Min hörförståelse på engelska har ökat enormt under det här året som nykter. Annie Grace tillhör mina husgudar ? Det finns en bok av henne utgiven på svenska, ”Tänka klart”, som jag verkligen vill rekommendera.

Jag kan också rekommendera Craig Beck och Sober Leon på youtube. Bådas engelska är helt okej att förstå, även om Sober Leon har en fullständigt gräslig dialekt. Men han är pedagogisk som sjutton!

Kämpa på - du har helt rätt inställning!

Kram ?

Kan rekommendera Rebecka Åhlund, både hennes bok "Jag som var så rolig att dricka vin med." och intervjun med henne på Alkispodden och hos Malou. Ett citat från henne som jag gillar är "Att sluta dricka alkohol är fan det punkigaste jag har gjort." Att vara nykter är att våga gå mot strömmen helt enkelt.

Jag har läst din tråd nu och det är hör igenkänning, jag undrar om du är en kvinnlig version av mig. Jag har länge druckit för att hantera en jobbig relation med en fru som stundtals kan vara väldigt elak. Jag har också väldigt ofta undrat om hönan eller ägget kom först, jag har haft nyktra perioder, senast lite mer än 3 månader. När jag är nykter så ser jag klart och orkar inte med henne, under den nyktra perioden så var nog vårt äktenskap det sämsta det någonsin varit. Jag började dricka igen och det blev inte bättre, men jag hade iallafall min snuttefilt och kunde glömma hur dåligt det var. Nu har jag påbörjat en nykter period igen, men hade ett "återfall" nyligen då hon återigen var väldigt elak (min toleransnivå är mycket lägre än förr och jag går igång på minsta lilla grej) och jag drack i min ensamhet och låtsades att allt var bra. Just nu försöker jag ge vårt äktenskap en sista chans, dock vet jag inte varför då jag numera vet att alla problem vi har beror på henne och att mitt drickande beror på henne, men ändå stannar jag.

Mitt råd till dig är att bestäm dig för om du vill ge din relation med mannen en chans, isåfall var nykter en period och se hur det går. Blir det inte bättre trots att du försöker, då är det dags att gå. Ganska lätt för mig att ge dig ett råd som jag själv inte följer, men jag försöker.

Lycka till med allt! Och jag beklagar din sorg!

Först, jag är nykter och njuter av att min självkänsla börjar bli bättre samt att jag får vara good enough, ett tag. Jag tar en alkoholfri cider när det blir för svårt och emellanåt är det svårt. Läsa här hjälper och idag skall jag leta upp och lyssna på poddar med Rebecka Åhlund, och se om jag hittar boken tänka klart. Jag hoppas det kommer hjälpa lite.
Att bli straffad med total tystnad när man inte vet vad man har gjort för fel blandat med utbrott med elakheter är inget roligt.
Idag var en utbrotts-dag. Samtidigt känner jag att jag kan inte skylla på honom för att jag tar glaset. Men jag saknar min snuttefilt.
Däremellan kan han vara rolig och snäll och vi kan skratta tillsammans .
Jag är bara trött på att förhålla mig.
Jag tog inte något glas vin heller fast han tog det, både igår och idag.
Helgen blir nog svår i stugan bara. Det är där man skall koppla av med god mat o framförallt gott vin .
🌸

Läste att du håller på med smygbeteende och får en liten kick av det. Jag känner igen mig i det.
När det gick överstyr var det jättejobbigt. Adrenalinpåslaget innan allt var återställt var inte att leka med. Jag var redan trött och det blev ett enormt fokus på alkohol.
Alkoholen sabbar din sömnkvalitet också, det blir en ond cirkel.
En ond cirkel av trötthet, brist på fokus (på rätt saker), ”Kickarna” kommer från helt fel saker. Om man vänder på det till hur det borde vara:
Du är värd att känna att du gör ett bra jobb på jobbet.
Du är värd att känna dig uppskattad och omtyckt hemma och få uppmuntran.
Du är värd att ta hand om.
De där sakerna är inte för mycket begärt.
Du verkar jobba för mycket, sova för lite, bli illa behandlad av din man. Han borde för övrigt också kanske göra lite förändringar, han mår väl rimligtvis inte heller så bra om han får utbrott.
Det är så lätt att börja acceptera saker som inte är normalt och bra egentligen när förändringarna sker långsamt. Kanske kan du/ni gå och prata med nån så ni kommer på rätt köl igen.

