@Farzan Börja inte förhandla! Ryt ”NEJ” direkt och påminn sen alkoholdjävulen om några riktigt vidriga fyllesynder, eller saker/personer du har försummat pga drickandet. Tankar är bara tankar, och de lyfter aldrig glaset till munnen. Tankarna klingar av med tiden. Du är van vid att förknippa solsken med vin. Nu ska du vänja dig vid att göra andra saker när solen skiner, omprogrammera hjärnan ☀️

Kram 🐘

@Andrahalvlek ja, jag förknippar verkligen sol med vin. Jobbar stenhårt på att bryta det. Försöker vara ute i naturen och njuta av solen istället för att sitta på uteplatsen med ett vinglas.

Systembolaget och vårdcentralen ligger i princip vägg i vägg där jag bor. Jag var påväg till vårdcentralen för blodtrycksmätning (går till samma sköterska var 3:e vecka) när suget på vin blev som störst idag.

Det första sköterskan säger när jag kommer in är att jag ser mycket piggare och gladare ut och hon undrar om något hänt (hon vet inte om mina alkoholproblem). Sen hade mitt blodtryck sjunkit rejält sedan förra mätningen. När jag lämnade vårdcentralen efter det berömmet och bättre blodtryck så var sugen på vinet borta - jag är på rätt väg 😊

Jag har tyvärr fått lite motgång. Jag föll tillbaka (förhoppningsvis tillfälligt). Jag var så nöjd, mitt blodtryck hade blivit mycket bättre. Jag har gått ner från 112 till 104 kilo. Sen får jag en mental motgång...

Jag har tyvärr haft problem med ett ganska extremt självskadebeteende så när jag började må riktigt dåligt kändes det som att jag hade 3 alternativ.
1 Bli inlagd på psyk och därmed riskera mitt körkort.
2 skada mig själv, med stor risk för mitt liv.
3 Dämpa ångest genom alkohol.

Jag valde alkoholen men jag verkligen önskar att jag kunde hitta ett fjärde, hälsosammare alternativ. Enda trösten är att jag inte druckit i närheten så mycket som jag brukar i liknande situationer.

@Farzan Lätt hänt. Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig av dem. Om du mår så dåligt att du antingen vill skada dig eller behöver åka till psykakuten så behöver du nog läkarhjälp för ditt psykiska mående. Alkoholen gör bara ditt psykiska mående sämre. Det känns bättre en kort stund men sen kommer ångesten tillbaka etter värre. Tyvärr. Upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag har en massa hjälp mot mitt mående. Jag har en krisplan som jag byggt tillsammans med min läkare. Det psykiska är hyfsat under kontroll, eller snarare så har jag god hjälp. Träffar läkare eller kurator varje vecka samt så har jag boendestöd och kontaktperson 2 gånger i veckan pga mitt självskadebeteende. Jag har mer hjälp än många andra med psykiska problem. Å andra sidan har jag blivit hämtad av polisen 4 gånger och spenderat totalt 6 månader på slutenpsyk pga kraftigt självskadande och självmordstankar de senaste 3 åren. Det har varit helt utan alkohol i bilden.

Däremot så har jag varit på god väg till ett bättre mående. Klarade 13 dagar utan alkohol och gick ner 7 kilo på den tiden. Nu ska jag ta mig i kragen och fortsätta kampen mot mående och vikt genom att fortsätta mitt uppehåll med alkohol (vill helst säga stop men kallar det uppehåll just nu).

Något positivt: vikten är 104 kilo nu, start 112 så 8 kilo ner på 3 veckor :)
Jag är ju både arbetslös och sjukskriven. Promenader är min medicin så jag går mellan 20 och 30-tusen steg om dagen samtidigt som jag styrt om kosten. Jag har fått låg dos blodtrycksmedicin men blodtrycket har gått från skyhöga 170/110 till 130/70. Saker händer i kroppen och det gör mig mindre sugen på alkohol även om jag inte kan hålla mig borta helt.

@Andrahalvlek
Tack. Jag gör så gott jag kan även om det innebär mindre motgångar. Det är ganska tufft att ha 2 stora fighter att ta samtidigt. Det psykiska min stora livshotande kamp. Alkoholen kommer i andra hand. Den kampen är däremot inte på något sätt bortprioriterad. Jag måste hitta ett läge när jag är tillräckligt stabil psykiskt för att ta kampen mot alkohol.

Tar gärna hjälp och tankar från personer med svår psykisk problematiskt som inte har sin grund i alkohol.