Har haft ett riskbruk i ca 20 år. Är medveten om alla risker mitt drickande för med sig. Har använt alkohol som bränsle då jag blir pigg och energisk efter några öl. Har nog inte klippt gräsmattan nykter någon gång de senaste 10 år. Brukar även använda alkohol för att varva ned. Jobbar periodvis väldigt mycket och är stressad. Efter några öl och rött vin är jag nere i varv. Dricker aldrig starksprit men däremot öl och vin. Har skrivit många konstiga inlägg på Facebook när jag varit full. Har ångest i flera dagar efter mina fyller. Var i princip nykter halva september. Umgicks med vänner sista helgen och då blev det en fylla redan på torsdag så jag skulle orka städa hela huset (gjorde även ren avloppen på toa). Igår var jag också full för att orka göra vinter i trädgården. Idag har ångesten varit för djävligt. Nu sitter jag och dricker bubbel vatten utan alkohol. Har en underbar fru som stått ut med mig i 30 år. Jag vill älska mig själv men det är svårt.

Jag kör vidare med mina vita dagar enligt planerna. Det går bra. Jag känner mig lugn och trygg med mina val. Det går så lätt när jag får bestämma själv. Tomen, kämpa på och ta hand om din familj. En dag i taget ?
/Mrx

Li-Lo

Blir glad av att du skriver att dina vita dagar blir som planerat.

Min nyfikenhet väcktes då jag såg att du i en annan tråd skrev:

"Jag funderar på att falla nästa fredag. Tänkte mysa till det här hemma nästa fredag med bastubad."

Började fundera. Målen gällande alkohol här ser olika ut. En del som vill vara nyktra som livsstil uttrycker att återfall, att dricka alkohol verkligen är ett fall. Något de behöver dra lärdom av och skapa strategier för att undvika. Det finns inget mysigt över det så att säga. Så finns det andra som strävar efter att ha ett kontrollerat drickande. Vilket kan se olika ut. Det jag funderar över är att återfall ligger utanför den egna planen medan ett planerat dryckestillfälle är något annat. Hur tänker du om det?

När vi i vården talar om kontrollerat drickande innebär det max fyra-fem enheter per tillfälle, en enhet i timmen, fler alkoholfria dagar än dryckesdagar, aldrig dricka för att dämpa obehag eller vid tillfällen då det krävs nykterhet, jobb, bilkörning med mera. Ofta behövs strategier även vid planerade dryckestillfällen. Så som: Hur undviker jag att dricka mer än jag planerat, vilka kommer beröras av detta och hur blir det, vilka konsekvenser är rimliga osv.

Jag vet inte hur du resonerar och jag hoppas att det är okej att jag lyfter frågan. Begrepp som att falla, planera och mysa kan ställa till det. För en själv och för andra. Det händer att vi i Admi tar bort inlägg som så att säga "romantiserar" alkohol eller inlägg där det är uppenbart eller personen själv berättar att den druckit då den skriver. Vi gör ju det av hänsyn till såväl personen som för andra.

Ja, det var mina reflektioner som jag hoppas kan bidra till något gott!

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Om du läser min tråd ordentligt kan du läsa att jag ej vill romantisera över dåligt beteende eller alkohol. Jag har jobbat på egen hand med mitt missbruk av alkohol. Jag har lyckats ändra mina alkohol vanor från att vara stor konsumet med 2-3 dryckes dagar varje vecka till att tillåta mig att dricka MAX 0-4 gånger per månad. Jag är stolt över det. Jag har aldrig haft som mål att bli nykterist på heltid. Jag är tycker både öl och rött vin är för gott för att jag skulle vilja undvika dessa drycker helt i mitt liv. För mig är det ej någon form av romantisering utan val jag gör av egen vilja. Jag vill däremot ej bli storkonsument igen och besöka systembolaget per automatik. Jag kanske uttrycker mig lite slarvigt när jag skriver om mina "fall" som är planerad. Jag vill inte provocera någon som kanske har en annan bild av ordet "fall". Jag ska i fortsättningen förska komma ihåg att använda ordet dryckestillfällen istället för ordet "fall" om det nu är någon som retar sig på mitt ordval. En dag i taget ?
/Mrx

