Det är bra att du övar dig, det ger resultat. Nästa gång din man är bortrest så går det ännu lättare, och efter ett tag så är saknaden efter vinet som bortblåst.

Kram ?

Jag har bett min man ställa undan alkoholen vi har hemma. Igår när jag och dottern städade ett utrymme i källaren hittade jag kassen med vin. Ställde in den i matförrådet och får be honom gömma den på ett bättre ställe ?

Var det lockande? Jo, som jag skriver ovan så är helgerna ensam med barnen ett utmärkt tillfälle att dricka. Eller så är det ett utmärkt tillfälle att vara nykter, närvarande och pigg. Så fick det också bli.

Jag märker att jag ser nykterheten i ett längre perspektiv. Det är inte längre en dag i taget. Räknade ut att jag har 100 dagar den 1 dec.

Så skönt att slippa en bakfull söndag. Igen. Lika tacksam varje söndag ??

Kommer på mig själv att jag inte tänkt på alkohol på hela dagen. Suget som alltid kom efter jobbet är borta. Det som är kvar är tankarna på att framtiden. Kommer jag dricka igen? Och hur ska jag göra med tjejträffarna? När vi umgås en hel helg någon annanstans. Då har jag svårt att se att jag inte ska få dricka bubbel.

Jag kan tänka mig att vara nykter hela livet om jag bara fick dricka bubbel då. Men det kanske inte går. Vill inte riskera att trilla dit.

Jag känner igen det där. Jag minns hur jag våndades när jag tänkte hur det skulle bli under semestern. Inga kalla öl alls.? Men när väl semestern kom så var det inga som helst problem att avstå. Det är därför som jag nu i efterhand har fattat att det är dumt att tänka hur det blir i framtiden. Förhoppningsvis gäller samma sak för dig.

Kram ?

90 dagar idag. Det rullar på med hemmajobb, hemmafix och familj.

Känner sällan sug numera men har ersatt vinet med alkoholfritt och kvällsfika. Något kilo upp men tränar desto mer. Nu när man inte ska gå till gymmet så tränar jag själv.

Har dock lite ångest som kommer och går. Försöker inte oroa mig men ibland skenar tankarna iväg. Väldigt orolig för covid. Nu var en ledare i barnens gymnastik sjuk. Och min chef. Då sätter oron in. Och så fick sonen ont i magen ikväll. Han har väl ätit för mycket men jag får ändå katastroftankar. Ångest är bara en känsla... men vad jobbig den är ändå.

Hur tänker du nu? Du fortsätter nykter ”inom överskådlig framtid”?

Förstår att du är orolig för smitta om du har den så nära inpå dig. Jag fick lite känningar av den oron i veckan och lät då min yngsta dotter vara hemma den här veckan, för att minska hennes kontaktytor radikalt. Jag jobbar ju ändå hemma. Hon har en grundsjukdom som kräver omfattande sjukhusvård om hon blir akut och/eller svårt sjuk/skadad. Just nu vill jag INTE ta henne till sjukhuset, där är risken störst att bli smittad känns det som.

Jag skulle nog bli galen om jag tänkte på det hela tiden. Då skulle jag dessutom begränsa hennes liv enormt, och det skulle hon må dåligt av. Just nu är personalen på daglig verksamhet helt hispig och får snudd på panik bara någon hostar till, så hon hade verkligen inget emot att vara hemma i lugn och ro en vecka. Får se hur hennes pappa gör nästa vecka.

Just nu vill jag faktiskt skydda henne från samhällets generella hispighet. Hon fångar upp oron i luften, men hon förstår inte riktigt orsaken. Utanpå är hon 21 år men inuti är hon ett litet barn, som en 5-åring. Jag tänker att många barn måste uppleva allt det här lika förvirrande som hon gör.

Detta får till följd att jag absolut inte kan leva ut min oro i hennes närhet. Jag kan inte ens tillåta mig att känna den inombords, för då känner hon av den. Så jag tänker att allt kommer att gå bra. Och gör det inte det, så får jag hantera det då. Jag väljer att inte ta ut oron i förskott. Jag har många års träning på detta, men jag måste ändå fortsätta träna på att tänka så. Ibland dagligen.

Kram ?

Stort grattis till 90 dagar! ? Jag undrar också hur du tänker nu? Vill du kunna dricka kontrollerat? Hoppas det går bra med målningen i källaren. Just målning tror jag är en bra sak för att motverka ev ångest. Då måste man koncentrera sig noga och det är inte läge för andra tankar.

Kram ?

Är det 3 månader för dig. Har jag rätt?
Jag säger Grattis i förskott.
Hoppas du kör på året ut som du tänkt?

