Smygdrickarn

Klart det kan kännas i kroppen om du har varit i ett tillstånd där alkoholen har levt rövare, men det behöver inte vara domedagen för det. Huvudsaken är att man minskar eller helt avstår från alkoholen, så får kroppen en chans att återhämta sig. Levern för övrigt är helt fantastisk, den tål mycket och den har även en förmåga att reproducera och ersätta trasiga celler osv. Däremot när man tar alkohol, så försämras upptaget av vitaminer, mineraler och annat och det märks än mer om man tar bort alkoholen och märker att kroppen inte var så väldans fit for fight.

Jag tar själv vitamintillskott nu eftersom jag vet just att alkoholen gjort det svårare för min kropp att ta upp de viktigare delarna, bland annat B-vitamin som t.ex. gör att muskler etc kan fungera sämre. Ta det inte som en rekommendation från mig, men jag vill mest förmedla om att det tar en liten period nu kanske innan kroppen din fungerar som den ska till fullo. Försök sova bra, vila, få frisk luft, ät bra osv, så hjälper du den på traven.

Kämpa en dag i taget!

Igår hade jag ett ordentligt sug. Kände mig väldigt uppgiven och tyckte att om jag ska må så här så finns det ingen mening med att inte dricka. Men jag gav inte upp. För att hindra mig att köra till bolaget så tog jag bilen och körde långt hemifrån. Tillräckligt långt för att inte hinna tillbaks innan bolaget stängde. Och eftersom jag inte har något hemma längre så fanns det inga alternativ när jag kom hem.

Det är jag glad för idag. Inte för att jag mår så mycket bättre fysiskt. Speciellt huvudvärken plågar mig ganska mycket. Men jag mår psykiskt bättre idag och det har jag er att tacka för. Genom era erfarenheter och kunskaper minskar min ångest och oro över att jag ändå är döende. Jag vet att det låter dramatiskt, men det är faktiskt lite så jag känner. Att jag redan sabbat kroppen så mycket att det inte finns någon återvändo - och vad finns det då för mening med att genomgå detta? Era erfarenheter gör mig hoppfull att det inte är för sent!

Torn: Jag har en enormt hög igenkänningsgrad på nästan alla dina inlägg. Jag har också gått ett tag och varit säker på att jag har cancer lite överallt (och att hjärtinfarkten lurar runt hörnet). Att jag har har fettlever vet jag redan sedan mitt ultraljud så det kanske är så att den är så stor att den trycker mot revbenen.

Se klart: Tack för välkomnandet!. Ja, den där framtidsfällan verkar vara en utmaning. Ibland känns det som att stå barfota framför Mount Everest. Men jag ska försöka följa ditt råd att ta en dag i sänder.

Andrahalvlek: Tack för dina uppmuntrande ord. Uppskattar också att du pluggat stenhårt om alkohol. Det gör att jag kan ta genvägen till din kunskap. Men steget till IOGT-NTO är fortfarande lite långt för mig, men så är jag bara på dag 8. Hoppas att gulddagarna snart blir fel för just nu radas det upp ganska många skitdagar på rad.

Sattva: Tack för ditt stöd. Jo, jag har nog kämpat ett tag och det börjar sakta gå upp för mig att jag nog kämpat lite längre än vad jag erkänt för mig själv. Jag kallar min tråd för ett första försök, men sanningen är nog att det är ett första steg att seriöst hantera min alkoholkonsumtion. Att jag har haft problem har jag egentligen upplevt ganska länge, men mina försök att sluta har nog aldrig varit så helhjärtade som nu. Men jag ska erkänna att det är inte lätt och än har jag inte självförtroende nog att tro att det kommer lyckas.

Det du upplever nu med värk och huvudvärk är abstinens. Alkoholdjävulen vill skapa så mycket obehag som möjligt i dig för att du ska börja dricka igen.