Idag blir det en lång promenad i det fina vädret. Jag valde att inte dricka alkohol igår. Frun tog sig tre glas vin framför TVn. Jag var inte en sugen. Jag valde att dricka min ranson redan i torsdags. Det vita laget leder stort i februari. Jag har en känsla av att de kommer att vinna stort över det röda laget i den här matchen. Jag tänker köra samma taktik i mars. En dag i taget ?
/Mrx

Jag har inte varit inne på väldigt länge och läst eller skrivit något själv, men kikade in nu hos dig då jag såg att jag hade 12 nya inlägg att läsa i din tråd!

Här går nykterheten bra, inget sug, stabil i mitt tänk med fokus på nolltolerans (livet ut) trots att jag som din fru jobbar skift och har slitit hund under covid-19, plus en massa annan negativ stress för närvarande. Jag är så tacksam att jag har byggt en sån stark grund och att fasaden min inte krackelerar trots stormiga perioder i mitt liv psykosocialt. Jag räknar idag 799 nyktra dagar!
Nyckeln till kontroll ligger absolut i min nolltolerans. Fördelarna är många: ingen diskussion och inga andra beslut än just att vara nykter, ingen ångest, inga bakfyllor och framförallt hjärnceller som nu (dryga 2 år senare) äntligen fungerar och agerar. Snabbt dessutom.

Jag måste få fråga, i all välmening, då jag nu läst ikapp massa inlägg, hur mår du egentligen?
Dina nedåtgående spiraler av diskussioner och ursäkter för att du tog dig en fylla oroar mig en smula.

Kanske du borde söka professionell hjälp och sträva mot nolltolerans.
Ta hand om dig.
/Dee

Tack för dina kommentarer i min tråd. Min väg har varit lite krokig under år 2020. När vi träffades för ett par år sedan var jag inne på att bli hel vit. Jag har inte tappat fotfästet helt och hållet. Jag anser mig ha bra kontroll på min alkohol konsumtion. Jag mår bäst när jag avstår helt. Det tror jag alla människor gör för alkoholen är ju ett nervgift. Jag tog kontakt med en professionell alkohol terapeut i somras. Efter några samtal kom vi fram till att jag hade kontroll och hon kunde inte hjälpa mig mer. Jag skriver upp allt jag dricker. Märker jag att det går åt fel håll stannar jag upp och reflektera. Är det så här jag vill leva mitt liv, vill jag må som jag gör, etc. Det har varit ett jobbigt år socialt sett. Jag har jobbat heltid hemifrån sedan mars år 2020. Vi får inte ens åka till kontoret. Vi kommer att fortsätta jobba hemifrån till efter semestern i år. Privat har vi inte kunnat umgås med våra barn barnbarn och kompisar. Vi har fått ställa in två utomlands semestrar. Vi har inte kunnat besöka släkten i Norrland. Allt har blivit annorlunda och konstigt. En dag i taget ?

Jag vet, pandemin påverkar alla likadant, det är ju inte bara du som inte får åka till kontoret och inte får träffa familjen.. ;-)

Skriva upp allt man dricker kan man ju göra, men oavsett om man skriver upp 2 glas eller en karatefylla så bottnar det ju alltid i hur / varför man suger i sig de där glasen. (Ett pass opp på det mao)

Ibland låter det lite som att du har hakat upp dig i inläggen och att dina ursäkter för att dricka är pga pandemin. Kanske det är för att jag känner alkoholen mellan raderna eller så påminns jag bara om hur jag själv kunde bli när jag drack och skrev/pratade med folk, som en jädra LP som hackat upp sig, om och om igen. Hjärnan blir helt klart inte fräsch när den är förgiftad. Jag är helt förvånad över att det tagit så långt tid som 2 år för min hjärna att bli vass igen.

