Får nästan tårar i ögonen när jag läser om din förbättrade sömn och att du numer slipper ångest. Det måste kännas så skönt. Befriande. Hoppas du får bra hjälp mot depressionen också, för precis som du säger så finns det alltid saker att ta itu med när den våta yllefilten alkohol dras undan.

Kram ?

Tiden går både sakta och fort.
Tack no som svarat mig för er omtanke. Blir alltid så glad när någon kommenterat. Försöker tänka på att vara en sån person själv, men det går lite trögt ännu.
Jag har fått medicin mot depressionen nu, så förhoppningsvis kommer jag må lite bättre snart. Just idag känner jag en stor längtan efter att få hoppa i vintunnan och begrava mig i ruset. Men det kommer jag ju inte att göra. Så proppar i mig choklad istället. Har alkoholfritt hemma, men det är ju inte det jag vill ha, det är ruset jag vill åt,
Så jag ska ta mig lite mer choklad och en tupplur och hoppas det känns annorlunda efter det.

... mellan några möten och blir så glad att du fått lite stöd och hjälp med deppet och att det gör att du får lite mer energi. Har undrar hur det har gått. Choklad är en världslig sak- tupplur är livsbejakande. Och vinet vet vi alltför väl vart det tar oss- vertikal resa nedåt.
Jag dricker inte längre alkoholfritt, men har testat lite olika kombucha som är lite... gott. (Och lite äckligt).
Är just nu i en fas när jag mår illa av att tänka på vin. Det går lite upp och ner. Vi får hjälpas åt! Ha en bra fredag, heja dig massor. Kram!

Stort grattis till 50 nyktra dagar, du har verkligen kämpat på så duktigt! Lite antidepressiva kommer nog att hjälpa dig ytterligare, som gips på ett brutet ben.

Det är så skönt när man kommit dithän att man känner starkt sug men ändå är helt säker på att man inte kommer att ge efter för suget. Det boostar självkänslan massor,

Chill helgkram ?

Är glad att du ändå går lite framåt med måendet. Vi får hoppas att medicinen hjälper, men ibland kan det ju ta ett tag innan det kickar in så att säga. Sen är ju livet inte alltid enkelt och man får jobba på det.

Det där med att du vill vara en sån person själv. Jag antar att du menar som skriver i andras trådar, det gör du ju redan en del och hjälper där du kan. Men oroa dig inte för att det inte blir så mycket. Du behöver tänka på dig själv nu och göra det du behöver för att du ska må bra.

Jag hoppas du får en trevlig helg!

Jag är inte så flitig på att skriva här, men jag läser varje dag och följer era resor. Märker nu när jag inte dricker att jag har svårt att vara social, det var väl en av sakerna vinet hjälpte mig med. Att komma ur den ensamma bubblan. Men det kanske kommer med tiden. Det måste ju finnas i mig eftersom jag blev social när jag drack, tänker jag.
Eller så är jag så här introvert och tyst och tycker det är jobbigt att vara social. Ja, vi får se.
Annars firar jag två månader nykter idag ?????

Ibland måste man tvinga sig ut ur komfortzonen inledningsvis. Göra, göra, göra, öva, öva, öva. Göra det enkelt - som att skicka ett sms till en kompis: ”Träffas i helgen?” Så gjorde jag nu på morgonen, och jag hoppas på svar snart och att det ska gå att lösa på något sätt. Promenad hinns ju alltid med om inte annat, man pratar så bra när man promenerar.

Kram ?

Bra jobbat!
Jag är inte heller så social längre nu när jag inte dricker men för mig är det nog för att jag behöver mer tid för mig själv.
Tänka och reflektera.
Har ju inte gjort det på alla år när jag druckit. När någon form av negativ tanke dök upp, swisch, ner med en öl eller vin så var det problemet avklarat. Ständigt rus gjorde att man inte tänkte så mycket alls. Bara fanns. Överlevde. Inte levde.
Nu känns livet ända in i benmärgen.
Och jag gillar varenda minut.

Depression.
Då man drar ner på alkohol eller slutar helt efter att ha druckit riktigt mycket, hur vanligt är det att man sjunker in i depression och blir asocial? Jag menar att helt dra sig bort från omvärlden med släkt och vänner. ?

