Emotionelltiggare

Jag är så trött på att inte lyckas sluta. Varannan vecka bestämmer mig att sluta och håller löftet en vecka. Sedan pendlar känslorna fram och tillbaka och jag bestämmer mig att bara i kväll 1 flaska vin, men det leder nästan alltid till en veckas dryckesperiod. Ni som har lyckats med en längre tids nykterhet, hur gjorde ni? Hur behärskar ni era känslor och vad äter, dricker eller gör ni istället?

Det är väldigt viktigt att verkligen bestämma sig. Inifrån och ut. ”Nu är det nog. Ingen mer alkohol för mig.”

Och sen får man ta en dag i taget, och samtidigt jobba bort alla gamla vanor som innehöll alkohol och skapa nya nyktra vanor. Det är verkligen inte så ”bara”, det är ett tufft jobb. Plugga, plugga, plugga nyktra argument och hjärntvätta skallen.

Till slut kommer en dag då man känner ”jag får dricka, men jag vill inte”. Då blir den nyktra resan ännu lättare.

Kram ?

Jag vet inte hur trygg jag är i min nykterhet, men det har gått nästan fyra månader:

Det handlar dels om att bestämma sig, verkligen vara fast besluten, men man måste också innerligt vilja sluta dricka. Alkoholen var inte en vän för mig längre, inget jag blev hjälpt av, den bara förstörde. Från att jag insåg det tog det ändå ett par år innan jag verkligen orkade ta tag i min situation, att bli redo att skiljas från den.

Jag upplever det som riktigt motigt emellanåt men dagarna har börjat rulla på. Så där svårt som det känns i början gör det inte längre. Jag behöver inte tänka på alkohol eller känna mig orolig för vad jag ska göra eller över att ha tråkigt. Det kan gå hela dagar utan att tänka på det.

För att komma över puckeln du stöter på måste du verkligen vilja sluta dricka eller hitta på sätt för att undvika alkoholen i stunden. Sen kan man ändå ta återfall fastän man verkligen vill sluta, men då är det bara att ta nya tag.

Du kan göra saker som att inte ha någon alkohol hemma, inte göra ärenden på stan under tider som systembolaget har öppet, läkemedelshjälp(antabus tänker jag då), eller gå ut och gå en rask promenad femton minuter varje gång du blir sugen, är du fortfarande sugen går du igen.

I början skriker kroppen och psyket efter det nya normaltillstånd du försatt den i och det skeva sätt kroppen lärt sig att bli belönad på, men det blir bättre med tiden.

Jag blir inte rädd av att tänka att jag aldrig mer ska dricka, för det går utmärkt att leva ett liv utan alkohol. Så kände jag inte förut, men det är inte hugget i sten att jag ska förbli nykter för alltid.

Som Andrahalvlek skriver är det svårt. Det har varit riktigt jobbigt att nå så här långt, men jag vill inte längre vara en sån som dricker, vilket var lösningen för mig.

Hej! Jag håller med tidigare talare med tillägget att det blir betydligt svårare att gå tillbaka till att dricka efter att man har erkänt sina problem för någon annan. Ett steg är att göra det här men om man har en familjemedlem, vän eller annan att prata med i det verkliga livet så blir det svårare att gå tillbaka till att dricka i min erfarenhet. (3,5 månader nykter)

Bullret

Emotionelltiggare

Hej och tack för fina matnyttiga råd! I går kväll var det verkligen ångestfyllt. I dag är jag andra dagen nykter och har gjort ett löfte till mig själv att vara nykter i 90 dagar, oavsett hur mycket sug jag skulle ha så dessa 90 dagar måste jag ha tålamod för att se om det blir bättre och om jag kan trivas i min nykterhet med tiden. Tänker att jag kanske ska springa mig svettig om suget kommer, och se om det går över då. Har också tänkt att kanske dricka en stark alkoholfri dryck t.ex. koka ingefärate. Ska nog kämpa på och ha en nykter dag i dag också. Många kramar till er alla.

Det har varit ett jättestor hjälp för mig att skriva eller läsa i forumet. För mig har det också fungerat att ha en långsiktig plan, som du verkar ha. Att fylla på med meditation, träning, musik, böcker ellr vad du mår bra av kan också bromsa önskan att dricka. Jag känner nu ett mycket större lugn och är mer tillåtande och kärleksfull mot min omgivning. Har slutat räkna tiden men en dryg månad helnykterhet här. Tror inte jag tar något mer glas som det känns nu. Stort lycka till med din härliga och svåra resa.

Kram

De tips som jag tycker jag kan gå i god för är dels att läsa massor här- hitta trådar som du känner igen dig i och grotta ner sig i forumet. Då förstår du att du inte är ensam.
Skriv i din tråd. Ta emot människors omtanke här, det är en stor sak och ofta är vi alkisar också duktiga på självhat. Detta är en plats att läka.

Jag vill också tipsa om en dag i taget. Hur jobbigt det än känns, så fixar man alltid en dag.
På så vis går det också att skjuta upp diskussioner med sig själv.
Nästa dag- nytt löfte.
Grotta inte ner dig i ”hela livet”. Sakta men säkert klarnar det mesta.
Jag kan lova dig att livet blir bättre som nykter. Jag kan också lova att jobbiga dagar avlöses av bra dagar.
Tålamod, är förresten också bra att ha med sig.
Kram ?

Emotionelltiggare

Tack för tipsen "Se klart". Jag har just nu flera gånger om dagen svåra ångestattacker och har lätt att slå på mig själv psykiskt. Men det lindrar ångesten och självhatet att läsa och skriva här, det är skönt att veta att man inte är ensam som försöker vada ut ur träsket. Tålamod är inte min bäst gren, men försöker ta en dag och stund i taget. Kram

Emotionelltiggare

Hej alla fina! Nu är jag inne på tredje nyktra dagen, i dag har inte ångest lika mycket som igår, men jag tror det beror på att jag är jättetrött. Kunde inte sova en blund igår natt. Rastlös. Sömnsvårigheterna i sin tur berodde nog på ångesten. Lite tufft men en natts förlorad sömn är kanske inte hela världen. Någon som har tips på vad ni brukar göra för att få Jon Blund att komma? Kram ?

Hej! Mitt tips är att inte ligga kvar i sängen mer än 30 min om du inte kan sova. Gå upp och läs en bok. Titta inte på skärmar. När sömntåget kommer, se till att lägga ifrån dig boken och gå och lägg dig på studs! Att ha mörkt och svalt i sovrummet underlättar också.

Sov gott!
Bullret

Jag dricker ingefärste (three ginger pucka te) och alkoholfri ginger beer.

Jag vill tipsa om att ”rida på suget”. När suget kommer är det lätt att tänka och tro att om jag inte gör något åt det kommer det bli värre. Öva istället på att vänta ut suget. Det går nämligen ofta över.

Kram ?