Igår var jag iväg på en tjejträff och där blev det två glas vin. Inget sug efter mer konstigt nog. Sovit bra och allt. Tänker inte klanka ner på mig själv för det. Skulle jag kunna hålla en sån nivå hade det ju varit bra. Det jag upplever problematiskt är 1.) ensamdrickande 2.) dricker för mycket. Inget av detta hände igår. Dock kan det vara svårt att hålla sig till det tror jag?

Ja, jag tycker inte att man ska slå på sig själv för två glas vin ute i sociala sammanhang. Däremot tror jag att även såna sammanhang förstörde för mig. Jag ser en del likheter mellan ditt och mitt drickande. Just det där att vi gått från dagligt drickande till sällan. 1 ggr/vecka. Du beskriver också den där besattheten av drickande som jag upplevde. Den är rätt läskig. Å så beskriver du rätt tydligt längtar efter det quickfix som alkoholen är. Jag hade problem med mina järnvärden och jag är övertygad om att det bidrog till att det blev svårare att kontrollera sig, men det är svårt att veta vad som var det, vad som var ”utmattning” och vad som var alkohol. Jag tror jag är en HSP (high sensitive person), finns många sådana härinne. Att vara en sån och samtidigt hälla på alkohol och ha järnbrist var inte så lyckat. Men får dålig sömn av alkohol och jag blev fixerad på ett sätt som jag inte känner igen. Du beskriver lite samma saker tycker jag. Den där längtan efter vila, lite alkohol på det för att det går fort, å så måendet dagen efter. Å så hålla upp i 5-6 dagar och göra samma sak igen. När mitt järnvärde gick ner ännu mer fick ännu svårare att vila och kontrollera mig själv. Jag blev totalbesatt av alkohol vid några tillfällen, ”periodarbeteende” - om man tänker sig att det är att dricka utan tanke på konsekvenser. Du beskriver just den där kontrollförlusten. Nu kanske du alltid har haft det så när du har druckit, för mig var den ny och jag tror att den verkligen var en konsekvens av alkohol, utmattning och järnbrist.
Såg att du hade börjat med olika vilostrategier. Jag är övertygad om att de ger bra effekt, så håll ut. Var lite envis. Att vakna upp med den där obehagskänslan efter en kväll med för mycket alkohol är så hemskt. Lycka till Futurista. Känns som att du har kommit till det där stadiet när du verkligen inte har nån glädje av att dricka. I alla fall inte hemma.

Tack för ditt svar @Sisyfos. Känner igen mig väldigt mycket, väggen har varit nära ca 1-2 år och det är även nu jag på allvar funderat på mina dryckesvanor. Om än jag nog alltid haft lite av en missbrukspersonlighet. När jag var yngre var det mycket fokus på mat och träning.

Intressant det du säger om järnbrist, måste nästan kolla upp lite hälsomarkörer. Tror jag är ganska frisk, men jag är ju rätt trött emellanåt. Fast det är väl alla? Jag tränar, är normalviktig och så, så jag vet inte. Är nog bara huvudet det är fel på 😉🙄.

Du har helt rätt i att jag inte har någon glädje i att dricka längre, i alla fall inte ensam. Den där kicken och flykten städvinet ger mig kostar mer än den smakar.

Har lite vintankar som kommer och går idag. Känner mig lite ensam också. Är bjuden till ett ställe men där förekommer mycket alkohol så jag tror jag blir hemma själv ikväll.

@Smurfan_ Ja, det känns lite deppigt faktiskt. Ensamheten är en anledning till att jag druckit tror jag. Det är egentligen bara en ond cirkel för drickandet har isolerat mig mer. Vill nog inte fara på festen nykter. Kör nog på godis och serier istället. Tänkte pallra mig upp ur soffan och fara och träna en sväng. En liten hälsosam kick kan jag väl vara värd. Känner mig svintrött och ont i huvudet har jag.

😘

Finns här om du känner dig ensam - för det är du inte! Låter bra med serier - liksom försvinna i en annan värld. Hitta någon med många säsonger 😂😘 Och träning - grymt!!

@Smurfan_ Tack för peppen! Helvit fredag för min del igår, när hände det sist? Träning, godis och serier. Din kväll med Richard avlöpte väl såg jag. Då är vi pigga och fräscha idag.

Igår kände jag mig lite sugen, rastlös och trött på samma gång när jag kom hem från jobbet mellan ca 16-18. Tränade 18-19.30. Sen inget sug eller rastlöshet. Det tar jag med mig till kommande fredagar, det är värst direkt efter jobbet, sen släpper det.

Pigg och fräsch Futurista idag. Sovit åtta timmar i sträck. Ingen ångest. Ingen huvudvärk.

@Futurista

Bra jobbat!! Då har du hittat något som funkar och dessutom grymt att få träna en fredag kväll! Vilken helg start!!💪🥰

Det med att vakna pigg, fräsch OCH ångestfri är bästa belöning!! Nu mot golf banan - får bli 18 hål👌💪

@Smurfan_ Hej! Läser här varje dag men är dålig på att uppdatera. Kanske för att jag inte ”gör rätt” och inte riktigt vill skriva då!? Det går bra för mig! Mår bra! Jag har landat i vad som är mitt primära fokus (just nu) och det är att aldrig dricka ensam. När jag har det som ”regel” så blir det heller knappt någon alkohol för mig. Jag lever själv så i dessa coronatider blir det inte så mycket umgänge. Jag har inga dikeskörningar i närtid och därmed är jag fri från ångest - skönt!