"Busigt nykter" - den tanken gillade jag!
Om du är orolig för att helgen i stugan blir svår så tänker jag: -Gör något busigt! Koppla av med god mat och a-fri cider! Du slipper bli slö och lullig och kan vara vaken och precis den du är.

Du är bra som du är - låt ingen annan få dig att tro något annat.

Kram!

83 dagar kvar. sen får vi se. Än så länge känner jag mig envis som en åsna och jobbar med attackerande sug, och försöker då känna in känslan jag försöker döva, och hittar då det där jag läst här om HALT. Hunger ,Arg Ledsen,Trötthet. Hittills har jag bara hittat hunger och trötthet och försökt åtgärda det utan A och det funkar! 👌🏼🌸🎈
Får se hur jag kommer klara ilska o ledsenhet, det är ju inte lika lätt att åtgärda själv.......
Söndag morgon och jag har sovit 9 timmar. UTAN insomningstabletter! 🔝
Trots att jag tog en underbar powenap på e.m
Soffi, Jag åkte aldrig till landet. För dåligt väder, så den utmaningen har jag kvar . 🌺🥀
Inloggningen strulade lite efter uppdateringen men nu är jag här, blev lite skraj ett tag för det känns som ett viktigt stöd för mig, även om det ger mkt att bara läsa i trådar med..
Sisyfos, tack för pepp. Har läst din tråd från 2017 en bit in då du körde ”funkar att dricka, bara inte hemma”. Skulle kanske vara en strategi för mig?. Jag har inte läst hela tråden om hur det ev ändrade sig sen men skall läsa mer.
Nu frulle 🌸🌸🌸

Tack för ditt inlägg hos mig ❤. Ser en del likheter i er relation- vi sover också i olika rum. Min man snarkar extremt mycket, har sån andningsmaskin- som han ofta rör i sömnen så den låter hemskt...jag kan inte sova med dessa ljud tyvärr... Tror man förlorar mycket i relationen när man inte sover tillsammans 😥.
Hur går det för dig? Har du kunnat prata med din man om att du vill sluta med A?
Kram 🌺

@Majaela gick tillbaka till min egen tråd och hjälp... känns ju inte riktigt som strategin att bara dricka ute gick så bra. Som jag höll på. Den stora anledningen till det var ju att det inte stannade där ute. Jag började ju hela tiden om med att dricka hemma, i smyg. Och smyg och smyg.... inte så hemligt till slut.
Jag har slutat sen drygt 6 månader... har väl varit ute ett 10-tal gånger sen dess och då druckit te el a-fritt. Hjälp vad sällan man träffar folk nu. Har inte bestämt mig för framtiden men aldrig hemma igen, så mycket vet jag. Och det är faktiskt inte roligare att träffa folk med alkohol. Jag gillar mina vänner och bekanta och det blir liksom inte bättre med a.
Om jag skulle ge mig själv några råd i min tråd idag så skulle det ju handla om att se över livssituationen. För mig har det krävt att verkligen fokusera på mig och mina behov. Det satt långt in.
Jag måste fråga dig du skriver att du ännu inte träffat på A och L... ditt första inlägg sa något annat. Även lite senare har du skrivit om just de känslorna.
Frågar lite eftersom jag var en mästare på att skjuta bort såna tankar. Orkade inte hantera dem. Men jag blev tvungen att faktiskt ta tag i dem.

