Så härligt att följa din resa. Grattis till tre veckor så bra gjort! Känner igen så mycket i din tråd om fördelar, vikten och ekonomin till exempel. Så mycket pengar över till annat och viktigare är alkohol. Köpte mig en härlig vinterjacka utan att ens se på prislappen. Hade plötsligt råd ju. Vi följs åt och hjälper varandra kram ?

Dit behöver man inte gå mer. Min men får handla om det är middag m gäster (not so much)
Jag känner mig kall inför själva lockelsen men vill bara inte vara där. Kan f ö vara utan även de a-fria alternativen nu. Drack ibland sånt för att passa in och började irritera mig på mitt eget beteende. Det kan knappast göra ont i någon annan av att jag dricker Coca-Cola cola... sov gott!

Citrus

Insåg igår hur skört allting är. Min första tanke när jag insåg att jag varit nykter i tre veckor var att det hade känts fint att fira med lite vin. Helst bubbel. Helst en hel flaska.

Förhandlade duktigt med A på väg hem från jobbet. Men ? vann! Stack inte in om SB på vägen hem. Drack bara Ramlösa ? igår kväll. Mår dock ändå skit idag. En oro som sitter i magen. Den hade försvunnit med lite A, det vet jag. Det enda som får mig att inte dricka är att ångesten efteråt hade antagligen varit värre. Plus att SB är stängt nu ?

Ta hand om er. Kom ihåg att ni är mer än okey. Ni - vi - får varandra att klara ytterligare en timme, en dag, en vecka. Vi tar hand om varandra ?

Citrus

Vissa dagar är tuffare än andra. Helt klart. Idag har saker hänt privat som jag normalt använt som anledning till att dricka. Nu går inte det. Hur gör man då? Oj, vilken ångest jag tampats med idag. Att skriva här hjälper. Ni hjälper. Så tack. Tack för att ni läser, gillar, svarar, kämpar.

❤️

Ja, missförstå mig rätt nu.
Du har det tufft och jag sänder all min omtanke, vill inte att du ska må dåligt när du är såå värd att må bra!

Det jag tycker är bra och starkt är att du täpper till möjligheten att dricka och dränka det jobbiga med: "Nu går det inte."

Jag tänker på alla gånger när jag har haft det riktigt tufft tidigare. Gånger då jag ringt till "rätt" vänner och gråtande berättat vad som hänt. Vänner som kommer över med en flaska tröst....

Du söker stöd här istället, och säkert också hos bättre vänner, vänner som inte ger flaskor som tröst.

Starkt!
Jag önskar dig en så bra dag som du någonsin kan få idag!
Kram!

Hej, jag har inte skrivit i denna tråd tidigare. Men jag vill bara säga att jag helt instämmer med er alla!
Så fruktansvärt fantasilöst av mig ?
Efter mitt stora brak delar av hösten och ffa tom 5/1 i år så har jag nu bestämt mig.
Jag vaknade idag, ovanligt skör, men iaf inte bakis.
Mitt stora steg är att försöka reda ut mig själv mha psykolog. A har använts som medicin, men jag vet ingen vettig läkare som skulle skrivit ut det som medicin ?
Dock släpper jag icke mitt snus än på ett tag...
Vi får en fin söndag tillsammans idag!
Kram ❤️?

Jag har märkligt sent i livet upptäckt att känslor kommer och går. Man måste inte agera på dem direkt. Varken genom alkohol, argt mejl eller panik. Man kan vänta ut, sova på saken. En ångest som kändes akut kan upplevas helt annorlunda några timmar senare.
Att kasta sig över ett glas vin i stunden, har gjort att jag inte riktigt förstått det tidigare.
En viktig insikt för mig.

Hoppas du får en riktigt fin söndag ?.

Pixie

”Jag har märkligt sent i livet upptäckt att känslor kommer och går. Man måste inte agera på dem direkt.”

Jag har gjort precis samma upptäckt och det är oerhört befriande. Men det är inte heller något man kan läsa sig till, man måste uppleva det. Först lite trevande några gånger, sen mer och mer övertygat. Varje känsla som kommer får man vända och vrida på, begrunda. ”Jaha, här kommer du och hälsar på.” Bejaka (under rimliga former), låta tiden gå, och sen drar känslan vidare.

Kram ?

Just denna insikten kommer lättare till mig med hjälp av meditation. Jag använder en app med lektioner och guidade meditationer. En sak som jag blev ombedd att göra efter ett tag och som instruktören påminner om ibland är att när man är mitt i vardagen och känner en känsla komma inrusandes i sinnet, ilska, skam, ångest vad som helst, att bli mindfull på samma sätt som när man mediterar och observera känslan var den kommer ifrån och vad den gör. Sen behöver man inte alltid agera på den.

Det låter väldigt konstigt på ett sätt och hade jag fått det förklarat för mig på detta sätt innan jag började meditera så hade jag nog tänkt att det var någon slags New Age-flum, men det fungerar väldigt bra för mig!

Sen kan man ju komma till den insikten utan meditation också, som du verkar ha gjort Pixie. Det fungerar ju lika bra det :)

Citrus

Knepiga grejer de där känslorna ?

Borde kanske prova meditation. När känslorna tar överhanden så vill jag bara fixa till allting med en gång. Klarar inte att vänta, vill inte känna efter. För det kan ju göra ont. A hjälpte mig där. Trodde jag. Måste hitta annat sätt nu. Igår rev ångesten i mig, men jag drack inte! Var tvungen att stå ut. Läste massor här, orkade inte skriva så mycket, men alla ni fina, kloka, varma själar hjälpte mig igenom dagen ❤️

Idag har varit lugnare. Försöker ta hand om mig själv. Vilar. Tänker. Försöker känna men är inte riktigt där än. Men kanske snart?

