Hej,
Imorgon ger jag nykterheten ett försök. Jag skriver "försök" för jag har inte mycket tilltro till att jag kommer klara det. Känner mig inte alls peppad heller..

Vinet har blivit min bästa vän och jag har inte så många idéer på vad jag kan ersätta det med.

Jag läste igenom programmet här för 1 år sedan och minns att det stod att 90 dagar är rekommendation för att förändra en vana. Så jag får väl försöka med det då. Hoppas jag under resans gång lär mig att njuta av det riktiga livet.

Grezzlon

@Orosmoln @Ja må jag leva Idag kör vi dag 2! Så skönt att vakna upp utan huvudvärk och ångest 😊 mitt sug kommer ofta på eftermiddagen, ett par timmar innan jag ska hem från jobbet. Då börjar jag förhandla om att jag förtjänar lite avslappning. Men nu blir det in och skriva här när suget kommer! Ha en fin dag 😊

Hej @ja må jag leva. Vill bara titta in och höra hur det går för dig och hur du mår! Själv jobbar jag över idag då vi avslutar ett större projekt. Kändes så tungt i morse men kanske är det en bra dag att jobba mycket och senare än vanligt. Systemet är stängt när jag kör hemåt..

Absolut kör vi dag 2! Hur har det gått
@Grezzlon och @Orosmoln?

För mig hör det inte till ovanligheten med några nyktra dagar i veckan så det känns inte så jobbigt än, bara nervöst med beslutet.
Dock har jag nu senast druckit 10 dagar i rad och gått på starkare när vinet tog slut så jag är sjukt sliten.

Jag tror det kommer börja kännas svårt när helgen närmar sig. Jag tänker också på påsken. Vi ska till några släktingar och de vet att jag är glad för vin. Vad ska man säga? Kanske att man kör en hölsosatsning. Jag vill ju faktiskt gå ner i vikt.

Har funderat på min häftiga reaktion igår. Och jag tror det blev som ett erkännande att jag faktiskt har problem med drickandet först när jag fick svar.

Angående min man så har jag inte berättat att jag kört igång nu. Vänder mig hit till er för stöd istället. Men han lär ju bli varse till helgen. Jag döljer inte direkt mitt drickande utan vinglaset är ofta min ständiga följeslagare.

@Sisyfos Hej och stort tack! 🤗

@Orosmoln det tog lite tid att skriva mitt meddelande pga är som kola i huvudet, så ditt senaste meddelande dök upp efter att jag postat. Bra att du har jobbet som distraktion idag och att du inte pipit iväg på lunchen eller liknande för att handla. Jag menar du skulle väl säkert fixat hem dricka om du bestämt dig för det? Så en seger för dig! 🙏

@Ja må jag leva önskar jag kunde säga att det var min viljestyrka som hindrade mig från att åka till systemet på lunchen men i ärlighetens namn så berodde det mest på min rädsla att folk skall se att jag har abstinens. Får plötsliga svettningar som inte går att dölja och mina rörelser känns ryckiga. Har hållit mig för mig själv på jobbet men arbetade en stund tillsammans med en kollega när jag plötsligt började svettas. "Oj, nu blev jag så varm igen- undra om det är klimakteriet som är på gång" ... Sen följde en diskussion om klimakteriets vedermödor innan vi återgick till arbetet.

Jag har inte heller sagt något till min sambo om mitt alkoholstopp. Han blev dock förvånad för en stund sedan när jag erbjöd mig att vara chaufför på fredag, det händer inte så ofta. Just nu vill jag inte dela detta med honom. Stödet här känns tillräckligt just nu. Liksom du bävar jag lite inför helgen men just nu en dag i taget, påsk vågar jag inte ens tänka på ännu. Vad skall man säga när man inte dricker. Jag tror jag kör på hälsotemat till en början. Heja oss, vi fixar detta!

@Orosmoln Jag skyllde på bilkörning länge och det var praktiskt. Då slapp jag ta snacket innan jag var mogen för det, och det tog flera månader. Fortfarande vet ytterst få faktiskt. Hälsotemat funkar absolut, men det är nog klokt att ”repetera” vad du ska säga innan, så att du slipper hitta på i stunden. Håll dig så nära sanningen som möjligt. Sluta dricka är ju det bästa vi kan göra för hälsan ❤️

Ett annat konkret tips är att ”spela upp” situationen innan i huvudet, och då är det viktigt att du tänker på ett positivt sätt. ”Vi kommer dit och får en välkomstdrink och då ber jag att få alkoholfritt. Jag dricker cola till maten och pratar med x och y och z och berättar om blablabla och vi skrattar ihop och har roligt”. Som ett manus nästan. Sannolikheten för att det blir precis så är jättestor, du har ju repeterat innan 😉

Misstaget många gör är att de tänker ”Jag ska INTE ta emot en välkomstdrink med alkohol och absolut INTE dricka rödvin till maten.” Hjärnan är kass på negationer! Då är risken stor att det blir både alkohol i välkomstdrinken och vin till maten, tyvärr.

