrt trevliga för er ?.

Skönt att höra att det går bra i det stora hela! Men tråkigt med husdjursproblem.. Önskar dig ett gott 2021!

Hejsan Kennie,
Önskar även dig en fin fortsättning på våren. Jag är inte så aktiv på forumet numera så såg din kommentar först nu tyvärr.
Allt gott!