Känns skönt att tagit beslutet att skippa alkoholen. Som 50 årig man har jag druckit alldeles för mkt de senaste 4 åren. Målet är att vara helvit framöver. Jag vill gärna ha tips på hur ni gör när suget sätter in och hur man förklarar för andra att nu är det bra för min del. Alla jag umgås med dricker och jag undrar hur det kommer se ut framöver i umgängeskretsar....hur är era erfarenheter på andras reaktioner.
Jag har druckit flera dagar i veckan, alltid fredag lördag. Nu på sista tiden så har jag fått minnesluckor som känns obehagligt. Känner inte att jag vill knacka på hos AA ännu då jag vill försöka fixa detta själv. Tips på hur ni gjort tas tacksamt emot. Mvh Jan.S

@Fröken H Jag har sprit hemma men dricker inte sjalv, sa ingen fara. Min farozon ar fest/sociala middagar/tillstallningar, dricker alldeles for mycket, for fort, och slutar for sent. Men tack for omtanken, uppskattas :)

@Fröken H Yes, faktiskt. Kandes skont att fa satta ett bra exempel snabbt efter att jag bestamt mig for forandring. Viktigt for mig med nagot konkret, inte bara snack fran min sida.

Jan.S

@Christian tjena, vi gick igenom mitt dryckesmönster, strategier som kan hjälpa, risker, möjliggörare, sättet att förklara för nära, kära och omgivning etc. Otroligt strukturerat. Klokt att sätta delmål så hjärnan återgår till normalt tillstånd, kroppen likaså. För min egen del så var jag och är alltid brutalt ärlig, kanske låter konstigt men jag för fram problemet som det är. Jag är inte den jag var för 4 år sen, hade inte sättet att dricka alkohol då jämfört med nu. Med skilsmässa och dödsfall i familjen så har jag självmedicinerat mig. Förr drack jag när det var fest. Nu har jag byggt upp en vana att dricka minst fredag, lördag varje vecka, i sällskap eller ensamhet. Fredag efter jobbet, fixa en god middag, fram med en drink, ett par öl, sen ger jag mig på vindunken. Somnar i soffan och lördagen ser lika dan ut. Corona tider, bjuder på möjligheten att jobba hemifrån, lockas av att koppla av med ett par pilsner och hämtmat, men har satt band på mig själv. Ser hur alkoholen tagit tag om mitt liv men nu säger jag till mig själv att det får vara nog. Jag vill hitta tillbaka till mig själv, få självkänslan tillbaka och må bra utan alkohol. Mitt tändmedel till detta är att se mig själv i spegeln och hitta tillbaka till den jag var tidigare, men i en ny förpackning utan alkohol. Förstår ju att man behöver utvecklas som människa men beteenden som är osunda kan avvecklas. Nu är siktet 3 månader framåt. Paketerar in lite promenader, nyttig mat och saker jag gillar att göra under denna period. Sen nytt beslut. Men mitt dryckesmönster som det sett ut måste brytas, annars bär det iväg söderut. 🤗👍

@Jan.S grymt!!!! Efter mitt samtal med alkohollinjen bölade jag och tänkte att om det var såhär lätt att söka hjälp, varför gjorde jag det inte tidigare. Det var så skönt att få prata med någon som inte dömer. Jag blev sedd och behandlad som en vuxen person som tar mina egna vuxna beslut. Det samtalet blev en riktig vändpunkt för mig.

@Jan.S Harligt att lasa din positiva reaktion! Jag behover ocksa bryta monster. Dricker valdigt sallan ensam, blir sa gott som aldrig full sjalv. Men ofast fullast pa fest (iaf alldeles for full), minnesluckor - minns inte konversationer som jag deltagit i. Tappar helt enkelt kontrollen. Det har eskalerat senaste tva aren da det blivit alldeles for mycket fest. Har manga 'enablers' i umganget, och jag har inte varit sen att tacka jag till alla tillfallen som erbjudits.
Men som du sager, mitt monster maste brytas nu annars bar det ivag soderover och kan ga ut over jobb och relationer. Det senare har val redan hant, vilket slutligen triggade min infart har pa forumet och Alkoholprogrammet.

Jag hoppas ni alla klarar det. Jag blir så glad av att läsa allas fina och uppmuntrande kommentarer. Tack gud för all medmänsklighet!! Är precis nyreggad och har väl druckit lite för mycket efter jobbet för avslappning. Såna här forum får mig mer motiverad att sluta helt faktiskt. Jag har väl tänkt att jag ska unna mig alkohol ibland då jag har ett enormt påfrestande arbete inom vården. Men både kroppen och psyket säger nej dagarna efter, o ju äldre man blir desto jobbigare blir baksmällorna. Tycker de är grymt att se er som lyckats klara er länge och ger andra goda råd i er tur.🙂

nyttårnyatag

Bra jobbat allihop. Jag bestämde mig för att inte dricka på 49 dagar. Det har gått 9. Om 40 dagar skall jag få en överraskningsdag i försenad 50-årspresent av mina vänner. Det slog mig att jag skulle ”spara” på alkoholen fram tills dess för att verkligen njuta av dagen. Jag hoppas att jag inte kommer att vara sugen på vin och bubbel då. Jag tänker på alkohol men vill inte bryta min överenskommelse med mig själv. Drack alkoholfritt bubbel i helgen. Är det dumt med substitut? Jag blev helt nöjd med smak och struktur och saknade inte ruset. Snacka om att man hamnat i ett beteendemönster där man måste ha något... suck