Jag vet att jag dricker för mycket och att jag måste ändra det. Jag kan tyvärr dricka väldigt mycket utan att det ens märks och det utnyttjar jag. Jag är 48 år gammal och hade ett 15-årigt uppehåll från alkohol. För 2 år sedan tog mitt äktenskap slut (inte kopplat till alkoholen, eftersom jag inte drack, utan andra orsaker) .

Jag har använder alkohol som en flykt och den fungerar allt för bra för det. Jag kan dricka 3 liter vin en kväll och inte ens känns mig salongsberusad, jag känner mig inte heller bakis dagen efter. Min snittförbrukning är kanske 1 liter vin om dagen. Kan lätt klara av 5 dagar utan alkohol.

Problemet för mig är just detta, alkoholen har inte gett mig en massa negativt (än) men jag vet att förr eller senare slår det tillbaka,

Jag gör ett försök - i dag är dag 1. Min yngsta son tar studenten till sommaren. Vinets enda märkbara effekt är att jag gått upp i vikt så pass att jag inte får på mig min kostym. Mitt stora mål är att komma i kläderna till studenten, men det kräver att jag håller mig ifrån alkoholen.

Om den här tråden kan leva vidare så blir det en kombination av vikt och alkoholintag. Är 185+ cm och väger 112 kilo (i grunden rätt vältränad men det döljs väl bakom alkoholens extrakilon). Målet är att sluta med alkohol och hamna under 100 kg till sommaren :)

Det ska bli spännande att följa din nyktra resa! Det där med vikten blir en trevlig bonus.

Ökad tolerans är en varningsflagga. Även om du inte upplever dig full eller bakis så skadar du din kropp och hjärna. Jag tror att du kommer märka enorm skillnad.

Kram ?

Anonym26613

Kul med ny tema!! Vet att för många går vikt och missbruk lite hand i hand ? Bra ide att redan från början välja fokus för det du skriver ???

Tack för välkomnandet 🙂

Jag skulle nog ha kallat gårdagen för dag 0 eftersom jag drack ett glas vin då. Idag får räknas som dag 1 så nu är det bara att kämpa på 💪

19 timmar utan alkohol och det känns bra än så länge. Tur att jag kan lägga fokus på mat och promenader annars skulle det bli svårare. Är ju bara början än så ingen större bedrift men varje dag kommer vara en seger.

I början tänkte jag så här högt för mig själv varje morgon när jag klev ur sängen: ”Idag är jag nykter”. Varje dag är superviktig den första tiden - varje nykter dag är värd att känna sig som en mallgroda över 🐸

Det är bra att du sysselsätter dig med kost och motion. Det blir väldigt många timmar ”över” när man slipper tänka på och planera inköp av alkohol, dricka alkohol och vara bakfull. Förvånande många timmar faktiskt.

Kram 🐘

Va bra att du skapat en egen tråd och att det är full fart redan,
Vill bara dela att jag gick programmet här på AH med rådgivare som har gett mig fint stöd i min resa.Har stor respekt för dig,15år!!
Du vet ju verkligen hur det ska gå till.Kanske jag ber dig om nåt råd nångång😊Om det känns ok?
Härligt att få en student till Sommaren.Det väcker känslor .
Kram Pilla

Tack Pilla, tyvärr går det sådär. Idag drack jag igen, inga mängder men ändå. Som tur är ska jag åka bort på söndag och vara borta 5 dagar. Under den resan är det helt omöjligt att dricka (jobb). Eftersom jag ska köra bil på söndag kan jag heller inte dricka på lördag.

Funderade först på att, skamsen som jag är, att bara strunta i att uppdatera tråden men jag inser att det här är enda stället jag kan vara ärlig. Klarade 2 dagar, nu en dags bakslag, sen 6 dagar av nödvändig nykterhet. Som sagt jag har klarat 15 år tidigare och jag tar gärna 15 år till. Jag ger gärna råd (men just nu känns det mest som att jag är i behov av råden :)

Min kära son förtjänar en far som inte är alkoholfet och som kommer i kostymen, så enkelt är det :)

Gick programmet på AH? Jag är så pass ny här att jag inte vet riktigt vad det innebär. Ska läsa på lite.