Så som du mår nu kommer du inte att må för alltid. This too shall pass. I början är varje dag en skitdag. Plötsligt kommer en riktig gulddag ? Sen skitdagar igen. Efterhand som tiden går blir det allt glesare mellan skitdagarna. Men de fortsätter att komma då och då. Tänk då att efter skitdagar kommer alltid gulddagar.

Försök att vaska fram lite nyfikenhet på det nyktra livet. ”Hur kan det här bli som nykter?” Som Torn skrev i någons tråd. Efter snart 11 månaders nykterhet har han aldrig upplevt en nyårsafton nykter på 35 år, men han väljer att närma sig nyårsafton med nyfikenhet, även om han är införstådd med att det kommer att kännas ovant.

Kram ?

Jag har skrivit det tidigare. Jag dricker mest för mig själv och omvärlden är inte så insatta i min konsumtion. Har jag varit iväg på konferens eller något så har jag grundat på hotellrummet innan, under och efter så det verkar som jag dricker väldigt måttligt. Mina kollegor på jobb skulle nog bli väldigt överraskade om de visste vilka mängder jag har hällt i mig under åren. Men oavsett så var det en händelse i fredags som gnager lite i mig. Oavsett om eller hur mycket jag dricker eller inte.

En kollega till mig berättade att hen varit på bolaget på lunchen och köpt en hel låda med en av mina favoritöl som nu har den årliga julversionen. Jag hade då två alternativ att svara. Det ena var att jag skulle säga - Oj, vad kul, då ska jag åka och köpa en låda till mig själv också senare. Det andra alternativet var att säga, - Oj, vad kul, men jag har bestämt mig för att inte dricka på tre månader för att rensa kroppen. Jag valde alternativ 2, men ångrade det efteråt.

Diskussionen blev istället att jag var lite udda som skulle ha uppehåll i tre månader. Över jul och nyår dessutom. Jag fick nästan förklara mig som om det var fel på mig. Ingen champagne på nyår. Ingen julsnaps. Ingen glögg. Eftersom jag inte vill (eller orkar) prata om mina alkoholvanor blev det en utläggning om att jag gör ett experiment om att utesluta olika kostdelar för att komma tillrätta med mina magproblem.

Det som skaver i mig är hur omgivningen gör det svårare att sluta. Tyvärr tror jag att jag själv varit likadan. Jag har nog sett nykterister som lite udda eller religiösa. Säkert har jag fällt en liknande kommentar som min kollega gjorde. Ingen skugga över min kollega då hen är en väldigt bra kamrat och empatisk. Hade jag varit öppen med mina problem är jag säker på att situationen inte hade uppstått. Men varför måsta jag vara öppen med det? Varför är det jag som är udda om jag inte vill dricka? Känns som att jag alltid behöver komma att bli tvungen att förklara mig. Jaja, nu är jag där igen och ser problemen som kanske uppstår långt fram i tiden, men det är svårt att inte tänka på dem.

Du har säkert rätt i att det är abstinens. Men efter åtta dagar... Jag hade förväntat mig ett psykiskt sug, men inte att kroppen skulle göra sig påmind på detta sätt. Jag har alltid sett abstinens som att någon är skakig på morgonen efter och behöver en återställare för att kroppen ska fungera. Jag har ju fungerat i nyktert skick. Har druckit på kvällarna och slutat exakt så jag ska hinna bli nykter på jobb (för att sedan fortsätta när jag kommer hem). Jag har ju varit nykter en liten stund varje dag och aldrig upplevt dessa fysiska symtom i denna utsträckning, även om de funnits där annars också. Oavsett vad det är så hoppas jag det går över. Druckit en kanna kaffe nu. Tagit huvudvärkstabletter. Men inget verkar hjälpa mot denna malande huvudvärk. Eller, jo, en sak, men det är ju den jag ska göra uppehåll med.

