Första dagen

Profile picture for user Charlie70

Efter en hel vecka med arbete på 25% är jag slut i rutan. Nästan komiskt trött. INGET vinsug i dag. Vet inte om det är barnveckan som vaccinerar kanske. Kvittar vilket. Livet rullar på. Jag mår bra! Arbetskamraterna tycker jag ser såååå pigg ut efter sjukskrivningen (trots blåtira och allt) och det känns ju bra! Berättar inte på min arbetsplats om alkoholstoppet. Där går min gräns.

Trevlig helg och kram på er alla!

Profile picture for user Charlie70

Efter tips från Alkispodden har jag lyssnat på några avsnitt av 2 fyllon och 1 sanning. Lyssnansvärt definitivt även om inte heller denna podd är skapad av proffs, utan "vanliga" människor som vill nå ut med sitt budskap kring alkohol. Testa om ni har lust!

Solen skiner. Efterlängtat. Har sovit länge. Jobbstarten har visst ökat sömnbehovet igen. Minst 10 timmar behöver jag. Jag kommer att skratta åt detta när jag är igenom utmattningen hoppas jag. Det jag inte kommer att skratta åt är min tidigare alkoholkonsumtion. Ryser vid tanken på om jag fortsatt som förr. Hur lite vila hade min kropp inte fått då? Och hur negativt det skulle vara för min utmattning. En kostnad för samhället och inte minst för mig. Det är så oerhört skönt att leva utifrån att lyssna på kroppens signaler och inte utifrån när jag ska få nästa glas rödvin.

Jag göder barnen med våfflor och vispgrädde till frukost. Gläder mig åt att båda har gått upp rejält i vikt. Den ena 13 kg och den andra 10 kg. Ingen av dem har växt nämnvärt på längden och de ser fortfarande ut som sparrisar. En hel del arbete har det varit kring maten under våren och sommaren. De har inte ätit ordentligt någon av dem på skolan av olika skäl. Det var någonstans där våfflorna (bl.a.) kom in i bilden.

Livet utan alkohol är på något sätt så fulländat som livet kan bli med sina upp och nedgångar. Jag hinner tänka, känna, reflektera, glädjas och vila.

Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Det är så härligt att läsa vad du skriver, Charlie70??Det gör mig varm i hjärtat❤️ Du är så strong??

Önskar dig en fin söndag??

Profile picture for user Charlie70

Allt väl här. Därför har det känts som om jag inte har något att skriva om på ett tag. Men det har jag visst. Jag vill skriva om den glädje och tacksamhet jag känner över att kunna börja arbeta igen, att få träffa mina kollegor (i begränsad omfattning men ändå), att mitt intresse för omvärlden har vaknat till liv igen, att jag kan läsa en längre artikel eller rapport något så när med koncentrationen i behåll och tusen andra grejer som är kopplade till arbetet. Det som slår mig särskilt när jag funderar över ämnet glädje och tacksamhet är att jag trots att vi är mitt uppe i ytterligare en utredning av flickan (begåvningsutredning) som normalt får hela mitt liv i gungning och är en stor trigger för vin - inte känner som jag brukar. Hade en långvarig kris under sommaren kring detta beslut men nu när allt är i gång är jag lugn. Märkligt lugn. Den oro jag normalt känner kring flickan finns inte där. Då finns inga tankar på vin heller. Jag är en mamma som känner glädje och tacksamhet och som också kan förmedla det till mina barn. Trygghet. Det är det jag känner. Är jag trygg är mina barn trygga. Vi hänger ihop och känner av varandras sinnestämningar. Min viktiga roll som förälder är att förmedla lugn och trygghet. Det kan jag göra nu -eftersom jag är nykter. Hade jag druckit hade jag varit trött, ångestfylld och arg. Så är det inte nu. Känner glädje och tacksamhet över det.

Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Så härligt att höra Charlie70! Att kunna jobba igen, att kunna vara den mamma som du vill vara??
Jag tar till mig allt du skriver om dina känslor kring mamma-känslan..mammaroll...mor och dotter relationen❤️

Så viktigt att du skrev det??

Ha en fin fredag?

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Så skönt att du trivs med att börja jobba igen! Jag är så glad för din skull ❤️

Angående utredningen är det slöseri med energi att oroa sig i förskott. Allt blir som det blir och går som det går. Huvudsaken är att utredningen blir korrekt gjord och att den leder till att din dotter får rätt hjälp i skolan.

Det är verkligen väldigt svårt att problematisera relationen till sitt barn, vilket man måste göra för att få rätt hjälp. Man vill ju helst boosta det barnen är duktiga på, inte lyfta det de inte klarar av.

Jag har löst det på senare år genom att tänka att jag tar på mig en ”förhandlarhatt” när jag träffar olika typer av handläggare och utredare. Jag tänker att jag professionellt ”representerar” henne, och ska kämpa för hennes rättigheter.

Jag distanserar mig till henne lite känslomässigt, undviker känsloyttringar och väger mina ord på guldvåg. Jag använder helt enkelt de skills jag använder när jag förhandlar med facket på jobbet.

Efter att vår dotter fick diagnosen lindrig utvecklingsstörning vid 7 års ålder sa hennes pappa: ”Skit samma vad hon har för diagnos, hon är NN och världens goaste ändå.” ❤️

Kram ?

Profile picture for user Torn

Jag håller med Varafrisk och Andrahalvlek! Vilken storvinst nykterheten har blivit för dig.?
Helt underbart!

Kram

Profile picture for user Charlie70

Hem efter lite höstlovsfirande med barnen och en lånad hund i går. Blev 90 mil körning över dagen. Väl hemma, tvätt i maskinen och det mesta uppackat ger sig ytterligare en trigger till känna. Ett par glas vin hade ju varit gott...

I mitt förra liv hade jag med all säkerhet druckit 3/4 flaska vin, störtat i säng och tänkt att jag KAN ju dricka normalt (eftersom jag inte orkade dricka två flaskor vin typ). I går fann jag i stället en kall alkoholfri öl i kylen. Drack den och en fisljummen som jag fann i skafferiet. Lite popcorn och film tillsammans med flickan och sen sängen. Jätteskönt!