Farzan, Va bra att du tagit tag i din alkoholkonsumtion och att du vill göra en förändring. Högst upp på sidan hittar du till AH "program". Där kan du få ytterligare hjälp och stöd. Va bra att du skriver ärligt och vågar uppdatera även om det inte går som du tänkt. Jag förstår din känsla för jag kände likadant själv i början. Det gamla ordspråket, ärlighet varar längst, gäller även här inne.. En dag i taget.
/Mrx

Det verkar lite buggat via min telefon. Kan du länka till just det AH programmet? Är väldigt intresserad men lyckas inte hitta dit. Stort tack :)

Moderator - Finns det möjlighet att ändra trådens namn? Den återspeglar egentligen inte hela min situation. Nytt namn som passar bättre "Hålla mig nykter minst 3 månader, kostymens ska passa och livet ska ljusna"

Om du anmäler din egen kommentar om namnändring så tar admin kontakt med dig.

För mig har nykterhetsarbetet handlat till 70 procent om vanor, 25 procent positivt tänk och 5 procent viljestyrka. Alla vanor förknippade med alkohol måste på något sätt förändras. Och sen behöver man utöva den nya vanan gång på gång på gång tills den sitter.

Jag kan rekommendera Craig Beck och Sober Leon på youtube. De har inspirerat mig jättemycket i mitt tänk. Jag delar deras åsikt att grunden till allt är kunskap om hur alkoholen påverkar oss, vilken misär den faktiskt skapar både för individer och samhälle.

Några dikeskörningar är väldigt vanligt - upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet!

En sista sak. Lögner tillhör missbruket, ärlighet tillhör nykterheten. Tveka aldrig att skriva här på forumet även om det känns som att du har misslyckats. Är det några som verkligen har förståelse för hur svårt det är så det ju vi. Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig något av dem.

Kram 🐘

Gjorde som du sade och anmälde mitt inlägg. Får se vad som händer. Precis som du säger så kan allt skita sig men här kan man i alla fall vara ärlig. Jag har dolt så mycket, så länge men här ska jag verkligen vara öppen med både medgång och motgång. "Små lögner" måste försvinna och övergå till fullständig öppenhet.

Det du skrev om vanor - jag var nere på stan och som på autopilot gick jag in och handlade vin. Svor efteråt men lik förbaskat drack jag av det :(

Dessa autopiloter som tar oss till ställen där vi egentligen inte ska vara. Vi människor styrs oftas av våra vanor oavsett om de är bra eller dåliga. Du har 15 års nykterhet i bagaget. Jag har aldig varit mer än stor konsument av alkhol men aldrig alkis. Jag borde kunna lära mig av dig. DU sitter på väldigt mycket bra egenskaper. Jag vet att det ändå kan bli fel i bland. Vi människor är sådana. Min autopilot har fått kicken men lurar ändå i vassen. Vad jag har lärt mig av livet är att öppenhet alltid vinner över små lögner.

Jag har 15 lätta år bakom mig, problemet kom efter en skilsmässa...från kvinnan jag levt med i 25 år. I samma veva flyttade äldsta sonen hemifrån. Jag hade en anledning att hålla mig nykter, för familjens skull. Nu måste jag vara nykter för min egen skull och det är så mycket svårare. Men, ett bakslag idag får jag omvandla till vinst kommande dagar.

Jag har aldrig sett mig som just alkis (även om jag nu förstått att det är precis det jag är, men det är bara här jag vågar erkänna det) men jag brukar säga att jag har beroendeproblematik. Börjar jag spela datorspel så spelar jag för mycket, är jag ute och fotograferar så går det över styr, sexberoende - ja tyvärr, dricker jag så....ja, gissa :)

Jag måste på något sätt ha något jag är beroende av, när jag var yngre så var det träning och åter träning, men nu? Sitter ensam i min lägenhet, ingen fru och barnen utflugna. Ensam och tycker synd om mig själv. Man får svart bälte i självömkan vill jag lova.

Jag har levet med min kvinna i 35 år. Tre barn som är vuxna har vi producerat. Alla tre barn har bra jobb och bra bostäder som de köpt för egna pengar. Vi har även barnbarn som är livets efterrätt. Min personlighet är som din. Jag blir lätt beroende av div grejer. Alltså inte narkotika men kanske spel, mat och absolut alkohol.

Om ungdomar brukar jag säga att det är viktigt att de anstränger sig för att bli anställningsbara. Göra bra val och göra bra ifrån sig både på utbildning och arbetsplatser, fylla på sitt cv och bli så attraktiva som de kan bli på arbetsmarknaden. För sin egen skull.

För oss lite äldre ofrivilliga singlar gäller att vi kämpar för att göra oss förhållandebara, det vill säga bli attraktiva för en presumtiv partner. (Och då menar jag lika mycket insida som utsida.) För vår egen skull.

