Jag har nu kommit till en punkt där jag förstår och vill ändra mitt beteende. Jag har anmält mig här för att få stöd och ny livskvalitet. Jag är i 40 års åldern, bor tillsammans med min sambo och husdjur, jobbar på heltid. Har en väldig stressig vardag och dricker fast 1 flaska vin dagligen själv efter jobbet för att varva ner. Har problem att prata om det hittills med andra och dricker när jag är ensam. Min partner är orolig, jag själv märker att hälsan lider, sover dåligt, är mera trött än vanligt och gör knappt annat än att jobba och sen dricka, varje dag. Jag vill ändra mitt beteende och finna tillbaka till mina intressen och starta om på nytt. Jag är redo och motiverad för ett hälsosammare liv. Känner att jag inte kan sluta helt direkt men vill reducera vinglasen först max 1-2glas och inte dricka längre på vardagar.
Tipps om hur jag kan komma på andra tankar och hålla ut och gärna avstå från glasen är välkommet. Ny dag nya tag.
Trevlig helg!

HerrÅgren

Vi är många här på forumet med liknande erfarenheter som stöttar varandra. Jag själv var helgalkis i 20 år, nu har jag slutat helt eller iaf har jag ett längre uppehåll.

En som har hjälpt mig en hel del med motivationen är Craig Beck, "Stop Drinking Expert" på Youtube:
(redigerat av admi)

Han har många fler klipp på Youtube, böcker och en kurs.

Det kan även vara bra att gå igenom Alkoholhjälpens program här på sajten, kartlägga lite hur du ligger till.

Lycka till & Välkommen hit, ett bra och starkt val av dig ? ?

Herr Ågren

Hej Herr Ågren!

Tack så mycket för svar och tippset. Ska gå igenom programmet och försöka fokusera på annat när suget kommer. Va stolt över mig igår, drack vatten på en lördagkväll och smuttade lite på vinet. Annars brukar jag hälla i mig. Igår läste jag istället om hur jag kan kontrollera suget och är så glad att ha funnit hit! Det hjälper att tänka om och få stöd från andra som går igenom liknande.

Tack igen för motivationen och tippset!

Dina

Jag lyssnar på poddar som pratar om problemet tex alkispodden, en dag i taget, två fyllon och en sanning. Ex på bra poddar enligt mig.

Hej Äntligen 91!

Tack så mycket för tippset. Ska kolla upp det med. Känns så bra att vara här och få så fantastiskt stöd, tack!

Dina

Hej Dina,
Klokt val att ändra alkoholvanorna. Jag har verkligen fått så mycket högre livskvalitet sen jag slutade för 7 månader sedan. Finns en tråd med lästips överst i forumet. Bland annat Annie Grace bok Tänka klart, eller hennes Youtube klipp ger nya insikter om alkohol tycker jag. Bra att göra programmet här och ta några helnyktra månader till att börja med. Läs på en massa under tiden och ta ett nytt beslut när du landat i nykterheten. För mig blev valet att fortsätta utan alkohol, jag mår så mycket bättre nu... Lycka till på din väg!

Hej Kennie! Tack för lästippset, det är väldigt stödjande och hjälper mig mycket. Känns lugnande att läsa när suget kommer och har lyckas 2 dagar nu vilket låter lite men mycket för mig. Börjar inse nu att jag måste förändra mitt drickande.
Tack igen för råden & motivationen!