Det är bara att gnaga på. Verkar som om jag måste gå igen SAMTLIGA situationer som förr var förknippade med alkohol för att mota det som triggar suget. Nästa gång jag kommer hem efter 90 mils körning hoppas jag hjärnan längtar efter en kall alkoholfri öl och inte rött alkoholstint vin.

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

Varje situation som tidigare har varit förknippad med alkohol måste laddas med nya nyktra erfarenheter. Vissa flera gånger sannolikt om alkoholkopplingen är stark, som fredagkväll till exempel.

Men vi fixar det! Och när vi är medvetna om det fixar vi det ännu lättare.

Kram ?

Profile picture for user VaknaVacker

Känner igen det där så väl. Men det är ju så, bara att gnaga på med nya mönster så byts de ut. Så bra du hade alkoholfri öl hemma... Faktum är att jag märker att alkoholen i sig inte är det viktiga, utan känslan av avkoppling. Skönt tycker jag?
Ha en fin lördag o kram????

Profile picture for user Varafrisk

Du möter utmaningar/triggers men du hanterar dem och går vinnande ur situationen?? Dessutom att du berättar för oss här på forumet bidrar till att vi som inte kommit så långt på vår resa inte behöver känna sig ”misslyckad” utan att det är en tuff resa vi gör men det är möjligt att lyckas❣️

Stor kram t dig❣️

Profile picture for user Vinäger

Du är bara så bra. Gnata på, ett bra uttryck. För så är det nog. För många.

Tack för dina kloka tankar. ?

Kram

Profile picture for user Se klart

Ja, instämmer med föregående, du är en inspiration och förebild. Så fint att ta del av dina vardagsbilder som gör mina enklare att hantera.
Skrattade också åt det att dricka 3/4 flaska för att bevisa att en inte är alkis... så många gånger jag ”nöjt” mig enbart för att bevisa för mig själv att jag är så bra på lagom.... not.
Kram C!

Profile picture for user Charlie70

Räknar ut mina dagar då och då. I dag är det 326 dagar. Saknar inte vinet ett dyft men tänker då och då på att det skulle vara skönt med ett rus. (Hur kommer man ifrån de tankarna tro?). Livet fortsätter med liknande och ständiga utmaningar kring flickan och hennes skolgång som utmanar mig i min vardag. Gör mig ofta stentrött och lite uppgiven för stunden helt enkelt. I förrgår telefonmöte med skolan (inget blev tydligare för det). I går möte 2 med skolpsykologen för begåvningsutredning. Dessa möten är TYPISKA triggers för mig tyvärr. Exmaken säger att han "mår bättre" och nu vill "engagera" sig i flickans frågor. Tänk om man hade sådana valmöjligheter? Detta samtal kom till utifrån mitt förslag om att jag har enskild vårdnad om flickan (vore betydligt enklare för mig att slippa försöka engagera en oengagerad pappa). Sarkastiska tankar kommer till mig. Nu har jag barnfri vecka framför mig. Behövlig. Jag ska jobba och vila. Tänka egna tankar när min charmiga papegoja som jag älskar över allt annat är hos sin pappa. Sonen sitter framför mig och laddar med ett gäng våfflor inför nationella prov i matte i dag. Han mår bra och det gläder mig oerhört!

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

Enorm igenkänning ? Jag älskar min dotter över allt annat, men som jag njuter av självsamheten och tyyyystnaden när hon bor hos sin pappa. Har ofta fått frågan under hennes uppväxt ”Hur orkar du?” Då brukar jag svara ”Vad fan har jag att välja på?”. Då blir de tysta.

Kram ?

Profile picture for user Vinäger

Både att höra från dig, men främst att det fortsätter att gå bra för dig. Vilket jag heller inte betvivlat.

Är så glad att jag har gått följa din resa. Dina tankar och din vardag. Hur nykterheten blivit en naturlig del av ditt liv.

Kram till dig

Profile picture for user Varafrisk

Det är så gott att läsa vad du skriver, Charlie70. Så många dagar nykter..det är så himla strongt! Jag tror jag har följt dig nästan sedan du började skriva...och du har ju gjort en fantastisk resa. Även om du inte dricker alkohol så har du vid några tillfällen skrivit om sug och sug efter rus. För mig som håller på att få flera nyktra dagar så har jag lättare att identifiera mig med dem som skriver att man har ett sug men man klarar ändå att gå vidare...och det blir lite mer behjälpligt för mig. Vet ju att du inte har behov att skriva lika ofta som tidigare och skrivandet är ju frivilligt men jag tycker om att läsa dina inlägg och jag tänker på hur du har det.

Önskar dig en fin helg:)

Kram

Profile picture for user Charlie70

Började dagen med ett enormt sug. Sug efter dansk vallmofralla! Som tur är har de sådana på bageriet i närheten så jag har suttit här och läst på AH och väntat på att de skulle öppna kl 9. Hängde på låset och nu har jag fått min fralla. Underbart! Hörde av mig till några grannar också så de har fått frallor hemlevererade.

När jag tittar mig i spegeln ser jag en tio år yngre kvinna än för ett år sedan. Dels har jag fått sova otroligt mycket under sjukskrivningen (behövligt efter 12 år av massiv sömnskuld), dels finns ingen alkohol som påverkar åldrandet i förtid. Det jag ser i spegeln är en rakt igenom ärlig bild av den jag är nu. Inte någon som behöver gömma sig eller slå ned blicken.

I helgen ska jag vila min söndertjatade hjärna. Göra så lite som möjligt (har tusen ideer men måste lugna ned mig). Jag ska lyssna på ljudbok och fortsätta titta på The Crown som är lite lagom engagerande för mig just nu.

TACK Andrahalvlek, Vinäger och Varafrisk för era fina kommentarer!
Kram!