@sisyfos, jag skall läsa lite mer om vad som fick dig att ändra dig. Men fantastiskt bra att klara 6 månader! Imponerande. Är suget mindre nu tycker du? Vad skiljer 6 månaden från månad 2?
Jag bevakar mitt mående och livssituation just nu och är rätt nöjd. Jag är uppskattad på jobbet och av min familj. Jag har underbara barn, jag har vänner. Jag fattar inte varför jag vill dricka så gärna och mycket.
Jag var både arg o ledsen i början på min tråd och det gick ju inte så bra. Jag dövade de känslorna rätt mycket. Nu kommer en utmaning nästa vecka, begravning av pappa. Till helgen skall jag också gå bort på middag vilket innebär god mat och dryck. Jag jobbar på mina strategier där. Tar nog bilen dit.
Tack för din input

Hej @mamsen och tack för respons. Min man har många fina sidor. Han är en fantastisk pappa, han visar dem omtänksamhet och kärlek men tyvärr inte mig. Det har bara blivit så. Jag bara finns där.
Han skulle aldrig ge upp sin whiskey eller sitt vin för mig. Men till vardags dricker han sällan mer än ett eller två glas.
Jag tror inte jag vill bjuda på den svagheten att jag har problem med alkohol. Jag är rädd att få det i nacken vid fel tillfälle och att det skulle göra mig illa. Det här får tillsvidare bli min ensamma kamp.

Ikväll kommer en utav mina utmaningar och det är middag med vänner.
Jag känner mig taggad och har tillförsikt . Sover tyvärr djupt och bra de första fyra timmarna men ligger sedan vaken även om jag inte längre har ångest. Kanske beror på högt sockerintag på kvällen om man skall tro andra trådar här😉
Lite för tidigt att släppa det känns det som .
Annars fylld av energi stolt och glad över mina 14 dagar . 🥰

Anonym26613

Hur gick middagen @Majaela ?

Jag är myyycket lugnare nu när jag varit utan godis 3 dagar. Kommer sova djupt inatt känner jag 🥰🙏
🥱 Natti 💚

Miss Mary🌺
Jättetrevlig kväll!
Hade med mig cider och en energidryck. Kände mig lika spontan och glad fast mer pigg än om jag hade druckit. Nu blev det varken de två vinglasen hemma före middagen och heller inte några rundor ut i köket för att fylla på mitt glas lite extra när jag ”skulle gå på toaletten”
Otroligt vad jag har hållt på och lagt energi för att se till att få så mycket alkohol som möjligt under middagar borta. Inte heller blev det det obligatoriska avslutande vinglaset när jag kom hem ikväll. 😇
Det här skulle jag gjort lååångt tidigare känner jag nu! 🌺🌼🌺

@Majaela Och just det där måste man uppleva. Det spelar ingen roll att folk säger det. Man måste uppleva det själv. Att man faktiskt har lika roligt utan alkohol. Till och med roligare! Man är mer alert och lyhörd för andra, lyssnar mer än pratar. Umgänget får fokus, inte alkoholen. Och rena fylleslag väljer man bort efter ett tag, för det ger en inget.

Kram 🐘

Kaffetanten88

Läst hela din tråd nu. Åh vad du haft det tufft. Men va stark du är! 😊 2 veckor är ju jättebra. Blir lättare och lättare med tiden. Jag hade det jättejobbigt i början med ångest och sömn och allt. Nu har jag massa energi och ork så här 3 mån in. Var också på middag igår. Visst är det skönt nykter? 😊❤

Anonym26613

@Majaela Härligt!! Grattis!! Jag vet exakt hur stolt man är efteråt 👊💚🌸

Jag börjar glömma alla galna saker jag gjorde när jag drack. Men det är nyttigt att dra till minnes hur dumt det var. Tex jag intalade mig själv att glögg var inte att supa, men samtidigt vaktade jag kastrullen så att alkoholen inte skulle kokas bort 😆🤣👍👍 Är man inte helt dum i huvudet?? Hahaha!! Idag skulle tanken inte slå mig. Tacksam för det 🙏❤ Fortsätt framåt bara, det finns så mycket att se framemot 🌸💚🌸💚🌸

