Ska försöka få fatt i en flaska av det. Köpte på Ica men det får bli reserv. Gillar inte söta drycker så kanske bättre att gå på kvalitet. Tror faktiskt inte de kommer tjata så mycket men mest inte känna igen mitt festbetonade. Är en glad typ som drar igång andra. Vi ses heller inte så ofta, ett par gånger per år så de är inte så uppdaterade på mitt liv.Fast när jag tänker på det så är jag likadan nykter. Undrar vad alkoholen fyllt för funktion i mitt liv egentligen. Har nog mest varit hemmasupandet som ställt till det. Plus blivit för full rätt ofta på fester förstås. Men jag har inga problem att vara social o rolig nykter. Blir rätt spännande att se hur det blir att vara nykter i olika sammanhang. Som ett socialt experiment. Nu sitter jag på tåget på väg till ett uppdrag. Vaknade halv sex i morse rätt utsövd,och viktigast , inte bakis med hjärtklappning och yrsel. Thank God! Känns bra på dag 12. Tack för ditt stöd andra halvlek. Känns som tredje perioden här ?kram på er alla därute

Närma dig varje situation med ett öppet nyfiket sinne. ”Spännande att se hur det här blir som nykter.” Samla på dig nyktra erfarenheter som smultron på ett grässtrå, ett bär i taget lite andaktsfullt.

Kram ?

Att vara på fest nykter kan vara både roligt eller jobbigt..Jag ville verkligen inte dricka, så min plan i början var att lämna situationer om det blir jobbigt..Jag har också alltid varit social, nykter, så det var heller inte mitt problem..Du verkar ju ha lite verktyg, mot fällor som kan uppstå..Färdiga svar till frågor om man vill smaka osv..Hoppas du får en trevlig kväll, och en pigg och fin morgon efteråt..???

Tack Andrahalvlek ska smaka noga på varje smultron? och tack Misslyckad bra att tänka på hur man kan svara innan.. Oron finns att vara en partysänkare så därför vill jag inte basunera ut för mycket innan. Tänkte först erbjuda mig att köra men kändes lite knasigt när det är jag som blir bjuden på allt. Jag har inställningen att allt kommer bli på bästa vis och att det inte är några konstigheter. Kram på er?

Då slipper man alla frågor. Och eftersom man kör får man själv bestämma när man ska hem. Det vill man oftast lite tidigare än alla andra, eftersom de andra blir fyllegaggiga efter ett tag ?

Men jag förstår att det blir svårare om det är du som ska bjudas på kalaset. Å andra sidan är det okej att dra till med en vit lögn i dessa sammanhang. På en jobbkonferens med övernattning i våras avstod jag vin och skyllde på att dottern sov över hos någon och att jag ville vara redo att snabbt rycka ut mitt i natten om det skulle hända något. Fick inga fler frågor på det.

Jag fyller 51 år på söndag. Vi ska fira min ex-svärmor som fyller 75 år på lördag, och dit kör jag. På söndagen kommer mina barn hem till mig och tillagar brunch. Så båda firandena blir garanterat alkoholfria för mig.

Ha det så kul på festen - och ta på dig de nyfikna glasögonen i jakt på smultronen ?

Kram ?

Ska fundera vidare på saken. Grattis i förskott på födelsedagen. Hoppas dina kalas blir fina. Själv fyllde jag i våras men det har blivit lite utdraget med firande. Ser faktuskt fram emot att vara alert kvällen lång och vakna pigg och ångestrfri dagen efter
Kram?

Sitter i solen hemma och äter lunch. Tänkte igår att jag behöver kolsyra till soda streamen och upptäckte då att det fanns nya essenser som min favorit pepsi Max. Ibland behövs det inte så mycket för att glädjas. Har fredagsfeeling utan vinplaner ( jo alkofritt) vilket är första gången på länge. Känner tacksamhet för chansen att ändra mina beteenden. Har mindre ont o kroppen och sömnen blir långsamt bättre. Sambon har åkt till landet men jag stannar i stan i helgen. Ingen som kan locka med att bjuda på en drink?. Det kommer säkert bakslag, vet sedan innan hur det brukar bli. Men den resan tar jag då. Att skriva och läsa hör hjälper mycket mot spontana bib inköp. Är förvånad över hur mycket det påverkar mig.
Stora styrkekramar till er.