Profile picture for user Se klart

Hallå Charlie, jag log åt ditt frukostsug, jag som enbart äter frukost på helgerna (så har det varit i många år) vaknar alltid på lördagarna med huvudet fullt av frukostfamtasier. Är jag i stan blir det bageriet och på landet är jag min egen bagare kompletterat med croissanter från frysen.
Jag funderade med igenkänning på det du skrev om pappan till din dotter och hans analys av sin egen ork. Tyvärr har jag stött på detta i min egen närhet och det gör mig numera mest förbryllad. Vi har förvisso inte barn som kräver så mkt samarbete men dock finns tillfällen då det kunde vara skönt att räkna med förälder två. Nu har jag en man som tar väldigt stort ansvar för alla barn i denna familj. Men trots att jag inte förespråkar förbittring så kan tankarna tangera detta förbjudna område. Jag upplever också att nykterheten gör mig just - nykter. Han är inte bättre än såhär (var kanske aldrig)

Tack för att du skriver, tänker ofta på dig! Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Startade dagen med F&S Yoga med Kristin. Flickans ridning är inställd i dag och då behöver hon och jag komma igång med något annat. Mysigt! Sitter och funderar på brödbak men då behöver jag ta en tur till Ica. Vill inte småspringa på affären i dessa tider. Skulle vilja prova kalljäsning så vi kan ha färskt bröd i morgon bitti. Ja, det är sådant här mina tankar snurrar runt nuförtiden. Småtrist väder stör mig inte. Ska bara bli mysigt att få tända lite ljus när det mörknar ute.

Nykter i dag också. 11 månader i morgon.

Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Det låter bara hur mysigt som helst!
Vädret brukar inte störa mig så mycket heller i synnerhet inte eftersom jag inte kan påverka det på något vis.

Grattis till dina elva månader!! Du är en stjärna?

Stor kram❤️❤️

Profile picture for user Se klart

Bra där och så skönt att bocka av månad efter månad. Du gör det så himla bra, inspirerar mig och många andra! Stor kram ?

Profile picture for user Charlie70

Tack alla för fina grattis! Säger som så många andra. Hade inte klarat detta utan forumet och alla ni som fyller det med erfarenheter och kloka inlägg. Så är det bara.

Kram!

Profile picture for user Jakten

Har i helgen som var, läst din tråd. Du har gjort en fantastisk resa! Grattis och ett stort tack för de kommentarer du gav i min tråd. Nu kör vi -Framåt!

Profile picture for user Charlie70

Tack Smygdrickarn och Jakten för era påhälsningar! Känns fint att du har läst min tråd Jakten och att den kan ge fler än mig själv något. Det är ju liksom lite av meningen här på forumet. Och precis, det är bara Framåt som gäller!

Kram!

Profile picture for user Charlie70

Jag håller mig på min kant i covid-tider. Det sociala livet är inte stort. I går blev jag bjuden på middag hos vänner med antikroppar och som jag ändå träffar då och då. Så himla trevligt! Trevligt att få duscha, ta på sig lite fina kläder, lite smink, handla gå-bort-blomman, äta och dricka gott, prata om ditt och datt och tiden springer iväg. Allt alkoholfritt. Lik f-b sitter jag där när kvällen börjar lida mot sitt slut och tänker att det hade ju varit gott med "lite" vin när jag kommer hem. Detta måste ju bero på ren och skär ovana och inget annat. Det var ju så jag gjorde förr. Såg till att ha mer vin hemma för att "avsluta" kvällen på egen hand. Viruset har gjort att jag haft noll övningstillfällen och då märker jag att min hjärna lever kvar i hur det var förr. Mycket intressant detta måste jag säga. När jag kom hem var min älskade son hemma. Vintankarna flög sin kos. Jag känner stor tacksamhet för att jag vände detta ostyriga skepp för snart ett år sedan.

I stället vaknar jag i dag. Njuter av vårt enkla adventspynt. Dricker te. Mår bra. Sätter en deg på jäsning. Ser fram emot att bjuda min son på nygräddade bullar när han vaknar (vid lunchtid eller något :D).

TACKSAM!

Kram!

Profile picture for user Torn

Det där med övning verkar vara viktigt har jag märkt. Och det tar ju sin tid att beta av alla situationer som man tidigare förknippade med alkohol. Nyårsafton har jag kvar som en sådan sak. Jag har aldrig varit helt nykter en nyårsafton sedan min alkoholdebut vid 15 års ålder. Dock ser jag fram emot att fira den nykter i år, men det kommer kännas ovant, den saken är klar. Fast du har ju redan övat en gång!?

Kram

Profile picture for user Charlie70

Träffade en kollega i går. Vi skulle se en webbsänd föreställning tillsammans, dricka glögg och äta lussekatter. Eftersom kollegan har koppling till jobbet har jag inte berättat om nykterheten (kommer inte att göra det heller). Glömde helt att kolla på vad hon bjöd på och det var så klart vinglögg. Jag drack min pyttelilla mugg. Tackade nej till mer och sa inget mer.

Så. Nu har jag sagt det. Jag drack alkohol i går. Jag blev INTE triggad till att dricka mer. Jag tyckte glöggen var rent ut sagt SKITstark av alkohol. I sammanhanget kan jag berätta att förr var det starkvinsglögg som gällde. En flaska själv? Nemas problemas.

Positivt att fadäsen inte var värsta triggern. Det var inget jag visste om innan denna erfarenhet. Jag kommer inte dricka mer vinglögg nu. Alla flaskor ska kollas noga framöver :D

Kram!

Profile picture for user Se klart

Jag är ingen glöggare i vanliga fall men efter en kväll på forumet inser jag att det är en fara att ge sig i kast med, blir helt glöggfri december för mig. Inser att en del av varför jag inte gillat glögg är för att det är så LiTE som bjuds. Jag har velat ha rejäla glas och väl fyllda. Usch.
Apropå att öva så ska jag på coronasäkrad middag hos vänner i helgen. Så länge sedan. Ser fram emot men också lite lite nervös över hur det ska kännas. Ska tänka på dig och er här! Ett annat kompisgäng där vin inte ingår men blommar ändå. Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Det var min absoluta favorit. Det var ju ”bara” glögg. Jo, tjena. Allra starkaste glöggen. Och en flaska var för lite, två kunde jag dricka lätt. Kan jag inte dricka den glöggen längre så tror jag att jag ska glöggstrejka också faktiskt ? Fast jag är lite nyfiken på Duvfenkroks mandaringlögg, så den ska jag nog prova. Köper jag själv vet jag vad jag får.

Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Var på vc i veckan för att träffa sluta-snusa-sköterska. Behöver medicinsk hjälp men sådan står inte att finna på min vc om jag inte träffar läkare. Och läkartid har de först nästa år. Blev inte som jag tänkt med andra ord. Nu jobbar jag i stället på att dra ned på snusandet på egen hand. Genom att tänka efter INNAN jag lägger in nästa prilla har jag på en dag gått från en dosa till en halv. Begäret är stort. Argumenten för att sluta är betydligt färre än de för alkohol. Jag har ändå bestämt mig. Snuset ska bort. Ofräscht med en 50-åring som snusar tycker jag. Vill bleka tänderna framöver. Tycker det är en fin satsning nu när rödvinet är borta. Då måste snuset bort också. ORKA KÄMPA!!

Kram!

Profile picture for user Vjlo

Som svar på av Charlie70

Starkt att du ändå gick dit även om det inte gick få hjälp den vägen. Trist. Men bra att dra ner ändå, det kommer kunna gå, och du kanske inte behöver bli snusfri om du tänker dig tillbaka till vårdcentralen igen...

Själv så ska jag enligt programmet jag hamnade i sluta helt på söndag senast. Det kommer bli spännande.... lägger lite kommentarer om det hos mig sen :)

Men kämpa på!

Profile picture for user Charlie70

Har inte lyssnat på musik sedan jag slutade dricka. Är musikintresserad och allätare. Mycket musik har strömmat genom lurarna. Framförallt tillsammans med excesser av rödvin. I julstöket kände jag ändå för att damma av min gamla jullista på Spotify. När den gått några varv så blev det ordinarie "rödvinslista". Och vad händer tror ni? Jojomensan, jag blev sugen på rödvin. Flickan förknippade låtarna med huset vi bodde i innan skilsmässan. Man kan milt sagt säga att det blev en del känslor åt olika håll här hemma.

Nu sitter jag här bredvid en väldoftande julgran. Den kom in två veckor tidigare än normalt. Både barnen och jag kände för en extra lång julgransjul i år. Ska värma på Dufvenkroks mandaringlögg som får klart godkänt av mig! Smakar INTE som Blossa starkvinsglögg, och den typen av glögg dricker ju inte jag längre (HJÄÄÄLP), men den är fräsch och någonting-annat-och-ändå-glögg på något vis. Passar mig fint i år.

Bullarna står utomhus under tak på jäsning över natten. Fint att kunna bjuda barnen på en nykter mamma nygräddade bullar och tända ljus i morgon bitti. En tråkig måndag morgon i december kan förgyllas på olika sätt.

Kram!

Profile picture for user FinaLisa

Ska testa din mandaringlögg till Lucia. Finns den bara på Systemet? Vill ju helst inte gå in där i nuläget..?
Kram
???
PS. Är så glad att det går så bra för dig?

Profile picture for user Charlie70

Mandaringlöggen köpte jag på Ica så du behöver inte gå till Gröna skylten för den inte :-). Noll procent dessutom.

@AH jo jag har följt musikpratet här på forumet med glädje trots att jag inte själv har funnit glädje i musiken på länge. Jag noterade att det finns en del hårdrockslåtar på min lista. Det var de jag lyssnade på när berusningen var befäst och ett faktum. Just dessa låtar kan jag tänka mig att ta bort. De andra vill jag ha kvar för att det är bra musik helt enkelt. Någon särskild nykterlista tror jag inte är för mig faktiskt.

Och bra och bra. Jag har stor respekt för den här processen måste jag säga. Inte går det pissenkelt precis. Dessa vintankar som dyker upp nu och då. I dag lutar jag mig mot Berras inlägg om trist, tråkig och stadig som en klippa. Jag tänker på min son som jag utsatte för snart ett år sedan. Han ska inte behöva uppleva det igen. Jag ska stå stadigt. Han ska kunna lita på mig. Alltid!

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

All musik förknippad med drickande är nog sunt att ta bort eftersom musik har en direktlina till vårt undermedvetna. För mig är det oftast musik från 80-talet som är förknippat med festande och alkohol - och det avstår jag gärna från att lyssna på ? Jag sparar ner många låtar från ”Så mycket bättre” just nu och de blir för alltid förknippade med just den här hösten.

Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Känner mig lite tuffsig just nu. Mycket tankar på rödvin. Förra året vid den här tiden drack jag alldeles för mycket. Kanske jag har gjort andra år också. Med glöggen som maskering... Är det någon slags "vana" som gör sig påmind? Tankar om julledighet, att kunna slappa, dricka julöl och glögg som jag förknippar med alkohol? Handlar det om att vi i närtid kommer att få återgivning från flickans begåvningsutredning? Vet inte riktigt. Eller så är det allt detta som det är.

Funderar på att ta någon slags kontakt för att prata om detta men dagtid när det finns tillgänglighet jobbar jag och tänker inte så värst mycket på alkohol. Tankarna kommer på em/kväll. Och det är just tankar och inget annat. Den kunskapen har jag. Måste hålla i nu.

Profile picture for user Andrahalvlek

Tror att fler här har skrivit om just det, att själva årstiden påminner dem om tidigare år som var extra alkoholstinna. Det är okej att känna sig lite låg. Det är okej att vara lite sunt orolig som du är för utredningen. This too shall pass.

Kan tipsa om ”Närvaropodden - stoppa tankarnas terrorism”.

Kram ?

Profile picture for user AkillesU

Är inne på 4 mån nykter men rödvinet lockar just nu...

Läste ditt inlägg om att man inte utsatt sig för så mycket i år iom Corona. Och känner mig själv lite orolig hur det ska bli när det blir mer socialt igen.
Har heller inte druckit A-fritt. Är rädd att det ska trigga igång det.

Gokväll!

