Hej på er i solen!

Dag 95 av 100 utan alkohol efter många år av missbruk, stolt! Nu en mer närvarande pappa, ångest borta, 20 kg lättare, blodtryck toppen, sover fantastiskt osv osv. Listan av fördelar är fantastisk och jag mår toppen:-) Har använt mitt "beroende" beteende och använt det i träning etc istället och det har fungerat fantastiskt bra. Mitt mål var som sagt 100 dagar för att senare försöka hitta ett normalt förhållande till alkohol. Jag är naturligtvis fullt medveten om att det är svårt och jag utesluter inte att sluta dricka för alltid men jag skulle verkligen vilja höra ifrån er som har lyckats förändra era vanor. Vad har hjälpt er att lyckas och vilka fallgropar har ni sett? Mycket tacksam för alla råd om hur ni lyckats?

Ta hand om varandra där ute!

Intention och reaktion
Alltså vad är intentionen när en skriver här? Att hjälpa varandra. Vi råder utifrån där vi är men i 99 av 100 fall med brasklappar om att det är väldigt personligt hur det är för var och en.
Att tolkas som hånfull skulle nog göra mig så ledsen att jag skulle sluta skriva här men det är jag det. Jag utgår från att mina inlägg tolkas med nån sorts inneboende välvilja så som svar och kommentarer formuleras här.
Håller själv verkligen inte med allt och alla men vill inte bidra till att människor blir rädda att skriva. Over and out.

@Se klart skrev:"Jag ryggar väldigt starkt för orden ”hånande lögner” som du skrev @vinäger. Jag kände att det mer än något annat jag läst sticker iväg som ett väldigt hårt omdöme."

Jag kan bara hålla med @Se klart om att jag hoppade till rejält över den kommentaren. Ingenting jag har läst på forumet fallet under det epitetet. Vem har tolkningsföreträde? Avsändaren eller mottagaren? Jag tycker i alla fall att det här forumet till 99,9 procent är fyllt med omtanke och välvilja.

Jag kan också hålla med @Torn om att det är synd att inte fler försöker vara helnyktra en längre tid (3-6 mån) för att ta ett mer grundat beslut för framtiden. Jag tror själv inte på att någon som har varit mentalt besatt av alkohol någonsin kan dricka ”normalt” igen. Jag tror själv att väldigt många som dricker alkohol egentligen faller under epitetet problemdrickare. En del gör något åt det, men de flesta gör det inte.

Det är lite konstigt att det är problematiskt att förespråka helnykterhet på ett forum för personer med alkoholproblem. Men det är okej, man får tycka olika utan att för den sakens skull bli anklagad för att skriva ”hånande lögner”.

Kram 🐘

Jag närmar mig tre år som spiknykter och ångrar inte det valet för egen del. Skriver inte så ofta längre då alkohol knappt förekommer i mina tankar längre. Får ett ryck och kollar in ibland. Men det känns för mig i hela kroppen att om jag börjar igen så kommer det ta ca 1-2 månader innan jag är ung på samma nivå som innan jag slutade. För mig känns det lika säkert som att solen går upp i morgon. Min gissning är att det beror lite på varför man hamnade där man hamnade om man kan klara av en hyggligt normal konsumtion, eller inte, efter ett längre uppehåll. Men en sak jag är säker på är att båda vägarna kräver konstant vaksamhet under en längre period. Sänka garden oavsett om man går på ”lagom” eller inget leder antagligen runt till ”Gå” igen. Men man kan nog lyckas med det mesta man verkligen bestämt sig för (inom rimliga gränser :).
Lycka till!

Jag tänker att ursprungsfrågan är intressant att diskutera. Går det att begränsa? vilka fallgropar finns?
Som Torn, Happy och många andra förespråkar så tror jag också verkligen att det är bra att inleda med en längre nykter period för att veta hur det är utan.
När jag slutade förra gången för 5 år sedan drack jag i sociala sammanhang. Det gick bra! Sen inträffade en jobbig period i mitt liv och då återgick jag gradvis till gamla ovanor. En fallgrop som jag ser det är att inte reflektera över drickandet. Att ha drickandet som en vana och då är det lätt att gradvis öka mängden.
En annan fallgrop är dåligt mående, trötthet, stress. När man börjar medicinera med alkohol är det farligt.
Sen gäller det nog också att hålla sig under gränsen till riskbruk. Det är inga stora mängder man får dricka per vecka. Och inga stora mängder på en gång.
Jag är nykter nu sen 7 månader men drack en snaps till påskmaten. För mig funkar det bra att begränsa. Men jag tror att vi kanske är olika där vi som finns härinne. Jag får ingen kick av alkohol, men jag tror att det finns andra som får det och då har svårare att hålla en måttlig konsumtion när man väl börjar.
Under de 5 år som följde min nyktra period har jag trasslat fram och tillbaka. Begränsat, druckit socialt och smygdruckit.
Jag tänker att jag kan dricka nån gång då och då om jag vill i sociala sammanhang enligt de rekommendationer som finns (färre än tre glas). Vanedrickande t.ex. varje helg funkar inte för mig utan en jäkla massa räknande och energi och ska jag vara ärlig så är det rätt obegripligt nu när man har varit nykter ett tag att man vill dricka varje helg. Man är bra mycket piggare utan. Men en sån kommentar ska ju också ses i sammanhanget att jag var så less när jag slutade, less på att gång på gång hamna i att dricka för mycket.
Men ibland skulle jag önska att fler vände på det och frågade sig Varför ska jag dricka? Istället för varför ska jag inte dricka? Det är svårt för mig nu att hitta goda argument för att jag ska dricka.