Du har så många bra förebyggande åtgärder. Bara att stanna i stan för att undvika att bli bjuden på en drink. Riktigt starkt. Tror att det är dessa som många gånger är avgörande för hur vår kamp mot alkoholen slutar.

Rätt inställning, bra strategier, som sagt, du kommer att klara det här.

Kram

Drabbade mig igår kväll. Blev hemma med inställda planer. Hade sett fram emot lugnet under dag och eftermiddag. Min yngsta på besök över helgen gav sig iväg till vänner och jag tände en brasa i skymningen. Njöt av min stund i stillhet. Plötsligt började en känsla av tomhet och melankoli krypa över mig. Tittade ut över skymningen i trädgården och kände lugnet gå över i en märklig rastlöshet. Något sårbart gav sig till känna kanske triggat av tankar att vi alla är ensamma i grunden och hur livet passerar. Här hade definitivt alkoholen gjort sitt intåg innan min korta nyktra tid. Men jag hade varken lust eller något hemma som tur var. Hur ska man då hitta tillbaka till sin kärna och sina andra sinnestillstånd? Kanske genom att inte fly utan känna och acceptera det som händer i en?
Världen i sig själv saknar betydelse, allt bara sker skriver Knausgård. Så hur hittar vi då vår egen betydelse av tillvaron istället för att fly in i aktiviteter, alkohol, telefonsamtal mm? Jag har egentligen inga svar men härdade ut lite. Gjorde en god pepsidrink med is och citron och gjorde det lite mysigt i tv-soffan. Kvällen gick och jag sov gott och länge. Idag är en ny dag där allt kan hända.
Tack Vinäger för din tro på mig, kan luta mig mot den framöver. Vi är inte perfekta med målen klara och humöret på topp. Men det är precis som det ska vara.
Söndagskram på er❤️?

Precis så är det. I nykterheten kommer alla känslor tillbaka. Mycket starkare. Man blir arg, ledsen, glad i kubik plötsligt. Och enda sättet är att leva ut känslorna.

Spela musik, som man har starka minnen till, är ett sätt att öppna tårkanalerna på vid gavel tex. Kolla på en riktigt rolig film så får du skratta riktigt gott. Alkoholen lägger sig som en våt, tung illaluktande yllefilt över alla känslor. När den rycks bort kommer allt i dagen.

Ofta hittar man något som skaver också. Något orosmoment som vi dolt med hjälp av alkohol. Alkoholen är symtom på en orsak som plötsligt också kommer i dagen. Och det kan ta tid att komma underfund med vad det kan vara.

Kram ?

Just sådana känslor är triggers för mig. Ensamheten. Jag gick i terapi i många år när jag var ung (strax över 50 nu) pga ätstörningar. Men jag fattar ju nu att jag egentligen inte löste mycket under de åren. Jag tror att vi som tagit/tar o använder olika sätt att dlva oss bär på djupa trauman. Har funderat mycket på det där o vet det varit kaotiskt under uppväxten. Men har tyckt jag klarat mig bra o släppt det nu de senaste 15 åren. Fast det går ju inte att lura sig själv. Är rädd att hamna i ett känslomässigt kaos den dagen jag slutar. Ingen snuttefilt.
Du är stark o duktig som orkar o kan!!!

Ensamhet kan både vara vilsamt och skrämmande tror jag. Och har man jobbiga saker i bagaget så poppar känslor lätt upp när bruset runt tystnar. Lätt till då att döva sig med alkohol. För mig har det hjälpt att prata med vänner och även professionella för att få större förståelse för mig själv. Det är lätt att tänka att vi ska klara allt själv, men det gör vi oftast inte. Att få sätta ord på känslor hjälper mycket mot kaoset. Skickar lite styrkekramar

Hoppas att din helg varit vilsam och att du fått må lite bättre. ? Melankoli är inte en farlig känsla, om man inte fastnar i den. Bra att du har kontakt med samtalsproffs. Det kan hjälpa mer än man tror.