Profile picture for user Jullan65

Glögg... tänk att jag tycker verkligen inte om det. Men jag har liksom många andra druckit det i jul tider, ( och på sommaren oxå, om det hittats någon flaska). Starkvinsglögg naturligtvis, och hela flaskan. Tänker på när jag tog en rejäl klunk grogg av misstag vid min förra nykterhet, tog fel glas. Fick en chock och det smakade så illa. Kom ihåg att den klunken sedan satt i ett bra tag och jag fick passa mg xtra noga. Den enda iof. Stora klunken satte igång adjävulen minns jag, kan det vara så för dig med Charlie70? Tur är att vi inte behöver agera på suget, idag låter vi det bero, vi byter som du gjort, låtlista?och tar en dag i taget. Kram Jullan

Profile picture for user Sisyfos

Tror att det är helt normalt att känna sig Tuffsig nu egentligen. Mörkret som under långa tider tvingat människor till vila den här perioden är som värst. Nu ska vi i stället slutspurta med julen som hägrande mål. Längtan efter vila! Och vila är nog starkt förknippat med alkohol.

Jag älskar egentligen vilan utan alkohol. Det gäller bara att vara tydlig med sig själv med att det är dags att vila. Och när man springer på slutspurten då ser man bara målet.
Känner att det är liiite positivt med Covid att det blir ett lugn, man ska inte trängas på glöggmungel eller i affärer. Bättre att plocka in granen extra tidigt och njuta av samvaron med barnen.
Älskar din tråd förövrigt Charlie. Vet inte om jag nånsin har skrivit i den. När jag var så väldigt trött orkade jag bara läsa. Ville skriva nåt klokt, men det blev aldrig så. Håll i nu och låt dig vila utan a. Så mycket skönare och för den delen så mycket bättre umgänge med barnen när man är nykter.

Profile picture for user Sisyfos

Tror att det är helt normalt att känna sig Tuffsig nu egentligen. Mörkret som under långa tider tvingat människor till vila den här perioden är som värst. Nu ska vi i stället slutspurta med julen som hägrande mål. Längtan efter vila! Och vila är nog starkt förknippat med alkohol.

Jag älskar egentligen vilan utan alkohol. Det gäller bara att vara tydlig med sig själv med att det är dags att vila. Och när man springer på slutspurten då ser man bara målet.
Känner att det är liiite positivt med Covid att det blir ett lugn, man ska inte trängas på glöggmungel eller i affärer. Bättre att plocka in granen extra tidigt och njuta av samvaron med barnen.
Älskar din tråd förövrigt Charlie. Vet inte om jag nånsin har skrivit i den. När jag var så väldigt trött orkade jag bara läsa. Ville skriva nåt klokt, men det blev aldrig så. Håll i nu och låt dig vila utan a. Så mycket skönare och för den delen så mycket bättre umgänge med barnen när man är nykter.

Profile picture for user Charlie70

Jag behövde skriva för att förstå vad tankarna handlar om. Och det är precis det. December med alla (forna) möjligheter till alkoholintag och återgivningen för flickan. Det senare är en TYPISK trigger för mig. Vet inte hur många gånger jag skrivit det här men så är det. Jag är orolig. Jag vill inte riktigt vara med. Vill bädda in hjärnan, mina tankar och känslor i bomull (=alkohol). Jag önskar att min flicka hade fått vara som "alla andra" och med samma framtidsutsikter och möjligheter att leva ett självständigt liv. Men så är det inte. Jag kommer att gå bredvid henne, hand i hand, resten av hennes liv. För att jag älskar henne. För att hon kommer att behöva det. Därför måste jag vara nykter.

Forumet är ovärderligt. Jag får sätta mina tankar på pränt och ni, högt ärade Forumvänner, läser och skickar snälla tankar i skrift till mig. TACK!

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är ett sorgearbete att få ett barn med särskilda behov. En sorg som kommer och går i skov, men det blir allt glesare mellan skoven för varje år. Min dotter är ju 21 år så jag har för många år sedan accepterat fullt ut att mitt liv inte blev som jag hade tänkt mig, men jag kan fortfarande bli ledsen för hennes skull ibland. Jätteledsen.

Samtidigt ser jag på henne att hon har accepterat fullt ut att hon har sina begränsningar. Hon är lycklig precis som hon är, mer levnadsglad tjej går knappt att hitta. Om hon hade varit ledsen och deprimerad hade det varit otroligt mycket tyngre även för mig. Men precis som du säger, vi ska gå bredvid dem hand i hand i hela våra liv och vi gör det med glädje och kärlek ❤️

Kram ?

Profile picture for user Varafrisk

Som du kämpar, Charlie70! Du betyder väldigt mycket för mig...att läsa din tråd är så betydelsefull:)

Kan känna igen mig i det där du beskriver om din dotter. Min dotter har ju en psykisk sjukdom som är så svår. Just nu är läget ganska stabilt. Men som jag önskar att hon skulle sluppit den! Å ibland blir jag väldigt ledsen för hennes skull och ledsen för vart sjukdomen ska leda. Man önskar ju att ens barn ska få växa upp som självständiga individer men så blir inte livet för alla. Tur att din dotter som har en så klok och insiktsfull mamma!!

Kram

Profile picture for user Mange1962

Nu har dagen kommit när jag ska försöka börja jobba igen. Har ju som jag nämt tidigare blivit tvingad till ett liv i sjukdom pga en arbetsskada.blivit tvungen att sluta träna pga ryggskada,även väldigt svårt promenera. Och vad har man gjort då???JO tagit till alkoholen..
Vilket jävla rävgift det är...förstör så mycket mer än tidigare skador har gjort.men livet är ju en evig kamp och min situation har faktiskt alkoholen hjälpt mig lite i ”kampen” med f-kassan,försäkringsbolag och dylikt.....TRODDE JAG. Nu sitter man ju fast på ett värre sätt.
Men ska fan ta mig igenom detta också,trots alla motgångar.
Alkohol HJÄLPER INTE!
Tack för att jag får chansen att skriva ”av” mig lite.
Psykolog och piller är min värsta fiende.

Profile picture for user FinaLisa

Förstår dina funderingar och din oro över flickans framtid.
Jag tror det är bra att ha ett nätverk av flera andra människor som kan stå henne nära och kan finnas för henne om du skulle bli sjuk.
Bara den vetskapen skulle göra mig lugnare åtminstone.
Sedan är det såklart jobbigt med tanken på framtidens eventuella kärlekspartners, hur ska det bli? Hur ska hon hantera det?
Men man får väl ta dessa saker när det blir dags, tänker jag.
Är du med i någon intresseförening typ inom NSPH?
Där måste ju gå att hitta mycket hjälp och stöd på olika plan.