Hej! Efter första veckan har jag klarat mig bra och minskat intaget rejält. Har varit helt nykter 3 dagar och druckit 1 glas vin de andra dagarna. Känner mig redan nu mycket piggare och det är mycket lättare att gå upp på morgonen. Det enda, förutom konstanta suget, är en otrolig stark huvudvärk! Det börjar efter jobbet då jag vanligtvis direkt druckit större mängder och håller i sig i timmar tills jag somnat. På morgonen och under dagen är det borta. Är det normalt att lida av huvudvärk? Hur var första tiden för er? Kram Dina

Hej Dina, jag kan tänka mig att du är i någon slags abstinens fortfarande. Då är huvudvärk ganska vanligt. Tänker oxå på vätskeintaget under dagen, eftersom huvudvärken kommer på eftermiddagen. Drick mycket vatten, minst 2,5 l/dag. Tänker oxå på om du kan vara spänd , stressad, då kommer huvudvärken som ett brev på posten. Hoppas du kommer tillrätta med din huvudvärk. Jullan

Hej Jullan!
Tack för svar. Jag har druckit mer vatten och ätit godis istället, det hjälpte! Huvudvärken är nästan borta, skönt, det va hemskt.
Trevlig helg!
Dina

Hej!

Känner att jag behöver skriva av mig lite. Jag har nu varit medlem i 3 veckor och förändrat mina vanor helt, mår bättre än någonsin! AH & forumet har varit väldigt vägledande och hjälpsamt.

Jag har tidigare inte funderat på mitt problemdrickande eller sett det som ett problem. Jag har alltid försvarat giftet tom i absurda situationer som jag nu skäms över. Jag har studerat mina vanor, mig själv för att förstå VARFÖR fortsätter jag dricka och hittar ursäkter och vägar för att fortsätta med det, det är ju galet! Varför tror jag att svaret och lösningen är flaskan? Varför har det blivit en vana och i vilka situationer uppkommer det och hur går jag tillväga för att bryta det destruktiva mönstret.

Har blickat tillbaka på situationer som varit pinsamma, som jag mår dåligt över och inte vill uppleva igen. Hade gikt pga giftet, svullen fot och hur smärtsamt som helst men fortsatte ändå. Har varit bakis på jobbet, spyfärdig inombords men gjort allt för att dölja mina hemliga vanor. Ingen skulle någonsin tro att jag har ett problem och jag gjorde allt för att bilden av mig bibehålls så också tills jag kom hem... Har blivit arg på min partner när han sagt att jag dricker förmycket, min reaktion va typ “take it or leave it“ fast jag älskar honom över allt annat. Druckit medans jag städat, lagat mat och allt annat jag upplevt som tråkigt för att göra situationen skönare men inser nu att andra bara lidit av mitt beteende och hur fel det är! Pinsammast var nog när jag slängde sopporna och kunde inte ens gå normalt dit eller när jag träffade på grannen medans jag skurade trapphallen stupfull och försökte prata utan att sluddra...skäms ihjäl när jag tänker på det.

Hursomhelst så har jag brytit mönstret och de senaste 3 veckorna har varit känslomässigt också händelserikt eftersom jag tagit tag i känslor jag annars brukar dränka ner i giftet.

Mitt nya jag tränar nu nästan varje dag istället, har mer tid för familj och vänner, lyssnat mycket på craig beck stopdrinking expert som är fantastisk och har upplevt hur roligt det är att vara nykter!

Har fortfarande en väg framför mig men känner att jag är i bra sällskap här och vill tacka alla för stödet!

Trevlig helg!

Kram
Dina

Vad bra att du brutit och tränar istället! Så skönt att slippa alla jobbiga grejer med alkoholen..

Hej Kennie!

Tackar har tom gått ner lite i vikt med min nya hobby. Hoppas jag kan fortsätta så här i några månader till och inte göra felsteg eller få återfall. Har du tipps om hur man klarar av krisen jul&nyår? Vet redan nu att det blir tufft men inte omöjligt.

Det låter verkligen som om du tänkt om och framför allt gör annorlunda. Craig Beck är svinbra! Han och Annie Grace är mina husgudar ??

Vad det gäller jul och nyår tänker inte jag annorlunda än vilket kalas/fest som helst. Jag ser fram emot att leta reda på en glögg som inte smakar saft, julmust är gott till julmat, nubbe har jag inte druckit på många år för jag brukar bli för full, och det ska bli skönt att köra hem och sova i egen säng istället för att sova över på en luftmadrass. Några julfester med jobbet blir det ju inte heller i år. Hur tänker du om julen?