Tack snälla för respons !
@ kaffetanten, tycker du att jag har haft det tufft??? Jag har läst din tråd och DU har ju verkligen haft det tufft, och kämpat så jäkla bra trots det.🌷🌷🌷 Ibland känner jag att jag borde inte vara drinkare, det är liksom mitt eget fel, för jag har det egentligen så bra..
@miss Mary! Alltid samma glädjespridare 💗🌸💗🌸
@🐘, vilken åtråvärd styrka och klokhet du besitter!
Själv har jag kraschat lite sedan gårdagens lyckade ”ståemotmiddag”
Idag har suget varit enormt och beror säkert på trötthet och en begravning som närmar sig. Jag drack inte men åh, vad jag ville. Samtidigt blev jag bara mer och mer sorgsen/låg.ju längre dagen gick.
Ligger nu på min vanliga ”vakentid mellan 01-04” och tårarna kommer och går, bröstet känns som det är varfyllt och det känns som hela livet är så fruktansvärt meningslöst och så sorgligt. Saknar min fina vän som hastigt gick bort för fem år sedan. Hon stod mig närmst i världen och vi kunde prata om allt, jag vet att hon älskade mig och alltid tog mitt parti.❤️ Så meningslöst att hon skulle ryckas bort från mig en dag till en annan.

Jag sörjer min besvikelse över mina syskons girighet över prylar i samband med stundande begravning, och vår kommande, med största säkerhet, superdåliga kontakt. En gång var vi världens bästisar.🌻
Det känns så jäkla futtigt.

Jag sörjer också att jag inte vet vad jag vill med mitt liv.
Vill jag leva så här ?
Kärlekslöst men ändå så materialistiskt tryggt och utåt sett så ”lyckat” Borde jag vara glad för det jag får? Vänskap och familjemiddagar, parmiddagar, mm.

Jag har nog använt alkohol i många år nu för att slippa det här jäkla sorgsna tillståndet. Hade jag inte varit så enormt bestämd på 3 månader hade jag med glädje druckit bort alla tankar idag. Hoppas jag inte är sån här resten av min tremånaders resa. 😞🥀

Kaffetanten88

@Majaela Innan jag blev ihop med min sambo så levde jag flera år i ett kärlekslöst förhållande. Jag tror dock jag var den som förlorade känslorna först.

Var kvar många år och försökte få tillbaka känslorna. Skaffade sonen och tänkte väl det skulle bli bättre då. Sen blev sonen sjuk och ja det gjorde saken ännu värre. Både för mitt drickande och för mina känslor för mannen.

För ca 8 mån valde jag att lämna, innan jag blivit nykter. 🙈 Inte det smartaste kanske men det blev bra för mig.

Jag flyttade in till min bästa kompis den som alltid funnits där. Den enda kompis som inte stuckit efter jag fick barn som blev sjuk. Planen var att försöka hitta något eget. Efter några månader så växte dock våra känslorna för varandra. Och vi blev kära. Nu skulle jag inte drömma om ett annat liv. Han är nykter med mig. Vi har ett helt annat förhållande än jag och mitt ex. Vi är bästa vänner och ett par. ❤

Jag vet inte vad jag vill med detta men det finns ljus på andra sidan och jag menar inte att du ska göra som jag. Bästa är såklart att vara nykter en period och känna efter. ❤ Det finns Hopp! Det kommer inte alltid vara mörkt. Ju längre man är nykter dessutom ju ljusare blir det. 😊

Blunderblundar

@Majaela Hej, jag är helt ny här, läser lite trådar och igenkänningen i dig fick mig att skriva. Att jag och min man sover i separata rum berättar jag inte om, trodde vi var ensamma om det arrangemanget.
Önskar dig all lycka med din 3 månaders-plan. Själv siktar jag till påsken, har inte varit utan alkohol längre än 5 dgr de senaste 25 åren. Fattar inte hur jag ska fixa det.