Jag tror att det kan vara väldigt vanligt, om man väljer att gå på ”vita knogar”. Det vill säga håller sig nykter för att man känner sig tvingad. Plus att må-bra-hormonerna serotonin och dopamin störtdyker i och med att man slutar dricka alkohol. Det tar tid innan må-bra-hormonerna stabiliserar sig. Under tiden behöver man hjälpa kroppen så gott man kan genom att röra på sig, för att få endorfiner som gör att man känner sig nöjd åtminstone korta stunder.

Tankens kraft är stark. Negativa tankar kan göra att man grubblar sig riktigt sjuk. Positiva tankar är svåra att få till, men neutrala tankar kan funka att få till. Man kan bryta negativa tankar med automatiska tankar, som är mer neutrala. Tex ”Allt är skit” ersätter man medvetet med ”Just nu mår jag inte bra, men det har naturliga orsaker och det blir bättre snart.” Ingen värdering, bara en beskrivning av läget. Offerkoftan bör man kasta av sig också, den är väldigt missklädsam.

Om jag minns rätt är du anhörig Tröttiz? Den här förändringen av tankar och beteenden kan bara individen själv få till, om hen vill och verkligen bestämmer sig för det. Väldigt många alkisar fastnar tyvärr i offerfällan och tar sig aldrig ur den. Då riskerar det att sluta illa. Man måste själv ta sig in i nyorienteringens rum.

Min pappa fastnade totalt i offerfällan. De gånger han fick SSRI i samband med nykterheten verkade han hyfsat uppåt. Men när han mådde bättre trodde han att han kunde dricka lite, så det blev återfall på återfall. Till slut var han deprimerad konstant, oavsett om han drack eller var nykter.

Kram ?

Ja Andrahalvlek jag är anhörig.
Tyckt mig se en stor förändring i sinnet hos min anhöriga.
Tycker att det är en ordentlig åkning neråt i måendet. Riktigt djup depression på gång..? Tar sig inte för något. ?

En del kan behöva antidepressiv medicin, som ett gips på ett brutet ben. Jag har själv tagit SSRI i många år, men har börjat trappa ut sakta nu när jag är stabilt nykter.

Samtalshjälp är viktigt också! Man måste prata om hur man tänker och känner. Alla kan inte prata om sådant med sin partner, eller har kanske ingen partner. Då är det bättre att gå till ett proffs, någon som får betalt för att lyssna.

Kram ?

Grattis till två månader.
Jag funderar mycket på min personlighet- om hur social eller inte- jag egentligen är. Har inget bra svar. Jag längtar ofta efter vänner och umgänge men lika skönt är det att vara för mig själv. Tycker livet är lite hipp som happ men nykterheten hjälper mig att hantera det mesta och att inte ha så bråttom med att få svar eller lösningar. Det känns till och med spännande! Önskar dig en fin helg. ?

Anonym26613

Bra jobbat Blanka! ???

Hoppas att du hittar en plats och sådana vänner att du kan vara dig själv och inte behöver oroa dig om det sociala. Jag är så trött på att höra hur introverta ska träna på att vara mer sociala. Men att extroverta behöver inte lära sig att ge andra lite utrymme. Jag tycker det är charmigt när folk är lite avvaktande. Ofta intelligenta människor är det ???

Ha en fin helg ?????

Ja, det är ju lite som att hitta sig själv och vem jag är utan alkohol. Det tar väl sin tid att orientera sig i det nya livet. Jag känner ändå att jag mår bättre nu. Kan fokusera bättre och är lite gladare. Kan vara antidepressiva som kickar in, hur som helst känns det bra.
Tack alla ni som kämpar härinne och delar med er ❤️

Ja, det är ju lite som att hitta sig själv och vem jag är utan alkohol. Det tar väl sin tid att orientera sig i det nya livet. Jag känner ändå att jag mår bättre nu. Kan fokusera bättre och är lite gladare. Kan vara antidepressiva som kickar in, hur som helst känns det bra.
Tack alla ni som kämpar härinne och delar med er ❤️