Ha det så bra som det går Charlie!? och tack för att du hejar på mig även när jag svajar...??

Kram ???

Profile picture for user Charlie70

I stället för att dricka har jag nu gjort upp en annan plan för hur jag ska hantera besked från flickans utredning.

1. Mitt sista samtal på habiliteringen bestämde vi att skjuta upp från nästa måndag till januari. Skönt att veta att jag kan prata där.
2. Jag har bokat en kompis nästa helg för prat om utredningsresultatet. Jag har helt enkelt bett om hjälp på förhand (har aldrig hänt tidigare). Dessutom, har jag bett en granne hänga med flickan några timmar så att jag kan prata av mig med kompisen i lugn och ro. Grannen går in som avlösare 4 timmar per månad nu och det blir premiär för de två.

Med denna plan (som det ligger en del tankearbete och annat pyssel kring) känns det helt plötsligt mycket lättare att leva. Vintankarna fejdar bort. TACK svenska samhället för att vi bestämt att skattemedel kan användas för avlösning i hemmet så att jag kan avvika ett par timmar för att prata med en kompis i stället för att dricka XX flaskor vin!

Tack för dina tankar Finalisa. Jag delar dem i högsta grad. Nej, jag är inte med i något sammanhang. Flickan svårigheter har inte varit uppenbara från födseln. Det har i stället varit 12 år av än den ena "upptäckten" än den andra. Tortyr. Kan ibland tänka att det hade varit enklare med ett barn som har ett synligt och uppenbart funktionshinder från början. Men så har inte vi det.

PS Har faktiskt köpt "Världens viktigaste bok - Om kroppen känslor och sex" till flickan som hon ska få i julklapp.

Kram!

Profile picture for user Charlie70

Nu gjorde du ett inlägg i min tråd, vilket du jättegärna får göra förstås! Men jag tänker att det kan vara väldigt hjälpsamt att samla sina inlägg i sin egen tråd så man kan läsa tillbaka senare.

Jag förstår att du har det himla tufft på flera plan och du har helt rätt i att alkohol enbart stjälper. Hjälper INTE ett dugg. Jag hejar på dig Mange!

Profile picture for user Andrahalvlek

Skönt att du formulerat en plan, då kan du sänka axlarna lite ❤️

Den där boken ska jag kolla upp! Vore kanske på tiden när yngsta dottern är 21 år, även om hon på det området är som en femåring. Helt oblyg - kan gå naken inför alla, men det får hon förstås inte. Hon drömmer om kärlek, men för henne är kärlek att någon är väldigt snäll mot henne ❤️ Det tycker jag är en jättefin tolkning av kärlek. Hon struntar i både kön och ålder, hon uttrycker att hon älskar jättemånga. Jag och hennes pappa försöker rätta henne: ”Älskar gör vi i familjen, andra tycker du om.” Funkar inte alls att få henne att förstå det.

Pga olika anledningar får hon p-piller, det ingår i hennes dagliga mediciner. Gyn vill väldigt gärna kolla hennes äggstockar med en sådan där dildo-ultraljud. Det ingår tydligen när man får p-piller. (Hon får dock p-piller för att hon behöver könshormoner, inte för att slippa bli gravid.) När läkaren sa det började jag fullständigt asgarva i telefonen. ”Det kan ni glömma, då får ni söva henne först.” Hon skulle riva stället och slå halvt ihjäl den stackars gynläkaren ?

Vilken gåva att du har en granne som din dotter klickar med ❤️

Kram ?

På. Nu har jag beställt boken till yngsta dottern i julklapp. Åldern 9-12 år är perfekt nivå för hennes nivå av läsförståelse. Vi köper en massa Astrid Lindgren-böcker för just den åldern nu.

Profile picture for user Charlie70

Vad ska jag säga... Det går sådär. Var på vc. Kunde inte få hjälp med medicin där. Sköterskan är på plats en gång i veckan och har fokus på kol och astmasjuka. Hon ringer i slutet av januari för att höra hur det går. Har dragit ned själv. Går inte så fort som jag vill (känner vi igen den? ;D). I dag blir det träff med läkaren om utmattning. Tänker ta upp medicinfrågan med henne. HOPPAS nu att hon utan problem kan skriva ut Champix eller Zyban till mig. VILL verkligen sluta snusa. Känner att tiden är inne för det!!! Är så himla trött på detta snuttefiltande...

Vikten? Funkar inte alls. Nu har jag dessutom helt havererat eftersom lussekatterna blev så goda. Vi slås om dem här hemma! Tack igen Kaye för receptet (finns i Finalisas tråd).

Jag kommer försöka vara med på zoom-mötet på måndag. Har jullovsfirande barn hemma så kan inte lova.

Kram!

Profile picture for user FinaLisa

Angående snuset så var jag själv en inbiten nikotinist tills för fem år sedan. Hade försökt sluta i över 30 år med alla hjälpmedel som fanns. ( Utom nässpray)
Jag prövade cyban och det funkade bra till en början men den gav mig psykiska besvär efteråt så jag vill bara uppmana dig att vara försiktig.
Samma gäller för Champix, den är inte heller så harmlös om man läser på.
Håller tummarna för dig??
Lycka till?

Kram ???

Profile picture for user Charlie70

Tack Finalisa! Nä, det finns inga harmlösa mediciner. Biverkningslistorna är ofta digra, inte minst när det gäller Champix. Jag har dock fått lära mig att de biverkningar som listas inte alltid går att hänföra till själva medicinen utan är helt enkelt observationer som gjorts under testmedicineringen och därför måste skrivas in som biverkan.

Till exempel, flickan fick en medicin för epilepsi där en biverkning som angavs var just epileptiska anfall. Hmmm. Har nu förstått att epileptiska anfall inte nödvändigtvis är en biverkan av medicinen utan någon/några har fått anfall eftersom medicinen inte fungerade för dem.

Men ändå, jag har full respekt för det här. Tar det lugnt och är uppmärksam. Jag är övertygad om att jag kommer få psykiska problem av olika slag som den inbitna snusare jag är. Frågan man måste ställa sig är om det i så fall kan härröra från medicinen eller om det är just det faktum att hjärnan saknar sitt nikotin...