Här blir det ingen A innan Jul!
Mår fortfarande dåligt......
Någon nytta har nog de 100 dagarna gjort.
Förrut hade jag druckit på kvällen för att få bort bakfyllan, det finns inte en chans att jag gör nu.
Nu vill jag bara få bort substansen från min kropp.
Kram⚘

Mitt mål var från början var att vara nykter till jul, dvs 4 månader. Nu har jag förlängt det till över jul och nyår. Så jag har inte nått min milstolpe än utan fortsätter nykter ett tag till ? Efter nyår får vi se, men dricka kontrollerat tror jag blir svårt. Optimalt hade varit nykter med typ 4 undantag om året: tjejresan, midsommar, kräftskivan o nyår. Men jag är på riktigt livrädd för att ge mina barn en otrygg barndom med en alkoholiserad mamma. Så jag får helt enkelt avvakta.

Tack för omtanke ??

Sysselsättning med att måla är en av min bästa knep mot ångest. Målar tavlor då och då men nu är det väggarna som gäller ??

Så glad över att du klarat 3 månader och vill fortsätta din nyktra resa - GRATTIS! Så ledsen över att jag inte kunde fira dagen med dig! Jag har svarat dig på frågan hur jag mår i min tråd. Kram<3

Och sanningen är den att det inte varit särskilt svårt. De första veckorna upplevde jag sug och läste en del om alkoholberoende och tittade på youtube. Numera är tankar på alkohol ganska sällsynta. Jag har köpt Tänka klart, men har bara läst de första sidorna. Jag vill läsa den men har inte tagit mig tiden till det.

Men jag hade inte klarat det utan detta forum. Det är mitt stöd och mitt tidsfördriv när jag är rastlös. Jag läser och beundrar er som klarat er länge, men även historier om återfall och fylleslag är viktigt och lärande i min process att hålla mig nykter.

Nu siktar jag mot en nykter jul och nyår. Sen vet jag inte hur det blir i framtiden. Jag tänker ändå att jag nog lite längre fram kommer vilja ta ett glas… men kan jag det? Jag är på riktigt livrädd för att hamna i ett (nästan) dagligt drickande igen. Hur det skadade mig och min relation till min man och mina barn. Jag får ångest av att tänka på att mina barn skulle ha en alkoholiserad mamma. Och när dessa tankar kommer finns ingen längtan efter ett glas längre.

De absolut bästa fördelarna med att vara nykter, förutom ångesten inför familjen, är att min inneboende oro har lättat väldigt mycket. Jag hamnade i en utmattningsdepression för ca 8 år sedan. Den spädde jag på med alkohol och efter det var det mitt sätt att hantera oro och ångest. Jag oroade mig för ALLT. Och orostankarna kunde vara långt i förväg. Varför vänta och se hur det går om man kan oroa sig idag liksom. Nu hanterar jag det annorlunda. När orostankarna kommer, kan vara vilka katastrofscenarier som helst, (mitt barn blir sjukt, min man dör, jag kommer bli utmattad igen, mina vänner kommer lämna mig, corona, you name it) så väljer jag att inte tänka på det utan resonerar med mig själv att det får jag lösa om/när det händer. Det funkar oftast men inte alltid.

Min andra stora fördel är att jag tränar. Jag har klarat mitt mål med minst två träningspass i veckan under denna period. Utöver det tar jag mig tid för yoga och promenader regelbundet.

Jag har också tänkt att jag någon gång behöver bearbeta det som hänt, berätta och förlåta mig själv för allt som hänt under fylla och inte hänt under bakfylla. Men inte idag…

En dag i taget. Hålla i hålla ut. Idag är jag nykter. Idag är jag tacksam.

Stort grattis till 100 dagar! ? Jag har hela tiden tyckt att det ser lovande ut för dig. Tror det beror på att jag känner igen mycket från min egen resa. Med tankesätt och liknande. Bara att köra vidare som du gjort och se hur det känns längre fram. Jag misstänker att du kommer förlänga nykterheten efter nyår. Det känns så, men vad vet jag.?

Kram

Bra där, grattis till dina dagar, sån livsavgörande resa. Stora beslut, viktiga val. Bra kämpat med träningen och hantera oron på nya sätt. En dag i taget fixar vi det, och håller med dig om att forumet är fantastiskt, eller snarare de fina människorna som skapar det. Jag är fylld av ödmjukhet och ömhet för allt som finns här! Tack för att du är delaktig. Kram ?

Heja Dig !
Så bra gjort av dig med 100 dagar , vi är ju på samma dag och får fira lite extra idag ?
Jag ska dricka lite a-fri glögg . Det är ju december nu .
Ha en fin dag ??
Hur