Ta hand om er! ❤️?

Du formulerar det så bra!
"När känslorna tar överhanden så vill jag bara fixa till allting med en gång. Klarar inte att vänta, vill inte känna efter. För det kan ju göra ont. A hjälpte mig där. Trodde jag. Måste hitta annat sätt nu."

Jag skriver ju mycket för att jag behöver se tankarna svart på vitt för att reda ut dem.
Nu hjälpte du mig mycket genom att formulera något som "gnagt" i mig också.
TACK!

Ta hand om dig, du är så bra!
Kram!

Ni som mediterar.
När lägger ni in det under dagen?
Vid behov eller som en stående vana?
Morgonen känns fel eftersom jag redan känner mig avslappnad och på kvällen är jag trött.
Lite nyfiken.

Jag gör väl förmodligen fel men jag mediterar på kvällen innan läggdags tillsammans med min sambo. Det har till och med blivit så att nu när jag är nykter har jag satt upp ett långsamt men stadigt förbättringsarbete och mitt fokusområde nu är förbättrad sömn vilket har lett till en fast kvällsrutin. Här är i princip det sista steget meditation klockan 22:30. Jag har en app där jag lyssnar på en lektion först, som varierar mellan 2 och 20 minuter, men är ofta 6-7 minuter långa med tankar och teori och sen en guidad meditation på 10 minuter. Sen är det dags att sova.

Jag känner mig alltid piggast på kvällen i princip men jag somnar bra efteråt. Dock har jag hört att man inte ska göra det, utan morgon eller lunch är bättre, alternativt direkt efter jobbet för en dagtidare. Men, jag har inte varit nära att somna mitt i ännu.

Precis innan läggdags kanske inte är optimalt för dig dock om du är väldigt trött. Meditation är avslappnande, jo, men det kräver ju en närvaro som kanske inte helt är där om man är för trött.

Som med all träning så får man utgå från hur man är som person. En del gillar att börja dagen med det, andra att avsluta dagen med det och ha det som en viktigt del inför att man ska sova, och jag valde själv att göra det på lunchrasten på jobbet, i vilorummet. Det blev för mig en perfekt paus mitt i arbetsdagen. Jag gillar också att lunchträna på gym eller promenera på lunchrasten.

I början är det viktigt att göra det varje dag. Dels sätta rutinen och dels vänja kroppen och hjärnan vid meditationen. Det kan ta flera veckor innan man märker resultat. Det resultat jag verkligen märkt är att jag är mer närvarande här och nu. Alltid. Inte bara när jag mediterar, fast jag kallar det mindfulness.

Om man tränat regelbundet ett bra tag kan man ta till det som akut-lösning i vissa situationer. Kroppen känner igen mönstret och avkoppling kan komma jättesnabbt. Jag vet riktigt duktiga utövare som kan gå in på toaletten på jobbet och meditera i fem-tio minuter och sen komma ut med nya krafter. En kille jag känner gjorde det under tuffa förhandlingar om nedskärningar, och det var hans räddning för att reda ut förhandlingen på ett bra sätt har han berättat efteråt.

Men som sagt, daglig träning krävs de första månaderna. Börja med 5 min och utöka efterhand upp till 20-30 min, eller använd en app som TappadIgen. Det finns som ljudböcker och poddar också, och säkert massor på youtube.

Kram ?

En till sak. Det finns olika slags meditation. Man kan ju tänka med ögonen stängda och kalla det meditation t.ex, men just mindfulness är ju något helt annat än det. Jag kör alltså teori och vägledd meditation på kvällen som jag planerat in. Jag tycker det är väldigt roligt, men blev tvungen att planera in det ändå för att det skulle bli av regelbundet. Men, sen gör ju kvällsövningarna att man blir med mindful resten av dagen också. Sen lägger jag ju in en liten stund här och där under dagen för mig själv, utan vägledning, när det behövs.

T.ex, om jag håller på att bli frustrerar eller får ångest eller börjar känna mig överväldigad av vilken känsla som helst så kör jag ju vad som skulle kunna kallas en liten kort meditation för mig själv. Sen försöker jag minnas att lägga in lite då och då lite kortare sessioner, ibland bara 5-10 sekunder när allt känns normalt också, under dagen.

Just den där ökade närvaron i nuet är verkligen en häftig effekt av mindfulness. Det är bra att börja med vägledd sådan, men sen kan man hitta egna sätt. Jag använder tex en låtlista med sångmantra, som jag andas ikapp med och ”sjunger med” inuti huvudet. Inte många andra tankar som tar sig in då.

Plus att musiken, alltid samma låtlista, blir en direktväg in i mitt undermedvetna. En gång satt jag i ett väntrum och upptäckte att jag plötsligt fejdade ut. Först då upptäckte jag att det spelades en av låtarna på min mindfulness-låtlista i väntrummet. Mitt undermedvetna upptäckte det innan jag upptäckte det medvetet.

Hur mycket daglig träning gjorde du TappadIgen innan du märkte positiv effekt?

Jag minns hur det var i början. Jag kunde inte sitta still i fem minuter och lyssna på den sävliga tråkiga rösten. Det kröp i hela kroppen på mig. Jag beklagade mig hos Företagshälsan, som jag fick träning via. Då tittade sköterskan på mig och sa: ”Men det är precis det du ska träna på - att sitta still, djupandas, och låta irritationen rinna av dig”. Så det var bara att fortsätta träna.

Kram ?