Kram

Tar 21 dagar enligt vissa perspektiv på förändring. Kanske farligt att tänka att vanan är ändrad nu efter 21 dagars helnykterhet, kommer hålla mig ifrån att prova A framöver och har inte bestämt något slutdatum. Jag mår bättre och bättre. Sover hela natten och känner mig på något sätt lite snällare både mot andra och mot mig själv. Jag håller med dig Vinäger att Melankoli inte är farligt att förnimma. Alla känslor behövs och ska ha sin plats, viktig dock att finna balans så det inte tyngs ned i någon ända. I helgen har jag varit med några av mina vuxna barn och samtalat om det som är viktigt i livet. Så skönt att göra det utan rödvinet i glaset. Blev alkoholfri bubbel och mineralvatten till läskiga filme ( de fick välja) jag känner stor tacksamhet mot alla er här som hjälper mig och påminner mig om att fokusera framåt. Jag läser i trådarna när jag behöver påfyllnad och skriver ibland. Har dock varit inne lite mer sällan denna vecka. Önskar er alla en fin söndagskväll och meningsfull måndag utan A.
Kram kram

Fint att läsa om din nykterhet och helgen med barnen. Var rädd om dig och var vaksam med hur du går vidare.

För några dagar sedan var jag verkligen frestad att åka förbi glasboa och köpa ett gott rödvin. Mycket digitalt arbete med svåra frågor lockade mig till avkoppling. Har hittat en bra och roligserie om en ensamstående trebarnsmamma som kämpar. Jag betade säkert av 6 halvtimmesavsnitt och poppade popcorn. Funkade bra faktiskt men vinet smyger sig in i huvudet. Kom ut till landet igår och vad står i skafferiet här om inte en oöppnad flaska. Men vet ni vad jag har inte öppnat det. Drack god alkofri ipa och lyssnade på Spotify med sambon hela kvällen. Idag är jag så nöjd o glad. Är lite nyfiken på vad vinrösten vill. Att maxa känslan istället för att bara närvara i den? En mycket lång vana . Önskar er alla en fin höstlördag. Kram?

Varje situation som tidigare har varit förknippad med alkohol ska laddas med nyktra erfarenheter. Varje enskild situation. Flera gånger dessutom. Stress är en trigger för mig också, men trots att jag har jobbat skiten ur mig de senaste veckorna så har jag inte en enda gång tänkt att vin vore en bra lösning på det. Tvärtom. Jag längtar bara efter vila och sova ? Så det går att bryta vanorna, eller ovanorna snarare.

Låt sambon dricka upp vinet, eller häll ut det är mitt råd. En annan gång klarar du inte att låta bli att öppna flaskan, så den risken är onödig att utsätta sig för.

Kram ?

Dagar läggs till veckor och jag känner mig väldigt långt ifrån kluckandet i flaskan med rödvin på väg ner i glaset. Vet inte varför men det känns verkligen att det kommer fungera denna gången. Det är min egen resa men jag slår följe med er alla här och med vänner som inspireras. Den senare kategorin kanske hoppar tillbaka i alkoholvärlden men förhoppningsvis inte ni här. Just nu har sömnen blivit orolig igen och jag drömmer stressdrömmar. Försöker ta det med ro och låta känslorna skölja över mig. Att vara ute mycket, oavsett väder, betyder allt.Har börjat reflektera mer över vad som styr mina val i livet och försöker hitta mer kreativitet i det jag gör, även om det är en tråkig vardagssyssla. Igår lämnade jag tvn och spelade jag musik själv och försökte lära mig nya låtar och ackord på piano.
Försöker ta hand om mig själv och ta in mer kärlek i mina tankar och handlingar. Jösses låter närmast religös men jag är fortfarande ateist med ett öppet sinne för andra dimensioner av andlighet.
Önska er en fin söndag där ni kan njuta av att må bra istället för att vara bakis och ångestfylld. Har gått in i nästa nyktra månad och det känns skönt.
Kram?

Man blir lite nyfrälst faktiskt. Att plötsligt känna glädje i små vardagliga ting är en stor gåva som kan göra den mest pessimistiska lyrisk tror jag. Jag är inte heller troende, i alla fall tror jag inte på någon gud. Jag tror på ödet i kombination med varje individs inneboende styrka. Och är öppen för andras troende och övertygelser, jag tror ju inte att folk ljuger.

Kram ?