Känns skönt att tagit beslutet att skippa alkoholen. Som 50 årig man har jag druckit alldeles för mkt de senaste 4 åren. Målet är att vara helvit framöver. Jag vill gärna ha tips på hur ni gör när suget sätter in och hur man förklarar för andra att nu är det bra för min del. Alla jag umgås med dricker och jag undrar hur det kommer se ut framöver i umgängeskretsar....hur är era erfarenheter på andras reaktioner.
Jag har druckit flera dagar i veckan, alltid fredag lördag. Nu på sista tiden så har jag fått minnesluckor som känns obehagligt. Känner inte att jag vill knacka på hos AA ännu då jag vill försöka fixa detta själv. Tips på hur ni gjort tas tacksamt emot. Mvh Jan.S

@nyttårnyatag Det verkar väl vara lite olika för olika personer. Det finns ju egentligen inte så många allmängiltiga rätt eller fel när det kommer till förändrade alkoholvanor. I princip är det ju vad som fungerar för dig som är rätt. Substitut till alkohol vet jag att det finns flera som upplever att det triggar igång suget hos så de låter bli av den anledningen. Själv kan jag dricka en alkoholfri öl då och då när andan faller på och jag har inte upplevt att det triggar någonting hos mig.

Känner du själv att det inte är ett problem på det viset så är det väl inget fel med substitut. Kanske hjälper det dig till och med.

Jan.S

Helg nr 2 utan alkohol. Denna helg var jobbig. Bjuden på middag och jag var oerhört frestad att bara ta 1 öl. Mina vänner känner inte till mitt alkohollöfte ännu så jag sviker ingen tänkte jag. En liten öl kan väl inte skada tänkte jag, eller det var killen på min vänstra axel som viskade det. Killen på högra axeln skrek åt mig att tar du en så blir det lätt fler och dessutom ska du hålla dig i tre månader, kom ihåg ditt löfte. Lätt glömmer man bort hur jäkla risig man blir efter att ha druckit alkohol, iallafall jag. Självkänslan, självförtroendet, orken, livslusten, alla de bitarna har repat sig lite grann bara under två veckors nykterhet. Ska jag sabba det jag vill återta, tänkte jag. Valet föll så klart på att avstå alkohol och jag är så glad för det idag. Pigg och glad steg jag upp ur sängen, åt en brakfrukost och fick massor av gjort idag. Mina kompisar som jag älskar ska nu få veta hur mitt mål kring alkohol ser ut. Tror att om jag tagit en öl igår, så hade jag inte mått så bra idag. Ångest över att jag svikit mig själv och tillbaka på ruta 1. Nu står jag i ruta 3. Stegen och framgångarna känns fantastiska idag. Jag stod emot, jag klarade det och för varje steg jag tar så verkar det som om jag och min kropp och min omgivning mår bättre. Tack för alla era inspirerande inlägg. Ny vecka imorgon och nya steg framåt.🤗

Jan.S

Kul fakta, På två veckor har jag sparat in ca 1300 spänn, vilket i min alkoholkonsumtion motsvarar 2 dunkar vin och drygt 1.5 platta öl. En vanlig månad 2600 kr i alkohol som på årsbasis blir 31200 kr. Storhelger och semester inte inräknat. En hel del pengar som går åt för att betala för försämrad hälsa. Ingen bra investering sett ur detta perspektiv.

@Jan.S extremt bra jobbat! En viktig vinst gentemot alkoholen tog du i går. Den erfarenheten kan du nu plocka fram nästa gång det blir jobbigt. Kunde du avstå i går kan du avstå nästa gång också! Bra att du plockar fram alla fördelar med nykterheten som pigga och klara morgnar, god frukost, sparade pengar... det finns gränslöst många fördelar med nykterheten om du frågar mig!

Jag hajade till när jag läste hur mycket pengar du spenderade på alkohol ! Orsaken till att jag reagerade är den att när jag sist kollade hur mycket jag handlat för på bolaget sista året jag söp så landade det på ca 35000 ganska exakt lika spendersam som du :-) Detta är mitt första inlägg och den 10/5 så har avstått ifrån alkohol i 1 år. Min historia är inte speciellt dramatisk men jag kan i alla fall nämna att mitt avslut var i sista sekunden jag är 58 år så det var på tiden.
Lycka till med din nykterhet super man så pass hårt som jag gjorde eller du med för den delen så finns det sällan några alternativ . Hoppas att du slipper de allra värsta dipparna man ångrar aldrig efteråt att man varit nykter en helg.

@Jan.S

Tjena Jan,

Hoppas allt ar bra med dig. Ville bara kika in och se hur du mar?

Jag ar tillbaka pa min arbetsort och darmed direkt i farozonen, efter att ha varit hos min fru i tre veckor (ofrivilliga sarbos pga av jobb). Kanner redan hur det drar i oltarmen. Pa lordag har jag varit helt alkoholfri i en manad, men det var som sagt enkelt da nastan tre av dem var med min fru. Nu pa lordag ar det dessutom fest, med samma folk, i samma lagenhet dar det sparade ur fullstandgt for en manad sedan vilket foranledde min nyktra period. Det ar en avskedstillstallning med folk jag tycker om, sa vill verkligen ga men kan inte tillatta mig att bli for full. Kommer dricka, men ingen starksprit, bara ol. Kommer bli ett oerhort svart prov, men jag maste klara av det.