Men jag har varit nykter i snart 10 månader, så jag har hunnit träna mer på att vara nykter i olika sammanhang. Och jag har upptäckt att jag har lika roligt nykter. Det som tidigare har varit ett bekymmer när man varit nykter pga bilkörning tex är att jag tyckt så förbannat synd om mig själv. Jag har tyckt att hela festen varit mer eller mindre förstörd för att jag inte kan dricka. Som man kan lura sig själv ?

Kram ?

Julen är inte så svår för mig, eftersom jag alltid tyckt att julmust är det absolut godaste till julmaten. Nyår är lite mer förknippat med alkohol, men för mig funkar det att fokusera på god mat i stället, och så ska jag skåla för ett gott nytt år för min hälsa, i alkoholfritt bubbel.

Tack för svaren!
Det är många nya situationer jag går igenom nu på min nya sunda väg. Det är dåliga vanor jag bryter och kämpar med att inte falla tillbaka till. Jul & nyår förknippar jag annars med de gamla vanorna som jag nu första gången ska hantera på annat sätt. Julfester blir det ju inte iår med jobbet men det blir andra fester som jag vill gå till och vara nykter. Julfirandet hemma vill jag också ändra menyn på och fokusera på maten. Lyssnade sist på Craig Beck angående det och egentligen spelar det ju ingen roll vilken högtid eller fest det rör sig om, det kommer alltid upp sånna tillfällen som man måste hantera. Han sa att egentligen är det bara första timman man behöver klara sig igenom, sen har man inget sug längre. Att förbereda sig inför nya situationen också tyckte jag passade bra för mig tex att det finns en annan alkoholfri dricka förutom vatten, tex alkoholfri cocktail eller liknande. Julmust är jätte bra, det älskar jag och jag tänkte kolla upp alkoholfria viner, då känns det som ett bra alternativ i dessa situationer för mig. Läsa en skön bok, träna, promenera och njuta av julen med alla sinnen.

Ha en skön helg!

Kram/ Dina

Finns massa bra alkoholfritt, både på bolaget och mataffärer. Ett vitt som jag gillar heter Ein Zwei Zero. A-fritt mousserande tex Oddbird Spumante eller Nosecco. Öl kan jag rekommendera Mikellers Strange weather. Vill man göra egna cocktails är sockerlag och färskpressad citron bra baser, så kan man tillsätta lite vad som helst. Håller med Craig Beck om att det är första timmen på en bjudning som man kan få kämpa lite, och en timme är ju inte farligt. Det ska bli spännande med nyktra jul och nyår tycker jag, och det ger styrka att veta att vi är fler som kämpar!

Tack Kennie!
Ska kolla upp Ein Zwei Zero i mataffären. Har skrivit upp mig på Annie Grace expriment med där man får tipps varje dag under en månadstid. Hon är jätte bra med!
Trevlig helg!

Hej!
Ett är säkert, jag har minskat mitt drickande och lever sundare. Allt gick bra tills hela mitt liv vändes upp och ner på en sekund då en familjemedlem kom på sjukhus och det såg riktigt illa ut. Tyvärr förlorade jag kontroll igen över mig själv och började konsumera mera. Som tur gick allt bra med familjemedlemmen och jag kunde andas ut igen och slappna av. Vet att det är fel att ta tag i flaskan i svåra situationer men det va för mycket. Har gått igenom många nya situationer som jag är stolt över att ha hanterat bra; nykter på nyår, dricker inte efter stressig dag längre, dricker inte dagligen heller, kan avstå från drickandet även om andra dricker. Nu vill jag finna rätta vägen igen och vara kvar där. Håller kompassen i handen igen som jag kort förlorade. Inser att det är en ständig kamp och att jag måste finna andra vägar när det blir svårt, måste ta reda på vad som blir bäst för mig. Tipps är välkomna hur det fungerat bäst för er i tuffa situationer. Tack & kram