Nyårsafton imorgon blir nykter. Är väl den första på över 20 år. Firar hemma med lilla familjen. Funderar på mat men sonen önskar godis. Jaha... det brukar lösa sig i affären annars. Eller någon som planerat nåt gott att äta?
Gott nytt år ?

Har precis klarat av ytterligare en prövning. Nykter en hel vecka i fjällen. Så skönt att inte vara bakis i backen. De andra drack öl i basun och vin till maten. Jag kände mig sugen på rödvin en kväll men eftersom de andra vet att jag inte dricker så avstod jag. Jag övar vidare...

Kan fortfarande inte säga att jag aldrig kommer dricka igen. Tänker att jag i framtiden kommer vilja och funderar på olika situationer då jag skulle vilja dricka. Vet inte varför jag alltid tänker så långt fram men det har jag alltid gjort. Oroat mig för framtiden. Men i stunden vill jag inte dricka. Om jag blir erbjuden ett glas är det inga problem att tacka nej. Behöver bli bättre på att ta en dag i taget och njuta lite mer av här och nu.

Så länge jag har varit nykter. Det trodde jag inte.

Kram

Himmel vad bakfull jag har varit på mina få skidresor i mitt yngre liv. Jag tror att skidresor utan baksmälla är hundra gånger bättre! Och naturupplevelsen mer wow ?

Stort grattis till 138 nyktra dagar! Du behöver inte ta något beslut om framtiden, tänk januari i första hand bara. Eller en vecka i taget. Man måste inte lova någonting, man bör inte lova någonting. Både att tänka ”aldrig mer” och sätta ett fast datum är kontraproduktivt.

Kram ?

Grattis till 138 dagar! Bra att få prövningar gjorda, då märker man att det var ju inte så farligt, och blir starkare och stoltare för varje prövning man avverkat. Jag har ju inga problem med att tänka aldrig mer alkohol, men tror det beror på att det är ju liksom inte definitivt. Jag kan ju teoretisk sett dricka någon gång i framtiden. Det är inte som ”när tar rymden slut” eller ” vad händer efter döden”.

Bara att köra på som du gör, du jobbar på jättebra.? Månad 4 till 6 hände det mycket positiva saker för mig i alla fall. Förhoppningsvis blir det likadant för dig.

Kram

Tack Andrahalvlek! Tack också för ditt stora engagemang i forumet, för alla du stöttar och hejar på. Du har verkligen tagit dig an det nyktra livet. Du skulle kunna skriva en bok ?

Jag vet att du har rätt, jag behöver ju inte bestämma mig om framtiden nu. Det är ju det som är återkommande ett problem för mig, att jag alltid tänker så långt fram och oroar mig för hur det ska gå. Jag ska försöka vara mer i nuet. Och nu vill jag inte dricka. Det är helt säkert!

Jag förstår att du också läser mycket kring ämnet. Jag skulle vilja bli mer påläst men det är svårt att hitta tiden. Den tid jag har över vill jag lägga på sådant jag tycker om. Barnen, träning, trädgård. Jag hänger på forumet varje dag men ska verkligen försöka ta mig igenom Tänka klart...

Kram

Hej Torn! Ja, rent teoretiskt kan jag ju dricka redan imorgon, men det vill jag inte. Ibland tänker jag på ett glas vin och bara i tanken hamnar jag i ett beroende-beteende och vill ha ett glas till och sen mår jag illa ? bra strategi för att låta bli första glaset.

6 månader nykter tänker jag klara!

Kram

Då kan man göra och lyssna samtidigt! Perfekt i bilen och på promenaden, när man lagar mat och diskar. ”Skål ta mig fan”, ”This Naked mind”, ”The alcohol experiment”, ”Stop drinking expert” och ”I can stop you drinking” finns på storytel. Jag har förbättrat min hörförståelse på engelska enormt på kuppen. Vinn-vinn.

Kram ?

...när jag är ute och går och ska sova. Nu blir det: Sluta dricka - Alkoholproblem kan botas. Återkommer med recension. Och så bra jobbat @kvinna 38 till att ha hållt dig nykter så länge och siktar på ett halvår! Läste att det tar tre månader för kroppen att återhämta sig från ett långt drickande och ett halvår innan hjärnan är tillbaka. Låter som att det är något alla borde satsa på för att verkligen komma tillbaka till sitt bästa jag. Hej dig!