När jag nu är klar i huvudet och ”låter allt komma” kan jag börja se vad det är jag druckit på. Det finns surdegar att ta tag i och känslor som jag inte riktigt kan hantera. Ska kanske skriva mer om det sen.

Idag ska jag träna, njuta av solen och bara vara. Hoppas alla får en fin dag 🤗☀️

Längesedan jag skrev här. Jag läser ofta och följer era resor och kamper. Jag har en fin tid bakom mig just nu. Jag har blivit ”en sån som inte dricker….ensam!”. Och gör man inte det, så dricker man väldigt sällan. I alla fall jag.

Inga dikeskörningar och inga tvångstankar om att måsta dricka i tid och otid. Solen har skinit och några vinflashar har fladdrat förbi i mitt sinne men jag har inte agerat. Har druckit 2-3 glas vid tillfällen det bjudits på. Har klarat vara nykter längre perioder i sträck vilket jag inte klarade tidigare i vår utan ofta drack en flaska vin själv på fredagar, lite tvångsmässigt sådär. För ett år sedan var det ca 1-2 BiB i veckan. Det som hjälpt mig allra mest är träning, träning, träning. Repar såväl kropp som knopp. Och när jag tränat vill jag inte förstöra det med nervgift. Jag vill vara snäll med min kropp.

Jag har sett att många skrivit listor på fördelar med att avstå/kraftigt minska på alkoholen. Jag har vunnit så många hälsofördelar. Min resa började ju redan för ett år sedan och jag ”vässar” till mig vad tiden går. Alkoholen blir mindre intressant ju fler vinster jag får. Men jag har inga förbud, blir som värre för mig då. Mer tvångsmässigt. Jag måste göra detta på mitt egna sätt. Vaksam genom tidigare delade historier förstås.

Mina fördelar:
- sover gott, utan att vakna kl 2-4 och inte kunna somna om (största vinsten!)
- svettas nästan ingenting, förut konstant svettig, värst på natten
- mindre problem med IBS-magen
- mer muskler och bättre kondis, frigjort mer träningstid
- myyyyyycket finare hy
- ingen ångest, från att ha det ofta. Kommer dock om jag dricker mer än 2-3 glas vet jag
- mindre oro, rädsla och stress över random grejer som jobb och ekonomi
- trygg och stolt, ingen tung smutsig hemlis hängandes över axlarna
- bättre relationer med barn, vänner, familj och kollegor
- känner mig mer mindful och autentisk, vet vad jag vill och behöver (vuxit fram det senaste året)

Kram på er alla och tack för alla historier ni delar med er av, jag känner igen mig i varenda en av er 🤗

Hej @Futurista, hur kan jag ha missat dig?
Jag läste din tråd nu, och häpnar över våra likheter! Inledningarna är nästan samma!
Precis som du är jag ensamstående med barn, och har sedan ett år ungefär slutat vardagsdricka. För en vecka sedan blev jag medlem här, efter att ha läst väldigt länge. (Ja, du hör ju...) Och hit kom jag för att hantera ensamdrickandet på helger.
Jag håller totalt med dig - slutar man ensamdricka så blir det inte så många tillfällen kvar!

Jag är otroligt glad att ha tagit tag i det här innan sommaren! Får jag slå följe med dig, även om du ligger före?

@Renova Tack för titten och kommentaren i min tråd. Då har du, liksom jag, en plan: inget ensamdrickande! 💕

Jag använde alkoholen lite som medicin förut. Vin för att orka städa, vin för att kunna koppla av, vin för att orka/hitta lust till att laga mat. Usch vilket självbedrägeri, jag är myyyycket piggare nu. Och är jag inte pigg så är jag trött och låter det vara stökigt eller beställer take away, eller gör varma mackor. Jag har sänkt kraven enormt. Tror jag höll på att bli utbränd för ca ett år sedan. Om alkoholen gjorde det, eller om jag försökte hålla mig ovan ytan med alkohol är oklart. Dock är jag sakta på väg tillbaka nu. Minns inte ens när jag köpte en BiB senast.

Kram 🤗

Jag har den senaste veckan slirat lite och delvis hamnat i gamla mönster. Det är långt ifrån vad det en gång var men tendensen är lite desamma. Det är sommar, sol, fotboll osv. Nån öl här, ett glas bubbel där. Som mest har jag loggat 5 enheter en kväll. Något jag märker är att mitt psykiska mående påverkas direkt. Känner mig lite sådär inkletad av oro, ångest, skuld och skam. Lite irriterad också. Jag drar i handbromsen omedelbart! Egentligen borde jag ta en helvit längre period, jag vet. Kanske det blir så. Hur fan orkade jag må såhär upphöjt i tio jämt förut? Vansinne.

Alkohol är en drog. Punkt. Den förändrar hjärnan enormt. Jag vet ju att nästan all psykisk ohälsa försvinner för mig om jag gör en sak - håller mig nykter.

@Futurista Det är faktiskt den allra främsta orsaken till att jag förblir nykter, för att främja min psykiska hälsa. Jag är så mycket stabilare utan alkohol. Jag gör allt jag kan för att slippa uppleva ångest och depression och utmattningsdepression igen.

Och jag känner mig psykiskt stabil sen jag slutade dricka. Mår inte toppenbra varje dag förstås, men grundnivå är liksom förhöjd. Sover mycket bättre, och bara det är en gåva 🙏🏻 Jag vågar inte riskera min nykterhet och indirekt min psykiska hälsa ens genom att dricka ett enda glas. Det är inte värt risken.

Chill midsommarkram 🐘