Profile picture for user Vjlo

Hej,
Det är kanske tidigt fråga, men hur har första dagen varit? :-)

Profile picture for user Charlie70

Inga biverkningar av medicin än. I övrigt för jag en ständig kamp mot prillorna. Vill ha. Hela tiden. Kämpar emot. Har köpt Onico. Funkar hyffsat en stund. Det blir en fördröjning till nästa prilla.

Tänker inte på vin i stället och det är ju bra.

Det var sammanfattningen av dag 1 :/

Profile picture for user Charlie70

Två tydliga biverkningar av Champix. En positiv biverkan är att jag nu med hela mitt själv kämpar för att bli nikotinfri. Taggad som tusan!

Fick återgivningen på flickans utredning i dag. När jag reste mig upp för att gå var det enda jag tänkte på att åka till Systembolaget för en flaska nej, två flaskor vin. För att jag behöver bedöva min sargade hjärna och själ. Få en stunds vila. Väljer att möta de utmaningar vi nu står inför med en klar, nykter skalle. Arbetar för att vara den bästa mamma-versionen jag kan. Exmaken räknar jag inte med den här gången (ett av flera tydliga resultat från terapin). Kommer att bespara mig oändligt med energi.

Nu ätit mat med två glada barn. Tagit en Alvedon mot huvudvärken. De sista lussekatterna är uttagna ur frysen. Mums om en stund!

5 prillor och noll alkohol summerar den här dagen till.

Kram!

Profile picture for user Vjlo

Som svar på av Charlie70

Funderade lite över din huvudvärk...
Jag fick rekommendation att fortsätta snusa som vanligt första två veckorna - alltså inte kämpa för att dra ner direkt. Efter ett par dagar så tappade snuset en del av sin effekt och smak, antagligen för att ett av effekterna av Champix är att den fäster på nikotinreceptorerna och tränger undan effekten.

kan det vara så att -- du har väl dragit ner ganska rejält med snus redan nu, och då kanske huvudvärken beror på att du "bara" har vanliga abstinenssymtom - som blir "värre" av kombinationen lite snus, och champixen som börjar tränga undan delar av det nikotin du faktiskt får i dig?

Profile picture for user Charlie70

Huvudvärken kan mycket väl vara ren och skär abstinens.

Två prillor hittills i dag. Huvudvärk. Svårt att sova i natt (det tror jag i alla fall har med Champixen att göra). Fortsatt taggad. Nu ska snuset bort!

Bäst av allt. Projektet påverkar inte vinsuget (vilket jag var rädd för).

Tack VillJuLeva Också och AH!

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag hade problem med huvudvärk när jag slutade dricka alkohol. Så det får jag säkert om jag slutar med snus också. Det är min hjärna som skriker ”Ge mig mitt gift nu!” ?

Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Hade också kraftig huvudvärk de första veckorna när jag slutade dricka. Säkerligen abstinens. Håller på att identifiera snus-triggers. En av många är efter-maten-snusen. Jag tog den nu (nr 3). Sen får det vara bra för i dag.

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag har snus inne HELA tiden, vet inte vilka triggers jag ska skylla på? Jag byter ut dem när prillan blir lite för svag bara, eller när tillfälle ges, eller av gammal vana. Å andra sidan har jag räknat och kunnat klara mig på tio prillor per dag om jag planerat lite. Det tyckte jag var bra. Kanske ska återgå till det räknandet åtminstone?

Minns att min pappa var en snusoholic av stora mått. Han kunde inte börja röka som ung eftersom han hade astma. Alla hans syskon rökte annars. Och föräldrarna. Min mamma har dock varken rökt eller snusat.

Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Jomen precis, det är lite komiskt det där med snus-triggers för de finns där heeela tiden. Har snusat på samma sätt som du. Aldrig utan, utom när jag sovit. Men, det finns starkare och svagare triggers. Helt klart är det så men inget man märker när man håller på. Den där efter-middagen-snusen verkar ha varit mycket betydelsefull :D

Profile picture for user Vjlo

Helt klart är snus (och andra bruk/missbruk) väldigt triggade av triggers... På mitt jobb kom en vikarie i veckan - som vi haft tidigare, när han satte sig och började jobba sa han "jag har inte snusat sen jag var här sist", och sen vände han sig till en av sina kollegor "kan jag få en"....

:-)

Profile picture for user Charlie70

I natt för ett år sedan var senaste gången jag drack. Tackar självklart mig själv först och främst men hade ALDRIG klarat mig utan er här på forumet. TACK alla kära fina, rara ni som kämpar och hjälper varandra varje dag här!

Nu är det dags för mig att flytta över till Vidare livet så fortsättning lär följa där.

Kram!

Profile picture for user Torn

Tänk att det det har gått ett helt år! Stort grattis!? Jag hoppar också till det vidare livet på min ettårsdag är det tänkt. Tack för tiden här med alla dina kloka råd och stöd. Förändringen är klar. Härligt!

Kram. ?

Profile picture for user Adde

till att få fira första året ! Den första födelsedagen är, och blir alltid, speciell som sätter spår i hjärnan !

Profile picture for user Andrahalvlek

Blir helt tårögd av glädje för din skull. Vilken gåva du har gett dig själv och dina barn ❤️

Och välkommen hit till ”Det andra livet”. Du om någon hör hemma här.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Kommer här, och tack för så fint sällskap och att du går före, så jag inte går vilse!
Önskar dig en fin jul med din familj! Kram ??

Profile picture for user Jullan65

Ett år i nykterhet , så inspirerande. Jag kommer en bit efter. Är så glad att det finns hopp, det hjälper mig mycket att få ta del av dina framsteg. Men snuset får stanna under läppen ett tag till. Jag vågar inte utmana ödet. Kram Jullan

Profile picture for user Sisyfos

Grattis Charlie till drygt ett år nu!
Tror egentligen du valde en av de absolut svåraste tiderna att sluta dricka. Finns så många ursäkter runt jul, nyår och du fyllde dessutom år. Härligt!
Önskar dig fortsatt lycka till!