Den boken tar jag gärna en recension på @Rule74! Kul att du är tillbaka på forumet. Hoppas du stannar. Jag har inget mål med min nykterhet egentligen utan det rullar på. Den stora skillnaden är att jag inte tänker på det så mycket längre, vilket är väldigt skönt. Kram

Ja, du - det var en självhypnosbok jag lyssnade på igår kväll som skulle bota mig från mina alkoholproblem. Det enda den gjorde var att få mig att sova i några minuter (sov sedan uruselt hela natten...). Lyssnade på den igen när jag skottade idag, men den gjorde inga under för mig då heller. Så den kan jag inte rekommendera :).
Vad skönt att allt rullar på för dig annars @kvinna 38 - det är ju så det ska vara, tänker jag. Ingen kamp och inget lidande - bara en naturlig rullning av livet som pågår. Härligt!
Ha en fin kväll! Kram

5 månader nykter. Jag saknar det mindre och mindre. Har minskat ner substituten betydligt det senaste. Behöver inte längre dricka något när jag lagar mat. Tänker inte längre på att jag inte är bakfull. Tänker inte särskilt mkt på alkohol eller nykterhet öht. Kommer på mig själv med att jag inte tänkt på det på hela dagen. Vilken befrielse.

Tacksam för en härlig dag med uteaktiviteter. ??

5 månader, redan!? Jag har ju följt dig här under din resa och det är kul att se att du mår så bra. Tänk vilken skillnad det är mot de första 2-3månaderna. Tiden kunde krypa fram och mycket alkoholtankar snurrade i skallen. Gött att du har haft tålamodet och inte testat med att dricka ” kontrollerat”. Risken finns ju att man faller tillbaka till hur det var förr. Det är inte värt att ta den risken. Det tycker jag i alla fall.

Tack för din påhälsning i min tråd.? Du borde kunna flytta till det vidare livet, det känns så.

Kram

Anonym26613

Du ska vara stolt ???
Längtar till att slippa ta skarpa beslut varje dag. När nykterhet blir det normala och vanliga. Tack för att du delar och ger hopp ?❤

Tack andrahalvlek ❤️

Torn, jag är inte redo att flytta än men om ett tag ?
Jag har testat att dricka kontrollerat mååånga gånger. Min första tråd här är ett av försöken. Men jag är glad att jag den 23 augusti bestämde mig för att det inte gick längre.

Tack miss Mary för den goa stämning du bjuder på i forumet och i alla trådar. Jag blev glad för dina ord. Jag längtade väldigt mycket i början efter den dagen då alkohol inte längre upptog mina tankar. Jag är nästan där.

Så härligt att läsa dina reflektioner efter fem månader. Så strongt jobbat! Själv är jag inne på min nya resa, och har nu 14 dagars nykterhet i bagaget. Vill också känna just det du beskriver, att A inte upptar så mycket tid i hjärnan. Jag har inget sug, men jag läser, lyssnar och tänker mycket på vad alkoholen gör med mig och min kropp. Men det är en process. En dag i sänder och små steg framåt kommer göra promenaden till ett nyktert liv behaglig och hållbar hoppas jag. Ha en fin söndag!
Kram

Minns också din ”början” och nu är du en så bra bit påväg.
Tankarna falnar lite med tiden, men tror att vi kanske alltid behöver vara uppmärksamma. Att vi har en känslighet som vi behöver ta hand om. Och när man tänker efter är det inte det sämsta. Kram och heja dig! ?

Har läst din tråd och vill bara hoppa in och gratta till dina 5 månader.
Grymt jobbat!
Jag ligger ca 2 månader efter.
Jag har som mål att sluta helt men tar förstås lite ödmjukt bara 1 dag i taget.
Heja dig, heja mig, heja alla på det här braiga forumet!
Ha en skön söndag!

Jag skriver inte så ofta. Men det är så roligt att få svar och hejarop. Glad om jag kan inspirera och glad att ni skriver till lilla jag.

Precis, Rule74, det är en hållbar strategi som behövs. Och den är ju individuell. För mig har det bästa varit att göra något roligt av den tid som blir över när jag inte dricker.

Se klart, ja jag är def en känslig person. Dock med ett lugnare temperament nu. Reagerar inte lika lätt eller våldsamt. Är mindre sur. Mera glad. Jag försöker vara uppmärksam och medveten. Jag är rädd för att dricka igen. Vill inte ta risken att skämma ut mig. Så det enda jag kan längta efter är det ensamma drickandet. Och det är ju meningslöst!

Tack Illaute och detsamma! Jag har inget mål längre. Mitt mål var nykter till jul och det gick bra. Nu känner jag inte att jag behöver något mål. Det får rulla på helt enkelt.

Kram ?