Det om något är väl en motivation!? Må bra och göra bra val, ha hela hjärnkapaciteten tillgänglig, liksom känsloliv och självkänsla. Allt det som nykterheten innebär. För mig i alla fall.

Det ligger verkligen något i den gamla klyschan ”älska dig själv innan du kan älska någon annan.”

Kram 🐘

Härligt att höra Mrx, jag har bra kontakt med mina barn. Min äldsta son bor granne med mig och min yngsta son bor hos sin mamma. Ett stort problem, som egentligen kanske blir positivt snarare än problem, är att jag tvingas flytta från staden där mina barn bor.

Jag kommer flytta till en mindre stad och bo i ett hus på min systers stora herrgård.

Jag är verkligen livrädd att lämna barnen men de är så stora att de säger saker som "Om du älskar någon så måste du våga släppa taget" "Vi har din rygg och kommer om du behöver". Jag lider av fruktansvärd separationsångest då både pappa, farmor, och 2 mostrar tog livet av sig. Jag har suttit med pistol i munnen och 3 andra försök. Det är så lätt att dölja den ångesten med alkohol även om jag vet att det inte hjälper ett dugg.

Jag förstår vad du menar. Jag har extremt lätt att träffa kvinnor både i verkliga livet och på dejtingsiter. Det är ett av mina problem, förutom att jag är (aj vad ont det gör) alkis så är jag sexmissbrukare. Jag har extremt stor framgång på dejtingsiter. Mitt problem som jag skrev tidigare är att jag alltid är beroende av saker. Jag kämpar för att lösa det men just sex och alkohol-beroende är svårt att bryta.

Jag har också varit beroende av den uppmärksamhet jag fått på dejtingsajter. Som kvinna är det nästan öppet mål. Men jag märkte att det gjorde mig till en person som jag egentligen inte är. Jag gick över gränser jag aldrig trodde att jag skulle gå över. Gjorde saker som egentligen stred mot mina värderingar. Begick våld på mig själv.

Kommunikationen på dejtingsajterna och de fysiska dejterna jag hade, som alltid slutade med sex, var väldigt tajt förknippat med alkoholen. Jag var glasklart beroende av både alkohol och dejtingsajter. Jag slutade med dejtingsajter samma dag som jag slutade dricka, för 13 månader sedan. Saknar ingetdera idag. Alls.

Om man är en uppmärksamhetsjunkie så är det här ett bättre forum att hänga på 😂 Är väldigt flitig på sociala medier också, men dejtandet och sexbiten har jag lagt helt på is ett tag. Viktigast först - vara nykter. Så tänkte jag varje dag det första halvåret. Så tänker jag fortfarande, men nu är det ingen kamp längre. Nu kämpar jag istället med kost och träning och att underhålla mitt inre lugn, som nykterheten gav mig men som ändå behöver lite kärlek.

Såg att du mått jättedåligt psykiskt. Du vet väl att alkoholen skapar ångesten? Sök på ”alkohol och hjärnan” på youtube. Själv har jag haft ångest och depressioner i många år, men jag har sluppit det helt sen jag blev nykter. Bara det är en anledning att sluta dricka! Aldrig mer. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Jag är benhård i mitt beslut.

Kram 🐘

Så många bra ord att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Du är uppenbarligen kvinna och kvinnor har oftast bra framång i dejtandet. Jag tillhör en liten klick män som har oförskämt stor framgång online. Du skrev att du gjorde saker som gick emot dina värderingar och det kan jag känna igen så väl. Lite alkohol och en dejt och helt plötsligt har man hamnat i en situation man inte alls trivs i. Menar inte något olagligt men att man kanske pga alkoholen släppt efter för mycket.

Jag hade 8000 likes på tinder som kille men det var ytterst få av dessa jag vågade träffa helt nykter. Salongsberusad blev ett sätt att umgås. Jag kunde träffa 7 eller fler kvinnor en vecka. Jag skyller framförallt på alkoholen men även på mitt sexberoende. Sexberoendet är bättre, inte under kontroll men alkoholen är den fight jag väljer att ta först eftersom den gör ondast.

Jag tror och hoppas att om jag får alkoholen under kontroll så kommer jag ha lättare att hantera sexberoendet.

Jag vet absolut att alkoholen skapar och förstärker ångest på sikt men lik förbaskat söker jag den tillfälliga lindringen. Min psykiska problematik kom däremot långt innan alkoholen. Har 15 år av psykisk ohälsa tyvärr :(