Det var modigt av dig att berätta så tidigt i din nykterhet. Själv väntade jag 3-4 månader innan jag berättade för någon utanför forumet, och då berättade jag för min äldsta dotter. Sen har det spritt sig lagom sakta i min privata sfär. Inte alls i min jobbsfär än. I jobbsammanhang kan jag alltid skylla på bilkörande. Och när det pratas om alkohol på jobbet, av typen ”äntligen fredag och det ska bli så gott med vin” väljer jag att bara vara tyst, inte kommentera alls.

Jag har tänkt att jag behövde bli mer stabil i min nykterhet innan jag outar. Nästa steg för mig var att bli medlem i IOGT-NTO och näst på tur är att stå på barrikaderna ? Men där är jag inte än! Snart 10 månader nykter, så det får ta sin tid. För en del tar det flera år innan de bekvämt pratar om sin nykterhet.

Du har ingen redovisningsskyldighet. Vita lögner är helt okej om det gör att du slipper ”stå till svars”. Och de som har allra mest synpunkter på ens alkoholstopp är oftast de som själva borde fundera över hur mycket de dricker och vilka konsekvenser det får. De kommer att försöka locka dig att dricka för att få ett alibi för sitt eget drickande. Det räcker att du vet om det, du behöver inte konfrontera dem.

Tänk på den gamla barnramsan ”Den som sa det, var det”. Det gör kanske att du lite lättsammare kan skaka av dig deras åsikter. Låt dem tycka och tänka. Du tar ansvar för ditt liv, det är mer än många andra gör.

Kram ?

Smygdrickarn: Även om det inte var en rekommendation så är det jag som åker till apoteket och köper lite vitaminer imorgon. Kan ju inte skada att prova. Speciellt när man inte är någon världsmästare på att äta allsidig kost.

Andrahalvlek: Nej, det var verkligen inte modigt. Jag är tyvärr lite för filterlös ibland och bara säger saker innan jag hinner tänka. Hade jag tänkt igenom det hade jag nog bara instämt i att det var kul att julölen kommit och inget mer med det. Men så modig som att säga att jag har problem med att hantera alkohol är jag inte, och kommer kanske aldrig att bli. Men att jag har problem med magen och får gallsten med jämna mellanrum är känt bland mina kollegor så jag refererade till det och att undvika olika matvaror, varav alkohol var en. Den stora utmaningen kommer om tre månader och när coronaviruset har ebbat ut och jag måste hitta på undanflykter till varför jag inte dricker.

Jag lyckades ta en vecka nykter på raken några gånger och det var alltid samma sak. Värk som inte känns när man dricker. Det var därför jag gav upp och började dricka igen. En annan sak förresten, jag åt en massa B- vitamin och magnesium de första veckorna. Vet inte om det hjälpte men har fått för mig det.

Det där med att berätta för andra var det som skrämde mig mest i början, och jag väntade ju medvetet ganska länge med sådant. ( förutom till min fru då) . Nu blev det ju lite tidigt för din del här, men försök att skita i det. Det är ditt liv, du bestämmer. Det är inget farligt utan egentligen bara bra att folk vet om att du inte dricker. Det känns jobbigt nu, men vad kan hända liksom.Efter ett tag blir man bara stoltare och starkare för varje person som vet om det.

Att åka i väg långt med bilen gjorde jag också. Tiden går, man kan inte dricka och man får annat att tänka på genom att titta på omgivningen.

??

Jag såg att Andrahalvlek hade kommenterat här medans jag skrev. Det här med att berätta är olika från person till person. Man får välja det som känns bäst, olika sätt fungerar. Det tar olika lång tid osv. För min del har det underlättat att berätta att jag inte dricker. Numera känns det hur naturligt som helst att alla på mitt jobb( även chefen) vet om att jag inte dricker. Det är en ickefråga. Men Andrahalvlek klarar sig ju lika bra på sitt sätt. ?

Jag tar också b-vitamin och magnesium som tillskott, och även d-vitamin nu på vintern.

”Alkohol kan skada matsmältningssystemet, vilket kan orsaka vitaminbrist. Den vanligaste vitaminbristen vid alkoholberoende är brist på vitamin B1, tiamin. Tiamin behövs för att nerver och muskler ska fungera.”