Kram 🐘

Grezzlon

@Ja må jag leva Gårdagen gick bra trots stort eftermiddagssug. Samma sak idag, sedan en timme tillbaka har jag ett enormt sug 😒 förhandlar med mig själv fram och tillbaka men jag ska stå emot! Gällande påsken så planerar jag ett "hälsotal" till mina föräldrar, dit jag ska och där det förväntas att jag ska dricka.

Hur går er tredje dag?

Nära sanningen..
Håller med om att det är bra att bestämma sig innan för vad man ska säga, har man inte det är risken stor att man dricker av gammal vana. . Jag brukade ta med en flaska alkoholfritt bubbel och säga att jag skulle ha en vit vår efter vinterns vinkvällar, fick rätt många kommentarer i stil med "ja, det skulle jag också behöva". Hälsoskäl, att säga att man kör en hälsoperiod är inte heller något folk ifrågasätter. Numera säger jag att jag började med en paus för att jag hade haft lite väl många vinkvällar, och att jag då upptäckte hur bra jag mår utan. Och det är sant. Att jag verkligen hade problem väljer jag att säga bara till närstående som jag känner att jag vill diskutera saken med.

@Kennie Så gör jag också. Endast närstående och ytterst få nära vänner vet om att jag hade problem med drickandet, utan att jag har berättat alla hemska detaljer. Kollegor och andra vänner får veta pö om pö när tillfälle ges. Jag brukar också säga att ett längre uppehåll fick mig att inse hur mycket jag bättre jag mår utan, och att jag därför valt att låta bli att börja dricka alkohol igen. Och det är sant - depression, ångest och sömnstörningar är ett minne blott 🙏🏻

Kram 🐘

Bra tips! Jag tror jag kör på att säga vit vår efter många vinkvällar. Jag lär ju gå loss på påskgodiset vilket kanske inte rimmar så bra med hälsosatsning. 😅 Sen, OM det skulle visa sig att jag vill fortsätta vara nykter efter dessa 90 dagar, kör jag på att jag upptäckt att jag mår bättre utan. Vilket ju då kommer vara helt sant.

Dag 3.
Så trött. Sover dåligt, känns som ett adrenalinpåslag i kroppen lite som när jag fastat med 16/8.
Bara lite sug. Oroar mig för suget längre fram:
- imorgon är det torsdag min vanliga systemetdag.
- sen kommer helgen
- sen kommer helg 2. Påsk.
- tänk efter en månad, längre än så har jag aldrig gått utan (förutom under graviditeterna).
HUR SKA DET GÅ!? 😱

Osv... Att det ska vara så svårt att ta en dag i taget!

Lär mig intressant fakta via appen Sober one. T ex om att beroende är mkt mer än vad man ser/ är medveten om. Kom fram till att en stor underliggande orsak är min negativa självbild.

Grezzlon

@Ja må jag leva Har du någon strategi inför imorgon för att undvika systemet? Det är inte alltid lätt att ta en dag i taget och jag tänker att det kommer vara ett ständigt arbete ett bra tag framöver, att inte slappna av för man lyckats hålla sig nykter en period. Men varje dag som du är nykter är en seger och närmare målet att så förbli. Hur det blir till helgen, påsken, om en månad eller ett år kan vi inte göra något åt nu. Det vi kan göra nu är att hålla oss nyktra ett dygn till, det kan vi påverka i nuläget.

Bra att du hittat den appen! Ska ladda ner och kika 😊

Nu nu och nu
Ja jäklar vilken utmaning den tanken är.
Jag kämpade hårt med det i början. En dag i taget. En timme i taget. En kvart.
Jag har också kört ungefär samma upplägg som Kennie och Andra halvlek beskriver. Att testa tre månader, istället för bara en vit månad. När tre månader hade gått, tog jag nytt beslut. Tre månader till.
Men hela tiden- en dag i taget. Så småningom blir man bättre på att tygla tankarna. Men viktigast är ju att man mår väldigt mycket bättre, och då blir det enklare. Strunta i påsken nu. Imorgon är viktigast. Kram!

