Anonym4789

Hej!
Jag är en tjej på 17 år som lever med min mamma och hennes man måndag till fredag, och hos min pappa och hans familj ungefär varannan helg. Nu är det så att min mamma och hennes man dricker mycket vin, och då menar jag varje dag. Detta tycker jag är jobbigt då jag inte vill ta hem kompisar, och jag känner inte att jag vill göra aktiviteter tillsammans med de längre så som till exempel gå på konserter, eftersom att de då oftast är väldigt berusade. Jag vill så gärna att detta ska få ett stopp, men jag är jätterädd att jag inte ska få bo hos de längre. Jag trivs jättebra hemma hos mamma men på kvällar och helger vill jag bara sjunka ner i sanden för de dricker alldeles för mycket. Jag är rädd att min pappa ska tvinga mig att bo hos honom igen eller att soc eller något inte tillåter mig att bo hos mamma... Vad ska jag göra?

Varmt välkommen till forumet! Vad modigt av dig att skriva här för att kunna få stöd. Det låter som att du befinner dig i en tuff situation. Att du vill kunna umgås med din mamma och hennes man samt ta hem vänner utan att vara orolig. Du önskar att bo kvar hos din mamma, men utan att alkohol är med i bilden. Det är en klok önskan, du har rätt att kunna må bra och känna dig trygg i ditt hem. Din rädsla över att inte få bo kvar hos din mamma verkar hindra dig från att prata med din pappa.

Finns det någon annan vuxen du kan prata med i din närhet som du litar på? Vi på alkoholhjälpen har utbildning och erfarenhet om socialtjänsten och om hur deras arbete brukar gå till om du vill veta mera. Det finns även organisationer som Maskrosbarn eller BRIS som vänder sig till ungdomar som befinner sig i liknande situationer som du. Vad tror du skulle passa dig? Fråga gärna oss om du undrar något mer och hoppas det här forumet ska kunna vara hjälpsamt för dig.

Jag tänker så här. Du beskriver så bra vad som är problemet och du utgår från din egen upplevelse. Är det helt omöjligt att säga det du skriver till din mamma? Du vet bäst, men du uttrycker det väldigt bra och i bästa fall kan det bli början till en förändring. Glöm inte att det viktigaste är att du mår bra.

Jag har läst många trådar härinne där föräldrar tror att barnen inte märker eller inte lider av deras drickande. Ofta har de nog fel. Jag tänker att du kanske kunde prata med din mamma en gång, och berätta hur du känner. Sen ska du inte behöva tjata och be igen, förändringsarbetet är hennes, men att visa att du ser vad som pågår har du all rätt till, och kanske kan det få din mamma att vakna upp. Om hon dricker varje dag kan hon behöva professionell hjälp för att sluta, du kan ju föreslå henne att börja med att kontakta Alkoholhjälpen. Har du någon annan vän du kan få stöd av? Tufft att vara själv i detta. Men stöd kan du också få här på forumet. Ta hand om dig och kom ihåg att det är din mamma som har ansvar för sitt drickande, du kan inte göra mer än säga hur du känner. Och var förberedd på att hon kanske försöker bortförklara och skylla ifrån sig, men håll fast vid vad du ser och upplever, du har all rätt att uttrycka det.
Styrkekram till dig!