”D-vitamin är ett hormon som bildas från kolesterolen i huden när den utsätts för exempelvis solljus. Vitaminet är livsviktigt för hundratals gener i vår kropp”.

”Olika kramper i muskler och darrningar är det allra vanligaste symtomet på magnesiumbrist.”

Jag får myrkrypningar i benen nattetid om jag inte tar magnesium.

Kram ?

Smygdrickarn

Så fungerar dock tyvärr alkoholen. Dels försämras upptaget av de ämnen vi behöver, dels åtminstone för egen del, så får jag en sämre kost överlag om jag dricker. Suget på skitmat ökar i varje fall för min del, liksom inte så jag går nykter på jobbet en dag och känner bara "fan vad gott det vore med chips nu!" men fråga mig i lulligt tillstånd en kväll istället :)

Det finns B-vitamintillskott som har rubbet upp till B12, sedan finns det olika Forte-vitaminer (fokus på B1-B6) som rekommenderas till folk som har haft/har alkoholmissbruk (står rentav på bipacksedeln). Jag tar även en hög med andra tillskott, bland annat omega3 då jag inte äter fisk alls egentligen osv och som hjälper till att stävja inflammationer (vilket hela min kropp är i just nu eller ngt) osv. Samtidigt vill jag dock vara försiktig med att skriva om vitaminer osv överlag, särskilt på ett forum som detta. Vissa vitaminer om de överdoseras kan försätta kroppen i ett sämre läge.

Jag har koll på min egen kropp och är påläst inom nutritionslära. Någon annan kanske gör bättre av att ta ett enkelt test som visar på exakt vad man har brist av och kan komplettera med mer vitaminer efter det. Med det sagt, så är B-vitamin vattenlöslig och överskott kommer följa med urinen ut. Bli inte livrädd om urinen blir saffransgul, men det kanske bidrar till julstämningen ;)

Hej,
Jag ska på middag imorgon med vänner och av naturliga covid-skäl har det inte blivit så hemskt mkt socialt sedan i våras. Det är första gången ändå jag BARA ser fram emot socialt möte utan en tanke på hur jag ska hantera alkoholen (inte). Men för ett par dagar sedan träffade jag min familj och det var första gången jag sa precis som det var, att jag har slutat dricka för gott.
Jag har snart varit nykter ett år.
Tankar tar tid, sa någon. Att bli nykter tar också tid och består av många faser. Ibörjan bara ”inte dricker man” sen går man igenom en massa tankar känslor och processer av olika slag, testar tankar med nära vänner, kanske ett syskon.
I efterhand förstår jag varför det tar tid, det är en mega-förändring.
Var sjysst mot dig själv! Ha respekt för tiden, och för dig själv. Kram ?

Tillbaks här efter att legat i ryggskott. Vaknade i måndags och min huvudvärk hade försvunnit. Tror inte jag mått så bra som jag gjorde i måndags morse. Helt klar i huvudet. Ingen direkt värk. Var på väldigt gott humör. Då knäckte det till i ryggen och jag fick ett sjuhelsikes ryggskott. Kanske har jag legat och vilat lite för mycket, eller så var det ölmagen som gjorde sig påmind om att det är jobbigt för ryggen att bära hela den vikten. Skulle behöva gå ner i vikt också, men känner att jag får ta en sak i sänder. Nu är det alkoholen. Nästa steg får bli vikten och träningen.

Men jag känner mig lite stolt att fira 14 dagar idag. Visst, för vilken normal människa som helst är det kanske ingen stor prestation, men för mig är det nog det längsta jag varit nykter - nästan så länge jag kommer ihåg.

Fortfarande lite ont i höger sida, men det känns som att det blir mindre och mindre ont.