Ta en promenad utomhus med dina barnbarn om du har dom i Stockholm, grilla korv, och snacka med din fru så ni inte blir medberoende av varandra. Träna hemma och hitta nått som är okej belöning för att du inte dricker (spara pengar, är nått gott - choklad är verkligen min grej) etc. När du är redo att byta fokus från att tro att man kan dricka ”normalt” (vilket man aldrig kan om man har sjukdomen, för oavsett hur mkt man dricker så är det som jag skrev ovan - varför man dricker) till nolltolerans kanske du ska ta kontakt med terapeuten igen för att få en ny guidning, för först då kan terapeuten hjälpa till på riktigt.

Ta hand om dig, jag menar verkligen väl, jag kan läsa mellan raderna att det inte går åt rätt håll!
Kram,
Dee

Det blev en riktig skön långpromenad i det fina vädret idag. Vi var ute i 3 timmar. Nu är vi hemma och softar framför TVn. Strax börja Melodifestivalen. Vi har barn och barnbarn flera timmar från Stockholm. Vi pratar med dem via Messenger varje dag sedan pandemin bröt ut. Frun och jag har levt tillsammans i 35 år och kan prata om allt. Hon dricker vin i kväll igen. Det är ur samma flaska hon öppnade igår. Jag tycker hon är värd att unna sig lite vin. Jag känner ingen lust att dricka så jag väljer att avstå även ikväll. Jag tror inte det finns på kartan att vi blir medberonde av varandra. Vi har båda två varsin stark vilja och sunda intressen. Jag är aktiv på gymmet varje vecka men har slutat gå på grupp passen under pandemin. Jag anpassar mig och tränar när det är lite människor på gymmet. Jag är inte säker på att alkolims är en obotlig sjukdom. Det finns forskning som hävdar motsatsen se länk: https://accentmagasin.se/forskning/sven-andreasson-alkoholberoende-inge…

Så bra att du avstår!
Önskar dig en fin helg!

Kram,
Dee

Grattis till en fin och bra helg. Starkt jobbat. Nu tar vi nya tag i den nya veckan och kämpar vidare.

Vaknade tidigt. Käkade frukost och sedan tog jag en skön promenad i skogen. Alkohol tankar kom och gick. Tänkte också en massa andra tankar. Jag är dum emot mig själv i vissa tankar. Ibland ofta hindrar jag mig själv att må riktigt bra. En dag i taget ?/Mrx

Det är ändå ett bra steg framåt att kunna se att du själv ibland hindrar dig från att må riktigt bra. Det löser ju inte problemet automatiskt, men bara steget att kunna se det är ju till hjälp!

Tappadigen, Du såg mitt inlägg och jag är tacksam för kommentaren. Jo, det stämmer att jag är en bit på vägen. Det gäller att se till att de dumma tankarna inte får övertaget.

Det gäller att mota Olle i grind. Ibland tänker man ju saker utan att ens märka det, men nu har du ju upptäckt det. När det händer igen, försök upptäcka var tankarna kommer ifrån. Kanske skriv ner dem och dela med dig av dem. Beroende på hur personliga de är kanske du inte vill dela med dig här, men i så fall med någon annan i din närhet.

Ja, du är verkligen på väg. Du stakar ut din egen väg och orienterar dig fram på den. Mycket starkt.

Jag tror på dig!

Kram

Ny månad och jag fortsätter med min strategi att räkna vita dagar per månad. I februari blev det 23 vita dagar och 5 med alkohol. Min gräns per månad är 0 - 4 dagar med alkohol. Jag drack alltså en gång för mycket i februari. Jag kan bara skylla mig på mig för detta. Jag kan rabbla upp ett gäng olika ursäkter men väljer att inte göra det. En dag i taget ?

Mrx
Bra jobbat. Hitta anledningar är ju det vi varit så duktiga på . O jäklar vad man hittat massa genom åren. Men tillsammans lyckades vi 2 skrapa ihop 50 dagar utan alkohol. Ganska bra jobbat av två halvgamla gubbar som kämpat ihop. I synnerhet när månaden bara har 28 dagar :-) . Kämpa på min vän så tar vi kål på Mars också ??