Vet inte vad jag ska säga...

Reagerade precis som Charlie starkt på meningen att ingen lyckats (vilket ju inte är sant) men kanske ännu värre på den skrattande emojin.

Precis lika mycket som jag reagerar när någon säger att alla psykiska besvär beror på alkohol (ja, jag vet att de förvärras...) eller att inga mediciner ska användas när man ska försöka bli nykter .

Att ingen någonsin kan ta det första glaset, att en gång beroende är lika med alltid beroende är också tvärsäkra uttalanden jag blir illa till mods av.

Det är nyanserna jag vill åt.

Vill knappt själv skriva ibland om mina strategier/mitt nuvarande liv för att jag är rädd att trigga någon, men precis som ni skriver ska vi alla samsas här.

Har gråtit hela kvällen för detta. Ber om ursäkt för att det blev så här. Kunde aldrig tänka att det skulle anses som ett otroligt påhopp. Vill bara att ni ska veta detta.

Torn, du behöver inte sluta skriva, känner nog att det är jag som ska det. Håller mig till min tråd om jag känner för att kommentera djupare igen.

Happy2020, från djupet av mitt hjärta önskar jag att din tråd skulle ha fått börja på ett helt annat sätt. Kanske admin kan ta bort en del inlägg... För mig är det ett önskemål - för din skull.

Kärlek och respekt till er alla. 💗

Kram kram

God morgon!
Hamnade i tråden igår kväll. Tycker ingen ska sluta skriva. Ibland blir det fel. Alla inblandade har gett sin sida o ingen har menat något illa.
Tror som många, att det är olika från individ till individ. Jag gick privat hos en alkoholterapeut för ett par år sedan o fick göra en screening. Massor av frågor. Jag blev sedan utifrån det diagnosticerad (hon fick sätta diagnoser). Minns inte diagnosen exakt, men gravt beroende. Med rekommendationen att sluta dricka helt. Vilket alltså tog mig typ 2 år att genomföra...Och jag känner djupt inne nu efter 3 mån nykter att det är det enda rätta för mig.
Så jag tror verkligen att det är väldigt individuellt.

Li-Lo

Hullerombuller och knakikvadrat!

Vad det nu betyder. Hej och välkommen Happy2020!

Din tråd fick sannerligen en rivstart, något slog an i många.
Så tillbaka till dig Happy2020, om du skulle lyfta något av allt ovan skrivet som kan bli av vikt för dig nu, vad är det?
Russinen i kakan....
Berätta om du vill.

Allt gott Li-Lo
Alkoholhjälpen

Anonym26613

@Happy2020
Så glad för att du hittat balans och goda vanor. Det du skrev om att sömnen försämras direkt, var det lika illa som innan nykterhet?
Jag är livrädd att direkt hamna i alla problem som jag hade tidigare, men det verkar osannolikt. Hur känner du nu?
🌸💚🌸💚🌸

Intressant tråd.. Trist att det ofta blir dessa två läger, men, men. Ska inte riva i såret mer som verkar utagerats men förstår inte heller riktigt @Torn's mening, "har inte sett någon... ...men vet mycket väl att X personer hittat ett sätt som fungerar"... Jag väljer också att allas intentioner är goda här, det är helt naturligt att man vill hjälpa andra med den lösningen man själv hittat.

Tillbaka till din tråd @Happy2020. Jag är också en av dem som hittat ett sätt att dricka normalt igen efter flera års missbruk/riskbruk/problemdrickande, vad man nu vill kalla det. Finns de som säger att det finns kategorier, nån typ av gräns mellan "fysiskt beroende" och, nånting lättare, typ. Mycket möjligt. Har aldrig läst nån forskning om det dock men är alltid öppen för ny kunskap. Jag har varit på nivå "smygdruckit dricksglas med sprit i källaren för att klara av dagen"

Läste att du "använt ditt beroende-beteende för träning" istället. Toppen. Brukar vara mitt första tips. (Min tråd heter "Snart träning igen") Det var väl 75% det som gjorde att jag klarade det, jag fick ett nytt intresse helt enkelt, en ny glädje och mening i livet. Den har också skapat den balans jag behöver på hormonella nivån. Höjer mig när jag är nere. Ger lugn när jag är uppe. (Fick diagnos Bipolär typ 2 i höstas).
Dock har jag aldrig genomgått en så lång nykterhet som du gjort nu, 100 dgr. Har du upplevt tiden som väldigt tuff? Fortfarande saknar A mycket? Eller vad är din största anledning till att ta upp den igen?
Min anledning från början var nog att jag inte var beredd att känna mig hindrad och avstå vissa tillställningar och umgängen som betyder mycket för mig, där alkohol är med i bilden. Lite lustigt så blev det nått annat med tiden. Nuförtiden är min konsumtion 2-3 glas hemma med min fru och familj under fredag ibland även lördag och jag uppskattar de där få glasen. Med tiden märker jag att de där tillfällena jag inte ville avstå förr, där de ofta blir lite fler glas, de betyder mindre och mindre. Att vara "full" är nått jag inte tycker om längre.
Om jag skall försöka banta ner det till någonting så tror jag att om man vill fortsätta dricka kontrollerat så måste man hitta något annat i livet som betyder mer, som kan stå för huvudsaken av din glädje. Alkoholen får vara en sekundär njutning och ha liten betydelse. En sån sak som träning, om man hittar sin grej, fyller den funktionen väldigt bra också för om man sätter mål med den så motverkas dem av alkohol och blir mindre intressant. Så blev det för mig.