Heja alla er!

Varje dag är en vinst att glädja sig åt och känna stolthet över. Förminska inte er prestation utan bär den med stolthet. Det är INTE löjligt eller litet. Jag har förstått att väldigt många med alkoholproblematik har ett starkt kontrollbehov (för att inte bli påkommen, inte göra fel, bli omtyckt, få bekräftelse). Alkoholen blir en paus från kontrollen och enda tillfället vi kan känna oss avslappnade.

Tips om en annan app är "I am sober".

@Dwight Schrute Tack! Ja faktiskt har alkoholen varit mitt gömställe från mycket av den typen av tankar. Ska prova den appen med!

@Se klart Tack! Jag ältar som mest när jag cyklar till och från jobbet. Jag vet knappt vad jag ska sysselsätta tankarna med om de inte diskuterar drickandet. Det dyker säkert upp nya tankar med tiden. Ska bli väldigt skönt! Frihet typ.

@Grezzlon Jag brukar få skjuts av och handla tillsammans med en arbetskamrat på torsdagar. Men jag åkte inte med henne idag utan cyklade. Jag har också pratat med henne om att jag ska ta paus för att gå ner i vikt. Sen kan jag absolut handla på cykeln också och proppa cykelväskan knökafull. Men idag handlade jag för att göra våfflor istället. 😋 Köpte chips också och de satte igång ett sug. Jag dricker alltid en ipa eller vin till chips. Tryckte i mig dem snabbt och drack bubbelvatten till. Nu gurglar jag munskölj. Men jag känner mig irriterad. Hoppas inte hela helgen blir kantad av frustration. Har haft nyktra helger förut och tyckt att de varit helt värdelösa.

Grezzlon

@Ja må jag leva Bra gjort av dig att börja ta cykeln och att du istället handlade in till våfflor 😊 Vet du vad irritationen grundar sig i? Har du planer för helgen? Kan du annars planera in något du tycker om att göra som inte innebär att dricka? Köp hem lite lyxig mat, unna dig saker och pyssla om dig. Exempelvis långt bad, inpackning, smörja, fixa och ta hand om din kropp. Är väldigt individuellt vad man tycker om. Jag är en person som är jättedålig och ointresserad av sådan kroppsvård men gör det till ett projekt och det känns sedan ganska bra 😊

Kanske att nykta helger känns värdelösa men det är ännu mer värdelöst att inte kunna ha nyktra veckor. Du har snart klarat hela veckan och kommer även klara helgen 😊

@Ja må jag leva och @Grezzlon härligt att se att ni hänger i! Det gör jag också men har långa dagar på jobbet och hinner inte in här så mycket som jag skulle vilja. Jag har också svårt att se helgen utan mina öl och vin men har ju lovat att vara chaufför i morgon sen får jag hålla i mig på lördag tills systemet är stängt. Nu peppar och stöttar vi varandra denna första alkoholfria helg som kommer!

@Tofu ååå jag skulle köpt hem god apelsinjuice och sånt. Nu orkar jag nog inte handla. Kanske iofs om jag behöver en promenad ikväll. Annars får det bli till söndag! 😋

@Orosmoln Underbart! Förlåt att jag "jagade" dig. 🙏 Förstår att du inte hinner och orkar skriva här titt som tätt. Jag vet inte om jag kommer fortsätta skriva varje dag heller, men just nu känns helgen lättare tack vare att jag gjort det. Jag är mentalt förberedd. 🦸‍♀️

@Grezzlon Helt sant att nyktra veckor överträffar onyktra helger. Det har varit väldigt skönt att slippa alkoholen i veckan!
Jag känner mig irriterad när jag får sug, likt en liten unge som inte får som den vill. 😅 Känner inte du så?
Är inte heller en som gillar att hålla på med krämer och sånt, men har bastat vilket kändes väldigt skönt! Annars har jag inga planer, precis som vanligt. Själv?

Grezzlon

@Ja må jag leva Hur har kvällen gått utan alkohol? Jo jag kan också bli irriterad och råkade då skrika till på kollegan för att godiset var slut 😄
I helgen kommer jag att hålla mig sysselsatt med en massa pälsvård på djuren (tar måånga timmar). Sen åker jag till min bästa vän för att byta miljö. Långpromenader vid stranden. Sen kommer jag att unna mig att åka till ett stort köpcentrum som jag inte besökt sedan covid kom och som jag kan sakna så mycket 😄 efter jobbet idag blev det en iskall alkoholfri öl och det var inte heller fel 😊