Var lite sugen på öl nu på eftermiddagen. Inte så mycket för att fly tillvaron utan snarare en känsla av att jag ville fira att ryggen blivit bättre. Tror min hjärna associerar fira med fylla. Men det var lättare att fly den känslan än vad det var förra lördagen. Då fick jag verkligen kämpa.

Se klart: Bra inspel. Jag tror det var lite av att testa som jag berättade det för min kollega. Har inte berättat det för någon annan, men det är en väldigt empatisk person. Jag har redan lite ångest för vad jag ska säga till familjen i jul. Min familj är väldigt duktiga på att hantera alkohol och jag har aldrig under hela mitt liv sett någon av mina föräldrar berusade. Ryktet säger att min far varit berusad en gång (någon hade spätt på hans dryck) men att han då gick hem och la sig. Jag är nog det svarta fåret i familjen vilket gör att det nästan är lite svårare att berätta. När julölen åker fram och alla andra nöjer sig med en eller två har jag gått undan och fått i mig lite extra. Nu i jul blir det nästan lite svårt att säga varför jag inte vill dricka någon öl. Inte för att de vill att jag ska dricka, men jag är lite orolig att de ska ana att något inte står rätt till. Och jag är nog inte redo att säga något till dem än. Får hitta en nödlögn. Kanske blir "tvungen" att ta över beredskapen från någon kollega. Att säga att jag tar någon medicin funkar inte för då blir det bara snack om det och andra sjukdomar.

Men en sak i taget. Det är något jag lärt mig av er andra och som jag försöker följa (även om det är svårt). Just nu gläds jag 14 nyktra dagar.

Jättebra med 14 nyktra dagar, det blir bara lättare för varje helg som går. Fira är väldigt starkt förknippat med alkohol. Jag var helt handfallen i början. Hur skulle jag nu fira? Men jag har lärt mig att man kan vara glad, nöjd och stolt så man nästan spricker utan att varken äta eller dricka någonting. Upplevelsen kan vara stark nog ändå. Att bara dela den med andra är liksom firande och belöning nog.

Idag (igår snarare) firade jag 300 nyktra dagar. Jag skärmdumpade min app Nomo som hjälper mig att hålla räkning på dagarna och skickade till min äldsta dotter. Hennes översvallande reaktion var det enda belöning jag behövde.

Kram ?

Förstår din känsla av att du inte vill prata om orsaken till att du avstår alkohol. ”Alkoholism” ”beroendeproblematik” är så laddade ord och folk har så många egna sanningar om orden. Det blir en slags etikett som man plötsligt ska passa i. Ungefär som att säga att man har nån specifik politisk uppfattning och sen stå för alla dumheter som alla dessa politiker har sagt och gjort.
Kör på din renlevnad du! Att du avstår för att komma tillrätta med magproblemen.
Och passa kanske på med att försöka äta bättre också, du skrev att du åt ensidigt. Din lever och du skulle kanske må bra av en varierad kost. Jag har snöat in mig lite på näringslära nu och blir kanske lätt fanatisk med att jag tror att vi redan har eller får olika brister av alkohol, så balanserad kost kan verkligen göra underverk, både för kropp och själ.
Du skrev också att du använde alkohol för att slappna av. Hur slappnar du av nu istället? Jag tänker att det hänger ihop mer än man tror och att ryggskottet mycket väl kan ha att göra med att alkoholen (och för den delen de andra ämnena i ölen) har fyllt en funktion i kroppen, såsom avslappning. Kan vara läge att ersätta den funktion som alkoholen har haft med något annat sunt.

Först och främst Grattis till 14 dagar.
Nu har du förhoppningsvis det värsta bakom dig.?

Jag kan bli helt förundrad över folks reaktioner på att man inte dricker A.
Och att det skall behöva förklaras hela tiden!
Folk blir Veganer, Vegetarianer, äter inte socker eller kolhydrater, kör periodisk fasta , 5:2 dieter.
Inte sjutton behöver de förklara sig med långa utläggningar.
Så ha det med dig om det kommer dumma frågor framöver.

Keep up the good work?
Kram⚘