Profile picture for user Charlie70

Ett år som har följts av alla upp- och nedgångar som följer av att arbeta med ett beroende. I början var det huvudvärk och trötthet. Sedan blev det lite deppigt. Efter nästan ett halvår trodde jag allt var "klart" men då infann sig det stora suget - igen... Viktigt att komma ihåg är att jag lagt oändligt mycket timmar på att informera mig om alkoholberoende. Läst böcker, tittat på dokumentärer, lyssnat på poddar och läst och skrivit här. Det går inte att sköta nykterheten med "vänstran". Den kräver att man gör sin hemläxa! Det är klart som du säger Sisyfos att det var kanske inte det allra enklaste datumet jag "valde". Å andra sidan har jag genomfört nykter julafton för andra gången nu. Och det gick ju bra!

Nu har jag ju gett mig på mitt andra beroende - snuset. Läste på faktasidan här att det rekommenderas att sluta med både alkohol och nikotin samtidigt. Jag förstår logiken, men hade nog aldrig vågat köra båda på samma gång. Samtidigt är det ett faktum att jag har ökat nikotinintaget jättemycket under det här nyktra året. Har kombinerat vanliga prillor med nikotintuggummi och nikotin utan snus (prillor). Vågar inte fundera på hur mycket nikotin jag har dragit i mig.... I dag blir första dagen helt utan. Hade tänkt Julafton som första dagen men då blev det en prilla och två 4 mg nikotintuggummi. I går blev det en prilla. I dag och framöver måste det bli noll. Abstinensen är stark. Egentligen mycket starkare än när jag slutade med alkohol. Huvudvärk från h-e, sur, arg, inget tålamod, ointresserad av omvärlden och trött. Känner att jag kan hålla mitt humör i hyffsat schack för barnen. Snusar Onico men de måste jag också sluta med så småningom. Dyrt och också på sitt sätt beroendeframkallande om än i princip ofarliga.

Vi har haft och har en fin jul här. Jag ser fram emot barnfritt i morgon kväll. Börjar bli trött i öronen nu :D

Stort tack för alla grattis igen!

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

Min upplevelse från när jag slutat röka hundratals gånger är att abstinensen då var värre än efter alkoholstoppet. Och då är man fyra gånger mer nikotinberoende av snus än av rökning, så hur abstinensen blir när jag slutar snusa vill jag inte ens tänka på ?

Nåväl, det beslutet föser jag framför mig ett tag till. Men jag följer ditt och Villjulevaocksås snusstopp med stort intresse!

Kram ?

PS. Skönt med barnfritt ibland ? Jag har ju ensamveckor varannan vecka och det är välbehövligt vilsamt för öronen. Det är en fördel om man vill tillfriskna från utmattning, men sin familj kan man ju inte sjukskriva sig ifrån. Logistiken har jag inga problem att sköta, men det ständiga surret och att man hela tiden blir avbruten i tanken är slitsamt. Men man njuter extra mycket av tystnaden när man väl får uppleva den!

Profile picture for user Charlie70

Snusfritt i går och detsamma kommer det att vara framöver. Tror jag hade haft nära döden känslor av abstinensen om jag inte hade haft Champixen som dämpar den. TACK medicinen för att du hjälper mig! Är det månne den som samtidigt hjälper mig att inte bli sugen på vin i stället? Trodde nämligen det skulle bli krisigt med vinsuget men det har det inte varit. Nu barnfritt. Röjer i lugn och ro, tänker utan att bli avbruten hela tiden, sitter utan att behöva resa mig fem gånger per minut för att avvärja en kris. SKÖNT!

Kram!

Profile picture for user Se klart

Läste igår och kände att om någon tar mitt snus ifrån mig så orkar jag inte. Men medicin har jag inte ens tänkt på! Jag fick vid ett tillfälle en antidepressiv medicin som faktiskt minskade sug men å andra sidan gjorde mig vråltrött. Googlade på det och visade sig att det också används vid alkohol-beroende.
Just nu håller jag hårt i snus och kaffe. Önskar dig sköna och vilsamma dagar! ?

Profile picture for user Varafrisk

Fantastiskt bra gjort, Charlie70❤️

Har saknat dig men nu vet jag var du befinner dig??

Jag har förstått när jag läser här på forumet att det är många som i te bara var beroende av alkoholen utan även snuset. Lycka till på din väg att bli av med det beroendet!

Kram?

Profile picture for user Charlie70

Det går upp och det går ned. Jag är på dåligt humör, har huvudvärk (väldigt stark), och är extremt sugen på nikotin - och mat. Tror absolut Champixen är till stor hjälp men jisses vad jag mår ändå... Usch. Man fattar liksom inte vilka potenta grejer man stoppar i sig förrän de på allvar ska bort. Dag tre som helt ren i dag då. (Känner stolthet för varje dag jag klarar!). Det finns inget alternativ till att det ska fungera. Så är det.

Tack för att ni tittar in hos mig Se klart och Varafrisk!

Hur går det för dig VJLO?

Profile picture for user Vjlo

Helt rätt, champixen hjälper kanske till 60%, och täpper till möjligheten för nikotinet att verka lika bra som tidigare. Du har dragit av plåstret ganska raskt, och det är starkt att du klarar av att gå igenom stor del av pärsen snabbt. Har du varit helt fri från snus i 3 dagar är du snart genom det värsta!

Det går bra nu, efter en vecka utan nikotin så verkar min pärs med huvudvärk och riktiga "dunka ner i kudden" eftermiddagar vara på väg bort. Kändes ganska bra igår, men i princip ingen huvudvärk.

Profile picture for user Varafrisk

Har aldrig förstått att snuset är så beroendeframkallande och lugnar så mycket som det gör förrän min dotter började snusa.

Min dotter börjar alltid snusa när hon befinner sig i sina skov. Då är hon extremt speedad och extremt i behov av snuset...har även rökt men det ger henne hjärtklappning.
Det kan ha varit två påsar m snus och de kan ha suttit kvar länge...

Efter senaste skovet snusar hon fortfarande för den här gången mår hon sämre....annars har hon slutat tvärt precis som med cigaretter.

Men fr 1/1 då ska hon börja med LCHF och jag lovar....hon kommer fixa det??

Lycka till??